Зневага чи недбалість? Кілька слів про Гімн України в новорічну ніч

Зневага чи недбалість? Кілька слів про Гімн України в новорічну ніч

6 Січня 2024
120912
6 Січня 2024
10:00

Зневага чи недбалість? Кілька слів про Гімн України в новорічну ніч

Ніна Даценко
журналістка, письменниця
120912
Не всі канали вмикали славень на Новий рік, як це заведено.
Зневага чи недбалість? Кілька слів про Гімн України в новорічну ніч
Зневага чи недбалість? Кілька слів про Гімн України в новорічну ніч

Слова Державного Гімну ніколи не були для більшості українців чимось нав’язаним офіційною владою, його співають солдати у шанцях, його співають діти в укриттях і мало хто може втримати сльози під час виконання. Пам’ятаю часи, коли на футбольних матчах (до Революції гідності та до початку війни у 2014 році) на іграх українських команд не вважали за потрібне вмикати «Ще не вмерла України і слава, і воля» — і ультраси виконували його акапельно, перекрикуючи коментаторів, тим самим пробуджуючи патріотизм і гордість за державу. Після 24 лютого все змінилося. Але не в усіх.

Як показала новорічна ніч, деякі телевізійні канали не вважали за потрібне увімкнути гімн після привітань Президента. Сучасні медіасервіси дозволяють «відмотати» назад і подивитися, як воно було в ефірі. На «1+1» та 5 каналі наш славень звучав, підготували нестандартні ролики, на «плюсах» співали військові. Більшість каналів (ICTV, Новий, «Інтер», «Рада») ввімкнули вже стандартний відеоролик із виконанням Михайла Хоми, початок із «русскім воєнним кораблем» прозвучав лише на 24 каналі. На Суспільному одразу після заставки «З Новим роком!» почався гімн у виконанні відомих виконавців, журналістів, акторів, спортсменів, ведучих тощо.

Український державний інформаційно-розважальний телеканал «Дім», створений для жителів тимчасово окупованих територій України, знехтував вмиканням державного гімну, одразу почався фільм «Справжній Санта».

ICTV2 замість славня показував «Дизель-шоу», ТЕТ після годинника та заставки увімкнув концерт «Різдво. Ти не один».

На СТБ  після «Слава Україні!» прозвучали слова: «Чого я прийшла», — так почалася трансляція серіалу «Спіймати Кайдаша». Найбільш обурливо вчинив канал «2+2», який після слів Зеленського «Слава Україні!» ввімкнув фільм із назвою «Царство небесне».

Виконання Гімну України регламентується Законом України «Про Державний Гімн України», де зазначено зокрема таке: «Встановити, що урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України» (Стаття 2). Думаю, що новорічне звернення Президента підпадає під визначення «урочистого заходу», тим більше, що практика вмикання Гімну України після годинника — це багаторічна традиція, яку цьогоріч проігнорували чимало телевізійних каналів, знехтувавши запитами глядачів і порушивши закон. У ще одному законі України — «Про медіа» — написано таке: «у статті 8: у частині першій: пункт 6 викласти в такій редакції:

6) [заборонено] використовувати або імітувати зображення Державного Герба України, Державного Прапора України, звучання Державного Гімну України, зображення державних символів інших держав та міжнародних організацій, міжнародних об’єднань, якщо такі використання або імітація пропагують неповагу до них або вводять в оману споживачів";»

Тобто статті про невмикання гімну немає. А дарма. Бо зневага до головної пісні від провідних гравців телевізійного ринку дуже обурила. Гадаю, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення має звернути пильну увагу на цю недбалість. Чи неповагу.

Скриншот відео: Телеканал 1+1/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
120912
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталія
109 дн. тому
Та що казати!Тут президент виступав з новорічним привітанням на фоні шафи ,лампи настольної , без прапора і герба України!За тридцять років незалежності не можу пригадати такої зневаги державних атрибутів.Випадковість чи недбалість?Не думаю.Українцям дають чітко зрозуміти,що для влади державна символіка не має ніякого значення.То чий це президент?
Яна
110 дн. тому
Господи що ж коїться, як це все боляче, болить душа вогнем пече а серце розривається на частки, як же без гімну я в той час дивилася по СТБ " Спіймати Кайдаша" і головне Зеленський обіцяв гімн даже в раші був гімн після привітання пу .. я в шоці, Боже допоможи все це пережити а нашим воїнам все здолати і додому повернутися всім живими і неушкодженими. Слава Україні
Яна
110 дн. тому
Гомподи що ж коїться, як це все боляче, болить душа вогнем пече а серце розривається на частки, як же без гімну я в той час дивилася по СТБ " Спіймати Кайдаша" і головне Зеленський обіцяв гімн даже в раші був гімн після привітання пу .. я в шоці, Боже допоможи все це пережити а нашим воїнам все здолати і додому повернутися всім живими і неушкодженими. Слава Україні ????????
Абігейль
110 дн. тому
Найсумніше, що донори досі дають ґрании на написання оцієї галіматьї під виглядом боротьби за свободу слова і демократію.
Онінім
110 дн. тому
Яке "привітання",таке й виконання.
Alex
110 дн. тому
Доречі, в гімні є слова, що ми козацького роду, але я і багато інших українців зовсім не козацького роду, а мої предки не раз воювали з козаками. Тобто це слова не для всіх громадян. Я їх не співаю, хоча захищаю країну.
Ірина
110 дн. тому
Подивіться лише рекламу космолот на телебаченні - з рогами та хвостами. Про які українські чи християнські цінності можна говорити? Таке враження що роблять на зло, ще й використовують військову тематику у рекламі азартних ігор.
Лілія
110 дн. тому
Як так можна не включити гімн?Це точно там зрадники,абсолютно. В такий час це виходить автоматично логічно- гімн України.Ми пересічні громадяни так робили,співали,бо серце так хотіло. .
Олег
110 дн. тому
Найбільш обурливо... Думаю...Гадаю... Дуже обурило. Рівень аргументації аналітикині медіааналітичного ресурсу зашкалює. Це вже майже рівень постів у фейсбуці про те, що хтось там одягнув не таку сукню, а усіх чиновників треба на фронт.
Валерій
111 дн. тому
Що за дивні вимоги? Хто і коли ввів такі правила? Дайте посилання на норми права, що після Зеленського має звучати гімн??? Це вже нагадує радНщину і фільм Кіндзаза....
ZS0DYB
111 дн. тому
Так подивіться кому належать ці телеканали,всим тим хто грабував країну і бажають здати Україну москалям.
Наталія
111 дн. тому
На жаль і обурення, канал Еспресо теж проігнорував Гімн. Це було більш, ніж боляче
Игор
111 дн. тому
Якщо вони вірять в вищу силу,яка їх прохання співуче любить , то він їм надає повне право !.....-душу й тіло ложити,вложувати,вбивати...і це до безкінечності гарно і сильний...гібридизації перекваліфікацій...ГОСТ стандартизацій...
Уважний глядач
111 дн. тому
"Як це заведено..." Ким і коли?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду