Ніч у совєцькому паноптикумі

3 Січня 2013
10461
3 Січня 2013
13:06

Ніч у совєцькому паноптикумі

10461
Така «здача» позицій, що її продемонструвало українське ТБ 31 грудня – 1 січня, свідчить про генеральний відступ від будь-яких самостійних кроків навіть у такій безневинній царині, як новорічна телепрограма.
Ніч у совєцькому паноптикумі

Новий рік для нашої родини почався о 14.00 за київським часом. Тобто це був сигнал для привітань зі святом камчатської рідні. І за фоновим ґвалтом застілля на березі Тихого океану в телефонному ефірі виразно чулися до болю знайомі голоси Кіркорова й Максима Галкіна.

 

Ці двоє мандрували просторами колишнього Союзу впевнено й нахабно, адже в Москві, куди я телефонувала вже о 22.00, рідня за новорічним столом теж приречено поїдала олів'є під голоси Філіпа Кіркорова, Юрія Гальцева, Олени Воробей та того ж таки Галкіна.

 

Такого одностайного телевізійного фону, коли немає жодної змоги розрізнити телевізійні ефіри на просторах нібито різних і давно незалежних країн, ваш автор не спостерігала вже давно. Навіть торік, під час тотального панування «Кварталу» на українському «Інтері» й каналі «Россия» в новорічну ніч, український глядач усе-таки мав альтернативу бодай на каналі ТВі - тут показали пародію на привітання президента Януковича у виконанні Андрія Грищенка та повноцінне сатиричне шоу від «Театру КВН ДГУ» «Веселый песецЪ». Позаяк останній зник із ефіру ТВі ще півроку тому, новорічну діру в програмі «першого опозиційного» послали закривати Марічку Бурмаку з «Музикою для дорослих». Відповідно до формату «музики для гурманів», продовжили ніч концертом гурту «Перкалаба». Але це гурманство, як з'ясувалося з переднього слова ведучої програми, цілком може стати останнім акордом в існуванні «Музики для дорослих». Хоча Марія й пообіцяла своїм шанувальникам, що боротиметься за те, аби «Музику для дорослих» залишили в програмній сітці ТВі. Ну, геть невесело розпочався новий рік!

 

Та повернімося до наших баранів, себто до вражень про абсолютно єдиний розважальний телепростір України та Росії в ніч із 31 грудня на 1 січня на каналах, що претендують на загальнонаціональний статус.

 

Хай там як, себто що б там не казали соціологічні дослідження про те, що новорічне привітання Віктора Януковича більшість українців дивитися не збиралася, звичка зустрічати Новий рік на останньому ударі годинника після душевної промови глави держави, - незнищенна. І ось, цікавості задля, ваш оглядач цього року вирішила порівняти новорічні промови двох президентів - Януковича та Путіна. Останній, як завжди, виступив першим, що й не дивно з огляду на різницю в часі. В око впало передусім те, що російський президент не може похвалитися здоровим і красивим обличчям. Про зміст промови можна було би й промовчати, якби вона не збігалася зі словами, що їх двома годинами опісля озвучив для українців Віктор Янукович. Ну, хіба що посилання на тисячолітню історію в українського президента не було, а в усьому іншому - від констатації незаперечного (для обох президентів, звісно!) економічного зростання в році 2012-му до райдужних перспектив року наступного. Різницею ж між виступами двох президентів було тло, на якому вони записувалися. Путін, як і годиться авторитарному лідеру великої держави, стояв на фоні московського Кремля, пупу землі московської. Янукович цього року вирішив продемонструвати свою побожність і записав привітання в Свято-Покровському храмі Києво-Печерської лаври. Вийшло, що президент звернувся не до всіх громадян держави, а лише до тих, хто сповідує православну віру московського патріархату. І тут він набагато обігнав свого російського колегу: хоча той відкрито будує православний «Русскій мір», але в оскверненому «пуськами» Храмі Христа Спасителя привітань до всіх громадян РФ, де намішано й мусульман, і буддистів, і юдеїв, не кажучи вже про харизматів, не записує.

 

А от «наш» у своїх намаганнях виглядати православнішим за Кирила Гундяєва зайшов так далеко, що після останніх слів президента на екрані з'явився дивовижний циферблат, чи, краще сказати, якийсь «буквоблат». Адже замість цифр по колу тут зображено старослов'янські літери. Ні, хтось із більш-менш просунутих громадян, може, й знає, що в церковнослов'янській (вона ж - староболгарська) мові цифри передаються за допомогою букв, але, знову ж таки, навіщо президентові багатоконфесійної країни так педалювати власне ревне православ'я? Ну, й відповідно, вже другий рік поспіль у новорічну ніч громадяни України не почули державного Гімну. Щоправда, порівняно з минулим роком, певний прогрес у вигляді двох тактів усе-таки був. Натомість той, хто, як і автор цих рядків, задля цікавості дві години тому перемикався на «Россию», почув колишній радянський, а нині російський Гімн без жодних купюр.

 

Отакі от новорічні сигнали послали президенти двох незалежних держав своїм громадянам у новорічну ніч. Програма на загальнонаціональних каналах що в Україні, що в Росії, як уже сказано, відрізнялася хіба що різницею в часових поясах. «Інтер» до опівночі крутив свою торішню новорічну програму «Парад зірок із Максимом Галкіним та Володимиром Зеленським», а після 12-ї ночі плавно перейшов до показу мюзиклу «Червона Шапочка», який телеканал «Россия» вже прокрутив після привітання Путіна. Як завжди, склад виконавців не вразив - ті самі Юрій Гальцев, Олена Воробей, Юрій Стоянов... Ну, і в головній ролі - Андрій Данилко, він же - Вєрка Сердючка. Засвітилася тут і Ані Лорак.

 

Натомість «1+1», маючи нині монополію на студію «95-й квартал», чотири години - почавши о 20.20 і закінчивши за півгодини до першої, демонстрував чи не єдиний ексклюзив новорічної ночі - концерт «Новорічний квартал». Свіжий, за що велике спасибі. Ну, а далі «Плюси» пішли торованою доріжкою й показали «супэрдискотэку» (саме так!) 90-х. Зауважу: поки «Квартал» дислокувався на «Інтері», титри під номерами писалися українською. Тепер, на «Плюсах», усі виконавці титруються мовою сусідньої держави. Це при тому, що Сергій Лазарєв, запрошений на новорічний «Квартал», заговорив і заспівав мовою тієї держави, де він веде проект «Майданс», себто українською. Цікавий поворот...

 

Взагалі, любителі запінгу в новорічну ніч, якщо вони зберегли хоч якусь притомність, могли запідозрити свої телеприймачі в несправності. Бо хоч куди перемкни, а скрізь були Галкін із Кіркоровим, Цекало з Ургантом та всілякі «примкнувшие». Історія з грандіозним дежавю під гаслом «Назад, у минуле!» повторилася й першого січня. Цього дня на загальнонаціональних каналах крутили «Новорічний вечір з Максимом Галкіним та Володимиром Зеленським» виробництва Росії, «Олів'є-шоу» від Першого каналу, мультики про Різдво і все те, що з легкої руки телебосів стало єдино дозволеним до показу стомленій нарзаном публіці.

 

31 грудня, щоправда, спробував хоч якось натякнути на географічне положення й етнонаціональний склад населення великої (територіально!) європейської країни Перший національний. Тут зорганізували свій «блакитний вогник». Зі своїми, питомо українськими виконавцями. Ну, й куди ж той Перший міг подітися без Іво Бобула, Павла Зіброва та «Кроликів»? Запитання риторичне, бо такий уже він у нас ретроградний. Проте бабусі в забутих Богом і людьми селах із того дуже задоволені, а всі інші хай собі дивляться на СТБ «Х-фактор» нон-стоп чи на Новому «Шоумастгоуон» у тому ж режимі! Або ж - нескінченний «Блакитний вогник на Шаболовці» («Україна»), вже незрозуміло якого року випуску, бо виконавці тут не змінюються не те що роками, десятиліттями!

 

Отже, такого гнітючого враження від новорічної сітки навіть пригадати не можу. Бо в пам'яті й досі численні експерименти в цьому плані всіх провідних каналів України. Ми були піонерами й у царині новорічних мюзиклів, і в прямих трансляціях свят із головних майданів країни, і в цікавих прямоефірних ток-шоу на новорічну тематику...

 

А проте останні роки на телебаченні, які в дивний спосіб збіглися з роками зміцнення «владної вертикалі», змушують навіть не замислитися, а просто констатувати доконаний факт: в українському телепросторі, навіть у відверто легких, розважальних форматах, дедалі менше місця залишається для власного непересічного продукту. Хай як пафосно це звучить. Остання новорічна ніч, як ніколи відверто, це показала. Хоча хтось може й заперечити, мовляв, формат радянського «блакитного вогника» - це єдино прийнятний варіант розваг під новорічною ялинкою, дозволю собі з цим не погодитися. Така «здача» всіх позицій, що її продемонструвало українське телебачення 31 грудня - 1 січня цього року, свідчить про генеральний відступ від будь-яких самостійних кроків навіть у такій нібито безневинній царині, як новорічна телепрограма. Отож, їжте олів'є, громадяни, чи то пак, «гражданє», пийте «Советское шампанское» й слухайте народного артиста України Філіпа Кіркорова. З Новим роком!

 

Від «Детектор медіа». Враженнями від новорічної телепрограми поділяться на сторінках ТК й інші наші оглядачі.

 

Фото надане прес-службою «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10461
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олекса Стасевич
4135 дн. тому
А ми співали українських пісень під час паломництва Тезе у Римі :) Телек лише час забирає, приділяйте його близьким!
babay
4135 дн. тому
Треба заради правди сказати, що на телеканалі "Київ" була трансляція концерту з Майдану. який цього року був на диво якісним. Краще б УТ-1 його транслювало
Oper
4136 дн. тому
Уся ця брудна вакханалія баскових-галкіних-зеленських у новорічну ніч лише підтвердила очевидне. Сьогодні у нас нема національного українського телебачення. Є лише провінційне ТБ малоросійської губернії - колоніальний інструмент дебілізації, русифікації та зомбування місцевого населення.
журналіст
4136 дн. тому
Панові Гостю. До відома: мова держави Україна - українська. Країна мультинаціональна, багатоконфесійна, але МОВА ДЕРЖАВИ- УКРАЇНСЬКА. Не зле було б Вам це зарубати собі на носі.
Гость
4136 дн. тому
Пани Долженковой. К сведению "мова сусиднёйи дэржавы" - это язык большей части граждан Украины. Вас уже заносит в ненависти именно к ним.
Віктор 29
4136 дн. тому
Автору статті подяка, все правильно написано.
Вик
4136 дн. тому
Как же? А Поплавский, который в неистово салатовом гуздюме пел украйинською мовою "The Show Must Go On'" от Фреди Меркюри? А как эе Орэст Лютый, он же АнтИн Мухарский, певший "А я нэ москаль" на музыку известной никулинской "А нам все равно"? Оце ваше мыстэцтво! Все, на что вы способны - присвоить и изуродовать. Ах да, еще винить пресловутый совок в том, что слишком много шедевров создал. Уж 20 лет как почил, а все паразитируете на его фильмах, книгах, песнях.
такое
4136 дн. тому
Здесь всё до банального просто. Не нужно искать "руку" России или какую-то иную еще. В стране -кризис, кризис управления ,кризис всего. Он не мог обойти стороной и телеканалы, которым оказалось удобнее и выгоднее купить готовую, пусть местами и не очень подходящую по смыслу и содержанию или попросту уже с непонятными шутками (про малоизвестных здесь у нас депутатов, деятелей и политиков) продукцию из России. Новогодний "Квартал" тоже особо не порадовал. Наткнулись на длительные шутки и стеб над Королевской и её участием в выборах, к примеру. Возможно, где-нибудь во время тяжелой трудовой недели или после выборов это можно было бы послушать. Но в новогодний вечер Королевская - это немного не того уровня персона, шутки про которую нужно слушать чуть ли не пол-часа к ряду (по крайней мере так показалось), ужастный подбор песенного репертуара. Отдельно отмечу фильмы и новости, шедшиев качестве Новогодней программы. Сложилось впечатление, что часть программы переписали с листка "день жалобы". Короче, в первые за много лет традиционный телевизор с огоньками и праздничной программой к новогоднему столу, увы, не пришелся. Одни не купили ничего интересного, у других нехватило видимо средств на производство своего нового и оригиналного продукта, а у других,по-моему, банально нехватило чего-то в голове. Самое главное, понимания, что у людей - праздник!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду