Андрій Шевченко: "Протягом 24 годин ми готові покласти на стіл Президента план реформування НТКУ".

9 Вересня 2005
1347
9 Вересня 2005
16:46

Андрій Шевченко: "Протягом 24 годин ми готові покласти на стіл Президента план реформування НТКУ".

1347
«Зараз, у ці години, коли ми говоримо, перспективно лобіюються ті чи інші персональні рішення по НТКУ, і в тих розмовах не стоїть питання стратегічного розвитку телекомпанії».
Андрій Шевченко: "Протягом 24 годин ми готові покласти на стіл Президента план реформування НТКУ".
«Детектор медіа» вчора повідомляла, що команда Андрія Шевченка, незважаючи на відставку голови НТКУ Тараса Стецьківа, збирається продовжити працювати у телекомпанії, втілюючи своє бачення реформування державного ТБ. Сьогодні оптимізму додала заява нового держсекретаря України Олега Рибачука щодо конкурсного вирішення долі НТКУ та шляху компанії до суспільного мовлення. «ТК» задала Андрію Шевченку у зв’язку з цим кілька запитань.

- Андрію, як ти прокоментуєш заяву Олега Рибачука, що подальший шлях НТКУ має бути вирішений шляхом публічних конкурсів щодо керівника та концепції?


- Коли я почув заяву Рибачука, я сказав собі: слава Богу, це реально свіжий вітер. Я читаю цю заяву, як дуже класний сигнал від Президента Ющенка для всіх, хто переймається долею державного телебачення. Якщо ми хочемо мати сильне національне телебачення, тоді точно треба іти шляхом конкурсу ідей і конкурсу на посаду керівника національної телекомпанії. Наша команда до такого змагання готова, ми стовідсотково будемо брати участь у ньому, нам є що запропонувати, у нас готовий план дій, який описує, що треба зробити до кінця цього року, що треба зробити у трирічний період, і що треба зробити на перспективу. Ми повністю готові взяти на себе відповідальність за реалізацію такого плану. Дуже хороша новина для Першого каналу і для всіх, хто за нього вболіває.

- Але Олег Рибачук казав про конкурс щодо саме державного телебачення. Наскільки владою сприймається контекст перетворення державного на суспільне? - Я не можу казати за інших, але для нашої команди це абсолютно комплексна історія. Ті реформи, які ми започаткували зараз на НТКУ, треба продовжити. Тому що ми маємо дуже складне господарство, у надзвичайно важкому стані, яке тільки починає виводитися зі штопора.

Все, що зараз має відбуватися в Національній телекомпанії, повинно в перспективі - 2006 рік і далі - вивести нас на сильну потужну систему Суспільного мовлення європейського зразка.

- Чи буде у вашому проекті йти мова про ліквідування нинішньої структури НТКУ і побудову іншої, або це буде план поступового реформування?

- Це буде план поступового реформування, через створення державного підприємства.

- Чи кажеш ти, практично, про те, що будеш балотуватися на посаду керівника Національної телекомпанії? – Для нас це не питання персоналій, це питання підходів. Якщо наш підхід буде прийнятий, я готовий на себе взяти відповідальність за реалізацію такого проекту.

– Між тим, вже гуляє інформація, що, може, будуть прийняті рішення по призначенню Олександра Ткаченка, Тараса Аврахова… – Я щодо цього не маю інформації, тому не можу коментувати. З Олександром Ткаченком ми бачилися востаннє позавчора, в тій розмові він чітко сказав, що не бачить себе на державному телебаченні, казав про зовсім інші свої плани.

– Як ти вважаєш, чи насправді заява Рибачука є вже гарантією зміни ставлення Президента до питання суспільного мовлення? Чи не намагаються нам знову «замилити» очі, повертаючись до розмов про конкурс проектів (про це казали ще в січні-лютому), при цьому не згадуючи про вже існуючий та прийнятий у першому читанні проект Закону про СМ, про вироблену Коаліцією громадських організацій «Суспільне мовлення» концепцію створення СМ? Тобто, чи не намагаються знову затягнути процес? – Відверто, заява Рибачука – поки що не дає гарантії, що це є остаточна лінія поведінки влади стосовно Національної телекомпанії. Тому що, за нашою інформацією, зараз, у ці години, коли ми говоримо, перспективно лобіюються ті чи інші персональні рішення по НТКУ, і в тих розмовах не стоїть питання стратегічного розвитку телекомпанії. Тому зараз це реальний вибір: яким шляхом піде Президент, чи він піде шляхом тактичного закривання просто кадрової дірки, без жодного плану, без проговорення цілей, або ми проводимо зараз швидке, зрозуміле обговорення, куди рухатися далі, і Президент доручає тій чи іншій команді реалізувати це бачення. А та команда, від імені якої говорю зараз я, готова у 24 години покласти на стіл Президента, або людини, яку він визначить, конкретний покроковий план дій і на цей рік, і на три роки вперед, і далі. У нас все для цього є, і ми хочемо, щоб це було якісне рішення влади.

– Ким лобіюються інші рішення?

– Не берусь говорити.

- Як ти ставишся до того, що вкотре, незважаючи на кардинальні зміни у владі, головою Держтелерадіо залишається Іван Чиж?

– Я просто можу сказати, що Національнiй телекомпанії України дуже непросто працюється з Держтелерадіо в нинішньому складі.

Я читав про ставлення Президента Ющенка до Івана Чижа... Мені здається, в цих реаліях оголювання ним Держтелерадіо виглядає, як абсолютний анахронізм.

Розмовляла Наталія Лигачова, «Детектор медіа»

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”

Читайте також:

Шевченко подав Президенту план реформування НТКУ

Відбір претендентів на посаду президента НТКУ буде публічним - Рибачук

Профспілки НТКУ вимагають призначення президента телекомпанії на конкурсних засадах

Рибачук про стосунки зі ЗМІ: відкритість і публічність

Рибачук: Суспільне телебачення має бути створене

Ірина Геращенко: база створення суспільного мовлення для Віктора Ющенка залишається питанням

Вже вчора хотіли призначити головою НТКУ Тараса Аврахова? Геращенко спростовує цю інформацію

Опубліковано текст указу про звільнення Тараса Стецьківа

Команда Андрія Шевченка продовжує працювати в НТКУ у повному складі (оновлено)

Ющенко підписав відставку Стецьківа

НТКУ відповідає профспілкам

Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням телекомпанії

Тарас Стецьків: суспільне мовлення треба створювати на базі УТ-1, не відкладаючи у довгу шухляду

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії".

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Прес-служба НТКУ: „Стецьків та його команда продовжують працювати”

Олег Панюта не вірить у відставку Стецьківа i йти з Першого Національного не збирається

"Фізично заяву про відставку Тарас Стецьків не подавав", - стверджує Андрій Шевченко

Стецькив ушел с поста главы НТКУ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду