Фактчек для Зеленського, наїзд на Супрун та автономія Донбасу. Моніторинг теленовин 3 – 9 червня 2019 року

Фактчек для Зеленського, наїзд на Супрун та автономія Донбасу. Моніторинг теленовин 3 – 9 червня 2019 року

15 Червня 2019
5839

Фактчек для Зеленського, наїзд на Супрун та автономія Донбасу. Моніторинг теленовин 3 – 9 червня 2019 року

5839
Цей тиждень показав, кого і з чим чекати у парламенті. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.
Фактчек для Зеленського, наїзд на Супрун та автономія Донбасу. Моніторинг теленовин 3 – 9 червня 2019 року
Фактчек для Зеленського, наїзд на Супрун та автономія Донбасу. Моніторинг теленовин 3 – 9 червня 2019 року

Протягом тижня відбулося кілька конфузів із заявами Володимира Зеленського. Але в теленовинах про це говорили небагато, віддаючи перевагу жартам і не надто серйозним темам.

«UA: Перший» почав активно висвітлювати виборчу кампанію, хоча не завжди це виходить вдало і досить інформативно. Також найбільш повно з’їзди партій висвітлювали на 5 каналі та «1+1». А з’їзд другої за популярністю «Опозиційної платформи — За життя» висвітлювали менш активно, ніж поки що непрохідних партій «Сила і честь» та «Самопоміч».

«1+1» протягом тижня досить вправно тримав баланс щодо критики Зеленського, хоча й надаючи останнє слово на його захист. Але не втримався від незбалансованих звинувачень на адресу Порошенка щодо корупції в оборонці.

Канал «Україна» повернувся до практики оприлюднення сумнівних рейтингів. Тоді як дані авторитетної соцслужби у новинах досі є рідкістю. Також на «Україні» намагаються всіляко збільшити рейтинг Ляшка. Хоча заяви у нього не нові, але тепер їх підсилює пул «експертів».

3 червня, понеділок

Зеленський повернув Кучму в Мінський процес. І в жодному випуску новин не було жодної критичної нотки щодо цього рішення. На ICTV, каналі зятя Кучми Віктора Пінчука, вийшов додатково до основної новини ще й сюжет-досьє про участь Кучми в тристоронній контактній групі, бо, як ідеться у матеріалі, «внесок Леоніда Даниловича в якість та результативність переговорного процесу переоцінити важко». Жодного слова про це призначення не сказали у головних новинах дня «UA: Першого».

На «1+1» показали, як щодо зовнішньої політики України словесно зчепилися дві політикині. Юлія Тимошенко порадила Зеленському почати будувати політику у Мінській групі «з чистого аркуша». А соратниця попереднього президента Ірина Геращенко дорікнула Тимошенко, що її заяви збігаються з тезами російських політиків, та й взагалі свідчать про прем’єрські амбіції.

На 5 каналі Петро Порошенко менторським тоном давав поради своєму наступнику щодо того, як проводити міжнародні зустрічі. Наступного дня у Зеленського була запланована низка заходів із керівниками ЄС.

У парламенті обговорювали переважно майбутні вибори. Довкола цього були сфокусовані матеріали з погоджувальної ради. Але кілька каналів просували своїх улюбленців, навіть якщо їхні заяви не вписувалися у загальну тему сюжету. Так, на «Україні» Олег Ляшко вимагав не допустити продажу землі, на «Інтері» він же казав про зниження тарифів, а Сергій Каплін — про субсидії.

Про призначення речниці президента Юлії Мендель сказали тільки три канали: ICTV, 5 канал і «1+1», на останньому її назвали «новим обличчям в команді президента», натякнувши на виконання Зеленським обіцянок про оновлення влади. У цих трьох повідомленнях кидається в очі половинчасте використання фемінітивів, які, до речі, вже офіційно закріпив український правопис: «Речником стала журналістка (ICTV); «речницею стала журналіст» (5 канал); «Прес-секретарем … стала Юлія Мендель» («1+1»).

Ще одне нове обличчя — Іван Баканов, який став першим заступником голови СБУ, але тимчасово виконує функції керівника. Він провів брифінг і розповів про пріоритети роботи Служби. Слів «контррозвідка» і «національна безпека» у новинах з цього приводу не пролунало. Але новинарів це не збентежило. На ICTV, «1+1», «Інтері» та СТБ просто переказали обіцянки Баканова боротися з корупцією та бути відкритими до журналістів — що стосується загалом будь-якого органу влади і не відображає специфіки СБУ, особливо у воюючій країні.

На каналі «Україна» в студії з’явився Ігор Смешко, який обіцяв, що у списку його партії будуть чесні та порядні люди. На ICTV розповіли про з’їзд партії Кернеса і Труханова «Довіряй ділам», який відбувся напередодні. Весь сюжет базується на позитивних обіцянках мерів Харкова та Одеси і дипломатично «забуває» згадати про їхнє кримінальне минуле чи бодай провадження за підозрами у причетності до корупції.

На «Інтері» розказували, як представники «Опозиційної платформи — За життя» на Одещині допомагали громаді зберегти відділення променевої терапії. На каналі «Україна» розповідали про благодійність Ріната Ахметова та звітували про те, як його бізнес сумлінно платить податки.

4 червня, вівторок

Вже напередодні новини повідомляли про смерть 5-річного хлопчика, який став жертвою п’яних поліцейських у Переяславі-Хмельницькому. Зеленський пообіцяв зробити все, щоби винні у вбивстві хлопчика були покарані. Передали цю заяву на ICTV. І тут же додали, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та керівник Нацполіції Сергій Князев зустрілися з родиною вбитої дитини, перепросили і обіцяли покарати винних. Про цей факт розповіли у новинах шести каналів (ICTV, «Україна», «1+1», «Інтер», СТБ та «112»). А про вимоги відставки Авакова, які лунали на акціях протесту у різних містах та у стінах парламенту, говорили тільки три канали: 5-ий, «1+1» та «UA: Перший».

Зеленський провів перші серйозні міжнародні зустрічі у Брюсселі. Загалом новини були релевантними до події: стримані й сухі заяви про незмінний курс на НАТО і ЄС після зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, жарти президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про нового друга.

Форум «Трансформація України» став майданчиком для піару Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка. На ICTV Тимошенко продовжувала розказувати про свій «Новий курс», а Гриценко давав поради новому президенту. Лише Тимошенко з цього форуму показали на «Україні» та «Інтері», де вона також просувала свої гасла.

На каналі «Україна» показали сумнівну соціологію від невідомої компанії Must Look. На відміну від даних авторитетної групи «Рейтинг», тут ОПЗЖ опустили аж на четверту сходинку, їх випереджає партія Порошенка та «Батьківщина». Також удвічі вищий рейтинг дали Олегу Ляшку — 5,4%, коли «Рейтинг» давав тільки 2,4%.

Також на каналі «Україна» Олег Ляшко вимагав у президента скасувати рішення уряду щодо ціни на газ. Наївно сподіватися, що редакція справді вважає це повідомлення інформаційно цінним — воно незбалансоване, а про газ Ляшко говорить щодня. Але це ще й підживлення популізму і транслювання меседжів, токсичних для політичної грамотності: формально президент і уряд  є різними, незалежними один від одного органами влади, відтак президент не може скасувати рішення уряду. Тим часом на ICTV та «Інтері» показали, як Володимир Гройсман обіцяв підтримку аграріям.

На каналі «Україна», як завжди, звітували про благодійність фонду Ріната Ахметова.

5 червня, середа

Міжнародні зустрічі Зеленського не минулися без конфузу. Речник Порошенка Святослав Цеголко звинуватив Зеленського у плагіаті: мовляв, президент слово у слово повторив слова Порошенка. Йдеться про твіт у акаунті Адміністрації президента. І хоча згодом з’ясувалося, що причиною стало те, що МЗС передає в Адміністрацію президента попереднього і теперішнього один пакет тез, який чиновники вставляють у промови і публічні тексти. Втім радники Зеленського вже назвали цей інцидент диверсією і почали шукати «подвійних агентів» у МЗС, які нібито продовжують працювати на Порошенка. Найбільш детально про це розповіли на «1+1». СТБ просто зацитував скандальну фразу, навіть не згадавши, яку бучу вона здійняла. Більше ніхто про цей конфуз не говорив.

З ранкового інтерв’ю Зеленського «1+1» ще раз пройшовся по фразі щодо Уляни Супрун. Запитали її реакцію на те, що Зеленський радіє, що не вона його сімейна лікарка. Втім це загалом радісне і веселе інтерв’ю на тренажерах оминуло прямого питання, що робитиме президент з вимогами відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Після вбивства поліцейськими 5-річного Кирила Тлявова відповідну петицію зареєстрували на сайті президента. Хоча й не президент звільняє керівника МВС.

Тим часом Арсен Аваков відповів журналістам, що у відставку не піде. Про це сказали ICTV, 5 канал, «UA:Перший» та «Інтер». На «Україні» та «1+1» Аваков коментував справу, зокрема, що поліцейські намагалися замітати сліди. Але питання про відставку у цих матеріалах не пролунало.

На «UA: Першому» врахували помилки висвітлення президентської кампанії і стали розповідати про наміри політсил взяти участь у парламентських виборах до їх офіційної реєстрації. 5 червня повідомили, що Саакашвілі питав своїх прихильників, чи об’єднуватися з УДАРом на заклик Віталія Кличка. Потім розповіли, що партія Надії Савченко провела свій з’їзд просто неба і призначила керівником штабу Надіїну сестру. У цих матеріалах бракує бекграунду: про кримінальні справи політиків, їхні рейтинги та чи відомо щось про команду цих лідерських проектів.

На кількох каналах прокотилася серія політичного піару. В партії «Європейська солідарність» задекларували курс на гендерну рівність. Про це передали на каналі «Україна». Хоча гендерний аналіз списків партій свідчить, що не ця партія в лідерах за представництвом жінок.

Також на каналі «Україна» Олег Ляшко критикував дипломатичні потуги Зеленського. Мовляв, не всі важливі питання він підняв. Зокрема треба переглянути умови співпраці з МВФ. Зеленський уже мав зустрічі з представниками МВФ, але про це не згадали. Згодом у випуску політкоментатор Кирило Сазонов назва Ляшка єдиною сильною опозицією до президента.

На «Інтері» розповіли про висування від ОПЗЖ по мажоритарному округу місцевого депутата Віктора Баранського. Він обіцяв виправдати довіру.

На каналі «Україна» знову навели дані сумнівного рейтингу Must Look. А от про соціологічне опитування групи «Рейтинг» сказали тільки «Інтер» та «UA: Перший».

Зустріч Мінської групи у зміненому складі  не потрапила до праймових випусків «112» та «UA: Першого». На «1+1» Кучма і представник ОБСЄ Мартін Сайдік, назвали це «реанімацією мінського процесу». Йшлося про конкретні вимоги припинення вогню під час будівництва мосту в Станиці Луганській. Також намагалися фокусуватися лише на конкретних речах у матеріалі 5 каналу: обговорюється режим тиші без відкриття вогню у відповідь, домовилися про припинення вогню в Станиці Луганській. На СТБ теж передусім про Станицю Луганську.  На ICTV та «Україні» конкретики було мало. Йшлося про загальні декларації, а Кучма ще й запевнив, що новий президент справді хоче миру, і засідання пройшло конструктившіне за попередні. У реальному ж змісті Мінських переговорів розібратися було складно. Вони проходять у закритому режимі, а спілкування з пресою після того містило забагато лірики і замало конкретики. Врешті речниця президента Юлія Мендель сказала, що дорожню карту переговорів зумисне не оприлюднюватимуть до 19 червня.

ICTV показав, що Зеленський висловив співчуття родинам загиблих на Донбасі військових. Зранку повідомили про двох загиблих на фронті, надвечір з’явилася інформація про ще одного. На каналі «Україна», як і щодня, відзвітували про благодійність Ахметова.

6 червня, четвер

Тему Мінських переговорів продовжили. На ICTV та СТБ знову загальні фрази і лише коментар Кучми. Загалом у цій ситуації насторожує, що новинарі взагалі не зверталися до безсторонніх експертів, які могли би пояснити, що насправді відбувається і до чого це все веде. На 5-му з брифінгу Кучми взяли тезу про рішення взагалі не давати вогонь у відповідь на провокаційні обстріли. Після того дали коментар Порошенка, що ця ініціатива можлива тільки після введення миротворців. На «1+1» у загальному сюжеті показали основні тези Кучми, пояснення Мендель про непублічність дорожньої карти переговорів, коментарі Порошенка та заклики «Народного фронту» провести засідання РНБО щодо умов перемир’я. На «UA:Першому» нарешті заговорили про Мінськ, але сфокусувалися на питаннях економічної блокади: різні позиції щодо цього висловили Кучма, Порошенко, генпрокурор Юрій Луценко і його однофамілець нардеп Ігор Луценко.

Тим часом під маєтком Порошенка відбувся бурхливий протест. Його учасники переконані у причетності експрезидента до корупції в «Укроборонпромі». Про це коротко повідомили тільки на «1+1», не назвавши, хто організував акцію. Не було й жодної спроби отримати реакції з боку Порошенка чи нагадування про позицію слідства. Тим часом Юрій Луценко заявив, що у справі «Укроборонпрому» висунули підозру слідчому НАБУ Завгородньому, інкримінують приховування злочину, а також про підозри керівникам Харківського бронетанкового, Про це сказали тільки ICTV, «Україна», «Інтер» та СТБ.

«Опозиційна платформа — За життя» провела свій партійний з’їзд. Тільки найвигідніші тези з нього показали на «Інтері» та «112». Нардепи з політсили по черзі обіцяли мир і перемогу. А голова політради Віктор Медведчук заявив, що добиватиметься автономії Донбасу та амністії (без уточнення для кого і за що). Критично на з’їзд відреагували на 5 каналі. До назви партії ведучий (і тепер політик) Віталій Гайдукевич додав «так звана», нагадав, що Медведчук є кумом Путіна, а політсила добивається скасування закону про мову, зупинення освітньої реформи та підтримує Російську православну церкву. Подібною була й подача на «1+1»: партію ведуча Лідія Таран назвала «регіонали по-новому», наголосила на «проросійськості», нагадала про родинні зв’язки Медведчука з Путіним та зауважила, що у списку партії є «не менш скандальні прізвища».

За даними опитування групи «Рейтинг» ОПЗЖ є другою за популярністю серед виборців. Очевидно, що політсила увійде до парламенту, а її другий номер Віктор Медведчук буде просувати своє бачення автономії Донбасу вже як офіційний представник законодавчої влади. Але ні «UA:Перший», який взяв курс на інформування про перебіг виборчої кампанії, ні ICTV, СТБ та «Україна», які піарять другорядних політиків, не вважали за потрібне розказати про це своїм глядачам.

Тим часом Ляшко в студії каналу «Україна» закликав провести референдум щодо ринку землі. Далі у випуску Андрій Бузаров, титрований як політичний аналітик, казав, що такі політики, як Ляшко, які говорять про землю, завжди будуть мати підтримку виборців. І хоча Ляшко вже не перший рік говорить про землю, на президентських виборах він мав лише 5% голосів, а соціологія до парламентських дає йому вдвічі менше.

На «Інтері» нардеп Сергій Рудик обіцяв допомогти в ремонті Смілянської лікарні, а Сергій Каплін критикував реформу музичних шкіл. На «Україні» стандартно розповідали про благодійність Ахметова. 

7 червня, п’ятниця

Не аналізується випуск «Інтера», оскільки на каналі в цей день виходить тижневик «Подробиці тижня». Але і без них говорили про тріумф лідерів ОПЗЖ. Бойко і Медведчук знову поїхали в Росію домовлятися нібито про ціну на газ. Такий хід вони використали на президентських виборах і, вочевидь, вирішили повторити. Про це з посиланням на «112 Україна» сказали на «UA: Першому», додавши, що жоден з цих політиків не уповноважений представляти Україну, і попередній їхній візит став предметом розслідування. На «112» сказали, що Газпром готовий до переговорів і показали це як заслугу під час візиту Бойка і Медведчука. На 5 каналі почали з критики цієї ініціативи: «Так звані знижки Газпрому в “Нафтогазі” називають химерними і наголошують, що єдиною метою таких кроків є відновлення прямих поставок палива в Україну, що вигідно Москві». І лише наприкінці цього повідомлення сказали, що на переговори їздили Бойко і Медведчук.

Цього дня у новинах говорили і про інших опозиціонерів. «Опозиційний блок» об’єднався з партіями «Наші» Мураєва, «Відродження» і «Довіряй ділам» Кернеса та Труханова. Позитивно про це сказали на ICTV та «Україні». Потім у студії «України» говорили з Євгенієм Мураєвим, який запевнив, що їхня спільна команда має великий управлінський досвід і «реальный план прекращения конфликта на востоке страны».  Відносно критично про опозиціонерів говорили на «1+1», наголосивши на тому, що політсила складається переважно з колишніх регіоналів. На 5-му про об’єднання сказали коротко з посиланням на допис лідера «Опоблоку» Олександра Вілкула. Також сухо і коротко цю новину повідомили на «UA: Першому»

Більше говорили про з’їзд партії Гройсмана, який нарешті визначився з назвою — «Українська стратегія». Позитивно, транслюючи лише вигідні політсилі меседжі, про з’їзд розповіли «Україна», ICTV та СТБ. На «1+1» обмежилися стислою інформаційною подачею, коротко розповівши про членів команди. Також на «UA: Першому» дали короткі довідки на озвучених кандидатів партійного списку. У сюжеті 5 каналу також йшлося про курс і команду, а наприкінці кореспондент Петро Троць добалансував матеріал: «Соціологічні опитування нині не надто тішать партію Володимира Гройсмана. Станом на зараз вона не долає прохідний бар'єр до парламенту. Сам прем'єр та його соратники упевнені, що на час виборів рейтинг буде іншим».

Президентів заклик до Росії відновити контроль над бойовиками розкритикували опоненти. У новинах 5 каналу це робив Петро Порошенко на фоні банера своєї оновленої партії, а потім підключилася і його соратниця Ірина Геращенко: «Йдеться про контроль над окупаційними військами. І Зеленський сподівається, що Росія не піде геть, не забере свою техніку і зброю з української землі, не виведе своїх найманців, а відновить свій контроль над підрозділами». На «UA:Першому» критикував політик з дипломатичним досвідом Роман Безсмертний. Також тут і ще на 5-му та «112» повідомили, що ГПУ перевірить, чи не є заяви Кучми щодо мінських домовленостей спробами співпрацювати з терористами. На «1+1» за Зеленського виправдовувалася його речниця. Про критику заяви ведуча переповіла у підводці, а відповідь Мендель дали синхроном.

Історичним рішенням назвали ухвалення закону про тимчасові слідчі комісії парламенту на каналі «Україна». Тут це подали ледь не як особисту засулугу Олега Ляшка, нагадавши, що він ініціював законопроєкт. Ніби на підтримку закону, але скоріше в інтересах політика, висловився Кирило Молчанов, якого титрували політологом: «Багато хто у Верховній Раді, наприклад той же Олег Ляшко з "Радикальної фракції" так вимагав, щоб було прийнято». Історичність за кадром ведуча пояснила тим, що робота ТСК розблоковує процедуру імпічменту.

Сам Зеленський посилює конфронтацію з парламентом. «Україна» та СТБ показали його заяву, де він стверджує, що парламенту в Україні довіряє тільки 4% громадян. На «UA: Першому» зробили те, що мали би робити усі журналісти — почали перевіряти точність цієї фрази. «Володимир Зеленський не вперше говорить про те, що Верховну Раду підтримує 4% українців. Директорка фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна каже, звідки президент взяв такі цифри не знає, в жодному соціологічному дослідженні їх не бачить», — озвучила ведуча Анна Чередниченко.

Саакашвілі відмовився від спільної участі у виборах з УДАРом. Він вирішив самостійно йти на вибори до парламенту. Про це повідомив тільки 5 канал.

А канал «Україна», як завжди, звітував про благодійність Ахметова.

8 червня, субота

Відбувся з’їзд партії «Голос». На ICTV розповіли, що він був закритим для журналістів, назвали вже відомих людей зі списку партії. Один з партійців, Андрій Шараскін, висловлював свій захват: «Це найкраща політична сила, яка може бути». Сам Вакарчук говорив про приємне хвилювання, а наприкінці сюжету проанонсували безкоштовний концер «Океану Ельзи». З’їзд відбувався ввечері, пресзахід провели вже наприкінці, тому у вечірні випуски увійшло небагато. Наприклад, на 5-му тільки повідомили, що з’їзд відбувається, відомо, що у списку будуть Сергій Рахманін та Сергій Притула, а подробиці будуть у наступному випуску. На «Україні» зловили Сергія Притулу, який пояснив своє рішення йти балотуватися від «Голосу»: «З цією командою я впевнений у тому, що те, як я бачу як має розвиватися країна, можна це реалізувати». Без коментарів про факт з’їзду сказали на «1+1».

На «UA: Першому» почергово дали сюжети про з’їзди партій «Самопоміч», «Сила і честь» та «Голос». Намагалися давати інформацію про те, хто йтиме за списками цих партій, без надмірних компліментів до програм та закликів. На «1+1» про партії Садового і Смешка розповіли в одному матеріалі. Поєднали їх тим, що кілька нардепів від «Самопомочі» тепер балотуються від «Сили і честі».

Схожою була подача на 5 каналі. Тут також розповіли, хто йтиме на вибори від «Самопомочі» та «Сили і честі». Зокрема додавали оцінки: Володимир Замана був під слідством за підозрою у держзраді, кілька нардепів перейшли з інших фракцій, а керівник штабу Дмитро Гордон, називаючись журналістом, відкрито агітував за Смешка ще під час президентських. Також зазначили про невеликі шанси цих сил пройти до парламенту з огляду на дані соціології.

На «Україні» про з’їзд Смешка йшлося лише у позитиві. Лідер обіцяв «увійти до парламенту потужною силою».

Про заяву Саакашвілі, готового йти на парламентські вибори, аби підтримати курс Зеленського на оновлення політики, сказали на 5 каналі та «UA: Першому».

Тепер і Ляшко вимагає повернення до Будапештського меморандуму. На президентських виборах цю тему просувала Юлія Тимошенко. На «Україні» на підтримку Ляшка виступив титрований політологом Дмитро Левусь: «Треба шукати інші шляхи, треба відновлювати різні переговорні формати, можливо треба пригадати, хай він вже, нібито, давнє, але це й Будапештські меморандуми, які можна було б, про що й, до речі, Ляшко говорив також і він пропонував цей шлях».

На «Інтері» повторили відео зі з’їзду ОПЗЖ, поширивши їхні вимоги знизити ціни на газ. Ні про «Голос», який має шанси проти до парламенту, ні про Смешка, у якого таких шансів трохи менше, на «Інтері» не говорили.

9 червня, неділя

Оглядається тільки випуск «Інтера» замість підсумкових новин п’ятниці.

Зі з’їзду ОПЗЖ знову повтор, де лідери партії обіцяють перемогти на виборах. При цьому Вадим Рабинович, ніби калькуючи Зеленського, змішує українську мову з російською: «За нами мільйони українців, победа будет за нами!».

Потім про з’їзд «Слуги народу»: неохоче спілкувався з журналістами, Зеленський приїхав з охороною, жартував чи йому знову не підсунули промову Порошенка і обіцяв нові обличчя у парламенті.

Далі про з’їзд «Європейської солідарності». Порошенко пообіцяв зберегти створену його командою армію, квоти, безвіз і «все, що ми зробили». Крім закадрової  фрази журналіста «у команді старі нові обличчя», інші меседжі позитивні. Наголосили, що у топовій десятці три жінки, як і заповідають гендерні квоти. Хоча це не найбільш представлена жінками партія.

Ще одна політична новина: націоналісти об’єдналися на базі ВО «Свобода». Нацкорпус, ОУН, Правий сектор, КУН і партія Яроша йдуть загальним списком і мають погоджених мажоритарників. Цю новину коментував представник «Нацкорпусу».

А про з’їзд «Аграрної партії» вийшла типова низькопробна джинса. Хоча прізвища партійців широкому загалу нічого не говорять, у сюжеті про них суцільні компліменти: «Готувалися протягом останніх років надретельно», «аграрії в трійці лідерів на всіх виборах у територіальних громадах», «керують там прості люди, а не чужі гаманці».

Підсумки

Очевидно, що найбільше говорять у новинах про партію чинного президента. Решта найпопулярніших політсил йдуть майже на рівних. Майданчиками для просування окремих політсил лишаються «Україна» — тут більше за інших говорять про Ляшка та «Опоблок», та «Інтер» — про ОПЗЖ, до піару якої у новинах відкрито підключився «112».

Загалом кількість піару політиків у новинах поволі зростає, що є очікуваним. Втім лідерство за кількістю замовних матеріалів досі тримає Рінат Ахметов.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Більше про висвітлення виборів читайте в огляді «Детектор виборів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5839
Читайте також
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 263
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду