Головний рятувальник України

Головний рятувальник України

7 Квітня 2013
2745

Головний рятувальник України

2745
Вину за сніговий колапс скидають на знеособлених «чиновників» і «комунальників», а центральну владу і особливо пана Вілкула виставляють у найкращому світлі. Огляд телевізійних тижневиків за 31 березня 2013 року.
Головний рятувальник України
Головний рятувальник України

Тема більш чи менш успішного подолання наслідків аномальних снігопадів залишалася головною й на цьому тижні, хоча таких пристрастей, як 24 березня, у тижневиках уже не було. Життя підкинуло творцям підсумкових програм кілька екстрених інформаційних приводів: пожежу на Вуглегірській теплоелектростанції, пом’якшення вироку Вікторові Лозинському, розвиток подій на Кіпрі, а також події під час опозиційної акції «Вставай, Україно!» в Чернівцях. Трохи перемивали кістки небіжчикові Борисові Березовському, про чий зв’язок із українськими помаранчевими згадали на диво вчасно. Та все ж найцікавіше було спостерігати за тим, у який бік занесло інформаційний «хвіст» снігової теми, актуалізованої новою загрозою – повінню в Києві. Однозначної тенденції, спільної для всіх каналів, тут немає, однак на тлі підвищеного емоційного фону в матеріалах на цю тему стають очевидними специфічні вектори маніпуляцій: одні намагаються змалювати боротьбу з наслідками стихії як цілком успішну, інші виставляють героєм на білому коні «свого» урядовця, водночас жорстоко критикуючи «чужого» голову КМДА.

Перший національний, «Підсумки тижня»

Тижневик державного телеканалу цього разу обійшовся без політики, натомість досить докладно висвітлив головну надзвичайну подію – пожежу на Вуглегірській ТЕС – і підготовку влади до подолання можливої повені. В матеріалі про стихію поруч із коментарями фахівців наведено й синхрон голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова, який говорить ніби від імені «штабу мерії» про те, як діятиме кол-центр для постраждалих киян. На додачу до цього творці «Підсумків тижня» потішили своїх глядачів жартівливими картинками на тему повені, зібраними в мережі. Знущальні карикатури на тему віденського вояжу пана Попова, природно, до добірки не потрапили.

Окремий матеріал присвятили темі гуртування киян задля допомоги одне одному під час снігопадів. «Цікаво, що змушувало киян – успішних, завжди заклопотаних, людей, яким завжди бракує часу – навіть у робочі дні відкласти все і присвятити себе іншим», – риторично запитує ведучий. Логічно було б, аби неспроможність відповідальних за прибирання снігу комунальних служб виконати свою роботу була хоча б одним із лейтмотивів цього матеріалу, проте Ірина Симоніна вирішила включити в свій матеріал лише позитив.

Торкнулись у випуску й теми кіпрської кризи та її наслідків для України; Ярослава Мізай зібрала у своєму матеріалі коментарі кількох експертів, які прогнозують долю грошей абстрактних українських «олігархів». Ані імен тих, кого мають на увазі під олігархами, ані хоча б приблизних цифр глядачам почути не вдається. Йдеться лише про приблизну суму «кіпрських» «інвестицій»: «За даними Держкомстату, за всі роки незалежності до України надійшло майже 55 мільярдів доларів прямих інвестицій. Більше як третина цих коштів – із Кіпру. Але це не означає, що криза суттєво вплине на економіку України». Журналістка каже, що «за оптимістичним сценарієм, частина коштів все ж повернеться до України», однак чітко не артикулює того факту, що йдеться про виведення прибутків українських підприємств за кордон задля уникнення оподаткування. Знайти українського бізнесмена, який цим займається, й запитати про його наміри було б цілком реально, якби в авторки виникло таке бажання.

ICTV, «Факти тижня»

Почали з пожежі на Вуглегірській ТЕС. Далі – хроніки засніженого київського буття від Володимира Соколова. Підводка до сюжету почалась із критичної до влади нотки: «Обіцянки влади щодо ситуації у Києві так і зависли у повітрі. Попри заяви про повне відновлення руху громадського транспорту, вже у понеділок цього не сталося, ані у вівторок, ані в середу», та й сам сюжет пронизаний неприхованими претензіями до чинного київського керівництва. Головним «експертом обвинувачення» став відставний заступник мера Іван Салій, який назвав наявну в столиці владу «не київською». 

Розгромив київську владу також колишній міністр житлово-комунального господарства (помаранчевих часів) Олексій Кучеренко.

Експертною думкою екс-чиновника та екс-міністра автор не обмежився, давши діям влади власні оцінки: «І це лише на шостий день після негоди, що в жодній європейській столиці неприпустимо». Про звільнення заступника Попова та інших чиновників Володимир Соколов каже, називаючи їх «стрілочниками» з недостовірним посиланням на невідомих фахівців: «Перші голови в Києві уже полетіли. Олександр Попов звільнив керівника "Київавтодору" та начальника Управління з надзвичайних ситуацій КМДА, прийняв відставку і свого першого заступника, якого фахівці називають чи не найголовнішим стрілочником». Характерно, що звістку про звільнення чиновників дублює – не менш емоційно – Оксана Соколова по завершенні матеріалу: «У середу у Київській міськадміністрації нарешті полетіли голови. За провал у боротьбі зі стихією посади втратили троє чиновників. Перший заступник Олександр Мазурчак, який був на господарстві в пік снігопаду, поки його шеф літав до Відня, написав заяву сам. Ну а керівників київського автодору і МНС звільнили за наказом. Втім, що цікаво – новим очільником столичного управління МНС став Сергій Рюмшин – той самий екс-голова Святошинської райдержадміністрації, якого лише два місяці тому звільнили через незадовільне прибирання снігу в районі». І в наступному сюжеті (авторства Максима Крапивного) про підготовку столиці до потопу критичну лінію продовжено: «А вивозять сніг надто повільно – машин не вистачає! Десятки тонн скидають часто де заманеться. Водіїв ніхто не контролює».

Проте в тому, що ICTV, критикуючи владу київську, не планує відмовлятися від своєї лояльності до влади центральної, можна пересвідчитись уже з наступного повідомлення. «Україна відкрила ще один газовий маршрут в обхід Росії. Цього тижня ми почали імпортувати блакитне паливо з Угорщини. Новину повідомив прем’єр Микола Азаров під час візиту до Будапешта і зустрічі зі своїм колегою – прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Місцева преса відгукнулася на цю подію заголовкам на кшталт "Україна виходить з енергетичного оточення". Газ із Європи – альтернатива російському і метод тиску на "Газпром" в ході переговорів зі зниження ціни. Нині українські чиновники запевняють, що Європа продає нам блакитне паливо значно дешевше ніж Росія, тому ми вже налагодили поставки газу у реверсному режимі із Німеччиною. Нині долучилася Угорщина, тривають перемовини із Словаччиною та Румунією», – йдеться в ньому. Знов непомітно, на рівні добору слів Миколу Азарова ототожнили з «Україною» і «нами»; не назвали вартості імпортованого з Угорщини газу, не навели реакції Росії, хоча керівник «Газпрому» Міллер ще в суботу жорстко відреагував на дії України, дали недостовірне посилання на «чиновників». Не завадили б висвітленню цієї, без сумніву, важливої події й коментарі експертів.

«1+1», «ТСН. Тиждень»

«1+1», на відміну від ICTV, хоч і стисло, але набагато менш ідилічно змалював ситуацію з «першою молекулою угорського газу»: «Початком подолання енергозалежності України назвав прем’єр Азаров реверсну поставку газу через Угорщину. Він для нас дешевший, ніж із Росії – 380 доларів за тисячу кубів, і є перспективи збільшення поставок у 5 разів. Реверсний газ із Європи мав би вплинути на ціну палива російського. "Газпром" уже обурився, назвав схему шахрайською, бо підозрює заборонений ним же реекспорт».

Як і тижневик ICTV, «ТСН. Тиждень» залишився вкрай критичним до київської влади та зосередив зусилля в першій частині програми на змалюванні безсилля комунальників та КМДА в боротьбі проти наслідків стихії. «Столицю європейської держави обіцяли розчистити спочатку в понеділок, потім в середу, а потім просто оголосили про неможливість вивезти 40 мільйонів тонн снігу і почали готуватися до повені внаслідок його танення», – йдеться в сюжеті Станіслава Ясинського. Алла ж Мазур називає те, що відбулося, «проваленим іспитом» для чиновників. Щоправда, тепер чиновники здебільшого знеособлені:

«І це от серйозна проблема, бо якщо так, як кажуть столичні чиновники – по кісточки – то можемо ще перечекати в будинках, а от якщо збудуться передчуття екологів і заллє по коліно, то залишимося без холодильників, телевізорів, електроплит, ліфтів і води питної, бо заллє трансформаторні будки, зупиниться весь електротранспорт: тролейбуси, трамваї. Насторожі мають бути і керівники метро. То наскільки можна тепер вірити заявам влади, що ситуація під контролем? Чи будуть евакуйовані люди? Де ховатися від великої води і чим запасатися? Чи готові рятувальні човни? Чи в безпеці хімічні та радіологічні виробництва? І що нарешті записано в плані запобігання потопу, який після снігової поразки вже нібито розробили столичні чиновники?».

Та попри це далі в програмі лунають загрозливі для київського керівництва нотки: «Краплі збираються у струмочки, струмочки – в потічки, а потічки – в ріки. Останні можуть змити як київські будинки з мешканцями, так і київську владу». У матеріалі Сергія Швеця про загрозу підтоплення, – на відміну від сюжету Стаса Ясинського, де синхрони Олександра Попова й Олександра Мазурчака наведено у зіставлені з емоційними фразами киян, які спростовують слова чиновників, – процитовані посадовці КМДА, які розповідають про те, як збираються рятувати столицю від повені. Та на завершення цієї теми – ще один нищівний пасаж про владу:

«Цього тижня вже було кілька гучних столичних відставок. Чули ми і про існування у влади плану екстрених дій. Однак ніхто цього документа журналістам так і не показав. А залякуванням ледачої чиновницької вертикалі чітку роботу оперативного штабу не заміниш. До речі, наслідки того рекордного буревію Немо у Сполучених Штатах, що в кілька разів перевищив українські масштаби і за кількістю снігу, і за швидкістю вітру, тамтешня влада ліквідувала за добу». Що ж, викривальна тональність розмови Алли Мазур із Поповим дала «ТСН. Тижню» чимало бонусів попередньої неділі, тож закріпити імідж програми ‑ захисниці киян було розумним рішенням.

Окремим, хоч і порівняно стислим повідомленням розказали про опозиційні акції в Івано-Франківську та Чернівцях. Наголос зробили на тому, що «Івано-Франківськ єдиний із п’яти обласних центрів побачив Віталія Кличка на мітингу опозиції. Досі на акції "Вставай, Україно!", які вже відбулися у Вінниці, Ужгороді та Львові, приїздили тільки лідери об’єднаної опозиції та "Свободи". Головний ударівець пообіцяв: наступного тижня у парламенті вимагатимуть відставки влади. Але на мітинг у Чернівці – рідне місто Арсенія Яценюка – Кличко знову не приїхав. Захворів, – пояснили соратники». Далі нейтрально розповіли про викритих Яценюком і Москалем агентів, що начебто спостерігали за опозиціонерами. Позицію чернівецької міліції навели непрямою мовою, хоча це, здавалося б, та тема, що так і проситься в повноцінний сюжет.

«Інтер», «Подробности недели»

Величезний контраст із попередніми двома програмами («Фактами тижня» та «ТСН. Тижнем») становлять «Подробности недели» – вони починають із погоди, але відразу запевняють, що влада готова зустріти повінь. Як центральна:

«Заместитель главы госслужбы по чрезвычайным ситуациям к отражению удара готов. Говорит, коленки ни у кого не дрожат, но предотвращать и спасать готовы. Целую армию выстроили на пути воды. 40 тысяч бойцов, 5 тысяч единиц техники, 90 пиротехнических расчетов – на случай, если придется лед подрывать. Самолеты и вертолеты заправлены. В шести областях работают штабы. Это если где чего – чтобы дали знать. Но пока нигде и ничего. Все на схемах. Вот, мол, тут может затопить. Или там.

Анатолий Бойко, заместитель главы Госслужбы Украины по чрезвычайным ситуациям: "Є запас снігу і переповненість водойм. Це Хмельницька, Тернопільська, Київська, Вінницька частково, Чернігівська і Сумська області"».

Так і київська:

«В столичном управлении благоустройства уже переписали все 250 домов, которые может затопить. Это Русановские сады, частные постройки в Голосеевском районе, так же под угрозой Оболонь. Правда, на случай срочной эвакуации населения, уже подготовлены общежития, куда будут переселять людей. В самом городе с быстрым таянием снегов обещают справиться. Коллекторы почистили на 80%. Вот только ливнестоки вряд ли смогут принять такое количество воды.

Александр Попов, глава киевской городской государственной администрации: "Пробиваючи дороги, ми якраз під обочину, під бордюр столкнули сніг, і він якраз їх накрив. І зараз там крига. Не сніг уже, а крига".

А вот подземные реки – это вообще скрытая угроза. Особенно беспокоит местную власть река Лыбидь. Александр Попов утверждает, что там круглосуточно будут дежурить специалисты и, в случае чего, – воду откачают».

Допомігши глядачам пересвідчитись у тому, що влада все передбачила й усерйоз переймається майбутніми київськими потопельниками, Олег Панюта запросив до розмови згадуваного вище Анатолія Бойка з екс-МНС. Чиновник професійним чиновницьким сленгом пояснив, що все робиться, штаби працюють, питання на контролі й так далі. «Державна служба України з надзвичайних ситуацій готова до реагування на будь-який розвиток ситуації. Основне завдання – це мінімізувати наслідки, не допустити їх трагічного розвитку. Все необхідне для виконання завдань є».

Для балансу до дискусії залучили голову Всеукраїнської екологічної ліги Тетяну Тимочко, яка владу критикувала. Але не ту, яку представляє пан Бойко, а київську міську: «Перше – ми можемо побачити сьогодні на узбіччях величезні купи снігу чорного кольору. Я вважаю, як еколог, це обличчя міської влади, будь-якої міської влади». А на завершення, відповідаючи на запитання, чи можна було передбачити великий сніг, еколог іще раз наголошує, що винна не центральна, а київська міська влада: «Безперечно. І тут, можливо, не пов’язано це з МНС, тобто з тою службою, яка вже має рятувати. Тому що всі міські влади, не тільки Києва, а й інших міст, мали би розуміти, що є зима і є сніг, і це може бути його багато. І тому, коли в п’ятницю почав падати сніг, не треба було чекати п’ятницю, суботу і неділю, щоби потім прибирати. Бо прибирати сніг треба було зразу, чистити бордюр і очищати ці випуски дощової каналізації. І тоді вже, коли сніг почав танути на минулому тижні, то вже би частина спускалася цієї води».

Напевно, називати це цілеспрямованим окозамилюванням чи маніпулятивною технологією немає вагомих підстав. Однак до цього моменту телеглядач, якщо він не фахівець із несталого українського конституційного права, мав би геть заплутатись – хто за що відповідає, хто провалив іспит, а хто готовий? Завданням журналістів було чітко розмежувати повноваження органів влади у царині подолання наслідків снігопадів та підготовки до повені. Й перевірити (а не лише запитати «чи готові ви?», щоб почути єдину можливу відповідь – «авжеж, готові») ступінь готовності представників як місцевої, так і центральної. Глядачі, зі слів пані Тимочко, затямили, що в усьому винна недбала київська влада (про всяк випадок – прізвища «Попов» названо не було), а також були заспокоєні паном Бойком та ще раз почули в позитивно-конструктивному контексті поки що не дуже знайоме прізвище Вілкул. Акценту на тому, що обіцянки розібратися зі снігом за день-два так і не були виконані, й проблеми з транспортом у Києві тривали цілий тиждень, «Інтер» вирішив не робити – певно, теж про всяк випадок. Хоча саме «Інтер» мав чудові ексклюзиви з програми «Шустер live», де Попов зізнався в тому, що був у Відні під час снігового колапсу.

Варто звернути увагу на розслідування «Подробностей недели», присвячене легендарній участі Бориса Березовського у фінансуванні української Помаранчевої революції. Робота якісна, все прозоро, й закинути «Інтерові», що він цілеспрямовано витягає цю тему на світло в ті дні, коли політичні спадкоємці Ющенка й Тимошенко без особливого успіху намагаються повторити Майдан-2004 (про це «Подробности недели», до речі, не повідомили, хоча напередодні, в суботу, давали докладний сюжет про мітинг опозиції у Чернівцях), не можна. Головні свідки, на чиїх словах побудовано сюжет – тогочасна права рука Віктора Ющенка Роман Безсмертний, одіозний Микола Мельниченко та «коммерсантівець» Андрій Васильєв, якого важко запідозрити в участі в будь-яких інформаційних спецопераціях. У всякому разі жодних висновків на зразок «Майдан – проект Березовського» автори матеріалу не роблять.

«Україна», «События недели»

Якщо ви ніяк не можете запам’ятати прізвища нового молодого віце-прем’єра українського уряду, частіше дивіться «События недели» на каналі «Україна» – тут Олександр Вілкул тепер у кожному випуску. Колишній колега по корпорації SCM, а тепер урядовець отримав чергову порцію правильних запитань від Андрія Данилевича. Серед них, наприклад: «Вот вы как раз и называли, что одной из проблем, почему наши города оказались по пояс в снегу, это была крайне низкая коммуникация и координирование между местными органами власти, коммунальными службами. Вот сейчас они уже все проснулись, ничего не прозевают?». Перед цим ведучий дав заочного ляпаса Олександрові Попову, чия демонізована постать чудово протиставляється Вілкулові:

«Председатель городской администрации Киева Александр Попов, которого киевляне несколько дней поминали громко и разными словами, извинился перед жителями. Вот как это прозвучало: "Чрезвычайная ситуация – это наша общая проблема, поэтому есть неудобства. И за эти неудобства я, безусловно, как руководитель исполнительной власти извиняюсь". Это было в понедельник. А во вторник, когда весь Киев с утра и до вечера стоял в десятибалльных пробках, в столичной администрации полетели головы». У докладному та глибокому матеріалі Бориса Іванова доволі різкими словами змальовано організаційні наслідки снігового колапсу (зокрема, зацитовано промовисті слова Олександра Мазурчака: «Я готовий бути тим, кого треба зробити крайнім»). «Україна» також запитала думку колишнього міністра Олексія Кучеренка, а також порівняла безпорадність київських властей із чіткою та злагодженою роботою комунальників на Заході в подібних випадках. Словом, «Україна» наздогнала поїзд, який осідлали ще минулої неділі ICTV та «1+1». А потім удруге випустила на сцену Вілкула в усьому білому.

«Андрей Данилевич: Насколько сейчас Госслужба по чрезвычайным ситуациям укомплектована технически и прочим другим ресурсом, чтобы реагировать на такие вызовы, в данном случае, как вот наводнение?

Александр Вилкул:"Сейчас постоянно дежурит 42 тысячи человек, более пяти тысяч единиц техники, около тысячи единиц техники, которая может преодолевать водные преграды, 22 летательных аппарата, 90 пиротехнических бригад. То есть сегодня вся необходимая техника у МЧС есть. И она вся находится на дежурстве. Другое дело, что надо масштабно приобретать коммунальную технику для наших городов, для наших дорожных служб. И сделать всё, чтобы это была техника максимально украинского производства, это новые рабочие места тоже для нас".

Андрей Данилевич. Ясно».

Ні, це ще не все!

«Андрей Данилевич: То есть, здесь конфликтов ведомств никаких нет, просто работает команда и справляется?

Александр Вилкул: "Необходима синергия. Работает одна команда".

Андрей Данилевич: Ясно. Спасибо вам за интервью».

Перед глядачами «України» екс-топ-менеджер Ахметова постав в однострої з двома написами – «Рятувальник» і «віце-прем’єр-міністр України», а Данилевич назвав колегу «главным спасателем Украины»:

Автор цих рядків свого часу обіцяв Євгенові Глібовицькому не вживати слова «піар» у поганому сенсі, щоб не паплюжити це загалом непогане слово. Тому вживатимемо інше слово: іміджевий матеріал. «События недели» годують своїх глядачів іміджевими матеріалами щодо людини, чиє призначення в уряд, імовірно, лобіював власник каналу «Україна».

Інша гадана протеже Рината Ахметова, Наталія Королевська, постала у цьому випуску «Событий недели» в неоднозначному світлі. Ірина Ромалійська у своєму матеріалі не лише показала скандальні кадри з парламенту, де міністр намагалася шпетити депутатів через «кабріолет "Ауді" черевоного цвєта». Висміювати Королевську, наводячи її ляп про «кішчачі магазини», не стали – в сюжеті зроблено ґрунтовну спробу розібратися, чи справді перешкоджання імпорту дорогих товарів під виглядом гуманітарки варте того, щоб ускладнювати її провезення в Україну. В матеріалі відображено амбівалентність ситуації: «Нам удалось раздобыть интересные документы. Это полный перечень всех тех гуманитарных грузов, которые сейчас простаивают в портах или на таможнях. Вот, например, житомирская больница никак не дождется американских инвалидных колясок. А вот днепропетровский детский дом ждёт всё ещё школьные доски и стиральные машины. Но среди прочего можно отыскать, например, сотни тонн секонд-хенда или автомобили, предназначенные якобы для инвалидов». Зрештою, в кінці матеріалу стає зрозумілим, що мінсоцполітики має розв’язок для цієї непростої задачі.

Щоб дещо підсолодити діжку дьогтю, слід позитивно відзначити матеріал Сергія Кудімова про роль України в молдавсько-придністровському порозумінні. Інші канали дарма не приділили цій темі належної уваги.

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

Тональність, у якій Тетяна Даниленко та її колеги говорять про снігову феєрію в Києві, не просто критична до влади – вона революційна. «Тиждень після того, як на місто випала місячна норма опадів, кияни провели в автомобільних пробках і тисняві у громадському транспорті. Жоден чиновник не взяв на себе роль головного борця зі стихією. Президент порадив учитись боротьбі з надзвичайними ситуаціями самотужки, а призначений ним голова Києва Олександр Попов не побачив особливої катастрофи, бо у пік снігопаду був у Відні. Боротись самотужки кияни почали і без порад Віктора Януковича. Самоорганізовані у соціальних мережах активісти зараз готуються зустріти квітневі повені і попрощатись з київською владою. У вівторок під Верховною Радою очікуються масові протести», – йдеться у підводці до першого матеріалу (автор – Азад Сафаров) про снігоборство в Києві. Головний пафос сюжету полягає в тому, що чиновники нічого не контролюють, їхні слова не відповідають дійсності, їхні рішення непослідовні, а в столиці хаос. Тон прямого включення Марії Коренюк про підтоплення Києва вже спокійніший та інформативніший, хоча й тут раз у раз лунають явні та приховані шпильки на адресу влади.

Якщо у висвітленні снігової теми 5-й не був надто оригінальним, долучившись до критичного хору «1+1» та ICTV й лише додавши до нього трохи критики на адресу недоторканної для інших центральної влади, то наступна тема справді оригінальна. Олександр Аргат присвятив свій матеріал справі Віктора Романюка, переслідуваного в Україні та затриманого Інтерполом опозиційного кандидата, який виграв вибори у Тетяни Засухи та втратив перемогу в суді. Історія виявилася цікавою, з присмаком рейдерства, й Олександрові вдалося подати її збалансовано. Так само самотнім залишився 5-й канал серед шести тижневиків, піднявши тему вироку донецьким міліціонерам, що зґвалтували затриманого.

На десерт – Березовський. Як і «Інтер», 5 канал, говорячи про померлого російського опозиціонера-олігарха, згадав про його роль у Помаранчевій революції. Як і «Інтер», звернувся по коментар до учасника проекту «КоммерсантЪ-Украина», який запускався на гроші Березовського – Казбека Бектурсунова. Щоправда, на відміну від обраного інтерівцями Андрія Васильєва, який є лише медіаменеджером і не має жодних інтересів у політиці, Бектурсунов – політтехнолог, якого чутки пов’язують із «сім’єю» – а отже, він із набагато більшою ймовірністю може відповідати тенденційно.

Також, на відміну від чітко вивіреного сюжету інтерівців, матеріал Ірини Герасимової слабує на неточність і недостовірні посилання. Спершу журналістка каже про те, що у світі «не вщухають розмови» (чиї?) про Березовського, а потім стверджує таке: «В Україну гроші олігарха заходили успішно і масштабно. Він фінансував опозиційну пресу, опозиційний майдан 2004 року. Але самого Бориса Березовського навіть після його інвестицій на українську землю так і не пустили». Якщо під опозиційною пресою мається на увазі український «КоммерсантЪ!», то таке означення для цієї газети навряд чи доречне й точно не було б схвалене її співробітниками. Слова Бектурсунова про те, що Березовський впливав на медіаландшафт, аж ніяк не означають, що газета була опозиційною.

Цей кадр красивий, але не відповідає дійсності – Ъ не був помаранчевим.

Що ж до сум фінансової допомоги українській революції, озвучених у матеріалі, то, з огляду на дивну балакучість Романа Безсмертного, варто було б вислухати інших причетних до цієї історії. Дещо міг би оповісти й власник 5-го каналу Петро Порошенко.

Невиправдано докладно розказана в сюжеті історія спроби Березовського приїхати в Україну, та без чіткого посилання зазначено, що «згодом і сам олігарх переконався: після Майдану його політичним планам в Україні місця немає. Плани олігарха щодо великого бізнесу в Україні теж не склались». Хто може з такою точністю стверджувати, якими були плани Березовського і чи було їм місце в Україні?

Та й загалом, не зовсім зрозуміло, навіщо була піднята тема «сліду Березовського» в українському Майдані. Ця історія сьогодні цікава для історичних документалістів і могла би бути розкрита в дещо ширшому форматі; очевидно, підтвердження спершу заперечуваного помаранчевими політиками факту фінансових зв’язків тогочасної опозиції з Березовським існує. Однак із цього факту можна зробити – й ті, кому це вигідно, роблять це вже вісім років, – хибний висновок, що Помаранчева революція відбулася завдяки Березовському чи була профінансована ним. Кожен, хто був у ті дні на Майдані чи в його околицях, певно, погодиться, що ніякі обігрівачі для наметів, сцена, гучномовці чи інші речі, на які, можливо, були витрачені гроші Березовського (якщо вони взагалі були витрачені), не були обов’язковими для підтримання масових протестів. Під «Майданом», принаймні, традиційно малися на увазі не політики, які стояли на трибуні, а люди, що приходили підтримати Ющенка та висловитися проти фальсифікації. В цьому сенсі Майдан ніякий Березовський не фінансував, і 5-му каналу, який відіграв у тих подіях важливу роль, варто було б чіткіше розставляти акценти, аби не давати недоброзичливцям підстав для маніпуляцій.

Верстка підсумкових інформаційно-аналітичних програм за 31 березня 2013 року

Перший національний, «Підсумки тижня»

На Донеччині горіла Вуглегірська ТЕС  

Столиці загрожує весняна повінь 

Інтернет рясніє фотожабами на тему повені      

Весняна негода згуртувала киян  

Переведення часу спантеличує деяких українців          

Багатії виводять свої капітали з Кіпру     

Маленька Катерина потребує допомоги небайдужих   

На лікування Юлії Левицької перерахували близько 60 тисяч гривень         

Українська футбольна збірна перемогла молдаван        

«1+1», «ТСН. Тиждень»

Захід України пережив чергову хвилю снігопадів        

Україна весь тиждень боролася зі снігом

Україну очікує повінь

Корупція може потопити українське плавання  

«Тиждень за одну хвилину»          

Українці продовжують гинути на зупинках громадського транспорту         

Опозиційна акція «Вставай, Україно!» пройшла в Івано-Франківську та Чернівцях          

Католики відзначають Великдень

Експеримент: «90-60-90»   

Українці в Аргентині бережуть рідну культуру та традиції     

«Інтер», «Подробности недели»

Погода випробовує Україну на міцність

Гості програми – Анатолій Бойко, заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, і Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги        

Країни ЄС бояться опинитися на місці Кіпру    

Наступного тижня має початися суд над «бандою лисих»      

Березовський був однім із найбільших фінансистів Помаранчевої революції          

В Ялті боротьба за Будинок творчості письменників довела до кривавого зіткнення        

Близько 700 тисяч українських римо-католиків святкують Воскресіння Христове 

До Сантьяго-де-Компостели щороку прагнуть сотні тисяч паломників        

ICTV, «Факти тижня»

На Донеччині горіла Вуглегірська ТЕС  

Київ увесь тиждень боровся зі снігом      

Троє столичних чиновників втратили свої посади       

Українця варто готуватися до повеней   

Україна відкрила ще один газовий маршрут в обхід Росії        

Світ продовжує обговорювати смерть Бориса Березовського 

У справі дніпропетровських терористів трапився несподіваний поворот     

Суд перекваліфікував справу Віктора Лозинського      

Не стало Валерія Золотухіна         

Журнал «Фокус» вкотре порахував гроші в кишенях українських багатіїв  

Зірки естради влаштували показове заповнення декларацій про доходи      

Франциск помив ноги дванадцяти малолітнім в’язням

5 канал, «Час: Підсумки тижня»

Кияни провели тиждень у заторах і готуються до повеней     

Велика вода поки не дісталась до столиці          

Італійський суд випустив Віктора Романюка    

Донецькі міліціонери за зґвалтування чоловіка отримали тюремні ув’язнення       

Не вщухають розмови довкола Бориса Березовського  

«Україна», «События недели»

Київ усе ще намагається увійти у звичне річище після аномальних снігопадів       

Гість програми – Олександр Вілкул, віце-прем’єр-міністр України   

Країна готується до повеней         

Вогонь повністю знищив Вуглегорську ТЕС     

Королевська розпалює скандал про контрабанду під виглядом гуманітарної допомоги    

Україна береться помирити Молдавію й Придністров’я          

Хрущовки опинилися під прицілом прибічників модернізації житла

Луческу продовжує співпрацю з ФК «Шахтар»

У Києві назвали найкращих спортсменів України        

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Вілкул / www.zorya-gazeta.dp.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду