Батько реваншу і представник диявола. Огляд ток-шоу за 8–12 липня 2019 року

Батько реваншу і представник диявола. Огляд ток-шоу за 8–12 липня 2019 року

15 Липня 2019
2596
15 Липня 2019
12:00

Батько реваншу і представник диявола. Огляд ток-шоу за 8–12 липня 2019 року

2596
Ще більше «ОПЗЖ» на каналах Медведчука, нестримний самопіар Гройсмана та страсті довкола телемосту.
Батько реваншу і представник диявола. Огляд ток-шоу за 8–12 липня 2019 року
Батько реваншу і представник диявола. Огляд ток-шоу за 8–12 липня 2019 року

На тижні з 8 по 12 липня головною темою для обговорення на українських ток-шоу став скандальний телеміст між NewsOne та російським телебаченням, що так і не відбувся. Природно, що на каналах Медведчука тему подали як зрив «кроку до миру», тоді як на інших ситуацію коментували здебільшого негативно відносно саме телемосту.

8 липня. «Свобода слова», ICTV

В ефірі виступали лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук; його соратник Ярослав Юрчишин; лідер «Української стратегії» прем’єр Володимир Гройсман; його однопартієць, міністр юстиції Павло Петренко; лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко; її соратник, народний депутат Сергій Власенко; очільник «Слуги народу» Дмитро Разумков; народний депутат від «Опоблоку» Євгеній Мураєв; представниця «Європейської солідарності», перша віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко. 7 чоловіків та 2 жінки.

Першим до центрального мікрофона вийшов завсідник «Свободи слова» Святослав Вакарчук. Лідер «Голосу» без конкретики намагався завойовувати симпатії аудиторії. Зокрема, критикуючи «попередню владу» за зловживання в оборонній сфері та неефективну боротьбу з корупцією, але не називаючи конкретних прізвищ. Згадав і про телеміст між українським та російським каналом, що так і не відбувся і проти якого протестували, зокрема, члени «Голосу». «Ми туди (на ефіри NewsOne. — Авт.) не ходимо» — сказав гість.

«Ми зі Святославом — єдині, хто не ходить на проросійські канали», — долучилася членкиня «Європейської солідарності» Ірина Геращенко. Хоча насправді інші представники команди Порошенка бували на каналах Медведчука, принаймні донедавна.

Вакарчук додав у промову драматизму, розповівши, як півтора року тому його теща плакала, поскаржившись на зневагу держави через мізерну пенсію. «В цей момент я зрозумів, що ми не можемо стояти осторонь», — казав він, але не пояснив, чому тоді партія «Голос» офіційно з’явилася на світ лише у травні 2019-го. А ще восени 2018 року лідер політсили не давав чіткої відповіді щодо походу в політику.

Неготовність Святослава Вакарчука до жорстких політичних дискусій, крім конфузів у суперечках із Анатолієм Гриценком та Юлією Тимошенко, засвідчив і свіжий епізод. Коли у студії зайшлося про повернення Віктора Медведчука у велику політичну гру саме за останні кілька років, Вакарчук запропонував запитати про це у представників колишньої влади. При цьому навіть не подивившись на Ірину Геращенко, яка стояла на відстані кількох кроків.

Юлія Тимошенко, діставшись мікрофона, критикувала чинний уряд і хвалилася своїми перемогами. Зокрема згадала про судову постанову щодо незаконності ціни на газ, встановленої Кабміном Гройсмана.  Мовляв, відповідно до судового рішення, «люди мають право на відшкодування». «Це — неправда, яка подається у гарній обгортці», — опонував очільник Мінюсту та член політсили Гройсмана Павло Петренко, який запевнив, що постанова, яку скасував суд, і так скасована.

— Ціна на газ зумовлена Меморандумом з МВФ, який ви підписали, — провадив далі Петренко.

— Меморандум з МВФ на ціни на газ не впливає. Бо меморандум, підписаний нами, діяв лише тоді, коли ми були у владі, — відбивалася Тимошенко. Часу відповісти Павло Петренко вже не мав: ведучий запросив до мікрофону Володимира Гройсмана.

Сам Гройсман говорив про необхідність оновлення Верховної Ради, зняття недоторканості тощо. Не оминули увагою і скандал із віцепрем’єркою з євроінтеграції Іванної Климпуш-Цинцадзе, яку не пустили на саміт «Україна — ЄС». «Було бажання спровокувати скандал. І автор цього скандалу — Петро Порошенко», — сказав Гройсман.

— БПП породив одного спікера і прем'єра, але зараз він сам себе вбиває, — відреагувала соратниця Порошенка Геращенко.

— Ви не до кінця зрозуміли, що захищаєте, — казав прем'єр-міністр.

— Я захищаю Україну, — стояла на своєму Геращенко.

Далі виступ прем’єра запам’ятався хіба що суперечкою із представником «Опоблоку» Євгенієм Мураєвим, який теж останнім часом мало не живе у студії «Свободи слова», щодо розподілу податків на місця та в держбюджет.

Дмитро Разумков як представник влади у студії засудив телеміст із Росією, а потім перейшов до відповідей на не менш насущні питання.

– Хто буде прем’єр-міністром? — допитувався соратник Гройсмана Павло Петренко.

– Нельзя делить шкуру неубитого медведя, — відбивався Разумков.

– Чи цінна для вас українська мова? — спитала Ірина Геращенко.

– Поки ми маємо окуповані території, я говоритиму в ефірах російською, щоб мене не прийшли захищати, — відповів голова «Слуги народу». Хоча раніше казав інше. Згадав Разумков і про постанову Кабміну щодо ціни газу, яку суд визнав незаконною. Її скасування, на думку політика, призведе до хаосу у сфері газопостачання.

Мураєв, говорячи про телеміст, назвав колектив телеканалу NewsOne, яким колись володів, людьми, «которые любят свою страну». Що ж до власне телемосту Мураєв сказав, що для досягнення миру «все должны говорить со всеми», але конкретно цю ідею вважає піаром «ОПЗЖ».

Ірина Геращенко прогнозувала близький реванш проросійських сил і прямо закликала підтримати мажоритарників від «ЄС», аби врятувати Україну (ведучий на це не реагував, хоча загалом виглядав у випуску значно впевненішим, обмежуючи красномовність спікерів).

– Що заважало нейтралізувати Медведчука раніше, маючи, зокрема, своїх голів ГПУ та СБУ? — намагався допитатися представник «Голосу» Юрчишин.

– За Порошенка реваншу бути не могло, — ухилилася від відповіді Геращенко, але згодом визнала, що команда п’ятого президента мала «кадрові та комунікаційні помилки».

9 липня. «Свобода слова», ICTV

У другій частині програми (аналізованого тижня сумарний ефірний час «Свободи слова» становив майже шість годин) до студії прийшли лідери «Громадянської позиції» — Анатолій Гриценко, «Сили і честі» — Ігор Смешко, ВО «Свобода» — Олег Тягнибок, «Об’єднання “Самопоміч”» — Андрій Садовий, РПЛ — Олег Ляшко, «Опозиційного блоку» — Олександр Вілкул, а також народні депутати Олександр Третьяков (мажоритарник із фракції Блоку Петра Порошенка) та Дмитро Добродомов (кандидат від «Громадянської позиції»). Разом 8 чоловіків.

Ігор Смешко, коментуючи ідею телемосту між NewsOne та російським телебаченням, звинуватив українську владу в некомпетентності. Зайшлося і про Віктора Медведчука.

– Чи мали місце факти антидержавної діяльності Медведчука у ті часи, коли ви очолювали СБУ, а він був в АП? — запитав промовця Андрій Садовий.

– Якби протиправні дії були, щодо них би відкрили провадження, — відповів Смешко.

– Ви говорили, що до в’язниці треба посадити кожного п’ятого нардепа. То чи є вже цей список? — запитав Анатолія Гриценка ведучий, нагадавши про заяву на нещодавньому ефірі. Гриценко відповіді на питання не дав, натомість почавши говорити про зміни, яких потребує суспільство. Зокрема, на думку політика, в уряді мають з’явитися міністерства промислової політики та оборонно-промислового комплексу.

– Звучить як виступ кандидата у прем’єри, — зауважив ведучий, натякаючи на неприховані амбіції Гриценка.

Олег Ляшко традиційно критикував чинного президента, не забуваючи і про його попередника. Бо, на думку Ляшка, «Порошенко — це батько реваншу», а «Медведчук — представник диявола».

Зеленському ж дісталося за досі не підписаний закон про ТСК та імпічмент. «Якщо президент не повернув його на доопрацювання за 15 днів, нехай його підпише голова Верховної Ради як погоджений», — гримав Ляшко.

Питання мови — не на часі, а перемовини з Росією треба вести, казав представник «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. Як і на інших ефірах, він майже прямо агітував за «Опоблок» як за партію «людей дела». Ведучий зауважень спікеру не робив.

– У вас є інстинкт самозбереження? — зрештою поцікавився в політика Олег Тягнибок.

Андрій Садовий, дочекавшись слова та похваливши розвиток Львова за свого головування, знову нагадав: «Три тижні тому до міста прилітав керівник “Газпром-медіа”», —  закинувши українським спецслужбам байдужість до цієї події.

– Чи представники вашої фракції робили про це депутатський запит? — впіймав лідера «Самопомочі» Ігор Смешко.

– Я робив цей запит в ефірі ЗМІ, — виправдовувався Садовий.

– Таке годиться лише для піару, — відреагував Смешко.

Олег Тягнибок згадав про телеміст між Росією та Україною в негативному контексті.

– Ваші прихильники пікетують NewsOne, але представники «Свободи» і досі туди ходять. Навіщо, адже там із вас роблять образ ворога? — цікавився ведучий.

– Ходимо туди, куди маємо змогу, щоб донести власну позицію, — відбивався Тягнибок, додавши, що від моменту оголошення про телеміст на NewsOne свободівці більше ні ногою, та закликавши інших політиків бойкотувати телеканал. А завершився ефір суперечкою Тягнибока та Садового про те, хто активніше відстоював свободи українців на Майдані.

9 липня. «Пульс», «112 Україна»

У першій вступній частині виступав представник «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич, у другому одиничному блоці — його соратник Юрій Бойко; до дискусії стали народні депутати Василь Німченко («ОПЗЖ»), Володимир Бандуров (кандидат від «ОПЗЖ»), Сергій Соболєв («Батьківщина»), політкоментатори Руслан Бортник, Кирило Молчанов, Андрій Пальчевський, економічний експерт Віктор Скаршевський, ексміністр транспорту й кандидат-мажоритарник Євгеній Червоненко, лідер партії «Основа» й кандидат від «Батьківщини» Андрій Ніколаєнко, генеральний продюсер телеканалу «112 Україна» й кандидат від «ОПЗЖ» Артем Марчевський, ексдепутат Харківської міськради і кандидат від «ОПЗЖ» Андрій Лесик. Разом 13 чоловіків.

Нестор Шуфрич на початку програми висловлювався на захист телемосту, де, мовляв, мали бути присутніми «украинские артисты, которые живут в России», а сам ефір повинен був пройти «без политики». Коли ж ведучі згадали про топпропагандиста Дмитра Кисельова, який анонсував телеміст, Шуфрич відповів, мовляв, негоже «из-за одного журналиста» … «сжигать NewsOne».

Говорив він і про «геніальних перемовників» Бойка та Медведчука, а також про необхідність особливого статусу для Донбасу. Поза тим, на думку політика, в майбутню коаліцію ввійдуть «Слуга народу», «Голос» та «Батьківщина», хоча донедавна «ОПЗЖ» наполягала на призначенні прем’єром Юрія Бойка, а отже планувала бути в коаліції.

Юрій Бойко говорив:

– про скасування параду на День Незалежності, щоби роздати гроші військовим: «Мы поддерживаем социальные инициативы»;

– про телеміст: «Нужны переговоры для мира»;

– про звернення президента стосовно телемосту: «Это издевательское обращение»;

– про ймовірний телеміст із Кримом та окупованою частиною Донеччини та Луганщини: «Это надо делать… все хотят общения».

Згадував Бойко і про ціни на газ, які його політсила обіцяє знизити.

Перед гуртовою частиною ведучі «Пульсу» згадали представників Офісу президента, які начебто не отримують зарплатню за виконану роботу. Присутніх запитали, хто готовий іти до влади, щоби працювати там задарма. До числа «альтруїстів» себе, зокрема, записали генпродюсер «112 Україна» і кандидат від «ОПЗЖ» Артем Марчевський та лідер партії «Основа» Андрій Ніколаєнко. Найбільш чесним на їхньому фоні виглядав політкоментатор Руслан Бортник, який сказав, що зарплатня народного депутата (близько 35 тисяч гривень) замала для нього.

Далі Марчевський та Пальчевський переконували глядачів у крайній необхідності діалогу з Росією. На що отримали прохання від народного депутата Соболєва уявити, що було б у Росії, якби за часів Єльцина Україна захотіла провести телеміст із Чечнею.

Маніпулював і ведучий «Пульсу» Володимир Полуєв фразами на кшталт «телеміст не можна, а торгівлю з Росією не забороняють». Його колега Анна Степанець, своєю чергою, критикувала колег із «Права на владу» «1+1» за заклики бойкотувати ефіри каналів Медведчука.

Андрій Лесик, відомий закликами до сепаратизму, розповів про «разгул радикалов» у Харкові, не забувши похвалити ідею прямих перемовин із Росією. На думку Лесика, шлях України до ЄС та НАТО — це «преступный курс», а прем’єром має бути Юрій Бойко. «Или Тимошенко. Так люди говорят», — додав Червоненко.

Ексміністр зачитав в ефірі офіційне звернення до президента з вимогою ретельно переглянути списки всіх мажоритарників та «налагодити з ними діалог». А невдовзі ще й продемонстрував посвідчення позаштатного кореспондента телеканалу NewsOne.

10 липня. «Український формат», NewsOne

Гостею «сольної» частини ток-шоу стала лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Сказала, що скандальний телеміст між NewsOne та російським телеканалом «ослабив би Україну під час війни». Проте жодних заяв про припинення співпраці з каналами Медведчука Тимошенко не робила.

У своєму виступі Тимошенко критикувала стару владу та підлещувалася до нової: Україна «живе з надією на зміни», і на партійному з’їзді «Батьківщини» прийнято рішення «всіма силами підтримувати президента». Та потім вона таки покритикувала соратників Зеленського за бажання відкрити ринок землі.

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студії були спецкор видання «Страна.ua» Олеся Медведєва, народний депутат / телеведучий / вісник миру в ефірах каналів Медведчука Нестор Шуфрич, його колега по телепроєктах на ZIK та кандидат від «ОПЗЖ» Ілля Кива, кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Олег Волошин, ексміністр транспорту та ще й позаштатний кореспондент NewsOne Євгеній Червоненко, політкоментатори Михайло Чаплига та Володимир Кацман, останній теж кандидат у депутати від «ОПЗЖ», член політичної ради партії «Опозиційна платформа — За життя». Говорили про скасування телемосту та, як підписано в анотації випуску на ютубі, «тиск на канал NewsOne».

Василь Голованов, зокрема, назвав скасоване дійство «аполітичним телемостом». Також ведучий процитував допис одного з лідерів «ОПЗЖ» Вадима Рабиновича, який повідомив, що до Москви на газові перемовини «делегати» летять через Білорусь.

У цей час телеглядачів запитали, чи вони за анонсований телеміст, чи проти нього. Наприкінці програми з понад 60 тисяч голосувальників (така цифра була виведена на екран) ствердно начебто відповіли 92 %.

Ведучий у цей час називав пікетування NewsOne «піаром радикалів», а на великий студійний екран вивели критичні дописи українських медійників та політиків. Потому дали й кілька синхронів на захист телеканалу. Серед спікерів — депутатів Європарламенту був і добре знайомий глядачам Нейтан Гіл — євроскептик, пов'язаний із Кремлем. Крім того, ведучий продемонстрував повістку від ГПУ, яку отримав за місцем роботи. Володимир Кацман назвав Василя Голованова «народним журналістом», а сам телеведучий маніпулював фразами на кшталт «головна зброя — пульт, а не фаєри».

«Власть боится диалога», — підспівував лідерам власної політсили кандидат від «ОПЗЖ» Олег Волошин, а його однопартієць Ілля Кива пішов іще далі, назвавши спікера Верховної Ради Парубія «гнидою». Зауважень від присутніх не було.

Згадали в ефірі і про те, як в «аполітичному» телепроєкті виник пропагандист Дмитро Кисельов, який і анонсував телеміст. «Кисельова у цьому проєкті не було», — виправдовувався Голованов.

Вправлялися гості програми і в творчих здібностях. Зокрема, Шуфрич пародіював вимову Андрія Парубія, а Червоненко цитував слова з пісні російського співака Ігоря Талькова «Я вернусь».

Крім того, згадали на «Українському форматі» й давню телефонну розмову, в якій, імовірно, говорять олігарх Ігор Коломойський та керівник групи «1+1» Олександр Ткаченко. Ведучий зіронізував над зверненням президента Зеленського з нагоди телемосту, в якому президент закликав журналістів NewsOne «не бути слугами Рабиновича». Щодо гендиректора «1+1» та нинішнього кандидата від «Слуги народу» у програмі зробили припущення, що він може очолити парламентський комітет із питань свободи слова. Більшість гостей зійшлися на думці, що таке призначення не піде українській журналістиці на користь.

Возвращаемся к 1933 году, — драматизував Євгеній Червоненко.

А ведь Бузину тоже затравили коллеги, — додала журналістка «Страни» Олеся Медвєдєва.

Зрештою, ця частина ефіру, за відсутності людей, які хоча б імітували протилежну думку (на кшталт представників ВО «Свобода», які припинили співпрацю з NewsOne після оголошення телемосту), виявилася відвертою «грою в одні ворота», де присутні ганили «радикалів» та нерішучість влади, всіляко захищаючи та вихваляючи телеканал.

У другій частині ток-шоу в ефірі залишилися Кива, Шуфрич, Червоненко та Чаплига. Долучилися народний депутат Ігор Мосійчук (ексчлен фракції РПЛ), політтехнолог Дмитро Раїмов, політкоментатори Володимир Цибулько та Руслан Бортник, а також журналістка «Страна.ua» Анастасія Товт.

Загалом, участь у програмі взяли 10 чоловіків та 3 жінки. Зайшлося ж про прийдешні парламентські вибори, а також про 52 дні президентства Володимира Зеленського.

Кандидат-мажоритарник Ігор Мосійчук, попри вихід із РПЛ, повторював улюблену тезу Олега Ляшка про брехливу соціологію, а Нестор Шуфрич, не зважаючи на заклики ведучого не агітувати, сказав, що «проголосует за себя».

Глядачам показали свіжі рейтинги від КМІС. Загальний посил був такий: від «Слуги народу», а надто по мажоритарці, йдуть занадто «темні конячки», яким не варто сильно довіряти.

Далі критикувати почали вже самого Зеленського. Ганили його за інцидент у Борисполі, де глава держави грубо вигнав із наради секретаря тамтешньої міськради. Тут гості розділилися на два табори. Критикували президента політкоментатори Чаплига та Цибулько. Перший вважає, що поведінка Зеленського — «удар головою об бетонний стовп», другий же переконував, що чинний президент украй некомпетентний. «Відбувається реінкарнація Януковича і Порошенка», — сказав Ігор Мосійчук. Обстоювати ж честь Зеленського взялися Червоненко та Раїмов.

11 липня. «Право на владу», «1+1»

У студії точилися суперечки між представником президента у ВРУ Русланом Стефанчуком, радником президента України Микитою Потураєвим, прем’єр-міністром України, лідером партії «Українська стратегія» Володимиром Гройсманом, телеведучим, волонтером, членом списку партії «Голос» Сергієм Притулою, народним депутатом від партії «Батьківщина» Сергієм Власенком, лідером партії «Самопоміч» Андрієм Садовим, народним депутатом — очільником списку «Опозиційного блоку» Євгенієм Мураєвим, головою партії «Сила і честь» Ігорем Смешком; заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, членом списку «Європейської Солідарності» Ахтемом Чийгозом; медіаюристкою Тетяною Котюжинською. Отже разом 9 чоловіків та одна жінка.

Говорили про різне, але ключовою темою став телеміст між Україною та Росією.

Телеведучий та представник «Голосу» Сергій Притула, вийшовши до мікрофона, сказав, що його політсила скерувала запити до правоохоронних органів із вимогою розслідувати законність придбання соратниками Медведчука каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK. Крім того, Притула певен, що «позбавляти канали ліцензій — цілком демократично», а відстежувати інформаційну пропаганду мають в СБУ.

«112-й мовить без ліцензії, яка закінчилася», — додав Андрій Садовий.

Єдиним захисником телемосту у студії очікувано виявився представник «Опоблоку» Євгеній Мураєв: «говорить должны все со всеми», «государственный переворот» у 2014 році і так далі.

Коли ж ведуча згадала про свою нещодавню поїздку до Харкова та дух «русского міра», який, на її думку, там панує завдяки міському голові, Мураєв переконував, що «Харьков — украинский город», а Кернес ніколи не вчиняв дій, ворожих Україні (це неправда). Ведуча заперечила. Не гребував Мураєв і маніпуляціями на кшталт «Все, кто был на Майдане, получили УБД».

Драматизму ефіру автори додали, показавши у студії частини проморолику телемосту, змонтовані з кадрами обстрілів українських міст і тортур полонених.

Руслан Стефанчук знову ганив Верховну Раду за протидію президенту та запевняв у потребі «з хімічної кастрації (педофілів. — Авт.) перейти на люстрацію». А от представник «Євросолідарності» Ахтем Чийгоз, згадавши у виступі про Крим, сказав, що з президентом у питанні окупованого півострову «нет контакта». Не забувши похвалити за дипломатичні звитяги лідера власної політсили Петра Порошенка.

Далі ведуча розповіла про «чорнушні» наліпки з текстом «1+1 бреше». Зразки продукції Наталка Мосейчук роздала присутнім політикам.

Чи не найгарячішою була дискусія, коли до мікрофона вийшов Гройсман. Намагання пропіарити себе та власну політсилу розбилося об перше ж запитання ведучої:

Куди пішли 400 млн грн, виділених на Міністерство інформації?

Подивіться на сервісі «Прозорий бюджет», — відсторонився Гройсман.

400 мільйонів пішли як в суху землю, — констатувала Мосейчук.

Не зміг відповісти прем’єр-міністр і на запитання від Сергія Притули, чому в МІП не реагують на діяльність телеканалів Медведчука. Гройсман перевів стрілки на профільного міністра, додав, що зрештою міністерство мають ліквідувати, а потім сказав, що левова частка грошей «Мінстеця» пішла на «блокування ворожого сигналу на окупованих територіях».

Дісталося Гройсману й за непідконтрольний уряду гральний бізнес. «У вас є завдання — клеїти на мене ярлики», — відбивав атаки лідер «Української стратегії». А от гроші на військовий парад до Дня Незалежності, скасований президентом, прем’єр пообіцяв знайти без втрат для анонсованих Зеленським соціальних виплат військовослужбовцям.

Градус напруги знову зріс, коли Сергій Притула, полишаючи ефір, подякував Євгенію Мураєву за те, що «“Опоблок” розпався на жабу і гадюку». Суперечка на ґрунті проросійських висловів Мураєва перейшла в розбір спідньої білизни Гройсмана. Представник «Опоблоку», зокрема, згадав про прийомну доньку прем’єра, якій нині 28 років, зі словами «вы что, в 13 лет ее родили?». На це відреагували як гості, так і ведуча, закликаючи гостей не опускати дискусію так низько.

Радника президента Микиту Потураєва Наталя Мосейчук розпитувала про телефонну розмову Зеленського з Путіним. Той жодної конкретики не дав, сказавши, що йшлося про долю полонених моряків, а про особисту зустріч лідери двох держав не домовлялися. Окремим блоком у «Праві на владу» показали й добірку заяв президента України. Кінцівка програми пройшла під суміш різкої критики попередньої влади (від Ігоря Смешка та Олега Тягнибока) та самопіару Андрія Садового, який знову хвалився тим, як розвивається Львів за його каденції.

12 липня, «Опозиція», «Україна»

До студії спільного проєкту каналів «Україна» та «Наш» прийшли прем’єр-міністр / лідер партії «Українська стратегія» Володимир Гройсман, лідер РПЛ Олег Ляшко, перший номер списку «Опозиційного блоку» Євгеній Мураєв, очільник партії «Сила і честь» Ігор Смешко, лідер «Нацкорпусу» та представник списку об’єднаних націоналістів Андрій Білецький, а також очільник «Руху нових сил» Михеїл Саакашвілі. Разом 6 чоловіків.

Незмінну порцію критики від Ляшка отримав президент Зеленський. Зокрема, за бажання впровадити ринок землі та зняти мораторій на продаж лісу. А от ухвалений в останній день восьмого скликання виборчий кодекс, що передбачає голосування тільки за відкритими списками, Олег Ляшко показово вітав.

Але ж при цьому кнопкодавили, — відзначив ведучий.

Я цього не бачив, — відповів Ляшко, додавши згодом, що такі дії колег засуджує. Він також показово критикував мажоритарну систему як можливість зайти до Ради непорядним, проте багатим кандидатам. Тоді як сам уперше потрапив до ВРУ у 2012-му саме з одномандатного округу на Чернігівщині. Говорив, що веде в парламент «нових людей», а за кілька хвилин додав, що «крім нових облич, мають бути і знання».

Піар-спіч Ляшка зіпсував ведучий Тигран Мартиросян, запитавши гостя, що він зробив за нинішньої каденції для села, яке так показово захищає. Прямої відповіді Ляшко не дав, перевівши тему на обіцянки покращень у разі обрання його політсили до парламенту нового скликання.

Наступним піаритися вийшов Гройсман. Ані ведучий, ані гості майже не перебивали, поки він хвалив себе: «Я провів децентралізацію», «Я будував дороги» тощо.

Чи зрадили ви Петра Порошенка? — поцікавився ведучий.

Ніякої зради немає, бо я нікому не присягав, — відповів Гройсман.

За словами прем’єр-міністра, саме Порошенко зробив усе, щоб розпалася парламентська коаліція. А корупційні скандали довкола постаті п’ятого президента, мовляв, нівелювали позитивні аспекти роботи Кабміну.

Олег Ляшко між тим згадав, як у ніч прийняття «державний бюджет міняється через “договорняки”», змовчавши, що і його політсила брала в тих «договорняках» активну участь.

Гройсман під завісу промови критикував за популізм Тимошенко, наголошуючи, що постанова щодо збільшення ціни на газ від 2016 року, яку суд днями визнав незаконною, не діє. А ще божився, що був проти шалених виплат голові НАК «Нафтогаз» Андрію Коболєву. Проте, на думку прем’єра, «звільнити Коболєва зараз — це звільнити його від відповідальності». Промову Гройсмана зіпсував хіба що Мураєв, який постійно намагався ловити посадовця на «незнанні матчастини» чи підколювати за промахи.

Від Мураєва глядачі теж почули стару пісню про потребу перемовин з РФ, щоб відновити їхні ринки збуту, а також про зняття блокади з окупованих територій. Не обійшлося і без канонічних для Мураєва тез про «госпереворот» в Україні у 2014 році, «торжество радикальных националистов» та «вмешательство США» у внутрішню політику нашої держави. Згадав і про «ОПЗЖ». Говорячи про телеміст, Мураєв переконував, що це — «манипуляция… от которой выиграл Порошенко». А от про польоти до Москви лідерів «ОПЗЖ» політик висловився: «Так спекулируют только негодяи».

Стриманішим у виступі був лідер «Сили і честі» Ігор Смешко. Зокрема, ведучий поцікавився думкою гостя про слова керівника штабу партії Дмитра Гордона, який вважає Смешка найкращим кандидатом на прем’єрство. «Це його особиста думка», — відповів політик.

«Я построил многие госинституты (в Грузії. — Авт.) с нуля», — розповідав біля мікрофона пізніше Саакашвілі. А до парламенту, мовляв, його політсила йде, щоб не дати корупціонерам від політики «спать, жрать и воровать».

Останнім слово мав лідер «Нацкорпусу» Андрій Білецький. Він згадав про телефонну розмову Зеленського з Путіним, порівнявши її із грою в карти, коли «сідаєш за стіл з шулером, не маючи сильних карт». Білецький теж не уник суперечок із Мураєвим. Останній зарахував членів «Нацкорпусу» до радикалів, які діють поза законом. Білецький заперечив: його підопічні часто вирішують ті проблеми, які не бажають вирішувати правоохоронці.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2596
Читайте також
22.07.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
2 345
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду