«Щоб свиней менше при владі було». Огляд тижневиків 29-31 березня 2019 року

«Щоб свиней менше при владі було». Огляд тижневиків 29-31 березня 2019 року

5 Квітня 2019
1820

«Щоб свиней менше при владі було». Огляд тижневиків 29-31 березня 2019 року

1820
Сумніви Яценюка, велосипед Кличка, благодійність Бойка, надії Кучми, нове життя Зеленського та свині Ляшка. Як писали про вибори інформаційно-аналітичні підсумкові програми «Інтера», ICTV та «України».
«Щоб свиней менше при владі було». Огляд тижневиків 29-31 березня 2019 року
«Щоб свиней менше при владі було». Огляд тижневиків 29-31 березня 2019 року

30 березня був день тиші, а 31 — голосування. У звичному форматі вийшли інформаційно-аналітичні програми «Інтера», ICTV та «України». Тижневик ZIKа не вийшов в ефір увзагалі, а «1+1» та 5 канал працювали в  форматі марафонів з ведучими тижневиків. Олег Панюта хоч і говорив всю програму суто про вибори, все ж дотримався формату тижневика.

«Подробиці тижня», «Інтер», 29 березня. Рабинович б'є копитом

Підсумкова програма «Інтера» стала єдиним тижневиком 29-31 березня, що встигла вийти в ефір до початку «дня тиші». Глядачам запропонували сюжети, в тому числі і про учасників президентських перегонів, а також уже традиційні «Подробиці вибору», які щотижня міняють ведучого, але не головних героїв — лідерів «Опозиційної платформи — За життя».

Питання, з якого розпочали програму — чи будуть вибори чесними. Сумнів озвучив ведучий Олексій Ліхман: «Чи будуть голосування і підрахунок чесними? Ці питання й досі — без переконливої відповіді. Бо порушень і махінацій уже стільки, що сумніви обґрунтовані!»

В сюжеті Світлани Зоріної йдеться про «передвиборчі хитрощі». Перераховують основні порушення: появу в списках мешканців неіснуючих квартир; людей, що померли; квартир-«рукавичок», де може бути прописано кількадесят людей. Говорять і про ризик того, що бюлетені видаватимуть не лише самим виборцям, але і їх родичам, причому локалізують цю проблему там, де багато «заробітчан»: «Не так страшні мертві, як живі. Ті, що працюють за кордоном, — каже координатор виборчих програм громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська. За офіційними даними, це близько 4 мільйонів українців. Тоді як на консульському обліку — лише півмільйона. Якщо бюлетень видадуть родичу заробітчанина, може дійти й до анулювання результатів на дільниці».

В матеріалі Оксани Григор’євої про загрози чесним виборам йдеться про основні порушення, що фіксують правоохоронні органи. Втім, в МВС запевняють, що «зірвати вибори нікому не вдасться. Поліція вже працює в особливому режимі». Найбільше порушень пов'язані з незаконною агітацією — розміщення плакатів у невстановлених місцях, реклама без вихідних даних тощо. «Уже порушено більше двох сотень кримінальних проваджень. Одна з головних проблем цих виборів — невідомі і часто непрозорі джерела фінансування багатьох кандидатів, кажуть громадські активісти». Окремо ведучий уточнив, що не може бути штампів «вибув» біля прізвищ Тарути і Мороза: «час зняти свою кандидатуру сплинув за 23 дні до виборів. Тому якщо ви побачите штамп "вибув" — це означає, що бюлетень зіпсований».

Повідомили, що Володимир Гройсман зустрівся з представниками міжнародних організацій, які будуть спостерігачами на виборах, і пообіцяв залучити ресурси, щоби забезпечити демократичність голосування. Закликав прийти голосувати екс-президент Леонід Кучма: «Економіка у нас нижче плінтуса, машинобудування — взагалі сьогодні не існує. Як будувати збройні сили і потужну армію, якщо економіки немає у нас». За словамиЛіхмана, екс-президент переконаний, що люди добре розуміють, якого майбутнього хочуть для своєї країни, і саме за це закликав проголосувати.

Петро Порошенко вважає, що «на кону майбутнє України». Як повідомив ведучий,  глава держави закликав українців бути пильними й не дозволити підірвати гідність народу.

Традиційно піарили Юрія Бойка. Цього разу приводом для матеріалу стала «благодійність, про яку мало хто знав» — поїздка до дитячого притулку при монастирі у Чернівецькій області. Як дізналися глядачі «Інтера», Юрій Бойко є постійним опікуном притулку вже двадцять років. Напередодні виборів він знову навідався до дітлахів: «Свого гостя діти одразу ведуть до актової зали. Для Юрія Бойко підготували вірші та пісні про дружбу, мир і Україну. Бойко в Банченах буває регулярно. Дитячим будинком опікується ось уже 20 років. Тут в притулку проживають понад 400 діток з усієї України. Більше сотні із них мають фізичні вади. Саме завдяки Бойку у малечі є все необхідне. І сьогодні гість приїхав не з порожніми руками. Привіз солодощі, конструктори, м'які іграшки та спортивний інвентар». Глядачам розповіли, що для більшості дітей глава ОПЗЖ є хрещеним батьком. Сам Бойко з'являється в сюжеті з обіцянками збільшити соціальні виплати на дітей. Аналогічний сюжет на інших ресурсах позиціонувався як передвиборча агітація.

Глядачі також могли слухати і дивитися на Юрія Бойка в другій частині програми, в спецпроекті «Подробиці вибору». Цього разу ведучим був Олексій Фадєєв. Програма традиційно містила кілька блоків, що суттєво не відрізнялися один від одного, оскільки теми перетікали з одного в інший.

У першій частині виступали Юрій Бойко та Вадим Рабинович. Вони шукали відповіді на питання повернення миру (Бойко: «треба мати політичну волю у президента закінчити війну», Рабинович: «войнаихкормит, делаетжирными, толстыми и процветающими. ми в воскресеньевыбираеммежду миром и войной», «у нас былсъездпартии, я там показалтакойбольшойзолотой ключик, как черепаха Тортилла, знаете? И я всемсказал одну простую вещь, чторебят, хотитевыили не хотите, золотой ключик от мира у нас»), можливий перегляд домовленостей з Міжнародним валютним фондом (Бойко: «этокоронная тема Вадима Зиновьевича, смотрите, он уже бьеткопытом», Рабинович: «преждечемидти на избирательныйучасток — откройте холодильник, внимательнопосмотрите и тогда все в порядке у нас будет на избирательномучастке»). Принагідно Рабинович наголосив, що зняв кандидатуру на користь Бойка. У прозорі і чесні вибори вони обоє не дуже вірять, однак, за словами Рабиновича, «більше 3% не підтасують», хоча самі вибори вважає найбруднішими. Бойко говорить про підкуп і адмінресурс.

У другій частиніРабиновича прибрали, додали гостей — однопартійців Нестора Шуфрича, Наталію Королевську й Миколу Скорика (якого чомусь поставили біля експертів) та коментаторів Вадима Карасьова та Андрія Єрмолаєва. Обговорювали поїздку Бойка та Медведчука до Москви. Сам Бойко наголосив, що це було усвідомлене рішення і він не порушував жодного закону. Андрій Єрмолаєв назвав візит «нормальною подією для країн, що ведуть політичний діалог». Промови гостей студії і особливо кандидата у президенти Юрія Бойка були наповнені критикою влади й обіцянками змін.

29 березня в «Подробицях тижня» вийшов сюжет про одне з підприємств Group DF «Рівнеазот», якому виповнилося 50 років. «Підтримувати закордонного виробника вбиваючи свого. Українські виробники міндобрив через непідйомну ціну на газ програють конкуренцію імпорту. Закордонні постачальники, зокрема, російські буквально завалюють вітчизняний ринок дешевою селітрою. Та навіть, попри це підприємство "Рівнеазот" якому виповнилося 50 років залишається лідером у західному регіоні», — йдеться в сюжеті. Розповіли, як рівненські хіміки борються за внутрішній ринок. «Частка підприємства у місцевому бюджеті майже 50%. Фактично існування Рівного залежить від цього хімічного гіганта. Люди знають, якщо він працюватиме, у місті будуть гроші», — доходять висновку. Словом, влада погана, а підприємство Фірташа утримує місто.

Інші ж програми вийшли вже 31 березня і головний акцент в них було зроблено на виборах — перебігу голосування, явці, зафіксованих порушеннях, тому як голосували кандидати, високопосадовці і знаменитості,як проходили вибори в різних регіонах України та за кордоном.

«Факти тижня», ICTV, 31 березня. З велосипеда на дільницю

Тижневик ICTV розпочав із виборів, а далі продовжив нейтральними сюжетами на соціальну, економічну і розважальну тематику. Як стверджувала ведуча Оксана Соколова, ця виборча кампанія стала найдорожчою, найскандальнішою та найнесподіванішою. «Ще ніколи перед виборами президента в Україні не було такої інтриги. Лідери йдуть практично ніздря в ніздрю», — відзначила вона. За словами ведучої, ці вибори запам’ятаються потужними викривальними матеріалами, використанням соцмереж і інтернет-технологій, найдовшим бюлетенем і запеклою боротьбою проти порушень.

Власне з порушень та перебігу голосування і розпочали огляд. У сюжеті Максима Крапівногойдеьтся про погодні умови, явку на 15 годину і голосування за кордоном. Окремо журналіст зазначив, що в Росії дільниці не відкривалися.

Окремо звернули увагу на порушення під час виборчого процесу: відвертих каруселей нема, але різного роду порушень доволі багато. В сюжеті згадується про пожежу на одній з дільниць; кілька дільниць не змогли відкритися вчасно; були зафіксовані спроби винесення бюлетенів; виявили адреси, за якими були прописані багато виборців («В Дніпрі виявили "хату-рукавичку", де прописані аж 670 виборців»); на деяких дільницях бюлетені зберігалися у неналежному вигляді — в опечатаній каструлі та холодильнику. Кілька сотень бюлетенів було зіпсовано, коли на них проставили штампи «вибув» навпроти одного з кандидатів. Згадав журналіст і про п’яного голову ДВК, і про селфі з бюлетенем та інші факти розкриття таємниці голосування.

Повідомив Максим Крапівний і про ситуацію біля ЦВК: «Після обіду біля будівлі Центральної виборчої комісії почали збиратися дивні чоловіки переважно з Донецької та Харківської областей. Що вони роблять біля ЦВК, ніхто так і не зміг пояснити». (Цікаво, звідки відомо, з яких областей «переважно» ці чоловіки?)

А в наступному матеріалі Володимир Соколов розповів як голосували кандидатита інші політики, принагідно зауваживши, що на цих виборах рекордна кількість кандидатів і неймовірна інтрига. Показали кадри, як голосували Ляшко, Гриценко, Вілкул, Порошенко й имошенко.

Петро Порошенко, який прийшов голосувати з родиною, очікує перемоги України. Юлія Тимошенко, яка голосувала не у Дніпрі, а в Києві, прийшла з чоловіком і соратником по «Батьківщині» Іваном Кириленком. Володимир Зеленський голосував із дружиною, він ледь протиснувся крізь журналістів. Володимир Соколов трохи з сарказмом повідомив, що, за словами кандидата, він голосував за гідну людину, «кого саме, щоправда, не назвав». Анатолій Гриценко прийшов із дружиною, але Юлію Мостову спочатку не знайшли в списках. Сам кандидат зробив вибір «на користь України без мародерів». Олександр Вілкул на дільниці повідомив, що у випадку фальсифікацій штаб знає, як боротися, і поцікавився, чи чорнило у ручках на дільниці не зникає. Олег Ляшко прийшов із дружиною і оптимізмом, кілька разів нагадав половинці, щоб не помилилася, а після голосування ледь не задушив її у міцних обіймах.Показово, що серед кандидатів, яких показали у «Фактах тижня», немає Юрія Бойка, якого в новинах каналу не показували протягом усієї кампанії.

Розповіли і про інших політиків. Наприклад, мер Києва Віталій Кличко приїхав на дільницю в тренувальному костюмі. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман голосував у Вінниці. Екс-прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що до останнього вагався. Показали і колишнього президента Леоніда Кучму, який сказав, що головне — досягти миру, повернути Крим і Донбас. На одну з дільниць прийшла амбасадорка США Марі Йованович, яка цікавилася тим, чи були порушення,й уважно роздивилася бюлетень, а від коментарів журналістам відмовилася.

«Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою», «Україна», 31 березня. Новинський і голуби

У фокусі тижневику «України» були лише вибори. Розповідали про те, як голосували кандидати і високопосадовці, подавали дані по явці, інформували про порушення, перебіг голосування на різних дільницях, закордонних округах тощо.

«Найбільш помітні політичні гравці відвідували дільниці від самого ранку», — сказав Олег Панюта. Огляд розпочали з улюбленця каналуОлега Ляшка, який заявив, що голосує за те, «щоб свиней менше при владі було і більше в людей роботи, зарплати і нормальне життя».Другий улюбленець, Олександр Вілкул,закликав українців проголосувати і пообіцяв «выстрелить залпом». Юлія Тимошенко охоче спілкувалась з журналістами, прийшла разом з чоловіком. Володимир Зеленський заявив про початок нового життя. А Петро Порошенко, який прийшов на дільницю з дружиною, дітьми та онуками, проголосував за продовження реформ і рух до ЄСНАТО.

Тут теж відзначили, що Яценюк він вагався до останнього і впевнений в тому, що другого туру не уникнути. Володимир Гройсман голосував у Вінниці і навіть мав вистояти чергу, щоби отримати бюлетень. Леонід Кучма голосував за «мир і світле майбуття для України та українців». А от нардеп від «Опоблоку»Вадим Новинський, який голосував в Одесі, разом з одеситами випустив у небо голубів як символ миру в країні. Голуб — частина логотипу «Опозиційного блоку».

Розповіли і про порушення, зафіксовані протягом дня голосування: помилкове штампування «вибув» навпроти прізвища Олександра Мороза («У ДВК штампами на Вінничині зіпсували близько 2 тисяч бюлетенів. На Херсонщині — понад 1200. А на Прикарпатті — іще 600». «членів комісії, які безпідставно поставили штампи "Вибув", можуть звинуватити у псуванні бюлетенів»); невчасне відкриття дільниць; дозвіл проголосувати до відкриття дільниці; видача бюлетенів без паспортів; пожежу на дільниці тощо.

Глядачі почули конкретні цифри: станом на 18:00 до поліції надійшло 1612 заяв про порушення виборчого процесу, 19 із них внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. «Тобто якраз ці 19 і передбачають під собою порушення Кримінального кодексу. Решта є лише адміністративними», — пояснив ведучий. І продовжив: «найбільше повідомлень про порушення отримали з Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Одеської областей та зі столиці. Найпоширеніше порушення це незаконна агітація, фотографування з бюлетенями й підкуп виборців. До речі, фотографуватися з бюлетенями дозволяють собі не лише прості українці, а й чиновники. І правоохоронці запевняють, що після того, як закриються виборчі дільниці вони пильно розглянуть кожну ситуацію і дадуть правову оцінку таким фотографіям».Розповіли у тижневику і про голосування за межами України — в Австралії, Канаді, Франції, Брюсселі, а також про волевиявлення тих людей, які для цього приїхали з анексованого Криму.

Так добігла кінця перша частина виборчої кампанії, яка для більшості тижневиків означала залученість до просування кандидатів у президенти, а для деяких ще й дещицю чорного піару.

«Подробиці тижня» на «Інтері» відверто піарили представника «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка, на якого не звертали уваги інші тижневики. Бойко щотижня з'являвся у студії Олексія Ліхмана, а за три тижні до виборів під нього та його соратників з ОПЗЖ створили спецпроект «Подробиці вибору». Лояльним був тижневик «Інтера» до Петра Порошенка та Юлії Тимошенко.

«Перші про головне. Деталі» на каналі ZIKдовго трималися і не віддавали перевагу жодному з кандидатів, проте за місяць до виборів таки схилилися в бік нинішнього президента. Це стало причиною звільнення одного з провідних журналістів проекту Олексія Братущака. В останні тижні перед виборами програма виходила без ведучої в кадрі.

Підтримкою Петра Порошенка відзначився і «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі. З початку березня ведучий Віталій Гайдукевич почав вдаватися до маніпуляцій і фактично відвертої агресії на адресу конкурентів президента і власника каналу.

«Факти тижня» були майданчиком, де комфортно почувалисьПетро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко і Олександр Вілкул. Були позитивні матеріали про кампанію Валентина Наливайченка, Володимира Зеленського тощо. Але останній не захотів скористатися можливістю прямого ефіру, як до того зробили його конкуренти Порошенко, Тимошенко та Гриценко. Лідера «Громадянської позиції» у «Фактах тижня», як і в новинах ICTVзагалом, показували більше, ніж на інших телеканалах.

«Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» просувалиОлега Ляшка, який був присутній у ефірах, давав коментарі тощо. Також як піар-майданчик тижневик «України» використовували Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та інші кандидати, а другий улюбленець «України» Олександр Вілкулкритикував колишніх колег — Юрія Бойка та Вадима Рабиновича;

«ТСН. Тиждень» («1+1») зосередився на гострій критиці Петра Порошенка, який в тижневику «1+1» подавався як абсолютно зло, та підтримці Володимира Зеленського, який навіть дав інтерв’ю Аллі Мазур. Більше, ніж іншим кандидатам, у тижневику «плюсів» давали висловлюватись Юлії Тимошенко.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1820
Читайте також
20.04.2019 16:30
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
2 258
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду