Замовчаних тем в ефірі Першого національного поменшало

Замовчаних тем в ефірі Першого національного поменшало

7 Квітня 2014
1882

Замовчаних тем в ефірі Першого національного поменшало

1882
Проте про владу і далі без балансу. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим каналом за тиждень 17 - 23 березня 2014
Замовчаних тем в ефірі Першого національного поменшало
Замовчаних тем в ефірі Першого національного поменшало

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим каналом професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень  10 - 16 березня  ̶    тут, 3-9 березня - тут, за  24 лютого – 2 березня 2014 р. читайте тут, за 3–9 лютого  ̶  тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх загальнонаціональних каналів за січень можна прочитати тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

На звітному тижні березня кількість неозвучених в новинах Першого каналу тем знову зменшилася, отже знову підтверджується тенденція чотирьох попередніх тижнів. Події, пов’язані з окупацією Росією Криму та провокаціями в південно-східних регіонах, канал загалом висвітлює, хоча і досить хаотично – про одні події повідомляє, про інші ні, і певної системи у відборі подій до висвітлення не простежується. Схожа ситуація і з темами, пов’язаними з реакціями міжнародної спільноти на події в Україні. «Офіційну» тематику канал подає незбалансовано, обмежуючись заявами чи діями владних установ чи ключових посадовців. Трохи більше, ніж раніше висвітлював канал тематику, пов’язану з критикою дій попередньої влади. Хоча частину важливих повідомлень з цієї тематики оминав увагою. На звітному тижні березня канал висвітлював майже всі теми, пов’язані з фактами тиску на свободу слова і перешкоджання діяльності журналістів.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший канал протягом третього тижня березня:

17 березня (понеділок) і події неділі 16 березня:

У понеділок Перший канал повідомляє про таке.

З подій у Криму і пов’язаних з ними Перший канал повідомляє про підсумки «псевдореферендуму». Крім 97% начебто голосів за приєднання до Росії, канал повідомляє про основні порушення на «референдумі» («мертві душі», голосування росіян, внесення прізвищ у списки просто на виборчих дільницях, голосування за списками 99 року, відсутність авторитетних спостерігачів), про те, що на «референдумі» не голосували кримські татари. Меджліс заявив про невизнання результатів «референдуму».

Канал повідомляє про те, що нелегітимна Верховна Рада Криму проголосила незалежність півострова і одразу ж попросилася в Росію. Крім того, парламент Криму вирішив перейти на московський час і на російські рублі. Канал повідомляє, що перший віце-прем’єр Ярема заявив, що українські військові залишатимуться в Криму, оскільки Крим є і буде територією України. Повідомляють про заяву глави Мінюсту Петренка, що намір самопроголошеного уряду Криму націоналізувати «Чорноморнафтогаз» та «Укртрансгаз» є звичайною крадіжкою.

Перший канал повідомляє, що російські окупанти в Криму виганяють українських прикордонників та їхні сім’ї з квартир і погрожують зброєю. Повідомляється про відкликання з Росії українського посла в зв’язку з подіями довкола Криму і про напад радикалів на посольство України в Москві. Повідомляється також реакція українського МЗС про неприйнятність пропозицій Росії щодо врегулювання конфлікту.

Не повідомляв Перший канал про те, що в Алушті «аксьонівці» на виборчій дільниці побили журналістів «Аль Джазіри» і поламали їм знімальну техніку за спробу зйомок; що невідомі ходили з урнами по домівках кримчан, примушуючи тих голосувати, і самі заповнювали бюлетені в разі відмови; що в Криму під час «референдуму» продовжувалася масова агітація «за Росію»; що російські козаки в Приморському силою примушували українських військовослужбовців піти голосувати на «референдум».

Не повідомлялося, що росіяни замінували під’їзди до частини морської піхоти ВМСУ в Феодосії; що 80 російських військових вантажівок їхали на північ Криму, 85 – на Сімферополь; в Армянську російські солдати і «беркутівці» обстріляли автівки з українськими прапорами; в Сімферополі того дня озброєні «аксьонівці» крали паливо з української бази паливно-мастильних матеріалів; в Севастополі вчиняли напади на квартири активістів УДАРу, одного з них викрали і жорстоко катували; увірвалися на територію Військово-медичного центру в Севастополі. Не повідомляв канал, що викраденого священника УГКЦ в Сімферополі півдоби допитували в грубій формі, а загалом у Криму було викрадено трьох священників УГКЦ.

З подій в регіонах Перший канал повідомляв про те, що на Донеччині посилили охорону ділянки державного кордону з Росією. В самому Донецьку відбувся невеликий мітинг за звільнення з-під варти самопроголошеного губернатора Губарєва.

Не повідомляв канал про те, що в Харкові суд заарештував 25 учасників масових сепаратистських заворушень, в результаті яких загинуло 2 людини; що сепаратисти блокували рух українських військових під Донецьком; у Донецьку за меддопомогою після нападів сепаратистів звернулися 36 учасників мирних мітингів, з них 4 госпіталізовано; у Дніпропетровську затримали 4 чоловіків, у машині яких знайдено арсенал зброї та російська символіка, в Житомирській області на кордоні затримали росіянина з арсеналом зброї, в Одесі затримали одного з організаторів проросійських мітингів, а в Запорізькій області було затримано озброєну групу, яка планувала дії з дестабілізації ситуації в регіоні.

З закордонних реакцій і дій щодо України Перший канал цього дня повідомляє таке. Путін підписав указ про визнання Криму незалежною державою. Результати кримського «референдуму» не визнали США, Великобританія та Японія. Американський сенатор Маккейн назвав Росію «автозаправкою, яка маскується під країну», закликав до жорстких санкцій проти неї і до військової допомоги Україні. ЄС запровадив візові та фінансові обмеження проти 21 чиновників Росії та Криму. США запровадили санкції проти 11 російських та українських посадовців. Крім того, Перший канал повідомляє, що вже найближчої п’ятниці Україна та ЄС підпишуть політичну частину договору про асоціацію, крім того ЄС готовий скасувати мита щодо українських товарів.

Не повідомляв Перший канал зокрема про спільну заяву Ромпея і Баррозу про невизнання кримського «референдуму»; про заяву генсека НАТО такого ж змісту; заяву Білого дому і погроз Росії про посилення санкцій, озвучених президентом Обамою. Не повідомлялося, що Китай запропонував своє посередництво у вирішенні кримської кризи, прем’єр Туреччини не визнав кримський референдум, таке ж заявили глави МЗС Франції, Італії та Канади. Не повідомлялося, що швейцарська прокуратура того дня провела обшук в офісі компанії Ахметова.

З інших подій дня Перший повідомляє, що Турчинов заявив про готовність України до переговорів з Росією, але ніколи не змириться з анексією своєї землі і що будь-які протиправні дії з організації заворушень чи протидії обороні будуть розцінюватися як сприяння військовим агресорам і злочин проти держави. В Україні оголошено часткову мобілізацію, до ЗСУ і Нацгвардії планують мобілізувати по 20 тисяч бійців. Парламент виділив на потреби армії близько 7 млрд. грн. Повідомляє канал про те, що більшість депутатів-«регіоналів» ігнорували засідання ВР, а комуністи не голосували, протестуючи в такий спосіб проти захоплення їхнього офісу невідомими. Кабмін вимагатиме від Росії повернення Україні її власності, яке та втратила після розпаду СРСР. І зустрічна заява РФ, що Росія в цьому випадку вимагатиме від України повернення 20 млрд.доларів, які 20 років тому Росія виплатила як держборг України в рамках так званої угоди про нульовий варіант.

Канал повідомляє, що українська газотранспортна система – під контролем СБУ та Нацгвардії. Повідомляється заява в.о.міністра оборони Тенюха про те, що кількість російських військових у Криму вчетверо більше, ніж це передбачено угодою про базування Чорноморського флоту – 22 тисячі вояків. Крім того, ще 60 тисяч підтягнуті до східних і північних кордонів України. Також подається заява Тенюха про готовність українських Збройних Сил дати відсіч російському агресору.

Не повідомляв канал про те, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти суддів, експертів та свідків у справах Тимошенко; що у відомстві Арбузова СБУ виявила засоби прослуховування; кількість поранених від зіткнень в центрі Києва зросла до 1350 людей. Не повідомляв канал про те, що більш як 50 тисяч москвичів мітингували проти анексії Криму, а російські організатори Паралімпіади з застосуванням сили намагалися не пустити на церемонію закриття українську прапороносицю за написи «Мир».

18 березня (вівторок):

У вівторок Перший канал повідомляє про напад депутатів-«свободівців» на свого керівника Пантелеймонова.

З подій у Криму і довкола нього повідомляється, що при штурмі фотограмметричного центру в Сімферополі російський спецназ убив українського військового, а ще одного поранив. Кількох українських офіцерів викрали в невідомому напрямку. Повідомляється, що сімферопольці пікетували міліцію з вимогою знайти викрадених активістів, доля 14 з них залишається невідомою. Повідомляється, що тіло з ознаками тортур, знайдене напередодні, належало кримському татарину. Окупанти і «аксьонівці» оточили в Сімферополі будинок, де мешкають сім’ї українських військовослужбовців. Міноборони дозволило українським військовим застосовувати зброю.

Повідомляє Перший канал про спільну заяву Турчинова і Яценюка, в якій Путіна було названо фашистом, анексію Криму було названо провокацією не тільки проти України, а й спробою дестабілізувати ситуацію в регіоні, Європі та всьому світі, і покладено на Путіна відповідальність за військові злочини на території України.

Перший канал повідомляє про офіційне приєднання Росією Криму. Повідомляє про заяви українського МЗС, який назвав приєднання Криму до Росії незаконним, а виступ Путіна відвертою брехнею та перекручуваннями історичних фактів. МЗС заявив, що ця анексія тягне за собою міжнародну правову відповідальність і не має нічого спільного з демократією і здоровим глуздом.

Повідомляє канал про перші кроки окупантів у Криму щодо визначення громадянства, обіцянки Путіним трьох офіційних мов, подальшої реабілітації кримських татар. Повідомляється також про те, що у татар незаконна кримська влада хоче забрати ділянки, які вважаються самозахопленими. Про перші економічні проблеми півострову і про готовність самопризначеного севастопольського мера до переговорів з Києвом «з економічних питань». І про те, що Україна продовжує виплачувати кримцям зарплати та пенсії.

З кримських і пов’язаних з ними подій Перший канал не повідомляє про те, що Росія завозить до Криму надсучасні ракетно-зенітні комплекси, аксьонівське видання «Кримінформ» перебрехало, що в Сімферополі вбили бійця «самооборони», що майно українських військових частин самопроголошений уряд оголосив власністю Криму, що Меджліс не визнав договір про входження Криму до Росії. Не повідомляв канал про те, що УГКЦ почала евакуацію своїх священників з Криму, а дві активістки Автомайдану, звільнені з кримського полону, цього дня розповідали про тортури з боку «аксьонівців» і кримських «беркутівців».

Не повідомляв канал про те, що український МЗС вручив Росії ноту протесту проти підписання договору про прийняття Криму до складу РФ, а Мінюст залишив за Україною право компенсувати збитки від окупації за рахунок майна РФ. Не повідомлялося, що Генпрокуратура відкрила понад 130 справ проти сепаратистів у Криму, а «Нафтогаз» вимагає, щоб «Чорноморнафтогаз», «націоналізований» кримськими сепаратистами, повернув 11,6 млрд. грн.

З закордонних реакцій Перший канал повідомляє цього, що Меркель спростувала заяву керівника французького МЗС щодо виключення Росії зі складу G8. Про підготовку саміту «Сімки» в Гаазі без участі Росії. Повідомляє канал про те, що анексію Криму засудили польський прем’єр і американський віце-президент. Останній також погрозив Росії посиленням санкцій. Повідомляється, що список чиновників, щодо яких застосовано санкції, розширила Канада, Японія призупинила переговори з Росією про полегшення візового режиму. НАТО призупинило практичну співпрацю з Росією.

Не повідомляв Перший канал цього дня про спільну заяву Ради Європи і Єврокомісії, що ЄС не визнає і ніколи не визнає анексію Криму і Севастополя Росією; про заяву президента ПАРЄ з цього ж приводу. Не повідомлялося, що Фюле запропонував ЄС розглянути питання майбутнього вступу України до організації, Білий дім попередив Росію про посилення санкцій, США вирішили скасувати планові спільні військові навчання з Росією, залишаючи в планах навчання з Україною. Не повідомляв канал про заяву французького президента щодо невизнання приєднання Криму до Росії, відповідної заяви МЗС Великобританії, що Туреччина погрожувала перекрити Босфор для російських кораблів. Не повідомляв канал про те, що Віденський суд ухвалив рішення про екстрадицію Фірташа до США.

З інших подій дня Перший канал повідомляв про звернення Яценюка до жителів східних та південних областей, в якому прем’єр закликав людей не підтримувати сепаратизм, пообіцяв надання більшої самостійності регіонам і захист російської мови. При цьому канал не озвучив тезу Яценюка, що економічну частину угоди з ЄС відклали через імовірні негативні наслідки для промисловості східних областей України.

Не повідомляв канал про те, що Генпрокуратура встановила особи снайперів, які розстрілювали людей в центрі Києва, і спростувала причетність до розстрілу опозиції. Не повідомляв канал, що в «Межигір’ї» виявили раритетні авто з кіностудії Довженка, на кордоні москвичка попросила політичного притулку в Україні через побоювання за власне життя в РФ, МЗС заявив, що Україна має право майже на п’яту частину активів колишнього СССР. Не повідомляв канал про заяву Всеукраїнського єврейського конгресу, що в Україні нема жодних проявів антисемітизму.

19 березня (середа):

У середу Перший канал розповідав про такі події, пов’язані з кримським конфліктом. Повідомляється про декілька рішень СНБО: Мінобороні привести українське військо в повну бойову готовність, Кабміну звертатися до ООН з проханням визнати окупований Крим демілітаризованою зоною, МЗС запровадити візовий режим з Росією, МВС посилити охорону ядерних об’єктів, керівництву країни звернутися до держав – гарантів безпеки невідкладно провести в Україні спільні військові навчання. Про те, що Кабмін і РНБО підготували план евакуації українців з Криму. Про відмову України головувати в СНД і переглянути саму участь країни в цій організації.

Повідомляється про вимогу Турчинова до окупантів звільнити всіх заручників, про викрадення командувача ВМСУ Гайдука. Також повідомляється про облогу зенітно-ракетного полку під Євпаторією, захоплення автобату в Бахчисараї і про очікування штурму і провокації довкола корвету «Тернопіль».

Розповідає канал про подорожчання продуктів у Криму і про те, що кримчани виявилися без готівки, оскільки банкомати не працюють, а картками розрахуватися неможливо. Повідомляється про те, що Мінсоцполітики не може платити кримчанам пенсії і зарплати, оскільки нова влада Криму блокує рахунки. Про те, що Україна продовжує постачати воду на півострів.

Не повідомляв канал цього дня про те, що в Севастополі російський спецназ намагався блокувати ракетний дивізіон ВМСУ, що «аксьонівці» і російські солдати намагаються штурмувати штаб Південної військово-морської бази, прикриваючись дітьми і жінками, що захоплений сепаратистами штаб ВМСУ був пограбований, що сепаратисти захопили бурові вишки «Чорноморнафтогазу».

Не повідомлялося, що стрілянину в Сімферополі, внаслідок якої загинув один і було поранено двох українських військових, розпочав російський спецназ, а продовжили «аксьонівці», що російські окупанти захопили базу вимірів і авіаремонтний завод в Євпаторії, що українське товариство сліпих в Криму заявило, що сепаратисти грабують їхні підприємства і санаторій на півострові, що нелегітимна влада Криму вирішила «націоналізувати» понад 130 туристичних об’єктів, а Росія вирішила привласнити собі половину кораблів ВМСУ.

Не повідомлялося, що Тенюха і Ярему цього дня сепаратисти не пустили до Криму, що батальйон морської піхоти в Феодосії вимагав від командування чітких директив, сепаратисти викрали, а згодом викинули в полі журналіста «Радіо Свобода». Не повідомлялося, що РНБО звинуватив Росію у спробах зірвати президентські вибори в Україні, СБУ почало розслідування стосовно «народного мера» Севастополя, а Автомайдан вимагав від СБУ розслідувати факти викрадення людей у Криму.

З міжнародних реакцій і дій щодо України цього дня канал повідомляє таке. НАТО і США хочуть дати Росії єдину міжнародну відповідь. Про невизнання приєднання Криму Північноатлантичним альянсом. Санкції щодо російських високопосадовців запровадили Японія та Австралія. Росія звинувачує Захід у порушенні Будапештського меморандуму.

Не повідомляв канал про те, що цього дня підписання політичної частини угоди про асоціацію з ЄС було призначено на 21 березня. Що Єврокомісія виділила Україні  1 млрд. євро допомоги, Німеччина припинила військове співробітництво з Росією, а Держдеп США поклав на Росію відповідальність за вбивство і поранення українських військових в Сімферополі.

З інших подій повідомляє канал про те, що Генпрокуратура почала перевірку дій нардепів-«свободівців», які напередодні вчинили напад на керівника НТКУ. Що журналісти написали звернення до Генпрокурора з вимогою провести розслідування. Про вимогу журналістів до «свободівця» Мірошниченка скласти депутатський мандат. Про реакції на подію Незалежної медіапрофспілки, прем’єр-міністра Яценюка, лідера УДАРу Кличка і експертні оцінки. І про пікетування Львівської ОДА львів’янами з цього приводу.

Повідомляє канал про рішення уряду просити ВР ухвалити оподаткування доходів від депозитів. Про те, що українці збирають різноманітну допомогу армії – і грошами, і речами. Про акцію під посольством США в Києві з закликом зупинити Путіна.

Не повідомляв канал про те, що СБУ знешкодила дві диверсійних групи, які діяли в Луганській області, невідомі кинули вибухівку в офіс «Свободи» в Одесі, а роботу кондфабрики «Рошен» в російському місті Липецьк заблокували поліцейські.

20 березня (четвер):

У четвер Перший канал повідомляв про такі події в Криму і пов’язані з ними. Російські військові захопили три українських корвети. Три допоміжних судна підняли прапори Росії. Заблокованим у Донузлаві українським морякам росіяни висунули ультиматум. Повідомляється, що Фрегат «Гетьман Сагайдачний» прогнав чотири російських кораблі з територіальних вод України. Повідомляється, що після телефонних переговорів міністрів оборони України та Росії окупанти звільнили командувача ВМСУ Гайдука і сімох активістів. Повідомляється, що українські прикордонники передислокуються на материкову частину України, а Держприкордонслужба каже про збільшення потоку біженців з Криму.

Повідомляє канал про ратифікацію Держдумою РФ договору про незаконне приєднання Криму до Росії. Повідомляється, що Росія тимчасово закриває пункти пропуску громадян на кордонах зі східними областями України. «Россільгоспнагляд» погрожує Україні зупинити експорт продукції тваринництва в країни СНД, а самопроголошена кримська влада обіцяє видати кримчанам російські паспорти протягом трьох місяців.

Канал повідомляє, що Верховна Рада ухвалила кілька рішень по Криму: декларацію про боротьбу за звільнення України, рішення про гарантування прав корінного населення кримськотатарському народу з визнанням Меджлісу і Курултаю керівними органами народу, в першому читанні ухвалено законопроект про окуповані території.

Не повідомляв канал цього дня про те, що окупанти захопили український автобат в Бахчисараї, в Криму пропав ще один кримський татарин, українські солдати в Новоозерному відмовилися присягати Росії, в Севастополі окупанти захопили телерадіокомпанію Міноборони «Бриз». Не повідомляв канал і про те, що звільнений з полону активіст кримського Майдану повідомив про катування на електричному стільці, в нього прострелені обидві ноги і відрізана частина вуха.

Про події в інших регіонах Перший канал повідомляє про пожежу на танкових складах у Кривому Розі. Про заяву мера Херсону, що депутати міськради від Партії регіонів намагаються розіграти «кримський сценарій». Про мітинг у Кіровограді з приводу інціденту з нападом депутатів від «Свободи» на керівника НТКУ.

Не повідомляв канал про те, що в Чернігові СБУ затримала російського розвідника – співробітника Головного розвідуправління РФ, луганські правоохоронці викрили дві диверсійних групи, які планували провокації, захоплення адмінбудівель, а також зрив президентських виборів, «самооборонівців» Майдану у Бердянську побили і катували «тітушки» разом з місцевою міліцією.

З міжнародних реакцій Перший канал повідомляє, що Генсек ООН на зустрічі з Путіним висловив тому занепокоєння анексією Криму і закликав якнайшвидше розпочати діалог з Києвом. Повідомляється, що США розширили список російських чиновників і бізнесменів, до яких застосовуються санкції. Обама в спеціальному зверненні заявив, що підписав наказ, який дозволяє США запроваджувати санкції щодо ключових секторів економіки Росії. Повідомляється також, що Росія у відповідь склала власний «чорний список» американських чиновників. Повідомляється, що канцлер Німеччини погрозила Москві посиленням економічного тиску в разі подальшої ескалації конфлікту Росією.

Перший канал розповідає про засідання Ради безпеки, присвячене Україні. Зокрема, згадує, що український представник Сергєєв заявив про те, що Київ готовий до діалогу, натомість Москва висуває ультиматуми стосовно внутрішніх справ України. Також йдеться про звинувачення Росії українською стороною в брехні щодо подій у Криму. Представниця США порівняла Росію зі злодієм і ще раз підтвердила невизнання результатів «референдуму».

Перший канал повідомляє про побоювання генсека НАТО, що Росія не зупиниться на анексії Криму. І назвав російську агресію найбільшою загрозою європейській безпеці з часів «холодної війни».

Не повідомляв Перший канал про такі міжнародні реакції. Уряд Великобританії звернувся до лідерів країн ЄС з закликом підтримати план зниження газової залежності Європи від РФ; ОБСЄ спрямує в Україну на вибори президента близько тисячі спостерігачів; заява єврокомісара з енергетики, що Україна та Словаччина підпишуть угоду про реверс газу в квітні. Не повідомлялося, що США підтримують ідею демілітарізації Криму, Радбез ООН вимагає розслідувати стрілянину снайперів на Майдані. Не згадувалося, що Японія надасть Україні кредит у 10 млрд. доларів, Росія заарештувала рахунки компанії «Рошен» у Липецьку, а «Газпром» розглядає підвищення ціни на газ для України до 500 доларів.

З інших подій дня Перший канал повідомляє про такі. Яценюк заявив про те, що візовий режим з Росією не на часі. Про «вибачення» «свободівця» Мірошниченка перед людьми за напад на главу НТКУ. Повідомляє канал про те, що Фірташ в Австрії залишається під вартою, оскільки 125 млн. євро застави перевіряють на «чистоту» правоохоронці. Повідомляє канал про те, що Генпрокуратура України висунула Курченку підозру у розкраданні майна «Укргазвидобування» на мільярд гривень. Що Добкіна апеляційний суд залишив під домашнім арештом. Повідомяє заяву глави КМДА, що барикади та намети в центрі столиці не прибиратимуть, доки майданівці самі цього не забажають. І про те, що українці зібрали на потреби армії вже 25 млн.грн пожертв.

Не повідомляв канал про те, що цього дня представники громадських організацій пікетували в Києві МВС, вимагаючи прозорості при кадрових призначеннях, що МВС оголосила Аксьонова і Константинова в розшук, що частина «Батьківщини» не підтримала Тимошенко як єдиного кандидата в президенти від фракції, новопризначений голова КМДА Бондаренко відмовляється здавати депутатський мандат.

21 березня (п’ятниця):

У п’ятницю Перший канал повідомляє про підписання Україною та ЄС політичної частини угоди про асоціацію і про намір підписати економічну частину угоди після президентських виборів в Україні.

З подій, пов’язаних з кримською окупацією Перший канал цього дня розповідає про таке. Над штабом Центру військ берегової оборони ВМС України в Сімферополі разом з українським піднято і російський прапор. Окупанти готуються до штурму авіабази «Бельбек» і висунули українським військовим ультиматум, на який ті не погоджуються. Повідомляється про спроби прориву в море заблокованих на Донузлаві кораблів і про перехід частин екіпажів на сторону Росії. Повідомляється про захоплення окупантами підводного човна «Запоріжжя».

Повідомляється про рішення Конституційного Суду щодо незаконності рішень ВРК та Севастополя про незалежність. Повідомляється також про ратифікацію Радою федерації РФ рішення про приєднання Криму до Росії. А також про те, що російський прем’єр ініціює денонсацію «харківських угод» і його ж заяви про претензії до України на 11 млрд. доларів як «втраченої вигоди».

Не повідомляє канал про те, що під час штурму військової частини в Бельбеку постраждав журналіст і український військовослужбовець, що окупанти продовжують чинити психологічний тиск на сім’ї українських прикордонників, про звернення українських моряків до влади з вимогою прийняти чіткі рішення щодо їхніх дій. Так само не повідомляє і про те, що Турчинов спростував заяви про відсутність чітких наказів для військових у Криму з боку керівництва країни. Не розповідає канал про те, що в Севастополі курсанти Академії ВМС під час підняття російського прапору хором співали гімн України, що Меджліс вимагає розформувати «самооборону Аксьонова» в Криму, що звільнені з полону в Криму автомайданівці дали свідчення про тортури.

З міжнародних реакцій і дій щодо подій в Україні повідомляє канал про спільну заяву генсека ООН і в.о.президента України про намір визнання Криму демілітаризованою зоною. І про заклик Пан Гі Муна про необхідність діалогу між Україною та Росією. Про рішення Венеціанської комісії щодо нелегітимності «референдуму» в Криму і незаконності приєднання Криму до Росії.

Не повідомляв канал про те, що заступниця держсекретаря США під час відвідин Дніпропетровська не побачила ні антисемітів, ні екстремістів, що Японія вирішила виділити Україні 1 млрд. доларів допомоги.

З інших подій Перший канал повідомляє, що українці зібрали на потребу армії 33 млн. грн пожертв.

Не повідомляє канал про заяву Генпрокуратури, що на Майдані стріляли українські снайпери. Про те, що цього дня було затримано главу «Нафтогазу» за підозрою в заподіянні збитків державі на 4 млрд. доларів, а «регіонали» блокували «Нафтогаз», щоб перешкодити затриманню Бакуліна. Не повідомляв канал про проведення обшуків в офісах і квартирах екс-міністра палива та енергетики Ставицького, про те, що СБУ затримала людей з «угрупування Курченка», причетних до багатомільярдних крадіжок бюджетних грошей.

Не повідомляв канал, що Кабмін підтвердив претензії Китаю до виконання попередньою владою контракту на постачання зерна на 3 млрд. доларів, що СБУ затримала в Одесі групу диверсантів, які планували напад на військову частину, також затримала лідера сепаратистського «народного ополчення Донбасу» і ще 11 підозрюваних в заворушеннях з жертвами 13 березня в Донецьку. Не повідомляв канал про те, що Фірташа в Австрії звільнили під заставу.

22 березня (субота):

У суботу Перший канал повідомляє про такі події в Криму і довкола нього. Військову авіабазу у Новофедорівці захопили російські загарбники, українці покинули базу. Повідомляється про штурм авіабази в Бельбеку і викрадення командира авіабази полковника Мамчура. У Донузлаві триває штурм корабля «Славутич», оточений окупантами і корабель «Костянтин Ольшанський». Моряки здаватись не збираються. Повідомляється про захоплення корвету «Вінниця». Підрозділ десантників у Перевальному пригрозив окупантам збройним спротивом і їх випустили з технікою і зброєю.

Повідомляє канал про кількасот пікетувальників під Генштабом Міноборони через нерішучість командування. І про заяву Тенюха, що українські військові в Криму мають наказ стояти і обороняти частини.

Повідомляється про заяву Джемільова, що татари з Криму не підуть, на материк відправляють лише жінок, дітей та літніх людей. Повідомляється, що самого Джемільова російські загарбники не пустили до Криму, але він обіцяє окупантам сюрприз і таки буде в Криму. Повідомляє канал про надання прихистку біженцям з Криму. Повідомляє канал про заяву Турчинова, що Україна захищатиме свою територію.

Повідомляється, що після шестиденного полону в Криму на материк повернуто двох операторів «Вавілон 13», які розповідають про катування в полоні.

Не повідомив канал, що Росія блокує допуск місії ОБСЄ до Криму, оскільки «Крим є російським». Не повідомляє і про те, що Міноборони спростовує поширювану в Криму дезінформацію про кримінальні справи проти українських військових.

З міжнародних реакцій і дій повідомляється про приїзд до України прем’єра Канади, міністра закордонних справ Німеччини і президента ПАРЄ. Про рішення Канади надати Україні 200 млн. доларів для підтримки реформ. І про те, що чергова зустріч «Великої сімки» буде присвячена темі України. Також повідомляється про заплановану Генасамблею ООН, де розглядатиметься українське питання. Повідомляється про те, що ОБСЄ відряджає до України групу спостерігачів.

Не повідомляє канал про те, що Канада приєдналася до санкцій США проти путінського банку «Росія», Великобританія зголошується допомогти Україні повернути гроші, виведені колишніми українськими чиновниками в британські офшори, а ПАРЄ може переглянути повноваження делегації Росії в організації.

З інших подій канал повідомляє цього дня про 48 кг золота і майже 5 мільйонів доларів готівки, знайдених при общуку в квартирі екс-міністра палива та енергетики Ставицького, проти якого порушено кримінальну справу за привласнення і розтрату державного майна в особливо великих розмірах та відмиванні коштів. Повідомляється про обшук у квартирі колишнього аграрного міністра Присяжнюка. Повідомляється про затримання СБУ в Донецьку лідера «Народного ополчення Донбасу» і про протилежні мітинги у Донецьку – на підтримку Януковича і проти російської окупації. Повідомляють також про генеральне прибирання на Майдані, вшанування пам’яті героїв «Небесної сотні» в Миколаєві і Тернополі.

Не повідомляє канал, що СБУ в Одесі затримало озброєних диверсантів, МВС затримала трьох підозрюваних у розстрілі наряду ДАІ в Биківні.

Замовчання за окремими тематичними напрямами

2. Масові акції протесту (включно – проти залишків попередньої влади і персоналій, проти дій нової влади, проти окупації України Росією):

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Кіровограді кілька сотен людей мітингували на підтримку кримчан (16 березня)

Представники громадських організацій пікетують МВС, вимагаючи прозорості при кадрових призначеннях (20 березня)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади або місцевих її послідовників, найнятих ними кримінальних елементів, сепаратистів і російських військових проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян України, цілісності їхнього майна:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти суддів, експертів та свідків у справах Тимошенко (16 березня)

У відомстві Арбузова СБУ виявила засоби прослуховування (17 березня)

Кількість поранених від зіткнень в центрі Києва зросла до 1350 людей (17 березня)

Генпрокуратура встановила особи снайперів, що розстрілювали людей в центрі Києва (18 березня)

Генпрокуратура спростувала причетність опозиції до розстрілу людей у центрі Києва (18 березня)

Помер ще один важкопоранений активіст Майдану, загалом уже 103 загиблих (20 березня)

Генпрокуратура: на Майдані стріляли українські снайпери (21 березня)

Махніцький: злочини Кернеса пов’язані з організаціями типу «Оплот» (21 березня)

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних з ними подій чи наслідків:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Янукович забрав мільярди гривень з рахунків в українських банках (16 березня)

У «Межигір’ї» виявили раритетні авто з кіностудії Довженка (18 березня)

Спад промислового виробництва в лютому становив майже 11% (20 березня)

Затримано главу «Нафтогазу» за підозрою в заподіянні збитків державі на 4 млрд. доларів (21 березня)

«Регіонали» блокували «Нафтогаз», щоб перешкодити затриманню Бакуліна (21 березня)

Аваков: під час обшуків у колишніх чиновників вилучено сотні тисяч доларів (21 березня)

Кабмін підтверджує претензії Китаю до виконання попередньою владою контракту на постачання зерна на 3 млрд. доларів (21 березня)

Генпрокуратура провела обшуки в офісах і квартирах екс-міністра палива та енергетики Ставицького (21 березня)

Новий глава Укрдержреєстру оцінив рівень корупції в відомстві як надзвичайний (21 березня)

СБУ затримала людей з «угрупування Курченка», причетних до багатомільярдних крадіжок бюджетних грошей (21 березня)

Зовнішній борг України зріс до 142 млрд. доларів (21 березня)

Молодший Янукович продовжує заробляти мільйони на «Борисполі» (21 березня)

5. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

В Алушті «аксьонівці» на виборчій дільниці побили журналістів «Аль Джазіри» і поламали їм знімальну техніку за спробу зйомок (16 березня)

У Криму сепаратисти викрали, а згодом викинули в полі журналіста «Радіо Свобода» (19 березня)

Під час штурму військової частини в Бельбеку постраждав журналіст і український військовослужбовець – Міноборони (21 березня)

6. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

ЄС «Референдум» у Криму є незаконним і його результат не буде визнаний – Ромпей і Баррозу (16 березня)

США не визнають результати кримського «референдуму», дії Росії є небезпечними та дестабілізуючими – Білий дім (16 березня)

Керрі в розмові з Лавровим підтвердив, що США не визнають результати кримського «референдуму» - Держдеп (16 березня)

Китай пропонує посередництво у вирішенні кримської кризи (16 березня)

Прем’єр Туреччини не визнає кримський референдум (16 березня)

Туреччина бачить Україну цілісною та незалежною – Ердоган (16 березня)

Глава МЗС Франції заявив про незаконність «референдуму» в Криму (16 березня)

МЗС Німеччини знову закликає Росію переглянути позиції по Україні (16 березня)

Євросоюз опублікував список українців, проти яких введено санкції (17 березня)

НАТО: незаконний «референдум» підриває пошук політичного врегулювання кризи в Україні (17 березня)

Генсек НАТО: «референдум» у Криму є незаконним і нелегітимним (17 березня)

Обама погрожує Росії посиленням санкцій (17 березня)

Обама каже Путіну, що США готові зробити так, щоб дії Росії коштували їй ще дорожче (17 березня)

Німеччина: ОБСЄ повинна терміново направити місії на Схід і Південь України (17 березня)

До Донецька прибув літак медустаткування як гуманітарна допомога з Німеччини (17 березня)

Італія оголосила кримський «референдум» незаконним (16 березня)

Швейцарська прокуратура провела обшук в офісі компанії Ахметова (17 березня)

Більдт каже, що російська телевізійна пропаганда перевершила себе, коментуючи погрозу Кисельова «перетворити США на радіоактивний попіл» (17 березня)

Канада не визнає кримського «референдуму» (17 березня)

Генсек ООН вважає, що «референдум» погіршить ситуацію в Криму (18 березня)

ЄС не визнає і ніколи не визнає анексію Криму і Севастополя Росією – спільна заява Ради Європи і Єврокомісії (18 березня)

До списку санкцій ЄС включено командувачів російської армії і членів Ради Федерації (18 березня)

Фюле пропонує ЄС розглянути питання вступу України до організації (18 березня)

Президент ПАРЄ рішуче засуджує анексію Криму Росією – заява (18 березня)

Білий дім попереджає Росію про посилення санкцій (18 березня)

США концентруються на економічній допомозі Україні – Білий дім (18 березня)

Приєднання Криму до РФ є загрозою миру і матиме наслідки – Білий дім (18 березня)

США скасовують планові спільні військові навчання з Росією, залишаючи в планах навчання з Україною (18 березня)

Прийом Криму до складу РФ суперечить нормам міжнародного права – Меркель (18 березня)

Франція не визнає приєднання Криму до Росії – Олланд (18 березня)

Франція погрожує Росії розірванням угоди по кораблям «Містраль» (18 березня)

МЗС Великобританії: для Лондона Крим залишається частиною України (18 березня)

МЗС Великобританії: ЄС обговорює шляхи зниження енергозалежності від Росії (18 березня)

Канада ввела санкції проти кримських та російських чиновників (18 березня)

Туреччина погрожує перекрити Босфор для російських кораблів (18 березня)

Віденський суд ухвалив рішення про екстрадицію Фірташа до США (18 березня)

Міжнародна фінансова корпорація збільшить інвестиції в Україну (18 березня)

Європейський інвестиційний банк виділить Україні до 3 млрд. євро (18 березня)

Казахстан підтримав анексію Криму Росією (18 березня)

Підписання політичної частини угоди про асоціацію з ЄС призначено на 21 березня (19 березня)

Посол ЄС: Крим стає одним з найнебезпечніших регіонів світу (19 березня)

Єврокомісія виділила Україні 1 млрд. євро допомоги (19 березня)

Кроки Росії в Україні несуть в собі найбільшу загрозу європейській безпеці з часів «холодної війни» - Расмуссен (19 березня)

Меркель і Обама: «прийняття» Криму в Росію – це неприйнятний удар по цілісності України (19 березня)

Німеччина припиняє військове співробітництво з Росією (19 березня)

Держдеп США покладає на Росію відповідальність за вбивство і поранення українських військових в Сімферополі (19 березня)

Чехія ніколи не погодиться з порушенням територіальної цілісності Украхни і з анексією Криму – МЗС країни (19 березня)

Швейцарія заморозила переговори з Митним союзом про зону вільної торгівлі (19 березня)

МЗС Китаю підтвердив підтримку територіальної цілісності України (19 березня)

МЗС Литви засудив незаконне приєднання Росією української території і закликав міжнародне співтовариство до адекватних кроків у відповідь (19 березня)

Норвегія заморозила переговори з Росією щодо угоди про вільну торгівлю (19 березня)

Шість європейських країн долучилися до ЄС щодо санкцій проти Росії (19 березня)

Президент Європарламенту: Росія програє в разі конфронтації з Європою (20 березня)

ЄС поки що не вводитиме економічні санкції проти Росії – Олланд (20 березня)

ЄС може ввести безвізовий режим з Україною вже до кінця 2014 року – МЗС (20 березня)

Уряд Великобританії звернувся до лідерів країн ЄС з закликом підтримати план зниження газової залежності Європи від РФ (20 березня)

ОБСЄ спрямує в Україну на вибори президента близько тисячі спостерігачів (20 березня)

Місія МВФ в Україні заявляє про прогрес у переговорах і продовжує свою роботу (20 березня)

Україна та Словаччина підпишуть угоду про реверс газу в квітні – єврокомісар (20 березня)

США підтримують ідею демілітарізації Криму (20 березня)

Радбез ООН вимагає розслідувати стрілянину снайперів на Майдані (20 березня)

Японія надасть Україні кредит у 10 млрд. доларів (20 березня)

Президент Литви висловлюється за ембарго стосовно Росії на постачання зброї (20 березня)

Представник Росії в ООН висловився про порушення прав росіян в Естонії (20 березня)

Росія заарештувала рахунки компанії «Рошен» у Липецьку (20 березня)

«Газпром» розглядає підвищення ціни на газ для України до 500 доларів (20 березня)

Вірменія підтримала кримський «референдум» (20 березня)

Заступниця держсекретаря США під час відвідин Дніпропетровська не побачила ні антисемітів, ні екстремістів (21 березня)

Японія виділить Україні 1 млрд. доларів допомоги (21 березня)

Московський суд заарештував рахунки «Рошен» у Росії на суму майже в 800 млн. грн (21 березня)

ЄС відмінив саміт з Росією (21 березня)

Дії Росії в Криму є спробою розколоти Європу – МЗС Німеччини (21 березня)

Фюле: економічна частина асоціації України з ЄС може бути підписаною в липні (22 березня)

Канада приєдналася до санкцій США проти путінського банку «Росія» (22 березня)

Великобританія допоможе Україні повернути гроші, виведені колишніми українськими чиновниками в британські офшори (22 березня)

ПАРЄ може переглянути повноваження делегації Росії в організації (22 березня)

7. Події та заяви, пов’язані з аннексією Криму та спробами дестабілізації в південно-східних областях України:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

В Криму невідомі ходили з урнами по домівках кримчан, примушуючи тих голосувати, і самі заповнювали бюлетені в разі відмови (16 березня)

У Криму під час «референдуму» продовжувалася масова агітація «за Росію» (16 березня)

У Криму «допомагали правильно проголосувати» психічно хворим – Меджліс (16 березня)

У Криму голосували навіть на вулиці (16 березня)

Російські козаки в Приморському силою примушували українських військовослужбовців піти голосувати на «референдум» (16 березня)

Нелегітимний віце-прем’єр Криму обіцяє видачу російських паспортів за спрощеною схемою (16 березня)

Глава ЦВК Курултаю вважає «референдум» у Криму фальсифікованим (16 березня)

Росіяни замінували під’їзди до частини морської піхоти ВМСУ в Феодосії (16 березня)

80 російських військових вантажівок їдуть на північ Криму, 85 – на Сімферополь (16 березня)

В Армянську російські солдати і «беркутівці» обстріляли автівки з українськими прапорами (16 березня)

У Сімферополі озброєні «аксьонівці» крадуть паливо з української бази паливно-мастильних матеріалів (16 березня)

У Севастополі озброєні «аксьонівці» вчиняють напади на квартири активістів УДАРу, одного з них викрали і жорстоко катували (16 березня)

Викраденого священника УГКЦ в Сімферополі півдоби допитували в грубій формі (16 березня)

У Криму викрадено вже трьох священників УГКЦ (16 березня)

Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом захоплення «Чорноморнафтогазу» (16 березня)

Парубій заявляє про зрив масштабної операції російських сепаратистів (16 березня)

У Харкові суд заарештував 25 учасників масових сепаратистських заворушень, в результаті яких загинуло 2 людини (16 березня)

Сепаратисти блокують рух українських військових під Донецьком (16 березня)

Митрополит Донецький закликав жителів регіону припинити розпалювати ворожнечу (16 березня)

У Донецьку невідомі спаплюжили пам’ятник Шевченку (16 березня)

У Дніпропетровську затримали 4 чоловіків, у машині яких знайдено арсенал зброї та російська символіка (16 березня)

У Запорізькій області затримано озброєну групу, яка планувала дії з дестабілізації ситуації в регіоні – СБУ (16 березня)

Україна знайде всіх заколотників сепаратизму, де б вони не ховалися, і Росія їх не захистить – Яценюк (16 березня)

На території Сходу та Півдня України діють професійні провокатори з Росії – Аваков (16 березня)

У Житомирській області на кордоні затримали росіянина з арсеналом зброї (16 березня)

У Севастополі «аксьонівці» увірвалися на територію Військово-медичного центру (17 березня)

Меджліс закликає держави світу знайти вихід з кримської кризи (17 березня)

Меджліс висловлює занепокоєння щодо безпеки кримських татар у Криму (17 березня)

Місія ОБСЄ та Євросоюзу повинна відвідати Крим, незважачи на спротив Росії – МЗС (17 березня)

У Донецьку за меддопомогою після нападів сепаратистів звернулися 36 учасників мирних мітингів, з них 4 госпіталізовано (17 березня)

В Одесі затримали одного з організаторів проросійських мітингів (17 березня)

Росія завозить до Криму надсучасні ракетно-зенітні комплекси (18 березня)

Аксьонівське видання «Кримінформ» перебрехало, що в Сімферополі вбили бійця «самооборони» (18 березня)

Майно українських військових частин самопроголошений уряд оголосив власністю Криму (18 березня)

Меджліс не визнає договір про входження Криму до Росії (18 березня)

УГКЦ евакуює своїх священників з Криму (18 березня)

Дві активістки Автомадану, звільнені з кримського полону, цього дня розповідали про тортури з боку «аксьонівців» і кримських «беркутівців» (18 березня)

В Одесі сепаратисти всю ніч блокувати будівлю СБУ (18 березня)

На кордоні москвичка попросила політичного притулку в Україні через побоювання за власне життя в РФ (18 березня)

МЗС вручив Росії ноту протесту проти підписання договору про прийняття Криму до складу РФ (18 березня)

Ярема: Україна може адекватно відповісти на російську агресію на материку (18 березня)

Ярема: Україна посилила режим на кордоні з Кримом (18 березня)

Мінюст: Україна залишає за собою право компенсувати збитки від окупації за рахунок майна РФ (18 березня)

Мінюст нагадує сепаратистам у Криму і на Сході України про кримінальну відповідальність (18 березня)

Генпрокуратура відкрила понад 130 справ проти сепаратистів у Криму (18 березня)

Організатору сепаратистських мітингів у Одесі оголошено підозру про злочин (18 березня)

«Нафтогаз» вимагає, щоб «Чорноморнафтогаз», «націоналізований» кримськими сепаратистами, повернув 11,6 млрд. грн (18 березня)

У Севастополі російський спецназ намагається блокувати ракетний дивізіон ВМСУ (19 березня)

«Аксьонівці» і російські солдати намагаються штурмувати штаб Південної військово-морської бази, прикриваючись дітьми і жінками (19 березня)

Захоплений сепаратистами штаб ВМСУ пограбований (19 березня)

Сепаратисти в Криму захопили бурові вишки «Чорноморнафтогазу» (19 березня)

Стрілянину в Сімферополі, внаслідок якої загинув один і було поранено двох українських військових, розпочав російський спецназ, а продовжили «аксьонівці» (19 березня)

Українське товариство сліпих в Криму заявляє, що сепаратисти грабують їхні підприємства і санаторій на півострові (19 березня)

Нелегітимна влада Криму збирається «націоналізувати» понад 130 туристичних об’єктів (19 березня)

Російські окупанти захопили базу вимірів і авіаремонтний завод в Євпаторії (19 березня)

Мінсоцполітики повідомляє про масове переселення кримчан в інші регіони України (19 березня)

Росія вирішила привласнити собі половину кораблів ВМСУ (19 березня)

Тенюха і Ярему не пустили до Криму (19 березня)

Батальон морської піхоти в Феодосії вимагає від командування чітких директив (19 березня)

У Перевальному представник Московського патріархату описував майно церкви Київського патріархату на території української військової частини (19 березня)

Тимчасове житло у Львівській області отримали 836 біженців з Криму (19 березня)

Аксьонов заявив, що кримські призовники вже з весни служитимуть у Дагестані та Чечні (19 березня)

СБУ знешкодила дві диверсійних групи, які діяли в Луганській області (19 березня)

На Донбасі ніхто і ніколи не забороняв громадянам говорити російською – Тарута (19 березня)

Невідомі кинули два вибухових пристроя в офіс «Свободи» в Одесі (19 березня)

Мінюст готує закон про окуповані території і підраховує збитки України від анексії Криму (19 березня)

РНБО звинувачує Росію у спробах зірвати президентські вибори в Україні (19 березня)

Почалося розслідування стосовно «народного мера» Севастополя – СБУ (19 березня)

У Криму є загроза для етнічних груп, які не підтримали незаконний референдум – представник України в ООН (19 березня)

Дії російського керівництва матимуть серйозні наслідки для українсько-російських відносин – МЗС (19 березня)

Україна судитиметься за право власності на «Чорноморнафтогаз» (19 березня)

Кримські школярі зможуть при необхідності скласти ВНО в Херсонській області – Міносвіти (19 березня)

Україна гарантує кримським студентам навчання на тих же спеціальностях в інших вишах країни (19 березня)

Автомайдан вимагає від СБУ розслідувати факти викрадення людей у Криму (19 березня)

Окупанти захопили український автобат в Бахчисараї (20 березня)

У Криму пропав ще один кримський татарин (20 березня)

Українські солдати в Новоозерному відмовилися присягати Росії (20 березня)

У Криму окупанти захопили телерадіокомпанію Міноборони «Бриз» (20 березня)

Звільнений з полону активіст кримського Майдану повідомив про катування на електричному стільці, в нього прострелені обидві ноги і відрізана частина вуха (20 березня)

У Чернігові СБУ затримала російського розвідника – співробітника Головного розвідуправління РФ (20 березня)

Донецькій області федералізація не потрібна – губернатор (20 березня)

Луганські правоохоронці викрили дві диверсійних групи, які планували провокації, захоплення адмінбудівель, а також зрив президентських виборів (20 березня)

«Самооборонівців» Майдану у Бердянську побили і катували «тітушки» разом з місцевою міліцією (20 березня)

На Донузлаві російські кулеметники з берегу блокують українські кораблі (21 березня)

Окупанти продовжують чинити психологічний тиск на сім’ї українських прикордонників (21 березня)

Звернення українських моряків до влади: прийміть рішення, ми не знаємо, що робити, на нас тиснуть (21 березня)

У Севастополі курсанти Академії ВМС під час підняття російського прапору хором співали гімн України (21 березня)

Меджліс вимагає розформувати «самооборону Аксьонова» в Криму (21 березня)

Звільнені з полону в Криму автомайданівці дали свідчення про тортури (21 березня)

Українські військовослужбовці залишили після штурму частину в Новофедорівці – Міноборони (21 березня)

Звернень щодо порушень прав російськомовних у Херсонській області у омбудсмена немає (21 березня)

Організатори мітингів за федералізацію в Харкові просять росіян не приїздити на акції (21 березня)

СБУ затримала в Одесі групу диверсантів, які планували напад на військову частину (21 березня)

СБУ затримала лідера сепаратистського «народного ополчення Донбасу» (21 березня)

Затримано 11 підозрюваних в заворушеннях з жертвами 13 березня в Донецьку (21 березня)

Тимошенко впевнена, що Україна найближчим часом поверне Крим (21 березня)

Яценюк: Україна судитиметься з Росією за своє майно в Криму (21 березня)

Україна оцінює збиток від російської окупації в сотні мільярдів доларів (21 березня)

МЗС викликав посла Вірменії стосовно позиції країни щодо російської окупації Криму (21 березня)

МЗС розробив пропозиції щодо введення візового режиму з Росією (21 березня)

Сьогодні Росія виявилася в фактичній міжнародній ізоляції – МЗС України (21 березня)

Турчинов спростував заяви про відсутність чітких наказів для військових у Криму з боку керівництва країни (21 березня)

Міноборони планує евакуацію сімей військових з Криму (21 березня)

Яценюк: Росія в питанні відторгнення Криму від України поводиться як гангстер (21 березня)

Кличко закликає командування ЗСУ забезпечити терміновий і безпечний вихід українських військових з Криму (21 березня)

Росія заявляє, що не пустить місію ОБСЄ до Криму, оскільки «Крим є російським» (22 березня)

СБУ в Одесі затримало озброєних диверсантів (22 березня)

Кличко закликає ООН терміново ввести спостерігачів і миротворців на територію Криму (22 березня)

Міноборони спростовує поширювану в Криму дезинформацію про кримінальні справи проти українських військових (22 березня)

Яценюк каже про плани Росії найближчим часом захопити Одеську область (22 березня)

Росія може напасти на Україну в будь-який момент – Міноборони (22 березня)

Інші теми, про які Перший канал не повідомляв протягом звітного тижня:

Більше 50 тисяч москвичів мітингували проти анексії Криму (16 березня)

Україна готує власні санкції проти високопосадовців РФ (17 березня)

Російські організатори Паралімпіади з застосуванням сили намагалися не пустити на церемонію закриття українську прапороносицю за написи «Мир» (17 березня)

За минулий рік населення України зменшилося на 129 тисяч (18 березня)

МЗС заявляє, що Україна має право майже на п’яту частину активів колишнього СССР (18 березня)

МВС заявляє про зменшення кількості загальнокримінальних злочинів в Україні порівняно з початком року (18 березня)

Гриценко закликав Турчинова написати заяву про відставку за нерішучість і бездіяльність у кримському конфлікті (18 березня)

В Україні нема жодних проявів антисемітизму – Всеукраїнський єврейський конгрес (18 березня)

УДАР закликає розірвати дипломатичні відносини з Росією (18 березня)

Українці пожертвували майже 10 млн. грн українській армії (18 березня)

Яценюк: Партія регіонів несе політичну відповідальність за злочини влади Януковича, але «заборонити» її може лише народ на виборах (18 березня)

Яценюк: економічну частину угоди з ЄС відклали через імовірні негативні наслідки для промисловості східних областей України (18 березня)

Яценюк у зверненні до східних областей країни: членство України в НАТО не стоїть на порядку денному виключно заради збереження єдності України (18 березня)

Роботу кондфабрики «Рошен» в російському місті Липецьк заблокували поліцейські (19 березня)

Дещиця на засіданні ОБСЄ: дії Росії в Криму повинні бути кваліфіковані як акт агресії (20 березня)

Якщо Росія спробує захоплювати східні регіони, Україна відреагує жорстко – Яценюк (20 березня)

МВС оголосила Аксьонова і Константинова в розшук (20 березня)

МЗС України звинуватило Росію в конфіскації фабрики «Рошен» у Липецьку (20 березня)

Глава митної служби підтвердив, що Росія блокує українські товари на кордоні (20 березня)

Яценюк: Україна підпише економічну частину угоди про асоціацію з ЄС після виборів президента (20 березня)

Яценюк: асоціація – це крок до членства в ЄС (20 березня)

Призначення заступників міністра охорони здоров’я блокується ставлениками попередньої влади – міністр (20 березня)

Частина «Батьківщини» не підтримала Тимошенко як єдиного кандидата в президенти від фракції (20 березня)

Новопризначений голова КМДА Бондаренко відмовляється здавати депутатський мандат (20 березня)

Суд залишив Добкіна під домашнім арештом (20 березня)

Рабини Росії та України закликали народи двох країн до миру і єдності (20 березня)

В Україні на 30% здорожчали імпортні ліки (20 березня)

Фірташа в Австрії звільнили під заставу (21 березня)

У ВР зареєстровано законопроект про денонсацію «харківських угод» (21 березня)

Кубів вважає, що зараз не на часі введення оподаткування доходів по депозитах (21 березня)

МАУ відмінило всі авіарейси між Києвом і Сімферополем (21 березня)

Рядові росіяни починають відчувати перші результати санкцій: їхні картки Visa та MasterCard в ряді російських банків заблоковано (21 березня)

Фондовий ринок Росії знову обвалився (21 березня)

Рейтингові агентства Fitch i S&P погіршили прогноз по рейтингах Росії до негативного (21 березня)

Махніцький: в рамках розслідування інціденту в НТКУ буде вивчена і діяльність керівництва телекомпанії (21 березня)

Тимошенко заявляє про неприпустимість сепаратизму в Україні (22 березня)

МВС затримала трьох підозрюваних у розстрілі наряду ДАІ в Биківні (22 березня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду