Привіт із нафталіну

7 Січня 2013
7044
7 Січня 2013
19:00

Привіт із нафталіну

7044
Щоразу на Новий рік ми спостерігаємо єзуїтську спецоперацію: ностальгію за власною молодістю в нашій свідомості непомітно, але наполегливо підмінюють ностальгією за комуністичним СРСР.
Привіт із нафталіну
«Детектор медіа» продовжує публікувати оцінки своїх оглядачів та читачів новорічного ефіру. Услід за аналізом новорічного привітання Президента, враженнями від розважальної програми Інни Долженкової і Андрія Кокотюхи та реплікою Лани Самохвалової, подаємо точку зору Бориса Бахтєєва.

Перегляд минулої новорічної телевізійної ночі нарешті змусив сформулювати думку, що крутилася вже кілька років поспіль: ефіри в ніч із 31 грудня на 1 січня – найнудніші, найнецікавіші за цілий рік. Такі, що не дарують і принципово не хочуть дарувати глядачам ніяких сюрпризів і несподіванок – не кажучи вже про новорічну казку, новорічне диво й інші далекі від суворого буденного прагматизму речі. 

Зізнаюся: особисто для мене новорічний ефір починається за декілька хвилин до опівночі. Усе, що до того, тоне у приготуваннях і, відповідно, помічається якимось краєчком свідомості. І, судячи з досвіду, я у своєму передноворічному режимі далеко не поодинокий. Тож ефір до опівночі – це до значної міри «ефір для потилиць». А чи, принаймні, підготовчий, «розігрівальний», «до того».

Отже, Новий рік настав, перші келихи шампанського випито. Й щодалі більше, щодалі концентрованіше почали відкладатися три головних враження – як почали, так і не змінилися до самого ранку.

Хохлорусія

Першим із них був подив: телебачення якої країни я переглядаю? України? Ні, не схоже. Адже навіть формально українського на тому телебаченні майже нічого й не було. 

На «Інтері» - «Червоний капелюшок», чи то пак «Красная шапочка», мюзикл. Російська мова, здебільшого російські актори. У рекламних паузах – посеред іншого, анонси «Параду зірок», чи то пак, «Парада звёзд» на тому самому «Інтері» наступного вечора, 1 січня. Екзальтований голос за кадром називав і називав – таким тоном, ніби повідомляє аж не знати яку сенсацію – імена російських зірок. Імені українського артиста – жодного. Ну, от не варті вони уваги, ті українські артисти, зовсім не варті; хай подякують, що їх узагалі бодай уряди-годи на екрани пускають. 

Та й російські зірки ті були… з серії «для тих, кому давно вже за». Ніби в Росії час зупинився років так із п’ятнадцять тому. Ото вже диво! Судячи з російських гламурних видань, нові зірки спалахують на російському небі ледь не щодня й цілими жменями. Але на Новий рік глядачів, натомість, із року в рік годують одним і тим самим меню – перестоялим, м’яко кажучи, меню. 

Увечері 1 січня той самий «Інтер» демонстрував ще й черговий випуск програми «Место встречи». І знову були російські зірки й переважно вони, серед яких дивовижним чином – ніби лише для годиться, як жест чемності – затесалися Ані Лорак, Світлана Лобода й Олександр Пономарьов. Лише Пономарьов співав українською, лише Лобода – нову, а не сто років як набридлу, пісню. (Моїй кішці, до речі, її спів дуже й дуже сподобався: сиділа вона нерухомо, налаштувавши вуха на телевізор; тільки-но скінчилася пісня – кішка одразу привела вуха «у нейтральну позицію» й мерщій побігла їсти.) 

Вели випуск акторка Ольга Сумська та «кварталівець» Євгеній Кошевий. Як і годиться, у двомовному режимі: Кошевий розмовляв українською – правильною, але надто вже старанною, «студентською»; Сумська – та сама, яку й дотепер чимало глядачів сприймають в образі Роксолани – була вірною російській. І правильно, щоб усі знали: за часів Роксолани російська мова ще не була зіпсована польською.

«1+1» у цей самий час наярював «Новорічний Вечірній квартал». Ні, щиро дякую. Річ навіть не в російських артистах. Річ у суто російському річищі гумору, у суто російському розумінні, що може й має бути смішним. «Кавказці!» - «Ги-ги-ги!». «Естонці!» - «Ги-ги-ги!». «Теща!» - «Ги-ги-ги!». Таким дедалі частіше стає гумор кварталівців. Дедалі менше парадоксального, дедалі менше неочікуваного. Сказав слово «блондинка» - й вибух сміху забезпечено. Й на сценарні виверти про тих самих політиків можна не гаяти час: сказав «Тимошенко!» - й хай усі регочуть. Анекдот № 384/58 – і смійтеся собі на здоров’я. 
        
«Україна» показувала «Голубі вогники на Шаболовці» - спочатку нинішній, а потім минулорічний. Тут, принаймні, жодних претензій: «Україна» послідовна у щорічних новорічних святкуваннях «на Шаболовці». І хай собі левова частка глядачів і зеленої гадки не має, що воно таке – та Шаболовка, але ж однаково вона – наше все.
 
Цьогоріч як ніколи очевидне стало очевидним: українські новоріч-шоу дуже мало чим відрізняються від тієї «Шаболовки». 

Українськими артистами був заповнений хіба що «Новорічний вогник на Першому» (Перший національний). Утім, розпочався цей «Вогник» задовго до опівночі, а після неї тривав лише півгодини. І намішано було в ньому все до купи, й після «тінейджерового» Едуарда Романюти на сцені з’явився дует підстаркуватих куплетистів «Світязь». 
 
«З Новим роком, рідна Україна, всім палкий привіт із нафталіна!» - продекламував «Світязь». І це було в саме яблучко, в десятку. Це могло б стати офіційним гаслом усієї новорічної ночі – не лише на цьому каналі, а й узагалі.

Ну, а далі на Першому національному почалися… «Легенди ВІА 80-х». Отут усе й стало зрозумілим: усе робиться за калькою радянського новорічного телебачення. Спочатку – «Голубі вогники» з вітчизняними артистами – тобто російськими. А на десерт – сучасні варіації «Мелодій і ритмів зарубіжної естради», з зарубіжними артистами – тобто російськими. 

Годі й казати: «легенди ВІА» були суцільно російськими, та й сама програма була, судячи з усього, російською. Узагалі-то, пік ВІА припав на 1970-і, на початку 1980-их тодішня молодь слухала підпільні й напівпідпільні групи – від «Кіно» з «Браво» до «Круїзу» з «Альфою» та «Примусом». Ті групи, які протиставляли себе ВІА й уникали такого визначення стосовно себе.

Узагалі ж, феномен радянських ВІА – то досить цікава річ. За ідеєю найвищих партійних кабінетів, вони мали відвернути увагу молоді від «західної дешевки» й прислужитися справі її правильного ідейно-політичного виховання в дусі рідної партії. З одного боку, ВІА мали весь «джентльменський» набір музичних інструментів, притаманний тогочасній західній поп-музиці. З іншого боку, виступали вони завжди в одностроях, у яких із першого погляду вгадувався трішечки перелицьований імідж «юний радянський чиновник». Виступали вони по-радянськи статично, стоячи на сцені ледь не по стійці струнко – без усякого західного «понімаєш-лі-тут». 

Пісні співали теж правильні; партія та уряд дуже полюбляли, коли вони співали російські народні пісні в буцімто модерному аранжуванні. Продукт виходив здебільшого надто вже неїстівним, і, відповідно, слово «легенди» щодо тих ВІА було явним перебільшенням. А тепер додайте до цього, що учасники тих ВІА постарішали на тридцять із гаком років – і ви отримаєте повну картину. 

Нагадаю: державний телеканал не знайшов нічого святковішого за російський нафталін радянського ідеологічного ґатунку.

«1+1» показав «Супердискотеку 90-х» із Петербурга. Тобто, це за контекстом стало зрозуміло, що саме звідти: жодного оголошення, жодного анонсу стосовно цього канал не дав.

«Інтер» підхопив естафету «Супердискотекою 80-х» з Москви. Теж без жодного анонсування російського походження свого продукту. Десь за півгодини свою «Супердискотеку 80-х» запустив російський «Первый канал. Всемирная сеть». Виявилося, що це було те саме, що й на «Інтері». 

Інше враження від новорічної теленочі можна сформулювати так:
 
Музика для глухих 

Повернімося до телепродукту «Червоний капелюшок». Його було анонсовано як мюзикл. Що таке, взагалі, мюзикл (водевіль, оперета, опера), у чому, у принципі, полягають усі його родзинки? Відповідь є очевидною: у музичних номерах. Драматургія криється в одному: сяк чи так склепати ці музичні номери у єдиний сюжет, прив’язати їх один до одного. Звідси випливає одна-єдина річ: розмовні фрагменти не мусять перебирати на себе основне змістове навантаження й мають бути якомога коротшими.

У «Червоному капелюшку», натомість, розмовна частина була надто затягнутою: якісь дозвільні балачки не дуже зрозуміло про що; вели їх здебільшого співаки, але ніяк не корифеї театру й кіно… Що ж до музичних номерів, то вони були… старими! Тобто кавер-версіями (та ще й не надто гарними кавер-версіями) на давно вже відомі, подеколи нав’язлі в зубах «старі пісні про головне» - далеко не завжди хітові, до речі, пісні. 

Сенс усього цього дійства? Не знаю, я його визначити так і не зміг. Жанр цього видовища можна було визначити як таку собі телевізійну збірку постерів – тобто глядачі мусили в захваті спостерігати фізіономії зірок у різних ракурсах і на різному барвистому тлі. Й цим задовольнятися: присутність на екрані високої концентрації зірок – ото, схоже, й була головна й єдина мета. А що ті зірки робитимуть і навіщо взагалі з’являтимуться – то вже дрібнички. 

«Голубі вогники на Шаболовці», «Голубі вогники», якими тішили українських глядачів російські «Первый канал. Всемирная сеть» та «Россия-кабель»… Усі вони мали одну й ту саму визначальну рису. От виходять на сцену дівчата. Всі з себе такі розкуті, всі з себе такі ефектні. На задньому плані – не менш ефектні хлопці: хто з гітарами, хто на клавішних. Увесь їхній вигляд промовляє: «Ну, зараз щось буде!» Розкривають ті ефектні дівчата роти… «Я тебя любила-а-а! Пока не разлюбила-а-а!» Вже за горбачовських часів ці пісні видавалися б безнадійно застарілими, безнадійно застійними. Наспівувати їхні мелодії ніхто ніколи не буде – навіть дуже й дуже напідпитку. Та що там: пригадати їхні мелодії ніхто не зможе навіть за вироком суду.

Жодної цікавої пісні, жодної свіжої мелодії, жодного модерного аранжування! Жод-но-го! Що це нагадувало, то це «Пісні року» глибоко брежнєвських часів – коли замовкла «Червона рута» Софії Ротару, але ще не набрала популярності Алла Пугачова. Як кажуть росіяни, «безвременье». Може, й справді суспільно-політична реальність безпосередньо впливає на масову культуру? 

А ведучі базікали й базікали. Аби що й аби як (закадровий сміх усе виправдає). Ніби нескінченними теревенями й зовнішнім гламуром (невибагливим, позбавленим фантазії, але «конкретним») намагалися компенсувати відстійність музики.

Хоча ні: ефектні номери таки лунали. Леонід Агутін проспівав кавер-версію (а радше, максимально точну копію) пісні «Abracadabra» гурту «Стів Міллер Бенд», що була хітом № 1 в СРСР 1984 року. Александр Гордон та «Бурановскіє бабушкі» «схюндаїли» славетну «In The Death Car» Іггі Попа. І це було б неперевершено, якби… Якби Гордон і голосом, і інтонаціями не намагався один до одного копіювати зіркового американця. Що ж до «Бабушок», то вони внесли певний колорит: накривали на стіл, навіть якийсь графінчик принесли, сиділи за тим столом у своєму етнографічному вбранні. От тільки вокально вони геть нічим не відрізнялися від автентичного бек-вокалу Іггі Попа: жодного натяку на власну неординарність, жодної «бурановської» специфіки! 

Візуалізація музики (а точніше, візуалізація замість музики) – от вона була, в усій своїй красі. Підміна музики відеорядом. Російське (а слідом за ним і наше) телебачення остаточно стало пропонувати глядачам сприймати музику очима, засунувши кудись подалі вуха. Усі ці «Вогники» з таким самим успіхом «слухав» би будь-хто глухонімий – і отримував би рівно ті самі враження.

Нарешті, ще одне враження:

Старпердискотеки

Ще одна річ, яку яскраво виявив цьогорічний ефір новорічної ночі, - це стадний інстинкт. Колись усі канали наввипередки показували «типу мюзикли». Потім настала черга всеповальних «Голубих вогників». Нині у фаворі виявилися «супердискотеки» - от саме так, «супер», і ніяк інакше. 

Тих самих 80-х із такої дискотеки публіка втекла б уже за п’ятнадцять хвилин. Одні й ті самі, одні й ті самі завсідники перекочовують із дискотеки на дискотеку, із року в рік. 

«Супердискотека 90-х», «1+1»..Даруйте, але якщо Альона Апіна та Серьожа Жуков – це й є «супер», тоді я вже нічого не розумію. Ні, звісно ж, були й «просунутіші» артисти, й навіть декілька західних. Хоч за це можна подякувати – не все ж вам «Скутер» та Хеддауей, жирно буде.

Відпочатково ідея «супердискотек» для покоління, свого часу позбавленого можливості бачити своїх кумирів у зеніті їхньої слави, була вельми цікавою. Що ж далі вона втілювалася в життя, то більше все це хотілося назвати старпердискотеками. Цього року це був апогей.

Ні, зрозуміло: Ліз Мітчелл має всі юридичні права на назву «Боні М» - і не має значення, хто їй підспівує. Але ж славу здобув колектив у зовсім іншому складі! Та й хоч яку пісню класичного «Боні М» візьми – а майже кожна є суперхітом. На московських «супердискотеках», натомість, Ліз Мітчелл з’являється практично щороку й практично щороку співає одні й ті самі три-чотири пісні: «Rasputin», «Bahama Mama», «Sunny»… Ото й усе. Ніби ніколи й не було «He Was A Steppenwolf», «Gotta Go Home», «Bye-Bye Bluebird», «Silly Confusion» та багатьох-багатьох інших.

Солістка «Ла Буш» Мелані Торнтон одинадцять років тому загинула в авіакатастрофі. Не біда: на сцену вийшла інша жінка. Немає на цьому світі двох із трьох учасників оригінального складу «Бед Бойз Блу». Теж не біда: під цією назвою може виступити й один соліст. 

Сандра Лауер, солістка гурту «Арабеск», володарка неповторного пряного голосу, уже двадцять вісім років як залишила групу: за цей час вона встигла уславитися як Сандра, потім читати речитативи в «Енігмі», аж поки не вирішила зупинити співочу кар’єру. Теж нічого страшного: ніщо не заважає, щоб трійко жінок бадьоро виступили під назвою «Арабеск». 

Гурт «Матіа Базар», солістка у відкритій сукні виглядає років на тридцять із невеликим. Але ж Антонелла Руджеро виступала з 1975 року, а після неї солісток у групі не було! Гаразд, на обличчя можна накласти шар косметики, можна зробити пластичну операцію. Але ж руки, плечі… Тільки й залишалося, що гадати: вона? не вона? 

Зрозуміло: в наших поп-гуртах учасники міняються частіше, ніж до них устигають звикнути глядачі. Але ж у світовому шоу-бізнесі це далеко не правило! Так же можна набрати двох хлопців і двох дівчат і випустити їх під назвою «АББА»! От тільки чи не залишиться у глядачів переконання, що їх, даруйте, надули?

Юра Шатунов… І голос ніби той самий – тільки далеко вже не такий дзвінкий, із хриплинкою… Соліст «Сайлент Серкл», низенький дядечко давно вже за сорок, щосили намагається поводитися, мов юнак. А хочеться сміятися…

До купи все воно не в’язалося ніяк: різня стилі, різні поп-музичні епохи. Додайте до того Гарика Сукачова – артиста талановитого, але аж ніяк не дискотечного й надто вже «на любителя». 

А камера наїжджала й наїжджала на глядачів у червоних пілотках, піонерських краватках. «Яке класне було в СРСР телебачення: “Дискотеки 80-х” і сьогоднішні молоді дивляться з задоволенням!» - доводиться читати в коментарях та на інтернет-форумах. Хто б пояснив отим «нинішнім молодим», що тих самих «Боні М» радянське телебачення показувало три, максимум чотири рази на рік, і всі чекали цього, мов найбільшого свята? Хто б розповів: за наказом «із самої гори» всі копії запису концерту тих самих «Боні М» у Москві (знятого під режисурою самого Євгенія Гінзбурга!) було знищено; у світі залишилася одна-єдина копія – у приватній колекції продюсера «Боні М» Френка Феріана?

Хто б пояснив: стосовно Константина Нікольського, та й Вячеслава Бутусова, оця радянська символіка виглядає знущанням?

Хто б пояснив, що 1980-х років нікому б і на думку не спало заявитися на дискотеку в піонерській краватці, бо це були цілковито різні світи – геть різні, несумісні? Бо дискотеки – то була віддушина від усепроникного гніту радянського офіціозу, місце, де бодай на кілька годин можна було забути й про КПРС, і про «боротьбу за мир», і про «дорогого Леоніда Ілліча»? Це був хай химерний, хай ілюзорний – але інший світ, де всі ми були людьми, а не гвинтиками; світ яскравий і святковий – на противагу повсякденній радянській сірості. Це була духовна схованка, схрон, який дозволяв бодай не зовсім збожеволіти, танцювати, а не маршувати й шикуватися.

Щоразу на Новий рік ми спостерігаємо одну й ту саму єзуїтську спецоперацію: ностальгію за власною молодістю в нашій свідомості непомітно, але наполегливо підмінюють ностальгією за комуністичним СРСР. І робить це наше телебачення. 

Здавалося б, автентичні записи зірок 1980-х часів їхньої популярності мають коштувати не так уже й дорого. Чи не дешевше за «нові» російські телевитвори? То невже – якщо так уже хочеться потішити ностальгійні почуття глядачів – нікому не спаде на думку взяти й закупити трішечки тих автентичних записів? А чи всі канали чекають, поки це зроблять у Росії, поки там це стане секондхендом – отоді й можна буде вихлюпнути їх і на наші екрани?

Де, зрештою, в наших телеканалів елементарне бізнесове прагнення до лідерства, до того, чого ще ніхто не робив? Як може існувати й не прогоряти бізнес, який засадничо пасе задніх, для якого пасіння задніх є й ідеологією, й стратегією? Чи знайдеться бодай єдиний економіст, який зможе пояснити цей феномен?
 
Ілюстрація - http://lastmp3.ru



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7044
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор
4129 дн. тому
Тільки на TVi можна було побачити українську Україну без попсових галкіних і кіркорових, без "старих пєсен о главном" etc. Та хто це зараз може побачити??
умка
4131 дн. тому
Більш нудного і нецікавого Нового Року на ТВ не пам'ятаю. Автор, як завжди, справедливо розклав все по поличках.
фёрст
4131 дн. тому
Перший форевер.
Cfc
4131 дн. тому
Лучше чем перввого мало что можно было смотреть.Одна парнуха бездушная
ДимОК
4132 дн. тому
Авторы Телекритики зажрались, сами ничего толкового в развитии украинского ТВ не сделав. Неприятно читать
avalon
4132 дн. тому
На Первом как никогда была насыщенная программа.С удивленем оймал себя на мысли,что всю новогоднюю ночь смотрел именно его
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду