«Томос, мова… А где детские улыбки?» Огляд ток-шоу за 11–15 лютого 2019 року

«Томос, мова… А где детские улыбки?» Огляд ток-шоу за 11–15 лютого 2019 року

17 Лютого 2019
3833
17 Лютого 2019
12:38

«Томос, мова… А где детские улыбки?» Огляд ток-шоу за 11–15 лютого 2019 року

3833
Антипорошенківська коаліція на «1+1», тріумф ОПЗЖ на «112» і NewsOne, Гордон-агітатор на ZIKу й нарешті нормальна дискусія на ICTV.
«Томос, мова… А где детские улыбки?» Огляд ток-шоу за 11–15 лютого 2019 року
«Томос, мова… А где детские улыбки?» Огляд ток-шоу за 11–15 лютого 2019 року

Із 11 по 15 лютого в ефірі ток-шоу відомих українських телеканалів були як агітація (у «Свободі слова» на ICTV та в «Народ проти» на ZIKу), так і традиційний піар Віктора Медведчука та його політсили на «112» та NewsOne. А от уперше на ток-шоу завітав екс-член фракції «Народного фронту», нині кандидат у президенти Юрій Тимошенко, якого лідерка «Батьківщини» вважає своїм двійником.

11 лютого. «Свобода слова», ICTV

Гостями випуску були: біля центрального мікрофона — голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, очільниця громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, генерал-майор СБУ Олександр Климчук, кандидати на пост президента Ігор Смешко та Сергій Тарута; на прямому зв’язку зі студією — міністр внутрішніх справ Арсен Аваков; за гостьовими трибунами — політкоментатори Володимир Фесенко та Віталій Бала; аналітик Микола Давидюк; голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Участь у випуску «Свободи слова» взяли 9 чоловіків та 1 жінка.

Обговорили в ток-шоу прийдешні президентські вибори в Україні та загрози, які можуть вплинути на чесне волевиявлення. Глядачів у студії запитали, яких небезпек варто остерігатися в першу чергу: зовнішніх чи внутрішніх. За другий варіант проголосувало 69 % опитаних.

Розпочали із промови біля центрального мікрофона керівника НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва. Він розповів про досягнення компанії за часів чинного керівництва та наголосив: «Важливо, щоб представники нинішньої наглядової ради продовжили розпочаті реформи».

Потому на прямий зв'язок зі студією вивели міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який перебуває у Вашингтоні. Передував виступу ролик від МВС, у якому навели приклад фальсифікацій на виборах до ОТГ та розповіли про суворе покарання, яке отримала зрештою махінаторка в Кілії на Одещині.

Включення керівника МВС вийшло інформативним: Арсен Аваков розповів про схеми, які використовуватимуть на прийдешніх виборах, та про засоби протидії, розроблені в МВС. А також дав відповідь на запитання гостей, уникнувши під час промови агітаційних чи контрагітаційних висловлювань.

Далі до мікрофона вийшла Ольга Айвазовська, яка теж розповіла про ризик порушень на виборах, а також про права та обов’язки громадян. Керівник Комітету виборців України Олексій Кошель запитав її, чи справді в держреєстрі будуть «мертві душі», про які заявляють окремі політичні сили, й отримав негативну відповідь.

Генерал-майор СБУ Олександр Климчук звітував про те, як протистоятиме можливим кібератакам Служба безпеки, заявивши, що Україна до цього готова.

Наприкінці програми місце біля центрального мікрофона «Свободи слова» займали кандидати у президенти. Спочатку — екс-очільник СБУ Ігор Смешко, потому — народний депутат Сергій Тарута.

Смешко, якого, як згодом і Таруту, не представили як кандидата у президенти, почав розповідати про зневіру у владі й бідність населення, що було дуже схоже на агітацію проти нинішньої влади. Також політик заявив про важливість недопущення реваншу проросійських сил, не уточнивши, кого має на увазі.

Сергій Тарута, взявши слово, згадав, що давно відстоює права переселенців, у тому числі й на вільне волевиявлення. Також він наголосив, що кандидат у президенти має бути «професіоналом (відсилання до власних бізнес-успіхів. — Авт.) та мати досвід управління територіями (натяк на те, що в минулому Тарута очолював Донецьку ОДА. — Авт.)». Крім того, Тарута наполягав, що гідний кандидат мав би «зняти питання мови та релігії, що роз’єднують людей», натомість спрямувавши зусилля на «забезпечення миру» (ще одне гасло його кампанії). Поза тим, цей випуск «Свободи слова» відчутно контрастував із попередніми: вийшов змістовним, насиченим різними думками та з порівняно невеликою кількістю самохвальства кандидатів.

12 лютого. «Пульс», «112 Україна»

В ефірі цього разу були: народні депутати — представники «Опозиційної платформи — За Життя» (ОПЗЖ) Нестор Шуфрич, Юрій Павленко та Юрій Бойко, який є кандидатом у президенти; БПП — Володимир Куренной, «Свободи» — Андрій Іллєнко; екс-міністр економіки Віктор Суслов; кандидати наук: філософських — Олександра Решмедилова, політичних — Олексій Якубін та Руслан Балабан; економісти Олег Пендзин та Ігор Гарбарук; енергетичний експерт Валентин Землянський; політкоментатори й політконсультанти Руслан Бортник, Валентин Гладких та Сергій Годний; екс-очільник Донецької ВЦА Павло Жебрівський; громадський діяч Сергій Ярошевич; екс-народний депутат Віталій Журавський; заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак; кандидат у президенти від «Свободи» Руслан Кошулинський; екс-генпрокурор Святослав Піскун; лідер Соцпартії й кандидат у президенти Ілля Кива. До студії завітали 21 чоловік та одна жінка.

Стартували з теми Мінських домовленостей. Найбільше під час першої частини програми говорили представники ОПЗЖ Юрій Бойко та Нестор Шуфрич. Вони всіляко наполягали на тому, що альтернативи угодам немає, а компромісу можна досягти, тільки залучивши до переговорів усі сторони конфлікту включно із представниками самопроголошених республік.

Юрій Бойко також певен, що необхідно буде й прийняти закон про амністію. Опонував йому Андрій Іллєнко, стверджуючи, що такий документ виправдає терористів та вбивць.

У першій частині програми у студії «Пульсу» не було нікого, хто міг би обстоювати позицію чинної влади. Гості критикували Петра Порошенка за слабку позицію на міжнародній арені та, на думку Нестора Шуфрича, «небажання ще у 2014 році вирішити ситуацію мирним шляхом».

Не забували представники ОПЗЖ й піарити Віктора Медведчука, якого називали хорошим переговорником, що був на шляху до компромісу сторін конфлікту ще влітку 2014-го. Дали у студії й пряму мову Медведчука, який певен, що бойові дії на Донбасі можна припинити завдяки Мінським домовленостям.

А от на питання Андрія Іллєнка, чи є Росія агресором, Юрій Бойко прямої відповіді так і не дав. Зрештою, Нестор Шуфрич навіть вдався до відкритої агітації за свою політсилу, за що отримав зауваження від ведучого. Фахівець з енергетики Валентин Землянський похвалив Юрія Бойка за роботу міністром енергетики. «Мы создадим работающую экономику», — пообіцяв Бойко.

Картина трохи змінилася у другій половині ток-шоу, коли місця у студії зайняли окремі представники влади. А обговорювати почали побиття правоохоронцями активістів С14.

«Из него сделали козла отпущения», — виправдовував поліціянта Василя Мельникова, звинуваченого в побитті активіста, Ілля Кива.

«Підкупити громадян не вдасться», — повернувся до теми виборів екс-голова Донецької ВЦА Павло Жебрівський.

– Влада готує три речі: підкуп, адмінресурс та залякування, — стояв на своєму представник «За життя» Юрій Павленко. — А монетизація субсидій — це теж елемент підкупу.

– Це опозиційні сили хочуть позбавити людей монетизації! — опонував Юрій Гримчак.

«Томос, мова… А где детские улыбки?» — риторично запитував Ілля Кива. З огляду на рекордну кількість учасників, це ток-шоу залишається найбільш галасливим і найменш конструктивним у порівнянні з іншими зразками жанру на українському телебаченні.

13 лютого. «Український формат», NewsOne

Участь у «Передмові» цього разу взяв народний депутат із ОПЗЖ Нестор Шуфрич. Нагадаємо, минулого разу це був інший улюбленець каналів Медведчука — Євген Червоненко.

Говорили про ситуацію з побиттям правоохоронцями представників формування С14. Ведучий Василь Голованов запитав: «Чи повинні правоохоронці вибачатися перед радикалами з ножами?». Шуфрич згадав напади на представників Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка. А потому переконував, що напади готувалися й на Віктора Медведчука. Щодо поліцейських, політик певен: у ситуації з С14 ті діяли «по ситуації».

«Коли Маск запускає Tesla на орбіту, у нас знову ділять людей на бандерівців і не бандерівців», — підливав оливи у вогонь ведучий. На що почув від Шуфрича заїжджені тези про «різну Україну». Зауважмо, що уродженець Закарпаття Шуфрич говорив російською.

Окрім того гість «Передмови» сказав, що не буде агітувати «за нашего кандидата, но и хорошо относиться к этой власти не стоит».

У першій масовій частині «Українського формату» у студії далі був Нестор Шуфрич, а також народні депутати Василь Німченко (ОПЗЖ), Вадим Івченко («Батьківщина»), Юрій Чижмар (Радикальна партія Ляшка); політконсультанти Руслан Бортник та Дмитро Раїмов; екс-заступник міністра юстиції Грузії Григорій Вашадзе.

«До собачої гризні, як на інших телеканалах, певен, ми не дійдемо», — обіцяв Василь Голованов.

Учасники обговорили хід виборчих перегонів. Зокрема, Дмитро Раїмов згадав, що заставу в 2,5 мільйони гривень кандидат у президенти може забрати до 7 березня. А до того має нагоду непогано пропіаритися на згадках у центральних ЗМІ, не витрачаючи на це грошей.

Соратник Юлії Тимошенко Вадим Івченко звинуватив команду нинішнього президента в тому, що той будує сітки агітаторів та використовує підкуп і шантаж. А однофамілець лідерки «Батьківщини» — Юрій Тимошенко — на думку Івченка, отримав кошти на заставу від людей, пов’язаних із народним депутатом від БПП Олексієм Гончаренком.

До неоднозначних фраз гостей можна віднести й заяву Дмитра Раїмова, що «в стране есть гражданский конфликт». Одного разу у студії «Українського формату» заблимало й червоне світло, яке припинило промову народного депутата від «Батьківщини» Івченка. Той саме говорив, що «якби українці тоді (2010 рік. — Авт.) обрали Тимошенко, вона б не допустила війни». За ці слова парламентар отримав попередження від присутньої у студії юристки — мовляв, агітація.

У другій частині «Українського формату» у студії залишився Василь Німченко (ОПЗЖ), а прийшли кандидати у президенти Дмитро Добродомов («Народний контроль») та Ілля Кива (СПУ); народний депутат Ігор Мосійчук (РПЛ); кандидат політичних наук Руслан Балабан; політкоментаторка Олеся Яхно; політичний діяч Дмитро Співак; екс-народний депутат Віталій Журавський; генпродюсер «112 Україна» Артем Марчевський. Автори програми знову повторили хід, коли у студії змінюються всі гості, крім одного представника «За життя», яким цього тижня став Василь Німченко. Загалом участь у програмі цього разу брали 13 чоловіків та одна жінка.

Говорили про побиття поліціянтами активістів С14 та затримання силовика Василя Мельникова, який бив представника організації начебто з криком «Ложись, Бандера!». Згадали й те, що заставу в розмірі 115 тисяч гривень за затриманого вніс колишній правоохоронець, а нині кандидат у президенти Ілля Кива.

– Де ви взяли ці гроші? — запитав гостя журналіст Володимир Бойко.

Это мои сэкономленные деньги, — відповів Кива.

– Ви були засуджені за хабарництво, є запис в ЄРДР, — казав Киві Бойко.

Я никогда не привлекался, это ведро помоев, — відповів кандидат.

Невинуватість Мельникова обстоював і одеський проросійський політик Дмитро Співак.

Он (Мельников. — Авт.) крикнул «Ложись, Бандера». А что, «Марсельезу» надо было спеть? —цікавився Співак. — У нас можно крикнуть два раза «Слава Украине» — и ты над законом.

«Когда они (активісти. — Авт.) колбасу жрали, я в окопе сидел», — нагнітав ситуацію Ілля Кива.

«Не можна політизувати службу», — опонував нардеп Ігор Мосійчук.

Потому ведучий Василь Голованов анонсував нові продукти NewsOne, серед яких і програма «П'ять запитань Рабиновичу».

Обговорили у студії й ситуацію з «тиском» на «112» та NewsOne. Коментуючи ситуацію, генпродюсер каналу «112» Артем Марчевський висловив думку, що «этой власти недолго осталось».

Політкоментаторка Олеся Яхно, яка мовчала майже весь ефір, запитала представника «112», чи несуть вони відповідальність за ті думки, що ретранслюють в ефір гості програм. «У нас все идет в прямом эфире, а в головы людям мы залезть не можем», — відповів Марчевський.

Традиційно на «Український формат» ходять ті самі люди, що й на «Пульс» «112», але піар ОПЗЖ тут відвертіший і нахабніший, а людей, здатних висловитися на користь влади або бодай посперечатися з проросійськими політиками, ще менше.

14 лютого. «Право на владу», «1+1»

Участь у програмі взяли: кандидати у президенти Олег Ляшко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Анатолій Гриценко і Олександр Вілкул; керівник організації «100 % життя» Дмитро Шерембей та медіаюристка Тетяна Котюжинська. Загалом до студії прийшли 6 чоловіків та одна жінка.

Цікаво, що Олег Ляшко знову став гостем цього ток-шоу, хоча практично зірвав нормальний хід ефіру програми 31 січня. Говорили про медичну реформу та судову тяганину довкола відсторонення Уляни Супрун. Сама посадовиця, як і депутати від БПП Сергій Березенко та Артур Герасимов, за словами ведучої, були запрошені до студії, але на ефір не прийшли.

«Я буду вимикати мікрофон за бардак в ефірі та піар себе», — попередила гостей Наталя Мосейчук, поки до стійки виходив Олег Ляшко. Риторика лідера Радикальної партії стосовно медреформи не змінилася: Ляшко сказав, що «не бачив на зустрічах жодного, хто б підтримував політику Супрун». Підкріпивши слова начебто реальними зверненнями людей, які не могли дістати необхідних ліків.

«А що, до Супрун все було прекрасно?» — запитав присутніх Андрій Садовий. Наголосивши, що події довкола посадовиці — це політична гра й відвертання уваги від проблем у державі.

Ще агресивніше налаштованим до в. о. міністра охорони здоров’я був представник «Опоблоку» Олександр Вілкул.

– При ней вернулись забытые эпидемии, — казав Вілкул, згадавши нещодавню епідемію кору.

– Але і за часів вашого перебування на посаді віце-премєра ми мали 12 тисяч випадків на рік, — трохи згодом поправив промовця співведучий проекту Сергій Іванов.

Підтримувала Супрун і ведуча, відстоюючи честь в. о. міністра в суперечці з Вілкулом. «Супрун — це картина, що прикриває дірку на стіні», — додала згодом Наталя Мосейчук. Нагадаємо, що донедавна в програмі «Гроші» каналу «1+1» Уляну Супрун нещадно й системно «мочили».

Більш популістськими цього разу були тези виступу Анатолія Гриценка. Який, зокрема, переконував, що в нас не МОЗ, а «міністерство лікування хвороб», та завів мову про те, що людям у принципі немає де оздоровлюватися та безкоштовно займатися спортом. Щоправда, далі наголосив, що дивно позбавляти посади Супрун за американське громадянство, але реєструвати кандидатом у президенти Романа Насірова, який має британське.

«Ульяна Супрун стала препятствием на пути к корыту», — сказав радник в. о. міністра й керівник організації «100 % життя» Дмитро Шерембей.

Ведучі порівняли бюджет МВС та МОЗ на нинішній рік. Перший становить близько трьох мільярдів доларів, другий — менш ніж півтора. «Будуємо поліцейську державу», — прокоментував Андрій Садовий. Коли ж лідер «Самопомочі» намагався піарити власну політсилу, заявивши: «Добре, що ця фракція є в України!», ведуча різко зупинила його фразою: «До вас популізм перейшов повітряно-крапельним шляхом від Ляшка?».

Навели у студії і свіжий рейтинг кандидатів від КМІС, згідно з яким за Зеленського готова голосувати найбільша кількість опитаних. Під меморандумом про чесні вибори, підписаним у попередньому випуску програми, додалися підписи Ляшка, Вілкула та Скоцика.

Обговорили у «Праві на владу» й монетизацію субсидій. Тут запрошені кандидати були одностайні: нововведення має на меті підкупити виборця.

«Ремонтуйте тюрми, щоб було комфортно потім в них сидіти», — пригрозив можновладцям Андрій Садовий на завершення ефіру.

Поступово «Право на владу» стає головним майданчиком для не проросійських опозиційних кандидатів — більш цивілізованим аналогом «Пульсу» та «Українського формату». Зауважмо, що Володимир Зеленський, який регулярно фігурує в новинах та розважальних програмах каналу, поки що у студії не з’являвся.

15 лютого, «Народ проти», ZIK

На ефір до Наталі Влащенко цього разу прийшли: активіст і політтехнолог Михайло Чаплига; політичні коментатори Валентин Гладких та Олександр Палій; лідер організації С14 Євген Карась; нардепи від групи «Воля народу» — Сергій Шахов та від БПП — Володимир Куренной і Олександр Бригинець, а також позафракційний Юрій Тимошенко; колишній міністр юстиції Олександр Лавринович; представник УНА-УНСО Ігор Мазур; заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак; журналіст Дмитро Гордон; радник МВС Зорян Шкіряк.Таким чином, учасниками програми стали 13 чоловіків і жодної жінки.

Почали з обговорення відносин із Росією. Біля мікрофонів були Олександр Лавринович та Володимир Куренной. У сюжеті, що передував обговоренню, згадали про зростання товарообігу з Росією та земельні ділянки в Криму, одну з яких продав очільник НАБУ Артем Ситник, а іншу, за непідтвердженою інформацією — посол у Канаді Андрій Шевченко (він це заперечує).

«Гірше, коли кандидат отримує гроші у Росії на кіновиробництво», — натякав на Володимира Зеленського нардеп Куренной.

– Обіг торгівлі з Росією упав на 500 % у 2014-му, а зріс на 9 %, — виправдовував владу Куренной.

– Значить, і з нашим ВВП те ж саме, — підколов спікера політкоментатор Гладких.

– А якщо чоловік проник у жінку на 3 см або на 7, то чи був статевий акт? — жорстко іронізував Чаплига, який працює у штабі Тимошенко.

«Навколо мене — самі мерзотники», — традиційно ганив владу Дмитро Гордон. Захищати ж владу взявся прихильний до Порошенка політкоментатор Олександр Палій. Який переконував, що гості послуговуються тезами роспропаганди, забуваючи, де справжній ворог.

Другою темою для дискусії автори «Народу проти» обрали перебіг передвиборчої кампанії, а «до бар’єру» вийшли нардепи Бригинець та Шахов. Ведуча запитала представника БПП, як він прокоментує численні спроби підкупу з боку команди Порошенка. На що отримала відмовку, що такі звинувачення — «тези російських телеканалів». Пізніше народний депутат згадав і про те, що «вхід до НАТО і Томос — це теж підкуп виборців?». Хоча Україна навіть не наблизилася до отримання плану дій членства в Альянсі.

Глядачів запитали, чи пропонували їм гроші за голосування на виборів. 37 % відповіли ствердно.

– Все кандидаты должны пройти нарколога, — переконував народний депутат Сергій Шахов, який і сам того вечора виглядав аж надто заведеним. — А лучший детектор лжи — Библия.

Була у програмі й відверта агітація: Дмитро Гордон закликав голосувати за екс-керівника СБУ Ігоря Смешка. На що не отримав від ведучої жодного зауваження. Агітувати проти Володимира Зеленського, у свою чергу, намагався заступник міністра Юрій Гримчак, коли мова зайшла про те, чи розцінювати третю частину серіалу «Слуга народу» як агітаційний матеріал.

– Такі ж серіали, зняті коміками, в інших країнах розглядали як агітацію, — казав він.

– Які це серіали? — уточнювала Влащенко.

–  Я не пам’ятаю, — швидко здався Гримчак.

Хоча приклади вже наводилися публічно, приміром, у блозі Тараса Шевченка на «Українській правді».

Коли зайшлося про те, чи може балотуватися однофамілець Юлії Тимошенко та чи не є це введенням виборця в оману, заступник міністра переконував, що народний депутат Тимошенко має повне право висуватися. Нагадаємо, Юлія Тимошенко в ефірі «Права на владу» ствердила, що Юрій Тимошенко — це технологія штабу Порошенка.

Бригинець також вдався до агітації: заявив, що «кандидат Порошенко є найсильнішим». Ведуча залишалася байдужою.

Сперечалися учасники ефіру і про зубожіння.

– Соціальні стандарти зростають, — співав дифірамби владі політкоментатор Олександр Палій. — А мережу підкупу будує саме «Батьківщина».

Откройте холодильник и посмотрите на платежки, — заперечив постійний коментатор програми Максим Бужанський.

Далі зайшлося про парамілітарні організації, а на словесну дуель вийшли лідер С14 Євген Карась та кандидат Юрій Тимошенко. Останній, схоже, вже мав консультації з політтехнологами. Бо на питання Гордона, чи розуміє кандидат, що «присліпуваті бабусі ставитимуть відмітку навпроти його прізвища, думаючи про лідерку “Батьківщини”», однофамілець Юлії Володимирівни відповів: «А може, саме ця людина відбере частину моїх голосів?».

Поведінка гостя зрештою довела до агресії Бужанського, який, звертаючись до Тимошенка, назвав того «похожим на охранника автостоянки» та «куклой, которую надели на руку». Висловивши сподівання, що після президентської кампанії проти кандидата відкриють кримінальну справу за технічне висування. Опонувати Бужанському Тимошенко не став, заявивши, що не розуміє іноземної мови.

Іноді Наталя Влащенко ставила героям запитання, які начебто їх і не стосуються. Наприклад, чи можуть парамілітарні структури існувати без співпраці з правоохоронними органами, ведуча запитувала в журналіста Гордона. А розтлумачити те чи інше рішення Генпрокурора Луценка кілька разів просила Юрія Гримчака.

Четвертою парою випуску стали журналіст Гордон та заступник міністра Юрій Гримчак. Останній запитав Гордона (до чого тут він?), чи голосуватиме народ за образ Володимира Зеленського чи Василя Голобородька (головного героя серіалу «Слуга народу»). Хоча кілька хвилин тому божився, що не дивився й секунди серіалу, й не може судити про його якість.

Коли Гордон вдруге за ефір (!) закликав «не голосувати за Петра Порошенка, а віддати голос за Ігоря Смешка», режисери, схоже, підказали ведучій, що так не можна. За кілька хвилин після репліки Влащенко таки попросила не агітувати, бо це «загрожує не вам, а телеканалу».

Найслабшою ланкою ток-шоу «Народ проти» виглядає саме Влащенко. Ведуча, яка позиціює себе як хардтокер, не може вчасно спинити учасників програми ані тоді, коли вони просто перебирають відведений час, ані в моменти прямої агітації.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скріншот «112 Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3833
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду