Як «роздути» катастрофу: майстер-класи від «України»

Як «роздути» катастрофу: майстер-класи від «України»

3 Квітня 2016
3894

Як «роздути» катастрофу: майстер-класи від «України»

3894
Канал «Україна», який належить Ахметову, систематично бореться за його інтереси. «Своїх» кандидатів на посаду мера Кривого Рогу відстоювали «Інтер» та «1+1», інші канали про них навіть не згадали. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 21–26 березня 2016 року.
Як «роздути» катастрофу: майстер-класи від «України»
Як «роздути» катастрофу: майстер-класи від «України»

Канал «Україна», який належить Ахметову, систематично бореться за його інтереси: щоб вугілля з окупованих територій спокійно йшло на звільнені, металобрухт не експортували за кордон, дали пільги гігантам-промисловцям, бо їм треба, ну й Гумштаб похвалити канал теж щоденно не забуває... Своїх кандидатів на посаду мера Кривого Рогу відстоювали «Інтер» та «1+1», інші канали про них навіть не згадали, тому ніде так і не було якісних новин про вибори в місті.

З фактологічними помилками висвітлювали журналісти теракт у Бельгії, про що вже писав «Детектор», тому повертатися до цього не будемо.

21 березня, понеділок

«Подробности» телеканалу «Інтер» повернулися до «старої доброї» теми закону про люстрацію. Точніше, продовжили цей закон критикувати: «Конституционный суд Украины завтра продолжит рассмотрение закона о люстрации. Напомню, ряд нардепов еще в прошлом году обратились в суд, заявив, что закон нарушает права человека. Такое же мнение уже неоднократно высказывала и Венецианская комиссия, на прошлой неделе вновь заявив, что украинская люстрация не соответствует европейским нормам права. В украинском Минюсте уже больше года кормят европейцев обещаниями, что внесут правки. Непрофессионализм и откровенный обман со стороны украинского Минюста уже подрывает доверие Европы к Украине».

Так грубопорушує стандарт відокремлення фактів від коментарів журналіст, який далі сипле аргументами, не підтверджуючи їх документами, зате додає коментарі політкоментаторів, близьких до «Опозиційного блоку»:

«Виталий Бала, политолог: Досить дивним виглядає, коли вже тривалий час чекає Венеціанська комісія від Мін'юсту пропозиції щодо змін — тим більше були побажання, чому цього не робиться. Ось такими діями, а точніше бездіяльністю міністерство юстиції впливає негативно на імідж України і це не додає популярності і плюсів для України.

Руслан Бортник, политолог: Мнение Европы едино и попытка министерства юстиции саботировать свои обязательства перед Европой сегодня уже грозит вылиться дискредитацией Украины на международной арене. Этот закон стал инструментом политических расправ, сведения счетов политических. Мы видим, что во многих случаях применение этого закона было остановлено решениями судов».

Також «Інтер» випустив в ефір дискредитуючий матеріал про «Самопоміч», імовірно, до виборів в Кривому Розі: «Экс-депутат мэрии Анатолий Родзинский уверяет — инвестором и партнером местных властей (Харкова. — І.А.) стали нынешние представители местной "Самопомочі". По его информации, именно семье депутата от этой партии — 27-летней Натальи Коваленко — частично принадлежит "Завод "Стройгидроприбор", на месте которого и возвели автовокзал. Родзинский считает — такое партнерство мешает продуктивной депутатской деятельности».

Як бачимо, весь сюжет побудований на словах члена партії «Народний контроль» Анатолія Родзінського, якого титрують як голову громадської організації «Реформи проти корупції»: «Нельзя не работать с городской властью, если вы хотите иметь бизнес, который связан с землей, вопрос в том, что эти бизнесмены получаются зависимыми от этой городской власти, а значит не могут ей оппонировать». Нагадаю, що «Інтер» час від часу піарить лідера цієї політсили Дмитра Добродомова. Щоправда, в матеріалі є коментар обвинуваченої, яка стверджує, що ці звинувачення мають замовний характер і вона заперечуватиме їх у суді.

5 канал більше приділив уваги не самому Георгію Гонгадзе, а словам Порошенка про нього: «Сьогодні золотою зіркою героя України посмертно нагородив Георгія Гонгадзе президент Петро Порошенко. Глава держави передав найвищу нагороду України Мирославі Гонгадзе. Президент відзначив величезний внесок Гонгадзе в розбудову незалежності України, в боротьбу за свободу слова і розвиток незалежних засобів інформації. Крім того, подякував Мирославі Гонгадзе за те, що вона не розриває зв'язки з Україною і не гласно працює послом доброї волі. Порошенко наголосив, що народною дипломатією вона зміцнює стратегічне партнерство між Україною та США».

Те саме зробили «Інтер», ICTV та СТБ. «Україна» ж узагалі майже нічого не сказала про самого Гію, просто дала коротке повідомлення з наголосом на гаранті: «Звезду "Герой Украины" передал вдове Георгия Гонгадзе Президент. Наградой журналиста удостоили еще 11 лет назад, посмертно. Это высший орден за героические поступки, сказал Петр Порошенко. И за два года войны на Донбассе его получили всего несколько десятков украинцев».

ICTV тим часом розхвалив дружину гаранта: «Допомогти незаконно ув'язненим українцям закликає перша леді Марина Порошенко дружину Президенка США. Вона висловила сподівання, що голос Мішель Обами дасть новий поштовх у визволенні всіх заручників. Щодо Надії Савченко, то Марина Порошенко наголосила, що вона пліч-о-пліч з американськими військовослужбовцями ризикувала в Іраку, як і сотні американок пресвятила своє життя захисту Батьківщини. Марина Порошенко додала, що від солідарності міжнародної спільноти і тиску на російський уряд залежить доля Савченко, яка стала символом боротьби українців проти російської агресії».

«События» не припиняють підтримувати Гумштаб Ахметова.

22 березня, вівторок

«Подробности» продовжують критикувати закон про люстрацію, сиплячи журналістськими оцінками: «Крайне негативные выводы о документе сделала и Венецианская комиссия. Уже больше года Минюст обещает европейцам внести в текст правки, но воз и ныне там. Но вот почему за полтора года авторы так и не переписали текст закона о люстрации, который жестко раскритиковали в Венецианской комиссии — толком объяснить не смогли».

Далі в ефірі — коментар Леоніда Ємця з «Народного фронту», який також обурюється, що законопроект уже рік лежить у парламенті й ніхто за нього не голосує. Є позиція голови Люстраційного комітету Мін’юсту Тетяни Козаченко, яка звинувачує канал у вириванні фраз Венеційської комісії з контексту, на противагу їй є заперечення президента венеційської комісії Джанні Букіккіо. А ось далі експертами в темі виступають члени Опозиційного блоку. Голову київської партійної організації Олександра Пузанова взагалі титрують як юриста: «Если будем следовать этим рекомендациям, если будем следовать этим нормам, получим правовое демократическое государство, если будем неправовыми методами пытаться расчистить поле для каких-то политических фигур, каких-то своих людей которые должны возглавить предприятия, министерства или администрации, тогда будем иметь то, что имеем сейчас — разруху, нищету и безправне», — бездоказово переконував він. Те саме робив і нардеп-опозиціонер Юрій Мірошниченко.

Наприкінці сюжету журналіст використав оціночне судження: «Если перед европейскими юристами представителям Минюста разыгрывать шоу удавалось уже больше года, с Конституционным судом Украины — не вышло». Мова про судове засідання, де автори закону про люстрацію показово вийшли із зали суду, вважаючи, що судді лобіюють інтереси «Опоблоку». «Україна» теж пропіарила «Опоблок» у сюжеті про суд щодо закону про люстрацію. Балансу думок немає, є лише коментар голови київської міської організації Опозиційного блоку Олександра Пузанова.

У цьому ж випуску «Інтер» знову піарить партію Сергія Капліна: «Несколько десятков протестующих перекрыли улицу под зданием управления "Полтавагаз". Говорят, что газовщики, чтобы сэкономить, вместо индивидуальных приборов учета в каждую квартиру, устанавливают общий счетчик на дом.Глава правления "Полтавагаз" вышел к протестующим и пообещал прекратить кампанию по установке общедомовых счетчиков. Депутаты от "Партии простых людей" заявили, что берут ситуацию под свой контроль».

«Подробности» також відстоюють інтереси Юрія Вілкула, батька одного з лідерів «Опоблоку» Олександра Вілкула, в Кривому Розі: «В предвыборном штабе Юрия Вилкула считают, что конкуренты намеренно накаляют ситуацию в городе. Жители заинтересованы в том, чтобы избирательная эпопея наконец закончилась. А сторонники Семенченко то и дело вбрасывают новые поводы для конфликтов. То обвиняют в неправомерной агитации, то в подкупе избирателей».

Не зрозуміло, звідки взятими є коментарі «сторонников Семенченка»: «Как захватывали, так и будем захватывать. Мы сделаем все, чтобы в нашем городе была наша власть. Если надо, будет кровь, будет кровь. Мы на все пойдем, чтобы тут была наша власть. Снова штурмы, снова захваты, без этого никак».

Після такої дискредитації журналіст створює міфічний баланс думок, даючи коментар самого Семенченка: «Я считаю, что нам необходимо забыть, что такое имитация ремонтов крыш, имитация подачи горячей воды, когда фонтаны и гейзеры бьют по всему городу». Однак ці слова ніяк не стосуються звинувачень з табору «Опоблоку».

«Україна» продовжує відстоювати інтереси свого власника Ріната Ахметова в металургії: «Нехватка сырья и даже частичная остановка металлургических предприятий угрожает отрасли из-за повышения тарифов на железнодорожные перевозки. Кроме того, производителям не хватает черного лома. Сегодня это обсуждали на профильном парламентском комитете. Металлурги заявляют, что вывоз сырья за рубеж нужно ограничить. И предлагают повысить пошлины на экспорт лома. С 10 до 35 евро за тонну. С этим согласны и правительство, и депутаты. Уже даже подготовили соответствующий законопроект. Принять его планируют до лета». «Експертом» у темі виступає гендиректор «Запоріжсталі» Ростислав Шурма: «Існуючий механізм розподілу квот на експорт металобрухту створює суттєву базу для корупції. Є цивілізований спосіб — це автоматичне економічне регулювання, це мито в 35 євро. Якщо буде мито в розмірі 35 євро, то інструмент квотування і нетарифного регулювання в принципі можна скасувати». Далі Віктор Галасюк із Радикальної партії, яка чомусь теж відстоює інтереси Ахметова, підтримує керівника компанії Ахметова.

Також канал пропіарив ще одну «людину Ахметова» — мера Маріуполя Вадима Бойченка: «Новые троллейбусы, трамваи и автобусы закупят в Мариуполе. В больницах появится современное диагностическое оборудование, построят хоспис и четыре амбулатории. Деньги будут, заявил сегодня мэр города Вадим Бойченко. Ведь в этом году на развитие Мариуполя выделят беспрецедентную сумму — более миллиарда гривен».

5 канал тим часом продовжує піарити Порошенка: «Україна і світ ще довго не повернуться до мирного життя — так прокоментував теракт у Брюсселі президент України. Про це Петро Порошенко заявив під час зустрічі з командирами бригад та батальйонів Збройних сил».

«Час новин» 5-го пропіарив і Олександра Турчинова: «Українська бойова ракета пройшла успішне випробування. На полігоні побував і все це діло бачив секретар Ради Безпеки і Оборони України Олександр Турчинов. Дослідний пуск показав, що ракета повністю виконала планове завдання влучила в ціль». Ідентичний «паркетний» матеріал вийшов на «UA: Першому».

У сюжеті про Надію Савченко кореспондент «1+1» каже дивні слова: «(У школі, де вчилась Савченко. — І.А.) весь час чекали від Надії якоїсь несподіванки. І переконували: набагато краще вона б виглядала із немовлям на руках, ніж за російськими ґратами в суді». До чого тут узагалі немовля, журналіст впродовж матеріалу так і не пояснив.

«ТСН» недоречно дав повну заяву Петра Порошенка щодо Надії Савченко, хоча більша її частина була популістичною, конкретики мало. Те саме зробили і «Факти», які ще й зібрали в ефір популістичні фрази про Савченко від Арсенія Яценюка, Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана тощо.

«Інтер» на темі Савченко чомусь пропіарив Павла Клімкіна: «Приговор российского суда украинской летчице был ожидаемый, но это — не конец. Об этом в своем Twitter написал министр иностранных дел. Павел Климкин добавил: вердикт — это начало нового этапа борьбы за Савченко», і Юлію Тимошенко: «Немедленно начать переговоры с Кремлем по освобождению Надежды Савченко призвала мировых лидеров и глава партии "Батьківщина" Юлия Тимошенко».

СТБ натомість використав Савченко як привід пропарити Сергія Таруту, який стосунку до справи взагалі не має: «Якщо ж Росія геть відмовиться відпускати чи обмінювати українську бранку, це вщент зруйнує Мінські домовленості, — впевнений колишній керівник Донеччини нардеп Сергій Тарута».

«1+1» порушив професійні стандарти, не розібравшись у скандалі навколо співачки Земфіри. Канал дав коротку інформацію про те, як вона «під час концерту у Вільнюсі зухвало попросила прибрати із зали український прапор. Своє прохання вона повторювала кілька разів. Вдруге не втрималася і вдалася до лайки. Багато з тих, хто спеціально приїхав на концерт з України, із зали пішов, — кажуть свідки». З матеріалу видно, що канал одразу став в опозицію до Земфіри, не спробувавши зрозуміти й пояснити причин такого вчинку, на відміну від СТБ, який зробив великий сюжет із намаганням розібратись у конфлікті.

23 березня, середа

«Подробности» продовжують брати коментарі у близьких до «Опоблоку» політкоментаторів, щоби ті продовжували критикувати недієздатність чинної влади. Сьогоднішнє опитування — як довго проіснує новий уряд, сформований фракціями:

«Руслан Бортник, политолог: … Потому, что ключевые проблемы, ключевые вызовы для этого правительства — это падающие рейтинги и негативное общественное мнение в отношении власти и конфликт внутри коалиции, кризис доверия между партиями коалиции — они никуда не денутся, даже после нового правительства, после новой коалиции. Поэтому повторение ситуации Яценюка нам гарантировано.

Андрей Золотарев, политолог: Падение рейтинга БПП может отразиться на перспективе парламентских выборов — это станет еще менее привлекательным вариантом. Но куда более значимые экономические и финансовые вопросы. Именно эти вопросы заставляют торопиться.

Кость Бондаренко, политолог: Спешка президента вызвана одним — президент 29-го улетает в США и ему очевидно, что в Вашингтоне надо отчитаться, что в Украине все спокойно, Украина стоит на правильном пути. Поэтому ему не объехать с конкретным достижением — кризис ликвидирован…».

«Подробности» продовжують піарити «Народний контроль»: «Вместе с Сашей протезирование за границей получили еще десять бойцов. Если взять усредненно, государство потратило 11 миллионов гривен. Но самом деле — денег выделенных из бюджета было в десять раз больше, говорит нардеп Дмитрий Добродомов. Как и самих нуждающихся военных». Щоправда, баланс думок у матеріалі дотриманий, однак тема до кінця не розкрита. Добродомов каже одне, Мінсоцполітики — інше. Журналісти мали би розібратися, в чому справа,однак цього не зробили.

«Факти» ICTV пропіарили Добродомова в сюжеті про складнощі фінансування ПТУ: «Закривати зараз профтехучилища, залишаючи без можливості, освіти і перспектив молодь, серед яких багато є, власне, дітей-сиріт, вони неадекватно оцінюють ту ситуацію, яка в нас є в країні».

«Вікна» забагато уваги приділяють гаранту: «Сьогодні серед робочого візиту до Харкова Петро Порошенко особисто випробував бронетранспортер українського виробництва. Цю модель вироблено за стандартами НАТО та визнано серед найкращих у світі. Невдовзі партію цих БТРів відженуть на передову». Аналогічний матеріал випустили «Україна» та 5 канал.

ICTV недоречно акцентують на Юлії Тимошенко: «Вкотре допомогти звільнити Надію Савченко закликає світових лідерів і очільниця фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Політик впевнена: Савченко повернеться додому разом із іншими заручниками Кремля, загалом їх 28. Для цього треба тиснути на Путіна».

Також «Факти» пропіарили «Опоблок»: «Окружний райсуд після двох перенесень засідань таки розпочав сьогодні позов "Опозиційного блоку" до міністерства культури, аби визнати протиправним так званий "Чорний список" акторів, які становлять загрозу нацбезпеці України. Позивач вимагає від мінкультури, СБУ та РНБО оприлюднити механізм, за яким формується такий перелік , як туди потрапляють актори і фільми де і натяку немає на підтримку сепаратистів. Сьогодні представники СБУ надали суду документи, але пояснити процедуру формування списків відмовилися, посилаючись на гриф "секретно"».

У цьому ж випуску ICTV знову хвалять Бориса Колеснікова: «Сьогодні у Києві відбувся п'ятий етап Всеукраїнського конкурсу “Авіатор-2016”. Це єдиний в Україні благодійний конкурс для студентів технічних авіаційних спеціальностей. Цього року до п'ятого етапу пройшли понад 300 студентів. Їх чекає не просте завдання — вирішити бізнес кейс. Реальну ситуацію, з якою стикаються працівники авіаційної галузі. Організатори — Фонд Бориса Колеснікова».

«Україна» з незрозумілих причин дала коментар Валентина Наливайченка в сюжет про те, що «один из контрольно-пропускных пунктов на линии соприкосновения оборудовали специальными модулями». У наступному матеріалі про виставку, присвячену «Тіням забутих предків» Параджанова, недоречно з’явився коментар голови АП Бориса Ложкіна.

«События» також не припиняють хвалити Гумштаб.

24 вересня,четвер

«Інтер» продовжує дискредитовувати прокурорів-реформаторів, особливо Сакварелідзе: «Еще ранее ряд народных депутатов обратились в ГПУ с просьбой проверить, якобы, факт нецелевой растраты денег, выделенных Европой и США на реформу Генпрокуратуры. В частности — на разработку тестов для прокуроров. По словам журналиста Владимира Бойко, который расследует эти факты, контракты, якобы, подписывал лично Сакварелидзе. И куда ушли деньги — неизвестно». Є коментар Бойка й Сакварелідзе, який стверджує: «Да, я подписал меморандум о взаимодействии и взаимосотрудничестве. Там никаких сумм не указывалось. Разные донорские организации финансировали разные проекты, да, были деньги выделены, ЕС выделял деньги на финансирование тестов для прокуроров».

В сюжеті немає жодних доказів, про які говорить Бойко, жодних документів. Відкритим залишилось питання: то де ж кошти? Якщо вже журналісти «Інтера» взялись за цю тему, бо мали б її розкрутити і знайти гроші. Далі кореспондент розповідає, що Сакварелідзе обвинувачує ГПУ в тому, що вона звільняє слідчих, які вели справу «діамантових прокурорів». Відповідати на звинувачення у студію каналу прийшов прокурор ГПУ В’ячеслав Куценко, який одразу почав ображати Сакварелідзе: «Мы имеем дело с профессиональным обманщиком и популистом, который сегодня начал свою избирательную кампанию. По просьбе самого Давида, он у нас идеолог реформы, реформы прокуратуры, создается новое структурное подразделение. То есть уже создано — Генеральная инспекция. Таким образом старое структурное подразделение, управление, которое занималось расследованием по прокурорам, естественно, ликвидируется, чтобы не дублировать функции по нашему украинскому законодательству. Он, видимо, его не дочитал», «Еще один кандидат от Давида, которого он просит назначить, сегодня был уволен из органов прокуратуры, поскольку использовал свои служебные полномочия, фамилии я сегодня не уполномочен называть, если Давид будет не против, мы это скажем, требовал отдать ему долг, используя служебные полномочия и так далее и тому подобное». Можливості відповісти в Сакварелідзе не було.

Тим часом «Подробности» продовжують транслювати меседжі політкоментаторів, близьких до «Опоблоку». Сьогодні вони відповідали на запитання: «Хватит ли голосов в парламенте для поддержки Владимира Гройсмана премьер-министром? Что выторгует себе "Народный фронт" взамен? Когда получим новое правительство?»:Руслан Бортник, Вадим Карасьов. Третім коментатором був ще один політтехнолог, поки не помічений у невиправданому піарі або критиці різних політсил, Денис Богуш.

«Інтер» піарить Сергія Капліна, продовжуючи тему профтехучилищ, якою вони намагаються дискредитувати уряд: «Я був на ряді зборів профспілок, зокрема, викладачів профтехучилищ. Вони висувають уже політичні вимоги. Крім пенсій і зарплат, вони вимагають від держави чіткого зрозумілого курсу, який неможливий без нових виборів, нової коаліції, нового уряду і чітких соціальних пріоритетів».

І продовжує відстоювати інтереси «Опоблоку» в Кривому Розі: «В городе на этой неделе начались тревожные события. Есть заявление представителя штаба одного из кандидатов Юрия Вилкула. Со мной рядом Марина Акимова — доверенное лицо кандидата». Акімова почала звинувачувати конкурентів Вілкула у провокаціях, натякаючи на нібито свавілля «Самопомочі»: «Несколько дней назад на проводимом нашими оппонентами митинге звучали официальные заявления, что они готовы проливать кровь и к захвату госучреждений. Вчера по центральным улицам города прошло факельное шествие. Молодые люди в балаклавах в поддержку одного из кандидатов также заявляли, что готовы проливать кровь и готовы устраивать беспорядки. Нам это все напоминает события, которые происходили в воскресенье во Львове: беспорядки, избиение людей, полный хаос и беспредел. Поэтому мы призываем криворожан прийти 27-го числа на избирательные участки и сделать свой выбор. Чтобы наконец-то город начал жить и процветать».

«Україна» стабільно відстоює інтереси Ахметова у металургії: «Крупные госзаказы и новая логистика необходимы для поддержки металлургической отрасли. Сегодня пути выхода из кризиса обсуждали на совете директоров объединения "Металлургпром"». Знову коментатором виступив радикал Віктор Галасюк та голова «Металургпрому» Олександр Каленков, а також директор зі збуту «Запоріжсталі» Володимир Коломієць.

Не забув канал і про два сюжети в честь Гумштабу Ахметова.

5 канал подав в ефір недоречну новину про Патріарха Філарета: «Прапор 93-ї механізованої бригади освятив Патріарх Філарет».

25 березня, п’ятниця

Вкотре в ефірі «Інтера» — піар Федерації роботодавців України: «Как дать шанс на экономический рывок отечественному машиностроению, сегодня обсуждали в Харькове члены Федерации работодателей Украины и промышленники». Знову коментатор — Віктор Галасюк із Радикальної партії: «Завдання сьогодні — не тільки зберегти існуючий статус-кво гірничо-металургійного комплексу, не тільки зберегти робочі місця, а завдання розвинути його за рахунок внутрішнього попиту». Врешті стає зрозумілою инзка сюжетів каналу, в яких фігурують люди Ахметова — Фірташа й Радикальної партії. Це законопроект № 3544: «Если его примут, инвесторы смогут получить преференции: сокращение налогов, освобождение от импортных пошлин и многое другое». Є тут і коментар Анатолія Гіршфельда з групи «Воля народу». Аналогічні матеріали вийшли на ICTV та «Україні».

«Подробности» також знову піарять «Опоблок»: «Украинские власти блокируют расследование трагических событий второго мая в Одессе — заявляют в “Оппозиционном блоке”. И намерены обратиться в Европейский суд по правам человека. Представлять интересы родных, погибших при пожаре в Доме профсоюзов, будет юрист Валентина Теличенко. Сегодня депутаты-оппозиционеры побывали на месте трагедии, где погибли сорок два человека. Поговорили с родственниками погибших. И пообещали, что на Куликовом поле будет установлен Памятник жертвам второго мая».

Далі лідер «Опоблоку» Юрій Бойко світиться впевненістю: «Как только мы придем к власти, мы обеспечим справедливое расследование и наказание виновных в этой трагедии, а сегодня наша задача была помочь людям, попавшим в эту беду, по всем направлениям поддержать их морально, сделать фонд, который поддержит материально матерей пострадавших и погибших детей, привлечь внимание Европы». Ідентичний сюжет вийшов на «Україні».

«События» запросили до студії мера Маріуполя, близького до Ріната Ахметова, Вадима Бойченка. Питання були для гостя максимально зручними:

«Ведущая: На этой неделе исполнилось 100 дней, как вы на должности городского головы. Вы сказали, что эти 3 месяца были для вас, как 3 года. Настолько тяжело?

Ведущая: Вот в этом году в города беспрецедентный бюджет — миллиард гривен. Как удалось его заработать? Это децентрализация в действии?

Ведущая: Все проблемы города за один миллиард гривен, очевидно, не решить. Нужна сумма в 10 раз больше. Как определяли приоритеты? На что в первую очередь тратить, а что еще может подождать?»

Бойченко активно ними скористався і вільно хвалився досягненнями.

«1+1» у сюжеті про майбутні вибори в Кривому Розі дає архівні кадри з плакатами «Вилкул — уйди!», хоча в тексті самого сюжету немає про це згадки. Є коментар кандидата в мери від «Укропу» Миколи Колесника. «Гасла на деяких білбордах відверто провокаційні», — каже Яків Носков і на екрані ми бачимо білборди: з одного боку — граються діти і знизу напис: «Мера выбираем мы», друга частина борду — чорно-біла, на ній радикали кидають кудись камінням, фото дуже схоже на молодиків, які кидали камінням в ЛГБТ-активістів у Львові, прямий натяк на «Самопоміч». І знизу напис: «Или город захватят они». Ці борди чомусь коментує близький до Коломойського нардеп Вадим Денисенко, а ще один близький до олігарха мер Дніпропетровська Борис Філатов натяками каже, що треба виганяти стару команду влади Кривого Рогу: «Вот они все время идут в парадигме: мы — крепкие хозяйственники. То, что они уже нахозяйствовали, я в Днепропетровске вижу. Хватит уже рулить, идите отдохните спокойно, на покой уже можно уходить, заниматься внуками».

В матеріалі про те, що Фірсова й Томенка виключили з’їздом БПП і тепер вимагають від них скласти мандати, «Інтер» вирішує знову нагадати, як сильно виборці довіряють «Опоблоку»: «Неспособность фракций бывшей коалиции найти компромисс уже сказалась на рейтингах партий. Это подтверждают и результаты последнего соцопроса, проведенного Центром Разумкова. Напомню эти цифры. Если бы выборы в Раду состоялись в ближайшее воскресенье — на них бы победил "Оппозиционный блок". Такие данные соцопроса опубликовал Центр Разумкова».

І знову свої прогнози щодо коаліції дають політтехнологи, близькі до «Опозиційного блоку»:

«Руслан Бортник, политолог: Доверия внутри коалиции не увеличится. И даже назначение нового премьера может дать только временную передышку от 6 до 12 месяцев. Через год нас все равно ожидают парламентские выборы, только они могут перегрузить систему и каким-то образом переиграть тот негативным социальный и политический тренд, который существует сейчас в парламенте.

Виталий Бала, политолог: Нинішній склад Верховної Ради не здатний домовлятися на довгострокову перспективу. Квотний принцип може стати тимчасовим фактором склеювання коаліції, але політичні розбіжності і амбіції такі приведуть, я вважаю, до дострокових виборів».

Третім політичним експертом є політтехнолог Сергій Таран.

«Інтер» продовжує піарити гаранта: «После обеда Петр Порошенко принял участие в собрании по случаю 24 годовщины создания СБУ3». Аналогічний матеріал вийшов на «Україні».

Не забула «Україна» про Гумштаб Ахметова. Цього випуску розповіла про нього двома матеріалами.

26 березня, субота

«1+1» продовжує піарити гаранта: «Більше 20 нацгвардійців отримали сьогодні ордени та нові звання від президента. А ще 10 нові квартири, на які очікували довгі роки». Ідентична новина вийшла на «Інтері», ICTV та «Україні».

«Подробности» каналу «Інтер» закцентували на Порошенку в іще одному матеріалі: «И сегодня же в Киеве президент встретился со своим болгарским коллегой Росеном Плевнелиевым. Обсудили ситуацию на Донбассе и вопрос освобождения украинской летчицы Надежды Савченко. Об этом сообщили в пресс-службе главы государства».

«Україна» підхопила «Інтер» у критиці закону про люстрацію: «В своем официальном письме европейский экспертный орган еще в июле 2015-го изложил замечания на 22-х страницах. Среди пожеланий — урегулировать вопрос люстрации и порядок прохождения проверки, в том числе и имущества чиновников…». Експертом у темі знову виступають опозиціонери. Цього разу — член «Опоблоку» Дмитро Шпенов: «Недоказанная вина попадает под люстрацию на 10 лет... Ну, это ни в одной цивилизованном обществе не может быть. если человек совершил какое-то преступление, если он нарушил букву закона — конечно, однозначно, он подлежит не просто люстрации, он подлежит уголовной ответственности». Думку Мін’юсту висловлюють одним реченням без прямої мови: «В Минюсте утверждают, спорную рекомендацию учли в поправках», і одразу додають думку політкоментатора, близького до «Опоблоку», Вадима Карасьова: «Но конфликт это не погасит, прогнозируют политологи». Позицію Карасьова важко назвати експертною: «Нет четкого различения между преступным государством Украина и преступным режимом Януковича. Если б такое было бы, тоже очень сложно определить: ты служил режиму Януковича, или ты служил государству. Более того, сам режим Януковича не признан преступным».

Частим гостем у студії «України» став Олег Ляшко, про що він сам пожартував наприкінці програми: «Я думаю, що вашу передачу вже треба й перейменовувати в "Суботні зустрічі з Ляшко». Питання для гостя знову були вкрай зручними: «…Кандидат в премьеры Владимир Гройсман на этой неделе озвучил свою программу, но вы сказали, что она не затронула струн вашего сердца. Не на том инструменте Гройсман играл?»

Також на «Україні» — чітка підтримка УПЦ Московського патріархату: «Депутаты хотят узаконить схемы рейдерских захватов церквей, — заявили священники Московского патриархата. Причина беспокойства — правки в законе о законе совести и религиозных организациях. Нардепы предлагают дать возможность решать, к какой конфессии относится храм не только духовенству, а и всем жителям населенного пункта, где он находится. Священники против». Логічно, що Московський патріархат проти такої ініціативи, оскільки за останні два роки через війну на сході десятки парафій перейшли з Московського патріархату до Київського. Обурювався волевиявленню людей єпископ Ірпінський Климент, який є голову інформаційного відділу УПЦ (МП). Цього ж єпископа 2013 року було обрано членом Синодальної біблійно-богословської комісії та колегії Координаційного центру з розвитку богословської науки в Російській Православній Церкві замість представника від України архімандрита Кирила (Говоруна), позицію якого Москва засудила як проукраїнську.

Не забув канал і про традиційний сюжет в честь Гумштабу Ахметова.

ВИСНОВКИ

Роздування «Україною» проблем навколо металургії, окупованих територій, залізничних вантажних перевезень тощо, нарешті досягла свого апогею за багато тижнів: журналісти відверто назвали законопроект, пролобійований групами Ахметова й Фірташа за активної участі Радикальної партії як спосіб порятунку і будівництва лікарень та садочків.

До цього кореспонденти як мантру повторювали слово «катастрофа», розповідаючи про вищезгадані теми.

Тим часом «Інтер» активно використовує іншу мантру, яку промовляють щодня в ефірі політкоментатори, близькі до «Опоблоку»: цьому уряду кінець, коаліції теж, йдемо на перевибори.

Окрім того, телеканали продовжують грішити відсутністю перевірки інформації із соцмереж: «Минуло три доби з моменту затримання скандального копа, і нині він нібито перебуває в лікувальному закладі. Про це написано на його сторінці в соцмережі» («ТСН»по коментар суду звернутися не додумався), «Розвідка підтверджує участь ще одного російського кадрового офіцера в боях на сході України» (5 канал; журналістів зовсім не хвилює той факт, що розвідка — секретна служба — отак просто ділиться інформацією), «Те, що до Росії не пустили уповноваженого президента з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірину Геращенко, свідчить про системне невиконання Мінських домовленностей. Про це написав у Фейсбуці Петро Порошенко» («UA: Перший»). Такі неперевірені новини з’являються в ефірі доволі часто.

Загалом упродовж тижня ми нарахували аж 72 матеріали з ознаками замовності, що майже вдвічі більше, ніж попереднього тижня. Рекордсменом стала «Україна» (28), далі «Інтер» (22), ICTV(1О), 5 канал (5), СТБ (4), «1+1» (2), «UA: Перший» (1).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот События
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду