Телеговіння

Телеговіння

19 Травня 2013
2233

Телеговіння

2233
Великдень і День Перемоги, показуха політиків і замовчування новин у справі Тимошенко. Огляд телевізійних тижневиків за 5 і 12 травня 2013 року.
Телеговіння
Телеговіння

З 1 по 12 травня в Україні – «травневий» святковий марафон, що позначився не лише на продуктивності національної економіки, але й на сітках мовлення телеканалів. 5 травня в ефір вийшли лише два з шести тижневиків («Підсумки тижня» Першого національного й «События недели» каналу «Україна»), 12 травня – чотири (замість тижневиків звичнайні новини видали в ефір ICTV та 5 канал). Тож ми вирішили об’єднати огляд програм за ці два вікенди. Головними темами обох вікендів були свята – Великдень і День Перемоги. І, переглянувши матеріали підсумкових тижневиків деяких каналів, можна було пересвідчитись, що ми живемо в країні з однією правильною церквою (Московського патріархату) і однією правильною оцінкою подій 1941-1945 року (тією, що її поділяє Партія регіонів і не поділяють підривні елементи, які розгойдують державного човна).

Передбачаю скепсис читачів у відповідь на цю тезу: а що ти хотів, щоб навколо 9 травня тижневики розвели «Історичну правду»? Ні, звісно, це не входить до їхніх завдань, хоча «ТСН. Тижню» «1+1», наприклад, удалося передати певну неоднозначність цього свята матеріалом власкора з Німеччини. Але журналістам, схоже, бракує усвідомлення того, що війна між СРСР та гітлерівською Німеччиною та її завершення – історичні події – це одне, а традиція святкування Дня Перемоги та офіційна риторика, яку поширює влада навколо цього свята – інше. І те, як політики використовують це свято (як і свято Великодня, та й будь-яке) для демонстрації своїх чеснот і відданості ідеалам та віруванням, що їх поділяє їхній електорат – третє. Немає сумніву, що Володимиру Рибаку, Миколі Азарову, Віктору Януковичу хочеться, щоб виборці побачили їх у день Воскресіння Христового у благочестивій позі у «правильній» церкві, а у день Великої Перемоги над Фашизмом (чи нацизмом, кому яка різниця?) – в оточенні людей, заквітчаних орденськими стрічками. Дарма що частині «георгіївських кавалерів» у кадрі явно не 85 років:

Звичайно, політики завжди хочуть послати виборцям правильний меседж із належним чином вибудуваної картинки. Питання лише в тому, чи потрібно журналістам допомагати політикам утілити це бажання.

Перший національний, «Підсумки тижня»

У Великдень , 5 травня, державний телеканал запропонував своїм глядачам випуск тижневика  не лише без політики, а й без подій тижня – окрім, звісно ж, самого Великодня. Не таке вже дивне рішення для святкового дня, коли – можна припустити – люди не мають охоти слухати про політику, після святкового-таки тижня. Однак доведення ідеї «соціальності» до абсурду простежується і в наступному випуску тижневика Першого національного, де бачимо святкові новини про День Перемоги й більше нічого, що стосувалося б політичних та економічних підсумків тижня. Не прив’язаний до інформаційних приводів тележурнал має цілковите право на існування, однак, напевно, не повинен позиціонуватись як підсумкова програма і називатись «Підсумками тижня». У когось із довірливих глядачів може виникнути ілюзія, що на тижні справді не сталось нічого, крім Великодня і реєстрації дітей у садочок через інтернет…

Поміж інших подій тижня, про які не довідались глядачі Першого, було й рішення Європейського суду з прав людини про незаконність арешту Юлії Тимошенко. Про нього, натомість, розповів Андрій Данилевич у «Событиях недели» каналу «Україна». Разом із тим, не було в матеріалах Першого національного і звичного звіту про те, де і як демонстративно відсвяткували релігійне свято перші особи держави (ця позбавлена бодай якоїсь цінності для аудиторії, але вельми цінна для самих політиків інформація була в тижневику «України»).

12 травня головною темою випуску «Підсумків тижня» став День Перемоги, про який говорили з усім можливим «державницьким» пафосом. «За результатами останніх досліджень, понад 80% українців вважають День Перемоги справді великим святом. Власне 9 травня люди це довели, вийшовши на головні площі багатьох українських міст», - йдеться у підводці Андрія Сміяна. В матеріалі про святкування 9 травня не обійшлося без офіціозу і політики:

«Від Вічного вогню група ветеранів іде до Палацу "Україна". Тут офіційно й урочисто їх вітає керівництво країни.

Віктор Янукович, Президент України: "Завдяки подвигу наших ветеранів три покоління українців живуть під мирним небом. Саме ви відстояли мир, захистили Батьківщину та внесли вирішальний вклад у перемогу над фашизмом"».

А також без «антифашистської» спекуляції, в якій задіяли дитину:

«Але діти, які протягом цього дня вітали ветеранів, здається, не втомилися взагалі, навіть готові до подальших подвигів.

Хлопчик: "Я не пойду на сторону фашистов. Никогда! И не скажу фашистам, где находится Украина! Чтобы они не захватили Украину! Никогда!"».

Хоча, можливо, цей синхрон був використаний із прихованим сарказмом…

«Україна», «События недели»

Попри святковий день (з огляду на який головною темою випуску було святкування Великодня), команда Андрія Данилевича 5 травня підготувала повноцінну програму, в якій знайшлося місце (щоправда, на гальорці – після відеоприколів і сюжету про шашлики) навіть матеріалові про чергову торгівельну війну з Білоруссю.

Дотепність заголовка «Те же яйца» межує з блюзнірством, зважаючи на багатозначність слова «яйца»:

До того ж, значення фразеологізму «те же яйца, только в профиль» - «нічого нового, те саме» з певним негативним відтінком, навряд чи доречним у матеріалі про Великдень. Словом, хотіли пожартувати, але не вийшло.

Напевно, глядачі, що не належать до вірних московського православ’я, були дещо здивовані безапеляційністю цього твердження: «Главное пасхальное богослужение в Украине - разумеется, в самом большом и самом древнем монастыре страны – Киево-Печерской лавре. Обычно здесь собираются тысячи верующих, и именно сюда приходят помолиться руководители государства». Навряд чи для мільйонов київських православних і греко-католиків, які святкували Великдень 5 травня, саме це богослужіння було головним.

Проте, попри очевидні преференції для церкви, яку керівництво держави вважає єдиноправильною, в одному з наступних матеріалів випуску таки фігурував представник іншої православної конфесії – УПЦ Київського патріархату. Дякуємо й на тому.

Так само нездоровою (хоча й звичною для наших журналістів) була надмірна увага до публічного відправлення релігійних потреб політичними лідерами. «В Киеве Пасху праздновали Премьер и спикер. Вот они, на службе у Успенского собора Киево-Печерской лавры. Оппозиционные политики разъехались на Пасху кто куда. Лидер "Батькивщины" Арсений Яценюк встретил праздник в Иерусалиме, Виталий Кличко – в Германии, Олег Тягнибок – дома, во Львове. И только один украинский политик сказал, что Пасху он не празднует и в церковь не пойдет. В атеизме честно признался лидер коммунистов Петр Симоненко», - йшлося в програмі. Те, як ці панове провели чи не провели Великдень, насправді обходить лише їх та їхніх близьких. Хіба що той факт, що Янукович цього разу перебував на свята у Криму, а не в Києві, заслуговує на коментарі експертів – чи означає це, що почесний лідер Партії регіонів демонструє мешканцям канонічної території своєї партії свою особливу прихильність, чи йому просто не хотілось далеко від’їжджати від дачі на Південному Березі.

А ось іще один вкрай важливий акцент, зроблений у програмі – вартий, можливо, глибшого розкриття та коментарів експертів і тих людей, яких ми щойно спостерігали у стані публічного говіння: «Майские в этом году – как еще один отпуск – 10 выходных, невиданная для других стран роскошь. Экономисты заранее подсчитали, сколько страна потеряет из-за продолжительного весеннего безделья. В среднем, задумайтесь, экономика страны сейчас терпит убытки – миллиард гривен в день. За все праздники набежит, соответственно, 10 миллиардов минимум. А теперь сравним: это, например, две трети годового бюджета украинской армии. А еще этой суммы как раз хватило бы, чтобы отремонтировать все дороги в стране».  Проте в матеріалі Бориса Іванова ця тематична лінія, на жаль, не розкрита – він говорить про те, як українці святкують, а не про те, що вони втрачають за час додаткового святкового марафону.

Збалансовано й настільки повно, наскільки це було можливо у «святковому» випуску, повідомили про рішення Європейського суду з прав людини щодо Тимошенко. Щоправда, наголос на тому, як по-різному тлумачать це рішення різні дієві особи – генпрокурор Пшонка, міністр юстиції Лавринович, сторона Тимошенко і сама Тимошенко, яка оголосила себе «духовно вільною» - вимагає коментарів юристів, які могли б дати документу фахову й безсторонню оцінку. Натомість, глядачам запропонували, як це часто буває, повірити тому з емоційних тлумачень, автор якого їм симпатичніший.

І ще одна улюблена тема тижневиків, що випливла у випуску 5 травня доволі несподівано: порушення копірайту. Інформаційним приводом для матеріалу Олександра Бондаренка стала заява торгівельного представництва США, за якою Україна є головним «піратом» світу. Крім доволі традиційного висвітлення цієї теми в дусі «ай-яй-яй, красти інтелектуальну власність погано», глядачі почули й цікавий факт – вірніше, побачили карту, з якої видно, що найбільше порушень копірайту відбувається якраз у Сполучених Штатах Америки.

Хотілося б у майбутніх спробах розкриття цієї проблеми почути й позицію тих, кого називають «піратами» - людей, які мають свою світоглядно-філософську теорію, що виправдовує те, що називають «крадіжкою контенту». Пора говорити не тільки про те, які злодії ці українці, але й про те, чому диск копійчаної собівартості з ліцензійною голограмою коштує десять доларів, і куди діваються ці долари, якщо і держава, і автор контенту отримують ті самі копійки.

12 травня головною темою випуску «Событий недели» став День Перемоги, а головними акцентами висвітлення цієї теми – видовищність святкування у Києві та конфліктність у західноукраїнських містах.

Попри те, що, до великої досади журналістів і фотокорів, справжнього побоїща між націоналістами та прорадянськими силами цього разу не відбулося ніде, «родзинки» таки виколупали:

«А это Тернополь. Активисты "Свободы" пытаются не пустить ветеранов к мемориалу на холме Славы. Повод – якобы 9 мая здесь должна проводиться встреча депутатов с избирателями, ветераны могут помешать. В ситуацию вмешался спецназ, ветераны смогли возложить цветы. Это уже Ивано-Франковск. Похожий конфликт: националисты и "Беркут". И Львов. Здесь больше всего политики в День победы. Который день подряд горсовет запретил использовать на территории города коммунистическую и нацистскую символику и объявил 8 мая днем скорби. Львовский окружной административный суд традиционно отменил решение горсовета накануне праздника, но на всякий случай, чтобы избежать конфликтов, 9 мая во Львове запретили все мероприятия в честь Дня победы, кроме официальных»..

І – для контрасту – матеріал із Севастополя, де, як з’ясувала Ірина Юсупова, вітати ветеранів і святкувати Перемогу виходить усе місто. Що ж, «События недели» мають усі передумови (мова, власник, колишнє «донецьке» походження каналу, російські консультанти) для того, щоб висвітлювати День Перемоги суто в руслі державної ідеології, не вдаючись в історичні подробиці та неоднозначні моменти тлумачення того, що відбувалось у 1945-му.

Після дев’ятотравневої ідилії, дещо зіпсованої лише повідомленнями про провокації західноукраїнських націоналістів, дві гострі політичні теми: тлумачення рішення Європейського суду з прав людини (матеріал побудований на заявах різних сторін) і заява першого віце-прем’єра Сергія Арбузова про намір здати в оренду газотранспортну систему:

«Сергей Арбузов сказал вслух то, о чем раньше говорить напрямую… не говорили. Речь об аренде украинской газотранспортной системы. По сути, одного из главных и самых стратегически ценных государственных активов. Так вот, Арбузов очень надеется, что Верховная Рада в ближайшее время примет разработанный Кабмином и уже переданный в парламент закон, снимающий запрет на приватизацию дочерних предприятий "Нафтогаза" и разрешающий сдавать трубу в аренду, чтобы получить деньги на её модернизацию»

Це повідомлення, проілюстроване синхроном Арбузова, вочевидь потребувало коментарів експертів та опозиції для балансу, але натомість Андрій Данилевич зазначив лише, що «Верховная Рада пока ничего не сказала – у депутатов майские каникулы». Певна річ, знайти когось від провладних і опозиційних фракцій для коментування намірів уряду було  реально, якби було таке бажання.

«ТСН. Тиждень»

Якби не сповнені розчарування відгуки львівських журналістів, які доводилось чути авторові цих рядків після 9 травня, можна було б повірити в характеристику, дану цьому дню Аллою Мазур: «В чергову річницю перемоги в Україні знову пішли в рукопашну: з міліцією, димовими шашками, криками та образами. І як правило без справжніх учасників тієї війни. Це було не так брутально як два роки тому у Львові. Але враження для решти світу ми створили. Чому ж політики знову підігріли настрої своїх виборців і не зупинили їх ні заклики влади ні визнаних опозиційних лідерів з-за ґрат». З відеозапису, продемонстрованого в сюжеті «ТСН. Тижня», можна побачити несерйозність і маргінальність конфлікту на Пагорбі Слави… Але це однаково стало подією номер один.

Людей, які вийшли святкувати 9 травня, автор матеріалу Ольга Кашпор ототожнює з комуністами («На сході і в центрі країни червоним прапорам жодного опору, навіть у Дніпропетровську та Києві, де за результатами останніх виборів, є чимало прихильників "Свободи" настрій комуністам ніхто не псував. Географії протестів свободівці пояснюють так: допомагали міліції лише там, де було необхідно"»), що, напевно, не зовсім коректно, адже є достатньо аполітичних прихильників цього свята, незалежно від того, хто подає заявку на проведення заходу. Ольга спробувала знайти політичний підтекст вибіркового протистояння, організованого «Свободою», звернулась по коментарі до політолога і політика (так-так, колеги, не забувайте про це, будь ласка) Вадима Карасьова, а також дала діям окремих політиків свою доволі різку оцінку: «Комуністи традиційно на кістках простих солдатів підносили вождів. Депутат регіонал Вадим Колісниченко відзначився у Севастополі. Вийшов до преси у формі офіцера червоної армії. Пояснив, на противагу західній Україні, де символи перемоги зневажають. Оцінити красу гри, глядачі виборці мають згодом». Що ж, зведення святкування Дня Перемоги до політичного вуличного театру в багатьох містах і справді є тенденцією, але градус конфліктності в порівнянні з минулим роком знизився. Схоже,  творцям програми просто потрібно було підлаштувати нуднувату дійсність під яскравий заголовок «Війна після війни».

Цікавий вимір до цієї теми додав матеріал Наталки Фібріґ про те, як історія другої світової війни сприймається в Німеччині, зі згадкою про локальний скандал навколо стрічки «Наші матері, наші батьки», в якій українці постають у не найкращому світлі.

Про дипломатичний вимір справи Тимошенко говорять стисло в дайджесті головних подій тижня, не наводячи прямої мови жодного з учасників перепалки: «Припинити переслідування екс-прем’єра Тимошенко знову закликали українську владу офіційний Вашингтон. Держсерктеар Сполучених Штатів Джон Кері заявив міністрові закордонних справ Леоніду Кожарі. Штати підтримують курс України до Європи, але наголошують: важливо виконувати рекомендації Євросоюзу. Посланець Києва натомість відповів, дослівно: "Ніхто в українській владі не може виконати заклик ЄС і Сполучених Штатів і без всіляких умов звільнити Тимошенко". Бо, за словами Кожари, такі повноваження в Україні має лише суд». Тема рішення Європейського суду за скаргою Тимошенко, яку «ТСН. Тиждень» не розкрив учасно з огляду на невихід у Великдень, заслуговувала на увагу бодай постфактум.

«Інтер», «Подробности недели»

Пафос, пафос і ще раз пафос – український спадкоємець радянського Центрального Телебачення залишився вірним традиції. «Венки к могилам в Великую Отечественную возложены, цветы уже начали увядать, фронтовые песни спеты, все больше теми, кто и не видел ужасы войны. Салют прогремел, 9 мая отметили 68-й раз. Солдаты победы навсегда останутся героями. Но с каждым годом все больше в памяти. В памяти тех, ради кого защищали отечество», - у такому дусі були витримані матеріали про святкування Дня Перемоги. Звісно ж, не забули про державу та особисто Лідера держави, який засвідчив прагнення дбати про ветеранів іще краще, ніж тепер:

«Забота о ветеранах – одна из приоритетных задач государства. Об этом заявил Виктор Янукович во время встречи с ветеранами города-героя Севастополя. Как раз к 9-му мая 44-го года войска Красной армии полностью освободили город от немцев. Ключевым сражением в битве за Севастополь стал штурм Сапун-горы. За два дня советские солдаты выбили остатки отчаянно сопротивляющихся войск Вермахта. Накануне Дня победы президент Украины вместе с ветеранами почтил память погибших на Сапун-горе и возложил букет и венок к обелиску Славы. Затем побеседовал с фронтовиками, непосредственными участниками исторического штурма.

Иван Патук, ветеран, участник штурма Сапун-горы: "У меня здесь, когда проходил штурм, было 240 человек – разведчики, вооруженные только автоматами и пулеметами. Ну, сами представляете крутизну этих скатов. Но для нас было нипочем, потому что самым старшим был я, а мне было аж 22 года"». Тут не завадило б розібратись, як саме дбає про ветеранів держава, запитати в тих, хто справді воював і дожив до наших днів, як живеться їм за президента Януковича і чи не бракує чогось. Бажано було б  зробити це десь подалі від севастопольських урочистостей.

На відміну від «ТСН. Тижня», тут не робили особливого наголосу на протистоянні у західноукраїнських містах. Однак не приховували, на чиєму боці в цьому протистоянні стоять творці програми:

Чоловік у кадрі «…недоумевает решению городских властей на западе Украины. За день до празднования Дня победы во Львове, Ивано-Франковске и Тернополе местная власть приняла решение переименовать праздник в день скорби и запретить использовать советскую символику». Хоча на пояснення дій львівської місцевої влади навели синхрон однієї з депутатів. Показали й дітей у радянській військовій формі з георгіївськими стрічками:

Віктор Янукович на Сапун-горі виявився єдиним політиком у цьому випуску «Подробностей недели». Юлія Тимошенко із рішенням Європейського суду та подальшими заявами західних держав не згадку не заслужила, на відміну від урочистостей із нагоди 230-ї річниці Чорноморського флоту Росії та участі Злати Огневич у «Євробаченні».

Верстка підсумкових інформаційно-аналітичних програм за 5 травня 2013 року

Перший національний, «Підсумки тижня»

Християни відзначають Великдень

Писанкарі охоче поділилися секретами розпису великодніх яєць        

Журналісти відвідали сільський передсвятковий базар  

"Підсумки тижня" протестували найпопулярніші серед покупців марки вина

В лісах заборонено розводити багаття      

Дівчинка з Рівного потребує допомоги на лікування     

В дитсадочок можна записатись через Інтернет 

Злата Огневич вирушила на "Євробачення"        

«Україна», «События недели»

Христиане восточного обряда празднуют Пасху

Журналисты сравнили празднование Пасхи в Израиле и Украине     

15% украинцев соблюдали пасхальный пост      

Майские праздники традиционно вывели на природу украинцев      

Европейский суд по правам человека признал незаконным арест Юлии Тимошенко          

Торговое представительство США назвало Украину главным пиратом в мире        

ФБР арестовало друзей выжившего террориста Джохара Царнаева   

В Киргизии и Афганистане разбились два американских самолета    

Израиль нанес авиаудары по Сирии        

Президент Туркменистана во время скачек упал с лошади       

Голландцы получили нового короля        

В Великобритании по обвинению в изнасиловании арестован вице-спикер палаты общин Найджел Эванс           

Между Украиной и Белоруссией – очередная торговая война 

Верстка підсумкових інформаційно-аналітичних програм за 12 травня 2013 року

Перший національний, «Підсумки тижня»

Україна відсвяткувала 9 травня     

80% українців вважають День Перемоги справді великим святом       

У Запорізькій області чоловік врятував з вогню двох дітей       

Забезпечити собі гідну старість не так вже й складно    

У Швеції стартує Євробачення-2013        

У Китаї в інститутах вчать вишивці          

14-річна Надія Кривоносенко потребує допомоги небайдужих

Українці переказали майже 50 тисяч гривень на лікування маленькій Валентині      

"Українські отамани" здобули срібний кубок Всесвітньої серії боксу    

«1+1», «ТСН. Тиждень»

Україна відзначила День Перемоги          

Німецька стрічка про війну збурила поляків та українців           

Двічі за два дні в різних кінцях держави українці мало не вчинили самосуд   

Під руїнами будівлі в Бангладеш знайшли живою жінку

США закликали припинити переслідування Тимошенко          

Польського міністра спорту і туризму звинуватили в розтраті майже 2 мільйонів доларів   

Мешканці Вірджинії протестують проти поховання Тамерлана Царнаєва      

Білоруська міліція розкрила віртуальний угон танка       

Журналісти перевірили Крим на готовність приймати туристів          

"Українські отамани" здобули срібний кубок Всесвітньої серії боксу    

У Клівленді 10 років у полоні провели троє дівчат         

"Українські отамани" здобули срібний кубок Всесвітньої серії боксу (доповнено)      

Експеримент "90-60-90". Підсумки

«Інтер», «Подробности недели»

В Украине отметили годовщину победы над фашистской Германией

Президент Украины вместе с ветеранами почтил память погибших на Сапун-горе

Многие украинские памятники ВОВ заброшены и разграблены         

Черноморский флот России празднует юбилей  

Десна и Днепр вышли из берегов и затопили несколько областей     

В честь Дня матери "Интер" запускает уникальный проект      

В Швеции стартовало "Евровидение"      

Турецкие полицейские предотвратили покушение на Вселенского патриарха          

Бориса Березовского похоронили в обстановке строгой секретности 

Турция обвиняет Дамаск в организации терактов         

Болгары выбирают новый парламент      

Сегодня исполняется 80 лет со дня рождения Андрея Вознесенского

«Україна», «События недели»

В Украине отметили День Победы           

Годовщину победы над фашизмом в России, Германии, Франции и Прибалтике встретили совершенно по-разному         

Умением чествовать ветеранов славится Севастополь 

Решение Европейского суда по правам человека в отношении дела Тимошенко породило новые кривотолки и спекуляции

Арбузов надеется на скорое разрешение парламента на сдачу в аренду ГТС 

Железнодорожная авария в Ростовской области

Виновники ДТП в Украине всё чаще остаются на волосок от линчевания    

Целью воров становятся уже не автомобильные покрышки, а номера           

8 мая в Лондоне похоронили бывшего российского олигарха Бориса Березовского

9 мая в штате Вирджиния тайно предали земле Тамерлана Царнаева

Из самого известного следственного изолятора России "Матросской тишины" сбежал подозреваемый в убийстве       

В России годовщина протестов оппозиции на Болотной площади в Москве

Президент Чехии появился пьяным на официальном мероприятии   

В Буэнос-Айресе начался фестиваль граффити   

Мастера граффити – уличные хулиганы, создающие шедевры 

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Засади моніторингу дивіться тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: rada-veteran.kiev.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду