Про що зазвичай не говорять у День журналіста

Про що зазвичай не говорять у День журналіста

5 Червня 2021
2941
5 Червня 2021
17:11

Про що зазвичай не говорять у День журналіста

2941
Про що зазвичай не говорять у День журналіста
Про що зазвичай не говорять у День журналіста

А давайте поговоримо чесно ще до того, як Фейсбук заповнять вітання з Днем журналіста і тим, яка це прекрасна професія.

Бо віталочки раз на рік глобально цілий пласт проблем не вирішують.

Отже, у нас:

  • Зарплати можуть бути нижчими, ніж в касирів у супермаркетах, але при цьому маєш писати про мільйонні оборудки, вплив тих чи інших політичних рішень на всю країну і макти експертизу, за яку в бізнес-секторі платять по 2 тищі долярів.
  • Твою роботу і тебе часто знецінюють, ну бо «шо оце ти весь день витратила, щоб якісь 2 хв вийшло в ефір», «та шо про ту медицину/освіту/соціалку писати, легко!» і тд.
  • Тебе часто принижують, бо ти ж мусиш розбиратися у всьому - від біології до роботи реактора, бо «це ж елементарно»,«ви шо там усі, тупііі?», а за пропущену букву у слові готові розіпнути.
  • Часто ти працюєш не на одну ставку, а закриваєш одразу кілька - пишеш, редагуєш, шукаєш ілюстрації, верстаєш на сайт, смм-миш, а платять за це ніби ти пів дня десь попиваєш каву.
  • Робити чисто журналістську роботу в адекватному темпі - привілегія для окремих авторів, а не загальна практика. Зате тобі можуть тицяти в ніс їхньою роботою з «а вот таааам..., а ми чого таке не робимо?». Але при цьому ні часу, ні грошей, ні підтримки на це не дають.
  • Ти часто живеш в режимі «курвашоапятьгорить». Око сіпається від сповіщень у мільйоні месенджерів, які не встигаєш читати, інакше б тексти взагалі не виходили, ти часто залежиш від порядку денного і того, що може вистрілити як о 9 ранку в понеділок, так і в 7 вечора в суботу.
  • Від тебе часто хочуть взаємовиключні речі. Наприклад, щоб текст був і суперісторією, і одразу залетів у пошуковик гугла.
  • Ти часто не можеш навіть сходити в декрет нормально і побути з малюком хоча б рік - як через те, що на 860 грн від держави не наїсишся, так і тому, що мало яка редакція чекатиме так довго, не заповнюючи твою посаду, і ти втрачаєш кваліфікацію, випадаючи з порядку денного. І це стосується декрету як чоловіків, так і жінок. Тому ти працюєш ледь не з перших днів/місяців після народження дитини.
  • Як наслідок - ти вигораєш. Та так стрімко і сильно, що, буває, не можеш встати з ліжка. І або знаходиш примарний баланс жити так далі, або йдеш з професії.

Це - дуже умовний короткий перелік, зібраний як з власного 8-річного досвіду в професії, так і розповідей колег з різних медіа. І от про це мені хотілося б більше говорити, шукати рішення, підіймати рівень дискусії. Бо без цього розвиток нашої професії приречений. Коли журналісти 30+ масово ідуть в піар і навколо, бо так можна прожити і сім'ю прогодувати, а їм на зміну приходять 20-річні без жодної пам' яті про минулі події і їхній вплив на контекст і майбутнє. І так по колу топчемось, за винятком небагатьох колег, які змогли лишитись в професії і задавати планку.

Можете кидати тапками напередодні «свята».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2941
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Невдячний читач
906 дн. тому
*кинув капцями*
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду