Із Коломойського переключились на Яценюка

Із Коломойського переключились на Яценюка

19 Квітня 2015
11445

Із Коломойського переключились на Яценюка

11445
«Народний фронт» зазнав безпрецедентної атаки компромату в новинах опозиційних каналів. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 6-11 квітня 2015 року.
Із Коломойського переключились на Яценюка
Із Коломойського переключились на Яценюка

Тиждень, що передував Великодню, приніс у теленовини не мир, але перемир’я: «Інтер» та «Україна» припинили кампанію з дискредитації Ігоря Коломойського та його команди й бізнесу, зосередившись на цькуванні Арсенія Яценюка й «Народного фронту».

6 квітня, понеділок

Головні теми дня — перше засідання Конституційної комісії, десятигодинний допит лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка, вибух в Одесі.

У репортажах із Верховної Ради цього дня центральні телеканали розставили власні акценти, що відповідають інтересам їхніх власників і політичних патронів. Зокрема, «Україна», що не перший тиждень розкручує тему підвищення тарифів на енергоносії, наголошує саме на цьому, цитуючи виключно політичних критиків уряду, тобто, порушуючи принцип балансу:

«Юлия Тимошенко, председатель фракции ВО "Батьківщина": "…Суттєво завищені втрати в мережах. Суттєво завищена ціна на російський газ, яка включається безпосередньо в тариф і український газ не врахований по його справжній ціні".

Юрий Бойко, председатель фракции партии "Оппозиционный блок": "Сьогодні ніхто не розуміє, чому при собівартості газу в 400 гривень, населення повинно сплачувати 4500. Тому ми вважаємо, що повинні бути заморожені тарифи…".

Олег Ляшко, лидер Радикальной партии: "Нині вся політика, яку проводять в енергетиці, міністерство енергетики і Демчишин спрямована на знищення власної української вугільної галузі, власної енергетичної галузі…"».

Відповіді ані Кабміну, ані лояльних до нього депутатів немає.

«Інтер» зробив акцент на ініціативі Сергія Капліна — нардепа від Блоку Петра Порошенка, що регулярно з’являється в «Подробностях» — щодо створення тимчасової слідчої комісії для розслідування гаданих злочинів Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка: «Завтра ми заблокуємо трибуну ВР, якщо не буде прийнято рішення про створення ТСК і наступного розслідування цих справ. Я на 9-ту ранку запрошую всіх українців до ВР на антикорупційне віче, де ми так само висунемо категоричну вимогу поставити на голосування питання про створення ТСК. Я гарантую від себе особисто, що в рамках цього розслідування ми покажемо країні — як ці злочини організовувалися».

«1+1» виступив із критикою законопроекту, що забороняє переходи народних депутатів між фракціями. Нагадаємо, що під час загострення конфлікту навколо «Укрнафти» та «Укртранснафти» четверо нардепів, близьких до Ігоря Коломойського, вийшли з Блоку Петра Порошенка та згодом заявили про намір створити власну депутатську групу з іншими позафракційними нардепами. Цитують у матеріалі «1+1» також саме дніпропетровських депутатів, близьких до Коломойського: «Борис Філатов, народний депутат України: "Очень больше количество недовольных, которые есть в настоящий момент в парламенте. Особенно в таких гиперфракциях, как БПП. Они задают вопросы, что бы люди не задавали вопрос, им хотят просто закрыть рот. Фактически этот закон является узакониванием крепостного права народных депутатов, и он сделан для того, чтобы в политическом процессе не были созданы новые политические субъекты".

Віталій Купрій, народний депутат України: "Депутат є представником саме народу а не політичної партії. Якщо ми побачили депутати, так ми увійшли в фракцію, так, ми поділяли певні надії, що вона буде працювати. Але ми побачили, що виборчі обіцянки не виконуються, депутат повинен тоді сказати так: він за народ або він за керманича і цих політичних лідерів партій, фракцій, які збанкрутували"».

Немає в матеріалі ані іншої думки про законопроект, ані реакції представників БПП на інформацію про суперечності в партії.

Перший національний, СТБ та 5 канал не згадали про погоджувальну раду у Верховній Раді, що спродукувала всі ці інформаційні приводи та коментарі, взагалі.

«Інтер» залучає для коментування першого засідання Конституційної комісії представника «Опозиційного блоку», який не має стосунку ані до комісії, ані до засідання: «Украине нужна обновленная Конституция, которая объединит страну. По словам нардепа от “Оппозиционного блока” Юрия Павленко, фракция выступает за скорейшую реформу Конституции и максимальное усиление местного самоуправления. Вместе с тем есть опасения, что провластные политсилы могут использовать процесс изменения основного закона для достижения корыстных целей». Висвітлюючи рішення суду у справі екс-голови Пенітенціарної служби Сергія Старенького, який успішно оскаржив своє звільнення, «Інтер» устами коментаторів звинувачує «Народний фронт» в узурпації влади: «Сергей Власенко, народный депутат, "Батькивщина": «”Це було політичне рішення, оскільки голова пенітенціарної служби не відповідає за діяльність кожної пенітенціарної установи або слідчого ізолятора”.

Руслан Ботник, политолог: “Його призначення дійсно мало якийсь і політичний аспект. Тому що до того часу людина не займала настільки високих посад в своєму житті. На той час дійсно фактично державу очолював виконуючий обов’язки президента пан Турчинов. Швидше за все, вирогідно, що ця кандидатура проходила якраз погодження через нього. Останнім часом в Україні, на мою думку, відбувається певна зачистка”». Турчинову слова не дали.

Тим часом «Україна» працює над подальшою розкруткою опозиційного уряду: гостем студії «Событий» став тіньовий міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, якому дали досхочу похвалити «Опозиційний блок» і покритикувати владу.

ICTV в новинах анонсував прем’єру кліпу Ірини Білик на телеканалі М1, що також входить до групи StarLightMedia, принагідно прорекламувавши концерт співачки в Палаці «Україна»: «Сьогодні засновниця сучасної української естради Ірина Білик відзначає 45-й день народження. […] Сьогодні на каналі М1 прем'єра кліпу на пісню "Кричи" з альбому "Світанок". А справжнє свято Ірина обіцяє 23 квітня у Палаці Україна».

Аналогічне повідомлення, але без згадки про М1, вийшло на «1+1», де також продемонстрували рекламний сюжет курорту «Буковель». Нарешті, на «Україні» — два піар-матеріали фонду Ріната Ахметова.

7 квітня, вівторок

Головні теми дня — вибухи на Харківщині, конфлікт у парламенті та звільнення з полону шістнадцятьох українських військових.

Як і було обіцяно напередодні, опоненти Арсенія Яценюка заблокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи створення тимчасової слідчої комісії з розслідування його діяльності. Розбрат у парламентській коаліції «Інтер» використав для того, щоб на контрасті показати, як «Опозиційний блок» дбає про народ:

«Оппозиция же сегодня настаивала на внесении в повестку дня своих законопроектов.

Юрий Бойко, “Оппозиционный блок”: "Ми вважаємо, що на цьому тижні парламент має сконцентруватися на вирішенні наступних питань: перше — це законодавча підтримка Мінських угод, які ігноруються правлячою коаліцією".

[…]

Александр Долженков, народный депутат, "Оппозиционный блок": "Порядок перетину меж мешканцями Донецької та Луганської областей так званих контрольно-пропускних пунктів. Вказана законодавча ініціатива полягає в тому, щоб перетин був безперешкодним на підставі паспорту або документу, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Спеціальні пропуски запроваджувати лише для іноземних громадян та осіб без громадянства"».

Так само вчинила й «Україна», додавши до цього ще одне позитивне повідомлення про представницю партії «Опозиційний блок»: «Первое место по смертности в Европе занимаетУкраина. Кроме того, двенадцать миллионов украинцев — страдают от гипертонии, у полутора миллионов — сахарный диабет, онкозаболевания диагностировали у миллиона пациентов, — заявила сегодня доктор медицинских наук, народный депутат Татьяна Бахтеева на заседании общественной организации "Медицинский эксперт". По словам врачей, цель объединения — инициировать изменения в сфере здравоохранения и внедрить лучший мировой опыт». Також у цьому випуску «Событий» — два піар-матеріали фонду Ріната Ахметова.

Повертаючись до теми блокування трибуни: «Інтер» запросив до розмови у студії Сергія Капліна, нардепа від «Блоку Петра Порошенка», який найчастіше з усіх своїх однопартійців буває в ефірі «Подробностей» і який, власне, лобіював створення ТСК: «Украина сейчас болеет за создание ТСК — за то, чтобы она была создана. И уверяю вас, я депутат двух созывов и могу вам четко сказать- если там будет нормальная команда — она будет нормально расследовать эти прецеденты. Обвинения Арсения и его команды в коррупции мы сможем довести дело до суда и до тюрьмы».

Цим напади на «Народний фронт» не вичерпалися: далі у випуску два матеріали з незбалансованою критикою прем’єрської партії:

«Нардеп Геращенко обвинил телеканал "Интер" в том, что его владельцем может быть Путин […]Отчета от ГПУ накануне потребовал еще один нардеп-фронтовик — Княжицкий. […] Все эти заявления коллег из пропремьерской фракции в комитете по свободе слова называют ложью. Нардеп от оппозиции Юрий Павленко поясняет это желанием захватить чужую собственность и обелить репутацию своего лидера — Яценюка. […] Оппозиционный блок призвал президента Украины и международное сообщество остановить этот правовой беспредел и давление на свободу слова».

«Атака в адрес "Интера" — от еще одного парламентского фронтовика Пашинского Сегодня он заявил, якобы в материале о терактах, которые постоянно происходят в мирных городах на востоке Украины. Якобы в этом материале прозвучало, что взрывы провоцирует украинская власть для усиления своих полномочий. И теперь премьерская фракция требует от Генпрокурора отчета, как его ведомство борется с внутренними врагами страны».

Далі ведучий заперечує цю тезу і виливає на голову Пашинського повне відро критики: «Глава парламентского комитета по вопросам нацбезопастности и обороны до сих пор не объяснил, каким образом его 24-летний сын возглавил структуру в Укроборонпроме, предприятии, которое продает военную технику за рубеж, и закупает вооружение для Украины. Ранее Антон Пашинский занимался яичным бизнесом. А еще раньше мы рассказывали о том, как сам Сергей Пашинский летал на вертолете на рыбалку в Национальный парк Нижесульский». Коли «Інтер» розповідав про рибалку, він ще запрошував до студії Пашинського; тепер нардепові або комусь із представників «Народного фронту» висловитися не дали.

Повертається «Інтер» до колись своєї улюбленої, але останнім часом дещо занедбаної теми музеїв. Раніше «Подробности» багато й завжди без балансу критикували діяльність міністра культури Євгена Нищука. Тепер критикують нове призначення в Музеї історії України: «За время работы нового руководителя Татьяны Сосновской посещаемость музея так и не увеличивалась. Зато исторические экспозиции начали менять без согласования с научными сотрудниками. Старожили называют это хаосом, молодым сотрудникам новые условия работы тоже непонятны». Далі кореспондент згадує ще про декілька призначень, і наголошує, що «против кулуарных назначений от министерстве культуры выступил ряд международных организаций. В письме международного совета музеев министру напомнили, что в Европе принято выбирать директоров в открытом конкурсе, а не назначать единолично». Така оцінка не збалансована іншими думками та позицією самого Мінкульту.

На «1+1» також стара пісенька — про Леоніда Кучму: «Якнайшвидші реформи або — нова революція. Про це чинну владу застерігають учасники круглого столу в редакції газети "День". Окрім економічних змін, експерти зокрема нагадують про і досі не змінений склад Центральної виборчої комісії та Конституційного суду, який зганьбив себе під час правління Януковича. […] За цих умов, коли Україні конче потрібні нові сили та ідеї, наголошують фахівці, вкрай дивним виглядає участь скандального колишнього президента Кучми в Конституційній комісії, що розпочала свою роботу напередодні». «Підкріпив» цю тезу Олександр Єльяшкевич, який стверджує, що на нього організував напад Кучма: «Человек, который является крестным отцом украинской коррупции, человек, который объективно подозревается в совершении особо тяжких преступлений, вместо того, чтобы присутствовать в суде в качестве обвиняемого, он становится своеобразным маяком для общества в том, что наша власть все прощает». Думки Леоніда Кучми, звичайно, немає.

8 квітня, середа

Головні теми дня — стрілянина в лікарні в Одесі, звинувачення екс-голови Держфінінспекції Миколи Гордієнка на адресу Арсенія Яценюка, візит президента Польщі Бронислава Коморовського до Києва.

Цариною для маніпуляцій стало висвітлення засідання  парламентського Комітету з питань запобігання і протидії корупції, на якому розглядали звинувачення Миколи Гордієнка. «1+1» стверджує, що Гордієнко «конкретних фактів навести не зміг. Ані підписів Прем’єр-міністра під якимись документами, ані доказів, що він пов'язаний із приватними структурами» і кидає тінь на самого обвинувача: «За словами заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, Гордієнко саботував роботу. Окремі підприємства відмовлявся з незрозумілих причин перевіряти, ухилявся від доручень уряду». І ще одна ознака того, що в історії з Гордієнком, начебто, «щось нечисто»: «Сума збитків у 7,6 мільярда гривень, яка називалася Гордієнком раніше,вже зменшилася до 3,5». За яких обставин це сталося, глядачам не пояснюють. У матеріалі «1+1» також наведений коментар першого заступника генпрокурора Володимира Гузира, який стверджує: «Органам досудового слідства на сьогоднішній день не надана конкретна інформація стосовно того, яка сума збитків і загально виявлена, яка на сьогоднішній день звучала в період діяльності чинного уряду, а яка сума збитків була спричинена попередниками до Революції гідності».

Інші телеканали вибрали зі сказаного Гузиром інший пасаж, у якому прокурор таки озвучив завдані державі збитки: «… відкрито 12 проваджень в найвище значених підприємствах, що вже виявлено порушення, це вже дані слідства, що призвели о втрат на загальну суму майже 685 мільйонів». Таким чином підтвердивши, що у звинуваченнях Гордієнка є, принаймні, частка правди. Глядачі «1+1» цього не дізналися.

Висвітлюючи події дня у Верховній Раді, «Інтер» відверто грає на боці «Опозиційного блоку». Зокрема, голова фракції цієї партії Юрій Бойко вихваляє одну з законодавчих ініціатив — закон про опозицію: «Этот закон был внесен еще в предыдущем составе парламента, прошел первое чтение, и мы считаем, что закон этот очень нужен, поскольку оппозиция будет контролировать, будет контролировать, чтобы не было этих явлений коррупции, явлений в неконтролируемом поднятии тарифов». Також «Інтер», ухопившись за заяву Антона Геращенка з «Народного фронту» про «Свободу», «Батьківщину» і «Опозиційний блок» як п’яту колону, запросив своїх постійних політкоментаторів до висловлювання про поведінку прем’єрської партії. Руслан Бортник, Вадим Карасьов і Кость Бондаренко висловились у типовому для них ключі; інші оцінки дій «Народного фронту» в матеріал не потрапили. Аналогічний матеріал вийшов на каналі «Україна».

«1+1», як і напередодні, жорстко критикує законопроект, який забороняє народним депутатам змінювати фракцію — порушуючи при цьому стандарт достовірності, себто посилання на джерело: «Цей законопроект антинародний, вважають його противники. Адже головний обов’язок депутата — висловлювати волю народу і боротися за права людей, а не високих чинів». Від імені «противників» знову говорить близький до Коломойського нардеп Віталій Купрій, який раніше вийшов із фракції Блоку Петра Порошенка: «Якщо депутатська фракція ухвалює незаконне рішення, а ми це бачили. Голосування за ганебний бюджет, який є антисоціальним, анти людським. Наприклад, не голосування за певні законопроекти. Ми знаємо, Римський статут зараз заблоковано фракцією Блоку Петра Порошенка, ухвалені рішення. Тобто, якщо депутат не погоджується з цим і висловлює свою окрему думку, його можуть політичним мотивуванням виключити з фракції, позбавити мандата». Балансувати ці твердження коментарями представників Блоку Петра Порошенка не стали. Натомість підкріпили думку Купрія коментарем представника України у Венеціанській комісії Володимира Пилипенка: «Обмежувати повноваження депутата по переходу із однієї фракції в іншу фракцію, це означає обмежувати його права і зобов’язання перед виборцями, оскільки народний депутат відповідальний лише перед виборцями, не перед політичною силою». Жодної альтернативної позиції в сюжеті немає.

«Інтер» та «Україна» далі розкручують боротьбу «Опозиційного блоку» проти рішень влади, що начебто порушують права громадян: «Сегодня представители “Оппозиционного блока” подали очередное обращение. Считают ситуацию, когда госслужащим и научным сотрудникам предстоит выбирать зарплата или пенсия, а выплаты более 3,5 тысяч гривен для работающих пенсионеров обложили дополнительной данью, не справедливо. И уже зарегистрировали в парламенте проект об отмене этих положений». Баланс у цих повідомленнях не дотриманий.

Також у новинах каналу «України» — матеріал про доброчинність Ріната Ахметова, цього разу лише один.

ICTV оперативно відреагував на атаку, влаштовану напередодні телеканалом «1+1» на тестя власника каналу Леоніда Кучму. У «Фактах» — відразу два незбалансовані матеріали, покликані дискредитувати Ігоря Коломойського.

Перший — про «Укртранснафту»: «Сьогодні держава вже вдруге намагається повернути контроль над Укртранснафтою. На жаль, до вечора ситуація змінилася. На запланований брифінг новопризначений керівник Укртранснафти так і не з'явився. Журналістам повідомили, що він у високих кабінетах. А за інформацією Української правди, Сергій Сукал уже відмовився від посади. Тобто державний контроль над компанією знову відтерміновується, і вона де-факто залишається в руках людей, наближених до Коломойського». Позиції наближених до Коломойського людей у матеріалі немає.

Другий — про «Міжнародні авіалінії України» та WizzAir: «Так само відчувається вплив Коломойського на українське небо Українці стають ще більше відрізаними від світу. Раніше омріяну подорож літаком можна було здійснити чи не єдиним у нас лоукостером WizzAir. Нині ж компанія згортає половину маршрутів. Офіційно кажуть, через курс гривні та війну, але за лаштунками говорять, що й через те, що Візейру не вдалося взяти гарні маршрути. Бо компанія МАУ, причетна до олігарха Коломойського, завдяки своїм ставленикам у Державіаслужбі стала фактично монополістом українського неба. Тож тепер українці можуть лише мріяти про далекі країни. Адже ціни у МАУ дуже кусаються». І тут немає коментарів ні МАУ, ні WizzAir — лише журналістські інтерпретації.

Крім того, у «Фактах» вийшов корпоративний рекламний сюжет банку «Кредит Дніпро», що належить Вікторові Пінчуку.

9 квітня, четвер

Головні теми дня — заборона комуністичної пропаганди та затримання диверсантів в Одесі.

Більшість телеканалів зустріли новину про ухвалення декомунізаційного закону з радістю, натомість «Інтер» наголосив на непотрібності такої ініціативи. Відповідну думку озвучив голова фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко: «Я впевнений, що парламент восьмого скликання ввійде в історію України як унікальний. Тому що коли ми побачили порядок денний, в якому немає жодного питання, яке дійсно турбує людей — питання миру, питання економічної стабільності, — а тільки політичні декларації, ми зробили висновок, що це парламент дійсно унікальний, і він для людей не працює. Тому політична партія і фракція "Опозиційний блок" залишає за собою право не голосувати за проекти законів».

Далі в матеріалі всі найкращі друзі «Опозиційного блоку» у Верховній Раді по черзі критикують «Народний фронт» та його союзників: «Сергей Каплин: "Антикорупційним комітетом було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України створити тимчасову спеціальну комісію для розслідування звинувачень з боку Гордієнка урду України у корупції. Вимагаю не зволікати, негайно поставити на голосування".

Борислав Береза, народный депутат, внефракционный: Проблема в том, что "Народный фронт" борется с любой потенциальной критикой. Они видят в критике опасность. 24 года Советского союза нет, а внутри этих людей совок всё еще остался".

Александр Онищенко, народный депутат, группа "Воля народа": "Мною был сделан вчера запрос в ГПУ по Одесскому НПЗ, где находились нефтепродукты Курченко, которые должны были конфисковаться. И средства от этих нефтепродуктов на сумму около 1,5 миллиардов должны пойти в бюджет государства. Куда делись эти нефтепродукты? Сегодня они переданы коммерческим структурам, которые имеют непосредственное отношение к депутату Пашинскому".

Олег Осоковский, народный депутат, внефракционный: "Все ж таки підтвердилася цифра розкрадання цим урядом на 3,5 мільярда гривень, і це довела Генеральна прокуратура, бо заведені кримінальні провадження. Ми надіємося, що все ж таки буде проголосована тимчасова слідча комісія».

Шансу відповісти на цей шквал звинувачень «Народному фронту» не дали.

«Україна», намагаючись звести декомунізаційний закон до абсурду, плутається у власних словах:

«Вера Свердлык, корреспондент: Но некоторые решения депутаты все же принимают. Признают 8 мая днем памяти и примирения, осуждают коммунистические и нацистские режимы. Запрещают их символику. На потолке Верховной Рады серп, молот и красная звезда — нужно перекрашивать. А денег нет. Даже у депутата Константиновского, который перед выборами продал Ролс Ройс.

Вячеслав Константиновский, народный депутат, фракция партии "Народный фронт": "Я смотрю на людей, которые сидят и не шевелятся. Вот это реально богатые люди. Я обеспеченный человек будем так говорить".

Вера Свердлык, корреспондент: На деньги обычных граждан депутаты хотят не просто прибрать в парламенте, а сделать масштабный ремонт».

У матеріалі використаний коментар Євгена Магди, який зводить усе до передвиборного загравання з електоратом: «…є бажання змінити склад уряду з таким акцентом, що там з'явилися нові більш зручні люди, оце для окремих фінансово-політичних груп і набрати додаткові політичні очки до місцевих виборів і до дострокових парламентських. Які стають все більш вірогідними на нинішній момент». Позиція прибічників цього закону в матеріалі не подана.

«Інтер» також надає слово для самопіару своєму інвестору Сергію Льовочкіну: «Вместо проведения реформ правительство погрязло в коррупции, а его непрофессиональные решения приводят к еще большей инфляции, — заявляют тем временем в "Оппозиционном блоке". Цены бьют рекорды тысячелетия. Такое мнение высказал нардеп Сергей Левочкин».

«Україна» знайшла цікавий спосіб легітимізації тіньового уряду, створеного «Опозиційним блоком»: запросивши до студії чинного міністра юстиції Павла Петренка, відразу після цього збалансували його міністром тіньовим: «Юрий Котляров, министр юстиции в “Оппозиционном правительстве”: " Вы только вдумайтесь в циничность таких заявлений ос стороны коалиции. Передаю суть, возможно, не буквально цитирую: "закон об оппозиции не нужен, только потому что оппозиция е настоящая". Я хотел бы обратиться, наверное, к представителям парламентского большинства действующей коалиции. Скажите, пожалуйста, те избиратели, которые голосовали не за вас, которые голосовали за представителей оппозиции, они также являются не настоящими? И права этих избирателей и тех, кто их представляет и нужно учитывать?». Було б логічним спробувати звести двох політиків у студії в один час, аби вони мали змогу відповісти на закиди одне одного.

Також у «Событиях» — один піар-матеріал фонду Ахметова.

10 квітня, п’ятниця

Головні теми дня — судове засідання у справі українських військових у Харкові та поїздка Петра Порошенка до Одеси.

«Інтер» знов незбалансовано використовує типовий набір парламентарів, що критикують «Народний фронт» та Яценюка:

«Олег Мусий: "Звернути вашу увагу, в тому числі пана Гройсмана, на неприпустимість відсутності прем'єр-міністра 5 раз на запитаннях до уряду. Якщо він вирішив узурпувати корупційні потоки і в нього немає часу. Навіщо йому бути прем'єр-міністром".

Сергей Каплин, народный депутат, представитель профсоюзов в Верховной Раде:

"Робоча група є компромісом ради коаліції. Але не є компромісом парламенту з українським народом. Тому я продовжую боротьбу за створення ТСК".

Борислав Береза, народный депутат, внефракционный: "…в данный момент мы довольны, что хотя бы сдвинулось все с мертвой точки".

Михаил Папиев, народный депутат, "Оппозиционный блок": "…При цьому вже чітко фахівці доказали і довели, що тарифи ці є завищені в 1,5 і в 2 рази порівняно з тим економічно обґрунтованою собівартістю".

Александра Кужель, народный депутат, "Батькивщина": "…тільки Юлія Тимошенко вскрила деякі питання корупції в становленні тарифів — зразу наші колеги стали говорити про те, що ми є агентами Кремля». І також традиційно баланс у матеріалі не дотриманий — позиції «Народного фронту» немає.

Також «Інтер» і «Україна» продовжують обурюватись законом про декомунізацію:

«Наши ветераны на свой праздник не смогут одеть боевые награды, потому что некоторые радикально настроенные коллеги по парламенту говорят, что это уже незаконная символика. Также принятые коалицией законы могут трактовать, что теперь уже изменены названия многих городов Украины, в том числе Днепропетровск, в том числе Днепродзержинск. Кроме финансовой нагрузки, эти действия несут еще основательный раскол в нашем обществе» (Борис Колесников на «Інтері»). І тут же розповідають про те, як «Опозиційний блок» не припиняє дбати про ветеранів і захищатиме 9 травня як усенародне свято.

У п’ятницю на «Україні» вийшли два рекламні сюжети Ріната Ахметова, на «Інтері» — один. У новинах «1+1» — корпоративна джинса курорту «Буковель».

11 квітня, субота

Переддень Великодня.

У цей день новини переважно були про духовне. Однак навіть напередодні одного з найбільших християнських свят «Інтер» не припиняє своєї боротьби проти декомунізації, при цьому безбожно маніпулюючи без посилань на джерело: «Запретив коммунистическую символику, парламентская коалиция фактически лишила ветеранов героического прошлого, считают в оппозиции. Исходя из принятого закона, ветераны второй мировой и труда не смогут одеть свои ордена и медали. "Оппозиционный блок" потребовал от Президента ветировать этот закон. Если этого не произойдет — оппозиция обратится в Конституционный суд». Звідки інформація про заборону медалей, не зрозуміло; позиції ініціаторів законопроекту, яка могла би прояснити це питання, в повідомленні немає.

Висновки

З наближенням місцевих виборів телеканали, афілійовані з «Опозиційним блоком», дедалі активніше намагаються «потопити» «Народний фронт» і особисто Арсенія Яценюка. При цьому вони використовують ситуативних союзників — «Батьківщину», окремих представників Блоку Петра Порошенка (зокрема Сергія Капліна) та позафракційних депутатів, що входять або не входять до коаліції. Спільною рисою всіх матеріалів, спрямованих проти прем’єра та його політичної сили, є відсутність балансу.

Протиставляючи «Опозиційний блок» «Народному фронту» та залишаючи Блок Петра Порошенка за кадром, «Інтер» і «Україна» показують своїх політичних патронів єдиною партією, що дбає про народ і готовий обороняти інтереси громадян у боротьбі з владою.

Медіавійна проти Ігоря Коломойського вщухла: лише ICTV видає одноразовий «дуплет» компромату у відповідь на черговий сюжет на «1+1» про причетність Леоніда Кучми до вбивства Георгія Ґонґадзе. Натомість сам Коломойський, використовуючи «1+1», активно бореться проти законопроекту про заборону переходів між фракціями у Верховній Раді. При цьому «плюси» порушують стандарти інформаційної журналістики.

Протягом тижня ми зафіксували 46 матеріалів з ознаками заможності. Найбільше — вже традиційно — на «Інтері» (18) і «Україні» (17); побільшало підозрілих матеріалів на «1+1» (7) та ICTV (4). Без грубих порушень обійшлися 5 канал, СТБ та Перший національний.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: uintelligencer.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду