«Плюсы» прекращают «джинсовать» на выборах?

«Плюсы» прекращают «джинсовать» на выборах?

10 Травня 2014
3018

«Плюсы» прекращают «джинсовать» на выборах?

3018
Другие коммерческие каналы продолжают пиарить кандидатов во время самых жестких противостояний в стране. За кровавые события в Одессе критиковать милиционеров телеканалы осмелились лишь после официальных заявлений правительственных чиновников.
«Плюсы» прекращают «джинсовать» на выборах?
«Плюсы» прекращают «джинсовать» на выборах?

Большинство коммерческих каналов продолжают пиарить кандидатов во время самых жестких противостояний в стране. Путем Первого национального, кажется, пошли на этой неделе только «Плюсы».

Кровавые события в Одессе по горячим следам, до воскресенья, когда вышли итоговые программы, все давали осторожно, лишний раз не бросая камень в огород милиции. В то время, когда весь интернет пестрел доказательствами причастности правоохранителей к сепаратистски настроенным боевикам. Критиковать милиционеров каналы осмелились лишь после официальных заявлений правительственных чиновников.

28 АПРЕЛЯ, ПОНЕДЕЛЬНИК

Стрельба в харьковского мера Кернеса попала в топ выпусков всех телеканалов.

ТСН, «1+1» дает сюжет и прямое включение из Харькова. К версиям покушения журналист подошла некритично. Фактически звучит только одна, озвученная МВД:

Аліна ЦИБОВА, кореспондент: Тим часом харківські правоохоронці продовжують шукати у лісі снайпера. Ще одна цікава деталь: неподалік від місця, де впав поранений Геннадій Кернес, знайшли гранату з висмикнутою чекою, яка не розірвалася. Відреагували на зухвалий замах і столичні правоохоронці. В МВС заявили, що у діях зловмисників, які стріляли в Кернеса, прослідковується чіткий сценарій по дестабілізації ситуації в регіоні.

Сергій ЯРОВИЙ, заступник міністра внутрішніх справ України: «Основная версия все-таки после последних событий, которые произошли в Харькове по локализации сепаратисткой группы, когда в Харькове наводится более-менее порядок в этом отношении, я думаю, что это реакция сепаратистов, настроенных лиц для дестабилизации обстановки в этом регионе».

Аліна ЦИБОВА, кореспондент: В цілому у Харкові зараз тихо. План перехоплення поки що не вводять. І на останок хочу сказати, що поки Геннадій Кернес у лікарні, його обов’язки виконуватиме секретар Харківської міської ради Олександр Новак.

Давая только одну версию правоохранителей, а также не давая бэкграунда по противоречивой фигуре самого Кернеса, автор сюжета Алина Цибова создает в глазах зрителя образ невинно пострадавшего сторонника целостности Украины. Именно таким предстает Геннадий Кернес, не так давно активно участвовавший в движении, по сути, направленном на раскол общества. Хотя в день стрельбы были озвучены версиио том, что покушение могли организовать не сепаратисты, а недовольные бизнес-политикой Кернеса. Ну и упомянуть о неоднозначности персонажа наверняка следовало.

«Интер» также дает сюжет и включение из Харькова. Что касается версий покушения, в материале об этом звучит размыто:

Лидия КАЛИНИНА, корреспондент: Врагов у градоначальника было немало. Но чьих рук это дело, пока не говорят.

Даниил ПРИВАЛОВ, сын Геннадия Кернеса: "Есть факт огнестрельного ранения. Шел, бежал, плыл – неизвестно. Взяли и выстрелили, вот и все. Лежит на операционном столе".

Михаил ДОБКИН, друг и соратник Геннадия Кернеса: "Если бы я знал, кто это мог сделать, я бы стоял сегодня не с вами, а держал бы свои руки возле горла того, кто это пытался сделать, но, к сожалению, я тоже себе задаю этот вопрос".

В своем прямом включении Лидия Калинина говорит, что «в МВД уже ближе к вечеру озвучили основную версию – это месть сепаратистов». При этом журналист, в отличие от «Плюсов», указывает на то, что зуб на Кернеса могли иметь его бывшие соратники по сепаратизму:

«Напомню, сегодня ночью здесь, возле памятника Ленина, милиция разобрала лагерь сторонников федерализации, там нашли бутылки с коктейлями Молотова, биты, взрывпакеты и задержали 13 человек. А до этого Геннадий Кернес, напротив, обещал им всяческую поддержку – и сцену на площади поставить, и аппаратуру звуковую усилительную привезти, и свои обещания не выполнил. Вот версия такова, что все-таки это дело рук кого-то из них, но вряд ли конкретно этих людей. Над ними, скорей всего, стоит кто-то более сильный. Это, опять-таки, я озвучиваю не свои мысли, а версии правоохранителей. К тому же, это может быть связано с майскими праздниками, которые грядут, на них пророссийские митингующие уже давно обещали массовые акции протеста, а Геннадий Кернес, каким бы он ни был, но все же в городе был хозяином, и что будет теперь в Харькове в эти дни без градоначальника, остается только догадываться».

Мнения политологов не дополняют и не противоречат версии правоохранителей.

Наталья БЕЛЫШЕВА, ведущая: А вот как комментируют политологи покушение на Геннадия Кернеса.

Виталий БАЛА, политолог: "Проросійськи налаштовані люди, можливо, навіть спецпідрозділи Російської Федерації, могли бути задіяні для того, щоб у такий спосіб вирішити питання для розчищення поля для так званих самозванців-губернаторів і таке інше".

Вадим КАРАСЕВ, политолог: "Это явно не выгодно центральной власти, потому что вся местная элита – она была заточена на Кернеса и Добкина, скорей даже на Кернеса".

«Интер» также ничего не говорит о том, что покушение могли совершить на почве бизнеса. И так же, как и «плюсы», не дает мнений о том, что оно могло быть сигналом для других руководителей восточных регионов – Ахметова, Таруты, Коломойского.

ICTV в подводке анонсирует материал как «исчерпывающий»:

Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Отже маємо головну новину понеділка – це замах на вбивство харківського мера Геннадія Кернеса. Куля влучила у спину. Цілили у серце. Лікарі досі борються за його життя. Але маємо вичерпний матеріал із місця події.

На деле «исчерпываемость» также споткнулась о версии покушения, хотя о неоднозначности фигуры Кернеса сказано внятно:

Кореспондент: 55-річний Геннадій Кернес має доволі бурхливу біографію. У 2004-му разом із Арсеном Аваковим він підтримував помаранчеву революцію. А потім вони стали конкурентами, і 2010-го року вже від Партії регіонів Кернес переміг на виборах міського голови Харкова. Політик відомий різкими висловлюваннями на адресу своїх опонентів. Він категорично виступав проти Євромайдану, але врешті засудив сепаратизм, закликав до єдності України і залишився на посаді. Політтехнолог Андрій Золотарьов припускає – своєю позицією харківський мер заважав проросійським сепаратистам втілювати сценарій щодо дестабілізації ситуації в місті. Тому його хотіли знищити.

Однако, тот же Золотарев на УНИАН озвучил и версию бизнес-конфликта. Однако об этом «Факты» говорят позже, без ссылок на источник:

Сергій ЯРОВИЙ, заступник міністра внутрішніх справ України: "Сменивший политическую окраску Кернес оставил очень много крайне недовольных собой как раз среди тех, кто среди пророссийски настроенных харьковчан. Это чистой воды работы по выводу ситуации, чтобы не дать войти в равновесие".

Кореспондент: Не відкидають і бізнес-розбірок, адже у Харківського міського голови було чимало ворогів. Зараз Геннадій Кернес перебуває у важкому стані. За словами медиків, кровотечу зупинено, стан стабілізувався. Але загроза життю зберігатиметься ще кілька днів.

В конце концов «Факты» так же склоняются к «героической» версии покушения, что к нему причастны силы сепаратистов, при этом о возможных целях покушения говорят в более широком – прежде всего по географии – контексте. Указывают на это в следующем ВМЗ:

Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: І ось щойно з’явилася інформація – заява Міністерства внутрішніх справ України. Заступник міністра Сергій Яровий наголошує, що головна версії причин замаху на життя Кернеса – це спроба сепаратистів дестабілізувати ситуацію на Харківщині.

Сергій ЯРОВИЙ, заступник міністра внутрішніх справ України: "Мы видим, что это все проводится по заранее спланированному сценарию. Мы знаем, какие события происходят у нас в Донецкой области. Это Артемовск, Макеевка, это Славянск. Я думаю, что эти силы продолжают свои действия, свои акции для того, чтобы дестабилизировать обстановку в Харькове".

Достаточно много эфирного времени уделил покушению СТБ.

Сначала дают сюжет о происшествии, состоянии мера Харькова. Затем перед включением Марии Малевской звучит первая информация о причинах нападения:

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Отже, основна версія замаху на Кернеса – помста. Утім, більше знає наша кореспондентка Марія Малевська, вона зараз на живому зв’язку з Харкова. Маріє, вітаю. Годину тому з’явилася інформація, що кулею в Кернеса пошкоджено хребет, і що назараз відомо міліції?

Толком в эфире «Вікон» прозвучала только версия о сепаратистах, в широком географическом контексте районов дестабилизации:

Вже надвечір в МВС озвучили свою версію, кому це вигідно. У міліції вважають і пов’язують замах на Кернеса із його позицією щодо останніх подій в Україні.

Сергій ЯРОВИЙ, заступник міністра внутрішніх справ: "Я думаю, что это реакция сепаратистски настроенных лиц для дестабилизации обстановки в этом регионе. Мы видим, что это все проводится по заранее спланированному сценарию, мы знаем, какие события происходят у нас в Донецкой области, это Артемовск, это Макеевка, это Славянск. Я думаю, что эти силы продолжают свои действия, свои акции для того, чтоб дестабилизировать обстановку в Харькове".

Журналист в конце своего включения упоминает о том, что Кернесу угрожали. Однако, кто, почему, как – не говорит ничего:

Марія МАЛЕВСЬКА, кореспондент: На цю годину нікого не затримано, зброї на місці злочину також не знайдено, втім знайдено гільзи. І ще важлива деталь: згодом у лісосмузі було знайдено вибухівку. За попередньою інформацією, це був план Б, якщо би снайпер не влучив. Вибухівку знешкодили на місці. За непідтвердженої інформацією останньої години, знайдено гвинтівку, яку зараз перевіряють, чи це та зброя, з якої було скоєно напад. І додам, що це вже геть не перший замах на життя Геннадія Кернеса. За останні 10 років ми нарахували принаймні 5 замахів. До речі, за одним з епізодів 2004 року звинувачували відомого зараз Євгена Жиліна, голову бійцівського клубу "Оплот", що зараз переховується в Росії. Це було 2004-го, і Жилін навіть відсидів два роки у СІЗО за цим звинуваченням, втім, йому вдалося вийти, і останніми роками вони досить мирно співіснували із Кернесом у Харкові. І у лютому цього року навіть піднімалися на одну трибуну, разом з Кернесом та Добкіним під час відомого з’їзду, у той день, коли у Харкові перебував Янукович перед своєю втечею. І ще додам, минулого тижня під час сесії міськради Геннадій Кернес заявляв, що йому постійно надходять погрози. Наразі в мене все.

«Украина» в сюжете упоминает о том, что Кернесу, якобы, угрожали, но подробности оставляет за кадром:

Геннадий Кернес неоднократно заявлял об угрозах в свой адрес. Говорил, что за последний год получил их сотни. В последнее время городской голова открыто выступал за единую Украину и высказывался против действий пророссийских активистов в Харькове. В антимайдановских группах в социальных сетях радости по поводу покушений на Кернеса не скрывают.

Как и на всех каналах, журналисты «Украины» приводят в качестве основной версию правоохранительных органов о мести сепаратистов. При этом упоминают и Донецкую область.

Евгений МИХИН, ведущий: В милиции рассматривают несколько версий покушений на Геннадия Кернеса, одна из основных – месть сепаратистов. Об этом сказал заместитель министра внутренних дел Сергей Яровой. Он напомнил, что вчера в городе задержали 13 человек, у которых изъяли коктейли Молотова, маски, деревянные палки, взрывпакеты и гвозди. Они планировали реализовать в Харькове такой же сценарий, как в Донецкой области.

Сергей ЯРОВОЙ, заместитель министра внутренних дел Украины: «Я думаю, что это реакция сепаратистски настроенных лиц для дестабилизации обстановки в этом регионе. Мы выдим, что это все проводится по заранее спланированному сценарию. Ситуация в Харькове сложная в связи с теми событиями, которые произошли недавно. Но милиция контролирует всю ситуацию, принимает все меры».

«Первый национальный» наиболее скупо подает информацию о покушении. Звучит лишь одна версия:

Микола ПІДДУБНИЙ, кореспондент: Ймовірний мотив злочину правоохоронці формулюють нечітко – професійна діяльність. Як одну з версій розглядають загострення політичної ситуації в Харкові і посилення на міську владу російського впливу. У МВС кажуть: замах на Кернеса може бути помстою сепаратистів.

Сергій ЯРОВОЙ, заступник міністра внутрішніх справ України: "Основная версия все-таки после этих событий, которые произошли в Харькове, по локализации сепаратистской группы, когда в Харькове наводится более-менее порядок в этом отношении, я думаю, что это реакция сепаратистски настроенных лиц для дестабилизации обстановки в этом регионе".

Микола ПІДДУБНИЙ, кореспондент: 54-річний Кернес як політик зажив неоднозначної слави. Утім, останнім часом протистояв спробам федералістів відокремитися від України.

УТ-1 – единственный канал, которые не сказал о том, что на Кернеса покушались уже несколько раз. А ведь эта информация как раз и могла указывать на то, что очередное нападение на харьковского мера могло быть обусловлено криминальными причинами. Однако об этом, как и о версии «бизнес-разборок», «Первый» не говорит.

29 АПРЕЛЯ, ВТОРНИК

В продолжении предвыборной гонки позиция каналов, рассказывающих о действиях и заявлениях кандидатов на пост президента, стала разниться. Если до этого момента безбожно «джинсовали» почти все, то сейчас редакции стали вести себя осторожней.

Так, кандидат в президенты от Партии регионов Михаил Добкин появился в новостях, а не в блоке «политическая реклама», на анализируемой неделе лишь как комментатор покушения на Геннадия Кернеса. Его синхрон именно в таком контексте дали «1+1», «Интер», ICTV, СТБ, «Украина».

ТСН, «1+1» вообще избегает темы выборов в выпуске.

«Подробности», «Интер» в новостной рубрике «Кандидатский забег» дают сюжет, пиарящий кандидатов:

Ведущая: А вот как сегодня конструировали свою избирательную кампанию – в нашем кандидатском забеге.

Корреспондент: Ольга Богомолец уверена: отсутствие политического опыта не помешает ей реализовать предвыборную программу. Об этом она заявила во время поездки в Ивано-Франковскую область.

Ольга БОГОМОЛЕЦ, кандидат в президенты Украины: "Я виглядаю, як кажуть в анекдоті, "білою і пухнастою", але є насправді достатньо сувора, в державі має бути сильний порядок, але справедливий".

Корреспондент: Наталья Королевская начала борьбу за социальное благополучие людей. Сегодня в Киеве кандидат в президенты встретилась с представителями общественных организаций. И заявила - подала в суд и Генпрокуратуру - требует отменить решения парламента о сокращении пособий для пенсионеров и молодых мам.

Наталья КОРОЛЕВСКАЯ, кандидат в президенты Украины: "Мы также разработали инициативы, за счет чего сейчас можно получить дополнительные доходы в бюджет, и за счет чего сегодня человека можно защитить социально".

Корреспондент: Олег Царев заявил - собирается снять свою кандидатуру с выборов президента Украины. Объяснил так - не может донести голос юго-востока до жителей всей страны, так как выступать в Киеве ему небезопасно и призывает бойкотировать выборы. Правда, в Центризбирком заявление пока не подал. Этот шаг Царева не стал неожиданным для его конкурента по выборам – Дмитрия Яроша.

Нелепо выглядят слова о Дмитрие Яроше, поскольку информация дается без пояснения, почему именно Яроша выделила корреспондент, и нет синхрона Яроша (как, впрочем, и самого Царева).

«Интер» дает ВМЗ, в котором опровергает слухи о явно провокативной информации в отношении Ольги Богомолец.

Ведущая: А вот и обещанная информация о якобы дружбе бывшего мужа одного из кандидатов в президенты Ольги Богомолец с московским террористом на украинской территории, которая распространяется в соцсетях.

Алексей ШЕРЕМЕТЬЕВ, президент Киевского клуба "Красная звезда": "Относительно той информации, которая сейчас поширюется в интернете по поводу того, что я знаком со Стрелковым, она не соответствует действительности и я никогда в жизни не пересекался с этим человеком. Могу это искренне сказать и вторая информация о том, что я не являюсь мужем Ольги Богомолец - это тоже, правда".

Вместе с тем «Подробности», привлекая таким образом внимание к Богомолец, сами сеют зерно сомнения у зрителей: опровержению информации о якобы знакомстве ее якобы мужа с террористом Стрелковым-Гиркиным некоторые зрители могут и не поверить.

А в конце выпуска «Интер» вновь поднимает тему Царева-Яроша:

Ведущая: И буквально только что "Правый сектор" выразил свое возмущение призывом Царева последовать его примеру, и сняться с выборов Порошенко, Добкину, Тигипко и Кузьмину. Это срыв президентских выборов и дестабилизация ситуации в Украине. И то, чего добиваются враги Украины, сидящие в Москве. Царева "Правый сектор" считает кремлевской марионеткой, и требует сурового наказания по законам военного времени.

Зрителю осталось только недоумевать: канал предполагал, что будет реакция Яроша? Знал, что она будет? Или она уже была на момент включения корреспондента, о котором шла речь выше, – но почему тогда не сказали об этой реакции? Или же цель редакции была связать между собой Царева-Яроша в сознании зрителей?

ICTVпоказал себя «во всей красе». Озвучивая месседжи кандидатов, канал даже не пытался завуалировать их под нейтральную подачу. Редакция воспользовалась старым проверенным способом: давать каждого кандидата в отдельном ВМЗ, плюс синхрон.

Так в выпуске появляется Юлия Тимошенко:

Лук'ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Юлія Тимошенко підтримала зміни до конституції, та вкотре розкритикувала політичну олігархію в країні. Про це кандидат в президенти заявила у Верховній раді, де відбулися громадські слухання щодо змін до головного закону держави. Тимошенко зазначила, що українці зневірились у владі, не через погану конституцію, а через те, що основоположні закони не мають майже ніякого значення в житті пересічних українців. Головну мету конституційних змін керівник партії Батьківщина вбачає у знищенні політичної олігархії в Україні.

Юлія ТИМОШЕНКО, кандидат у президенти України: "Громадянське суспільство, кожен громадянин сьогодні від цих змін не отримає тих важелів впливу на всі процеси, які відбуваються в країні. А крім того, якщо ми з вами і далі залишимо політику, кожний практично елемент життя нашої країни залежним від політичної корупції, ми нічого з вами ніколи не змінимо".

Также в духе откровенной «джинсы» идет рассказ о «важной» поездке Тигипко:

Лук'ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Інша точка зору. Децентралізація влади та зміни до конституції, які розширять економічні гуманітарні та соціальні повноваження регіонів, можуть зняти напругу у суспільстві. Кандидат у президенти Сергій Тігіпко нині в Полтаві. Тут він відвідав завод медичного скла, поспілкувався з його працівниками та журналістами. На думку політики, влада запізнюється із змінами до конституції щодо розширених повноважень регіонів. Проте погоджується Тігіпко, основний закон не можна приймати нашвидкуруч. Важливі для країни питання, форма держустрою, виборність губернаторів, державна мова, підлягають розгляді на референдумі.

Сергій ТІГІПКО, кандидат у президенти України: "Влада дуже серйозно запізнюється з тими змінами до конституції, які ми повинні внести для того, щоби надати більше повноважень регіонам. І я вважаю, що ми давно вже повинні були би чітко виписати формулювання, яке ми повинні були би внести в нову конституцію".

Петр Порошенко появляется в выпуске с опровержением информации о том, что он якобы не выполнил обещания по ремонту стадиона «Динамо» и мостовой на Грушевского:

Лук'ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Петро Порошенко, як і обіцяв, поновлює бруківку на вулиці Грушевського, заступник глави КМДА Михайло Костюк розповідає, що роботи уже виконані наполовину. Кандидат у президенти серйозно підійшов до відновлення Києва після боїв біля стадіону Динамо. Тоді для протестувальників бруківка та підпалені шини стали основним захистом проти озброєних правоохоронців. Тоді ж Порошенко зі сцени Майдану пообіцяв відремонтувати бруківку та стадіон за 1 день. Пізніше з'явилася інформація, що начебто політик відмовився від обіцянки. Насправді ж роботи розпочалися одразу після 40-денної жалоби за загиблими. Без зайвого галасу, і пафосу.

Михайло КОСТЮК, заступник голова КМДА: "Його люди працюють на двох великих територіях. Це район стадіону, і прилеглі території до нього. Вони закупляють саме матеріали, всі комплектуючі. З нашої сторони керівництво. І на сьогоднішній день там відбувається відновлення. Із заявлених об'ємів десь зроблено вже біля половини".

Откровенная «джинса» – со стороны Натальи Королевской:

Лук'ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Звернення до Конституційного суду щодо скорочення виплат за народження дитини подала Наталія Королевська. Кандидат у президенти сьогодні відвідала унікальну породіллю в Інституті Педіатрії, Акушерства і Гінекології, яка народила одразу 4 близнюків. На кожен день диво-матусі треба 21 памперс та можливості 7 разів погодувати і вдягнути всіх малюків. З 1 липня уряд збирається встановити єдиний розмір допомоги при народженні дитини незалежно від того, який він за черговістю, у межах 42 тисяч гривень. Цій же матусі пощастило і вона отримуватиме гроші за старою схемою: понад 30 тисяч за першу дитину, понад 60 за другу, 120 за третю і 141 тисячу за 4-те немовля. Якби жінка народила після 1 липня, вона б недоотримала 175 тисяч гривень. Проблема у родини і з житлом – вони мають лише 1-кімнатну квартиру на 16 квадратів. Королевська пообіцяла підняти і цю проблему.

Наталія КОРОЛЕВСЬКА, кандидат у президенти України: «Очень важно, чтобы женщина, которая здоровая, которая готова родить ребенка, чтобы она не задумывалась, что ей государство не доплатит после первого июля несколько тысяч, и на ней сэкономят. А потом деткам до 3 лет отменили сейчас с первого июля помощь. Это недопустимо».

Наталія СКРИПЧЕНКО, завідувачка відділення впровадження сучасних медичних технологій Інституту Педіатрії, Акушерства і Гінекології НАМН України: «При тщательном наблюдении, детки будут и социально, и физически адаптированы к нашей среде. И я думаю, будут умными, быстрыми и ловкими».

А от СТБ лишь упоминает о том, что Олег Царев планирует сняться с выборов, что является реальным новостным поводом:

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Регіонал Олег Царьов заявив: вибуває з президентських перегорів. Ба більше, закликав зробити те саме кандидатів зі спільного табору. Експерти уже вгледіли в цьому новий сценарій зриву виборів Президента. Головний міліціянт Аваков уже припустив, що не у всіх регіонах можна буде провести волевиявлення. Тим часом попри заяви РНБО про можливі провокації на травневі свята, парламент ухвалив собі вихідні до 6 травня. А сьогодні попрацював у режимі громадських слухань. Слухали нову редакцію Конституції. З вуст Прем’єра Яценюка. Він пропонує обмежити владу Президента, розширити її в регіонах, а ухвалити до 25 травня.

«Украина» жепошла нестандартным для «джинсовиков» путем. Сказав о снятии Царева с выборов, канал дал сюжет, где объединил пиар-высказывания под одной темой Конституционной реформы:

Евгений МИХИН, ведущий: Кандидат в Президенты Олег Царьов прекращает участие в избирательной кампании. Об этом он сообщил через собственную пресс-службу, заявив, что выборам, которые проходят на фоне гражданской войны нужно объявить бойкот. И предложил другим кандидатам последовать его примеру. Правда заявление в Центризбиркоме с просьбой снять его с регистрации Царьов еще не подал. Обещает сделать это в ближайшие дни. Да и желающих поддержать бойкот Царьова не нашлось. Напротив, претенденты на высший пост страны продолжают активную агитацию. Сегодня большинство заявлений касались изменений к конституции.

Инна ХРИСТИЧ, корреспондент: Прежде чем принимать новую редакцию Конституции, следует посоветоваться с народом. Всеукраинский референдум по изменению Основного законна предлагает провести кандидат в Президенты Ринат Кузьмин. В необходимости опроса он убедился после поездки на восток. теперь намерен добиваться активного диалога между властью и избирателями.

Ренат КУЗЬМИН, кандидат в Президенты Украины: «Какую территориальную и форму государственного устройства люди видят? Какую государственную политику языка люди видят, какую систему власти люди видят. И только после того, как власть выслушает мнение народа, можно будет собираться в зале и сочинять какие-то статьи нового закона».

Инна ХРИСТИЧ, корреспондент: К обсуждению конституционной реформы следует привлечь по 3 представителя от каждой области. Среди делегатов должны быть и протестующие. Так считает претендент на высший государственный пост Василий Цушко. Он разработал план выхода страны из кризиса. В частности, предлагает учитывать общественное мнение и при назначении руководителей силовых структур.

Василий ЦУШКО, кандидат в Президенты Украины: «: «Это дало бы возможность опять этих людей, вместе составить такую команду, это областной совет, назначенный губернатор, прокурор области, начальник милиции, начальник СБУ работает в одной команде, его воспринимает население, и они несут ответственность за то, чтобы не было дестабилизации положения в области».

Инна ХРИСТИЧ, корреспондент: Основной закон следует усовершенствовать таким образом, чтобы гарантии прав и свобод ощутил каждый гражданин Украины. Об этом в парламенте во время общественных слушаний заявила кандидат в Президенты Юлия Тимошенко. По ее словам сейчас этому мешают олигархи, и отсутствие у народа рычагов влияния.

Юлия Тимошенко, кандидат в Президенты Украины: «Права, які були визначені в Конституції залишаються визначеними. Вони не тільки не забезпечені механізмами, вони взагалі для народу не гарантовані. І тому наше завдання, якщо ми вносимо зміни до Конституції, повернути до цієї Конституції віру в суспільстві, віру в серці кожної людини».

Инна ХРИСТИЧ, корреспондент: Лидер «Батькивщины» за расширения полномочий местных администраций. Но таким образом, чтобы это не мешало центральной власти руководить страной.

Нарушил табу на тему кандидатов в президенты Первый национальный. Здесь, правда, не затрагивали предвыборные спичи, а сообщили о намерении Царева сняться с выборов, что реально являлось поводом для информации:

Любов ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Олег Царьов більше не хоче змагатись за президентське крісло. Про намір зняти свою кандидатуру з перегонів він заявив на засіданні координаційної ради громадського руху "Південний схід". Царьов також звернувся до Симоменка, Добкіна, Тігіпка та Кузьміна з пропозицією наслідувати його приклад. Каже, зараз неможливо донести голос південного сходу до інших жителів України. А виступ на "Першому національному" у теледебатах народний депутат пов'язує з ризиком для свого життя. Нагадаю, вчора на нашому каналі відбулось жеребкування учасників теледебатів. Від дискусії відмовились Добкін і Царьов. Тим часом у ЦВК повідомили: заява Олега Царьова про знаття його кандидатури з виборів Президента до них не надходила.

30 АПРЕЛЯ, СРЕДА

О факельном шествии и дракена Майдане рассказали «1+1» и «Интер».

По сути, позицию «Правого сектора» выразил в день инцидента пресс-секретарь его восточного крыла Игорь Мосийчук в своем Фейсбук:

«Декілька слів про події на Майдані. Сьогодні мав відбутись Смолоскиповий марш на честь полеглих Героїв Небесної сотні. Цей Марш мав пройти по місцям революційних ббоїв цієїзими. Соціал-Національна Асамблея вирішила прийняти в цьому заході участь таким чином вшанувавши полеглих Героїв. Жодних походів з жодними вимогами під жодними державними установами не планувалось і не проводилось.

З середини сьогоднішнього дня певні особи сумнівної зовнішньості переконували активістів Майдану, що увечері планується хода фашистів сепаратистів яку необхідно розігнати. Прихильникам СНА телефонували високопосадовці СБУ і рекомендували участі в Марші не брати. Більше того перед тим як починався Марш деяким нашим знайомим з Самооборони Майдану телефонували сотники Самооборони і розповідали, що для штурму КМДА шикуються сепаратисти. Насправді ж то на початку Маршу шикувалися його учасники.

Провокація вдалася. Пяні сотники віддали команду так само пяним самооборонівцям напасти на Марш памяті Героїв Небесної сотні. Була добряча бійка і постраждалі з обох боків. Поранені з обох боків лікують рани в одному майданівському шпиталі...

А тим часом на Сході країни окупанти і колаборанти вбивають українців, захоплюють держбудівлі і роздирають матір Україну на шматки. СБУшники замість боротьби з сепаратистами продовжує боротись з українськими націоналістами. Алкооборона займається мародерством і один Бог зна чим.

Вважаємо, що після сьогоднішньої сутички всі українські патріоти мають прийти до тями і вирушити на Схід захищати Батьківщину. Майдан має бути згорнотий бо в такому алковигляді несе реальну загрозу державності. Це наша країна і тільки ми здатні її захистити. Україна пона усе!»

Но ТСН устами ведущей вначале говорит, что факельное шествие устроили «неизвестные»:

Лідія ТАРАН, ведуча: Непорозуміння чи спланована провокація? Масова сутичка на Майдані Незалежності обростає дедалі більшою кількістю здогадок і запитань. Вчора пізно ввечері невідомі в масках зі зброєю із факелами в руках намагалися пройти організованим маршем в бік Майдану. Самооборона їх не пустила, в хід пішла сила, димові шашки, світло шумові гранати. Хто стоїть за організацією цієї акції і що мали на меті ці люди? Іван Гребенюк з’ясовував.

Хотя в последующем сюжете журналист ясно указывает, кто принял участие в марше. Иван Гребенюк в своем материале явно становится на сторону Самообороны:

Іван ГРЕБЕНЮК, кореспондент: Жодного натяку на напруження. Майдан зранку традиційно приймає туристів, самооборона пильнує за безпекою, у наметах відпочиває нічна варта. Такої непередбачуваної і неспокійної зміни в них не було вже давно. Самооборона не пускає на територію Майдану учасників дивної акції. В масках та з факелами у руках вони організовано пройшлися Хрещатиком і прямували у бік наметового містечка. Коли ж їх не пустили, люди в чорному змінили факели на шумові та димові гранати. Далі бійка і постріли з обох боків, добре, що хоч холостими. Факелоносці виявилися активістами радикальної організації «Соціал-Національна асамблея». Розпізнати їх вдалося спочатку за ось цими жовтими пов’язками на руках, згодом звернення розповсюдила і сама організація.

«Сьогодні мав відбутись Смолоскипний марш на честь полеглих героїв Небесної сотні. Цей марш мав пройти по місцях революційних боїв цієї зими».

Іван ГРЕБЕНЮК, кореспондент: Чому вночі? Без попередження та ще й у такий дивний спосіб. Здогадами і ТСН ділиться безпосередньо той, хто і дав команду не пускати - один з керівників Самооборони Майдану Тарас Бородач.

Видимо, журналист забыл о том, что многие акции националисты сопровождают именно факельным шествием. Но автору это показалось «дивним».

Тарас БОРОДАЧ, представник Самооборони Майдану: «Ми вагалися до кінця пропустити, пройдуть миро, зробити їм коридор. В останній момент була отримана інформація, що одним з їхніх завдань, крім картинки для каналів, є створити всередині Майдану драку, заворушення і факела, які в них в руках запустити в намети».

Материал делает перекос в сторону позиции Самообороны. Иван Гребенюк больше представляет мнение майдановской охраны. Журналист хоть и дает позиции одного из участников акции, но не озвучивает мнения о том, что представители Самообороны могли быть пьяны и первыми устроили драку:

Іван ГРЕБЕНЮК, кореспондент: З огляду на події на сході, байки про неонацистів і бандерівців, які не вщухають у російських ЗМІ, майданівці певні, це була чергова спроба видати бажане за дійсне.

Олег ВЕЛИКИЙ, керівник відділу безпеки Майдану: «Багато створено диверсійних, провокаційних груп, які діють не тільки на Майдані, місті Києві, в усій Україні. На сьогоднішній день .. зобов’язані підсилювати патрулювання для збереження громадського спокою».

Іван ГРЕБЕНЮК, кореспондент: Спроба чи ні? Один із активних учасників учорашньої акції своє обличчя не ховав і звинувачення відкидає навідріз. Дмитро Різниченко відомий у столиці активіст. У подібних несподіваних акціях він фігурував уже не раз. Як приклад, нещодавній підпал у відносно спокійні часи шин під Верховною Радою.

Дмитро РІЗНИЧЕНКО, активіст: «Зараз Майдан контролюється псевдо самообороною, яку в свою чергу контролює нинішня тимчасова влада. І всі акції, які проходять на Майдані оцінюються з точки зору безпечні вони для нинішньої влади чи небезпечні?».

Звучит уже знакомый тезис о том, что «радикалы создают картинку для российских СМИ». Это же мнение высказывает замсекретаря СНБО Виктория Сюмар. При этом реакции на ее слова, как таковой, зритель не узнал:

Іван ГРЕБЕНЮК, кореспондент: Однак найдивніше учора себе повели правоохоронці. На Хрещатику їх не було ні під час сутички, ні після. Від коментарів у структурах відмовляються. Із осудом учорашньої акції і прогнозом нових на травневі свята лишень звернулася заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар.

Вікторія СЮМАР,  заступник секретаря РНБО: «Почати «травневі свята» у варіанті замовлення від російських спецслужб планували із Майдану. З класичної «смолоскипної ходи» до Верховної Ради. Ідеальна картинка демонстрації неофашизму у Києві напередодні 9 травня. Вдалося зупинити силами самооборони, але варто пам’ятати, це лише початок».

Іван ГРЕБЕНЮК, кореспондент: Хоча хода зрештою відбулася вже після сутичок зовсім з іншого боку з відкритими обличчями та вигуками Інститутською пройшлася молодь під керівництвом Різниченка.

«Интер» дает более нейтральный сюжет. Максим Кошелев упоминает, что одной из причин, по которым Самооборона остановила акцию «Правого сектора», была информация о том, что возможные провокаторы в их рядах могут поджечь палатки:

Максим КОШЕЛЕВ, корреспондент: Информация о шествии с факелами появилась в интернете. Возле Киевсовета стали собираться участники марша, во главе колонны - люди в черном, в балаклавах и с желтыми повязками на рукавах. Кто организаторы? Этот вопрос волновал многих.

Андрей ХОМА, председатель Координационного совета Майдана: "Ні центральна рада сотень Майдану, ні самооборона Майдану, ні координаційна рада Майдану до цього не має ніякого відношення. ми не готували і не будемо приймати в цьому заході ніякої участі".

Максим КОШЕЛЕВ, корреспондент: Сами же предводители шествия от прямых ответов - уклонялись.

Мужчина: "Я організатор Ігор. Я не представляю ніякої організації, я просто активіст, який намагається згадати Небесну сотню. - Активіст чого? - А давайте ми потім про це поговоримо. - А хто ці люди? - Давайте ми потім поговоримо!"

Максим КОШЕЛЕВ, корреспондент: Позже выяснилось, что организовали марш члены Социал-национальной ассамблеи, желтая повязка с логотипом - это их отличительный знак. Когда колонна двинулась в сторону площади, чтобы пройти к Институтской, дорогу им на баррикадах преградила самооборона Майдана. От людей в черном требовали снять балаклавы. Страсти накалялись - среди сотен самообороны прошел слух, что факелоносцы собираются что-то сжечь.

Борислав БЕРЕЗА, руководитель информационного отдела "Правого сектора": "Кто-то распустил слух, что будет сжигаться что-то на майдане, кто-то распустил слух о том, что будет какое-то непотребное действие - и именно это послужило вспышкой".

«Интер», в отличии от «1+1», больше внимания уделяет позиции «Правого сектора». Если у ТСН Самооборона фигурировала как главный комментатор, то у «Подробностей» стороны представлены поровну.

Максим КОШЕЛЕВ, корреспондент: Началась потасовка, в ход пошел слезоточивый газ и дубинки. Несколько человек получили травмы. Остановила стычку подоспевшая сотня "Правого сектора".

Борислав БЕРЕЗА, руководитель информационного отдела "Правого сектора": "Произошла драка. драка, которая вылилась в эфиры в российском телевидении, которое показывает в очередной раз Киев не с самой лучшей точки зрения. и если бы в этот момент не появился на майдане "Тополя", это один из известных представителей "Правого сектора", со своей сотней и просто не остановил эту бойню, то неизвестно, чем бы это все закончилось".

Максим Кошелев задает верный вопрос: в чьих интересах было выгодно столкнуть лбами Самооборону и «Правый сектор»?

Максим КОШЕЛЕВ, корреспондент: Когда конфликтующих утихомирили, участники шествия все-таки прошли по Майдану, чтобы почтить память героев Небесной сотни. Все было мирно. Главный вопрос на сегодня - кому же было выгодно создать для зарубежных СМИ яркую картинку беспорядков в центре Киева. Ведь кто-то же запустил слух среди сотен самообороны Майдана о том, что участники факельного шествия якобы обирались сжечь их палатки. После вчерашнего инцидента Центральный совет сотников принял решение - Майдан закрыть с часа ночи до пяти утра, приостановить разбор баррикад и возобновить патрули по Киеву.

Спартак, сотник Михайловской сотни: "Це чітко спланована була акція проти Майдану. Це, безпосередньо, працює ФСБ. Безпосередньо проплачені люди тут, є групи".

Максим КОШЕЛЕВ, корреспондент: Сейчас и "Правый сектор", и самооборона Майдана вместе с силовиками пытаются выяснить - кто же пытался организовать бойню в центре столицы.

В итоге зритель получил достаточно объективную информацию о происшествии, ведь журналист не встал ни на одну из сторон.

1 МАЯ, ЧЕТВЕРГ

Предвыборная гонка продолжается. О снятии с нее Королевской и Царева сообщили почти все каналы, кроме СТБ. Многие не упустили возможность и подзаработать, продолжая озвучивать программные месседжи кандидатов.

«1+1» упоминает только о снятии кандидатур Царева и Королевской, что реально является новостью:

Лідія ТАРАН, ведуча: Охочих стати президентом України поменшало. Заяви з проханням зняти кандидатури з виборчих перегонів написали Олег Царьов та Наталя Королевська. Чому не здійснилась мрія Королевської – інтригу вона тримала півдоби. Про знаття кандидатуру оголосила напередодні, а причину обіцяла розповісти саме 1 травня. Отже, чому Королевська передумала боротись за президентство.

Наталя КОРОЛЕВСЬКА, екс-кандидат у Президенти України: "Я снимаюсь сегодня не в поддержку каких-то других кандидатов. Я хочу в это время быть с людьми. И быть там не в качестве политика, не в качестве кандидата в Президенты, а быть в качестве гражданина, человека, который понимает, который поддерживает. Я родилась там, в Луганске, в Красном Луче. Я не могу сегодня быть равнодушной и заниматься избирательной кампанией, когда там происходят такие события".

«Интер» пригласил в студию кандидата Анатолия Гриценко, известного своей критикой нынешней власти. Однако, как сказал ведущий в начале беседы, «пригласили мы вас как экс-министра обороны, я хотел бы напомнить, и полковника в отставке». Хотя редакторы «Интера» должны понимать, что любое появление участника выборов в эфире в качестве «эксперта» воспринимается многими как пиар. Совсем скоро и выяснилось, что Гриценко нужен был не как экс-министр, а именно как критик власти:

Ведущий: Вы сегодня в одном из постов в Facebook обвинили власть в том, что она мстит посредством мобилизации лидерам Автомайдана. Объясните за что, и каким образом?

Анатолий ГРИЦЕНКО, кандидат в Президенты Украины: "Ну это совсем другая история. На самом деле вчера Автомайдан пикетировал Банковую, и требовал решительных действий на востоке. В этот же день, только в Харькова, я призвал к отставке Турчинова. Реакция была очень креативной и немедленной. Сын пару часов назад позвонил – я в военкомате, меня призывают. Сегодня же буквально уезжаю. При чем нет никакой ни повестки. Он честный человек, и воин по натуре. Он пришел сразу. Военком города позвонил военкому района – вперед. Но суть в том, что он сам офицер запаса, лейтенант. Комплекс куб. Этих комплексов нет более 20 лет в нашей армии. Кроме того, другого активиста Автомайдана Сергея Кобу также разыскивают. Ну он вообще живет в Ужгороде, а киевский военком его разыскивает. Я считаю, это такая вот мелкая месть. Я уже не говорю о том…"

Дальше – больше:

Анатолий ГРИЦЕНКО, кандидат в Президенты Украины: "На самом деле речь не только в милиции. Все начинается в Киеве. Власти нет. Поэтому в Донецке я был в понедельник, видел этот саботаж. Нам всем объявили, что блокирован Славянск. Не блокирован. Спокойно въезжают-выезжают. Донецкая администрация как бы захвачена, и как бы с ней боролись, да? Там свет включен, вода включена. Все в порядке. Еду подносят. Никакой нет антитеррористической операции. Это сдача продолжается. На самом деле, либо власть будет показывать ум, решительность и твердость, либо она будет генерировать импотенцию, беспорядки, и сдавать город за городом. Фактически вот Донецкая область сейчас после Луганска, вторая сдается. НА мой взгляд, это просто предательство".

Ведущий: Хорошо, давайте тогда конкретно. Власть, предательство – это несколько обтекаемо. Кого конкретно вы обвиняете? В чем? И что советуете тогда?

Анатолий ГРИЦЕНКО, кандидат в Президенты Украины: "Есть Президент, верховнокомандующий. Его фамилия Александр Турчинов. Он дает приказы силовикам. Если он узнает через 2 месяца, что руководители силовых органов в Донецке и Луганске не способны, чем он занимался два месяца? Это первое. Второе – там уже есть войска, привезенные с Винницы, с Ивано-Франковска, им не дают внятный приказ. Более того, в ночной период мне звонят офицеры. Постоянно они только нецензурные слова скорее. У них забирают автоматическое оружие".

Ведущий: Нет четких задач из Киева?

Анатолий ГРИЦЕНКО, кандидат в Президенты Украины: "Абсолютно нет. Более того, когда берут администрацию, губернатор почему-то в Киеве оказывается. Почему на месте нет руководителей, которые должны отдавать приказы и распоряжения действовать решительно? Почему не работают с местным населениям, поясняя, что это местные царьки в том числе продвигают эту идею Донецкой республики. Они не децентрализации хотят, чтобы деньги были в поселках. Они хотят её сами делить эту власть дальше, только на центральном уровне.

Дает «Интер» и уже традиционный материал с признаками «джинсы»:

Ведущий: Кандидаты в президенты говорили сегодня о кредите МВФ и ситуации на востоке страны. Чем еще занимались участники президентского забега - в нашем обзоре.

Корреспондент: Получив кредит МВФ, правительство сможет укрепить резервы Нацбанка и покрыть дефицит бюджета, а в дальнейшем - должно восстановить социальную справедливость и конкурентоспособность экономики. Об этом заявил Петр Порошенко в Закарпатье.

Петр ПОРОШЕНКО, кандидат в президенты Украины: "Це є модернізація економіки і створення певної фінансової подушки, яка пом'якшить на першому етапі ризики, які пов’язані з реформами для найменш захищених верств населення.

Корреспондент: Юлия Тимошенко продолжает собирать "добровольческую армию". На встрече с жителями города Монастыринська Тернопольской области экс-премьер рассказывала - как идет набор в ряды территориальной обороны.

Юлия ТИМОШЕНКО, кандидат в президенты Украины: "Вчора у другій половині дня більше тисячі людей, безцінних за своїм досвідом і за своєю здатністю стати на захист України, вже звернулися і готові виїжджати в ті тренувальні табори, які для них підготовлені".

Олег ЛЯШКО сегодня не смог попасть в Харьков: самолету, на котором он летел, отказали в посадке из-за сообщения о минировании взлетной полосы. Лайнер вернулся в Киев.

Олег ЛЯШКО, кандидат в президенты Украины: "Я думаю, що насправді це повідомлення було зроблено з однією метою - щоб я не мав можливості бути у Харкові, координувати, разом з патріотами, коли треба захищати Україну".

Корреспондент: Сойти с президентской дистанции решила Наталья Королевская. Заявление в Центризбирком она подала сегодня лично. Свое решение экс-министр соц.политики объяснила тем, что по ее мнению, эти выборы раскалывают страну и мешают ей заниматься социальной защитой граждан.

Наталья КОРОЛЕВСКАЯ, экс-кандидат в президенты Украины: "Я снимаюсь сегодня не в поддержку каких-то других кандидатов. В ближайшие дни я поеду в Луганск, в Донецк, поеду к себе на родину и буду делать все, что бы, не дай Бог, там не проливалась кровь".

Корреспондент: У участников президентской гонки есть еще время сегодня до полуночи, чтобы снять свои кандидатуры. Завтра Центризбирком утвердит форму избирательного бюллетеня, в котором будут значиться все зарегистрированные кандидаты. Сейчас их - 21 человек.

Ведущий: Отказ баллотироваться нескольких кандидатов в президенты - никак не повлияет на ход избирательной кампании. Так считают в Центризбиркоме.

Андрей МАГЕРА, заместитель главы ЦИК: "Я гадаю, що це якісь певні тактичні ходи з боку політиків, які приймають подібні рішення. Я не вважаю, що це якийсь натяк на зрив виборчого процесу. В виборчому бюлетені будуть інші кандидати, і для виборців буде вибір для того, щоб проголосувати".

Учитывая, что темы в сюжете от каждого кандидата шли совершенно разные, а месседжи подавались без критической оценки – главной задачей журналистов было просто пропиарить участников выборов в соответствии с планами их штабов.

ICTV дает отдельно материал о Королевской:

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Україна вступає у місяць президентських виборів, запланованих на 25 травня. І саме це Москву дратує чи не найбільше. Наталя Королевська передумала йти на вибори президента, і сьогодні зняла свою кандидатуру з президентських перегонів. Написавши відповідну заяву в Центрвиборчком. Політик пояснює, прийняла таке рішення не на користь якогось кандидата, а щоб мати більше часу для спілкування зі своїми земляками на сході України. Наталя Королевська заявила, що як простий громадянин, а не як кандидат у президенти, вона принесе більше користі для стабілізації ситуації в Україні. Задля цього вона поїде на Донбас, і докладе максимум зусиль для соціального захисту людей. Головне – щоб мешканці сходу відчули, що у такий складний час їх не залишили без підтримки. Королевська переконана – вибори 25 травня мають відбутися і пройти у всіх областях.

Наталія КОРОЛЕВСЬКА, кандидат в президенти України: "Я снимаю сегодня не в поддержку каких-то других кандидатов. Я хочу в это время быть с людьми. И в ближайшие дни я поеду туда, в Луганск, в Донецк, поеду к себе на родину. И буду делать все, чтобы не дай бог там не проливалась кровь, делать все, чтобы была у людей и уверенность, и спокойствие".

Также отдельным ВМЗ идет информация об официальном прекращении кампании Царевым, однако больше внимания при этом канал уделяет Петру Порошенко:

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Ще один кандидат у президенти – лідер громадського руху Південний схід Олег Царьов також сьогодні офіційно подав заяву до Центральної виборчої комісії про зняття своєї кандидатури з виборчих перегонів. Нагадаю, Царьов заявляє, що не може вести повноцінної кампанії через постійні напади і погрози. Ну а Петро Порошенко не боїться погроз на свою адресу і не дозволить диктувати будь-які вимоги Україні. Про це кандидат у президенти України заявив в Ужгороді, відповідаючи на питання про те, чи посилив він свою охорону через останні події в країні. Він наголосив, що залякуванням від нас ніхто нічого не доб’ється, а відповідь на погрози кандидатів у президенти буде дуже рішучою. Петро Порошенко підтвердив, що справді отримав інформацію про загрозу для себе, але категорично заперечив будь-які переговори з терористами. Припиняти свої поїздки під час передвиборної кампанії через погрози політик не буде.

А «на закуску» Факты подают пиарный материал о «Сопротивлении» Тимошенко:

Олена ФРОЛЯК, ведуча: Понад тисячу патріотів з різних куточків України виявили бажання доєднатися до лав Руху опору заради захисту України від російської агресії. І це лише за один день, каже кандидат у президенти України Юлія Тимошенко, нині у неї зустрічі з жителями міста Монастириська Тернопільської області. Екс-прем’єрка вірить у добровільну армію та у чоловіків, готових захищати Україну. На її переконання, за останні 23 роки знищено дух та патріотизм силових структур держави. Нині більшість молодих військових не готові помирати за незалежну країну. Врятувати державу від агресора під силу лише досвідченим військовим-резервістам і тим, хто брав участь у миротворчих місіях ООН.

Юлія ТИМОШЕНКО, кандидат у президенти України: "Вчора тільки оголосили створення такого руху опору. Вчора в другій половині дня більше тисячі людей, безцінних за своїм досвідом і за своєю здатністю стати на захист України вже звернулися і готові виїжджати в ті тренувальні табори, які для них підготовлені".

«Украина» информацию о Королевской и Цареве объединила в один блок:

Евгений МИХИН, ведущий: Олег Царев и Наталья Королевская больше не претендуют на президентский пост. Заявления о снятии своих кандидатур они уже подали в Центризбирком. Наталья Королевская свой поступок пояснила тем, что хочет сосредоточиться на борьбе за социальную стабильность украинцев. Эти выборы кандидаты проводят для себя, а не для того чтобы решать проблемы людей. Так быть не должно – сказала Королевская. Почему Королевская разочаровалась в кандидатах спустя месяц после регистрации – спросим у ней самой. Добрый вечер. Почему вы сняли кандидатуру и что будет дальше?

Наталья КОРОЛЕВСКАЯ, лидер партии «Украина, вперед»: «Я действительно шла на эти выборы, чтобы защитить людей. Чтобы социальная защита в нашей стране была главной. И пройдя через месяц избирательной кампании, я посетила почти все регионы юго-востока».

Евгений МИХИН, ведущий: Что заставило изменить мнение?

Наталья КОРОЛЕВСКАЯ, лидер партии «Украина, вперед»: «В существующих условиях, а я была и в Славянске, и в Донецке, в Луганске, в Николаеве, в Херсоне я поняла, что реально защищать людей, реально помогать людям мне статус кандидата не помогает, а мешает. Потому что я за единую Украину. Я верю в то, что в нашей стране войны не будет. И я обратилась сегодня ко всем политикам прекратить разжигать рознь. Прекратить говорить о войне. Прекратить применять политические технологии. Потому что мы все понимаем, что 25 мая выборы должны пройти. Я также обратилась в Центральную избирательную комиссию, обратилась к власти с тем чтобы каждый человек в нашей стране в этот день смог изъявить свое желание – проголосовать за того кандидата кого он хочет видеть. Но страна будет жить после 25 мая. И очень важно какой она будет. И вот к этому мы сегодня должны приложить все усилия. Объединить все свои возможности и сделать так чтобы Украина была сильная и процветающая».

Евгений МИХИН, ведущий: Будем надеяться что все у нас получится. Спасибо. Это мнение Натальи Королевской, которая сняла свою кандидатуру с президентской гонки. Напомню что так же поступил и Олег Царев.

Таким образом, Королевская получила ну очень большой кусок синхрона, а оба экс-кандидата не испортили материала, в котором те, кто продолжил гонку, также имели возможность попиариться в эфире «Событий»:

Евгений МИХИН, ведущий: Какими должны быть первые действия главы государства? Какими должны быть минимальные пенсии и зарплаты? На эти и другие вопросы мы попросили ответить тех, кто хочет возглавить Украину. Кандидатам в Президенты События предложили блиц-опрос. Коротко о главном расскажут кандидаты в Президенты Михаил Добкин, Евгений Коновалюк и Олег Ляшко.

Корреспондент: С чего должен начать новый Президент Украины? Ваш первый президентский Указ?

Михаил ДОБКИН, кандидат в Президенты Украины: «Важно, каким будет первый внесенный в Верховную Раду закон как неотложный. Первым будет закон, который позволит бизнесу перестать ощущать давление правоохранительных органов. Это буде закон о полном запрете проверки бизнеса милицией, прокуратурой и Службой безопасности Украины».

Евгений КОНОВАЛЮК, кандидат в Президенты Украины: первый президентский указ это безусловно инициатива о проведении Всеукраинского референдума по новой Конституции. Вследствие чего будут проведены досрочные парламентские и м6естные выборы на новой основе. Это единственный путь выхода из этого глубокого политического кризиса.

Олег ЛЯШКО, кандидат в Президенты Украины: «Перший президентський указ це радикальнее реформування Міністерства внутрішніх справ і спецслужб. Адже сьогоднішні події на Донбасі показали, що у нас нема ні міліції, ні спеціальних служб. Ні прокуратури, ні судів. Тобто, як вимагати хабарі на базарах від торговців, то на це вони всі герої. Як вбивати людей на Майдані безоружних – на це вони герої. А як терористів мочити, то вони всі бояться».

Корреспондент: Что вы еще планируете сделать в первые 100 дней?

Михаил ДОБКИН, кандидат в Президенты Украины: «Максимально то, чтобы успокоить общество и снять напряжение, снять опасность, которая витает в воздухе каждого города. Большого и малого населенного пунк4та нашей страны. И предотвратить все, что вызывает у людей тревогу. В том числе и, не дай Бог, гражданскую войну».

Евгений КОНОВАЛЮК, кандидат в Президенты Украины: «В первые 100 дней будут приняты срочные меры по стабилизации экономики и восстановлению платежеспособности населения. Мы создадим Национальное бюро расследований и создадим украинскую полицию. Это будет новая правоохранительная система, которая позволит чтобы ни одно преступление не оставалось без наказания».

Олег ЛЯШКО, кандидат в Президенты Украины: «Перші 100 днів це найголовніше – захистити Україну, знищити терористів озброєнних. Це навести порядок на Донбасі і на моїй рідній Луганщині. На Донеччині. Щоб криміналітет, щоб бандити і диверсанти не керували там і не дають життя нормальним людям».

Корреспондент: Какой должна быть минимальная зарплата и пенсия?

Михаил ДОБКИН, кандидат в Президенты Украины: «Для того чтобы сказать размер минимальной заработной платы и пенсии надо оперировать гораздо большим количеством цифр, чтобы быть абсолютно корректным. Я думаю что на сегодняшний момент минимум, за который может прожить человек в связи с ростом цен и увеличением курса доллара, то это должно быть от 3 тысяч гривен. Но для этого экономика должна иметь абсолютно другие показатели, чем сегодня».

Евгенй КОНОВАЛЮК, кандидат в Президенты Украины: Механизм должен быть закреплен в законодательстве, которое поможет индексировать минимальную заработную плату и пенсии согласно росту инфляции. Я веду контроль и учет социальных льгот и реестр тех слоев населения которые нуждаются в поддержке государства. Законодательно будут закреплены нормы, требующие от наших детей обеспечивать пожилых родителей.

Олег ЛЯШКО, кандидат в Президенты Украины: «Я думаю, що такою, щоб дала можливість жити, а не виживати. Щоб людям старшого віку була можливість заплатити за коммуналку та за ліки. Кусок хліба. Я вже не кажу про масло. Хоча б на кусок хліба з молоком».

Корреспондент: Какими должны быть отношения с Россией?

Михаил ДОБКИН, кандидат в Президенты Украины: «Первое, что нужно будет сделать в международной политике, это восстановить экономические и политические отношения с Российской Федерацией. Украине как государству очень тяжело будет прожить без рынка Таможенного союза, где львиную долю занимает Российская Федерация».

Евгенй КОНОВАЛЮК, кандидат в Президенты Украины: «Отношения с Российской Федерацией будут равноправными и партнерскими. Мы сделаем все, чтобы и Россия и наши западные партнеры равноудалились от Украины и не использовали нашу страну как землю для геополитической борьбы Запада против России».

Олег ЛЯШКО, кандидат в Президенты Украины: «Нормальні. Дружні. Взаємовигідні. Партнерські. Але вони неможливі допоки Росія не звільнить наш Крим. Поки Росія не перестане розкрадати Україну і поки ми будемо мати диверсантів на сході і на півдні країни».

Кореспондент: Кого вы возьмете в свою команду?

Михаил ДОБКИН, кандидат в Президенты Украины: «Это могут быть и депутаты, и политические деятели. Но я считаю, что пришло время перезагрузить власть полностью. Слишком много засиделось во власти людей еще с момента образования Украины как независимого государства».

Евгенй КОНОВАЛЮК, кандидат в Президенты Украины: «Я поддержал призывы присоединиться к общественно-политическому движению «Новая Украина». На мой взгляд это возможность консолидировать всех наших граждан, которые хотят принять участие в обновлении и развитии нашего государства. Это будут абсолютно новые и активные люди».

Олег ЛЯШКО, кандидат в Президенты Украины: «Молодь. В першу чергу молодь. Я хочу привести до влади молодь. Абсолютно нових людей, а не тих що по 20 років при владах і довели країну до ручки. Абсолютно молодих хлопців і дівчат, які сьогодні з дипломами про вищу освіту стоять на базарах торгують».

Евгений МИХИН, ведущий: Аналогичные вопросы События задали еще 6 наиболее популярным кандидатам в Президенты. Завтра ожидайте интервью Олега Тягнибока, Петра Симоненка и Рената Кузьмина. А в воскресенье мы расскажем о планах лидеров гонки – Петра Порошенка и Юлии Тимошенко.

«Украина» навязывает зрителю «наиболее популярных» кандидатов, при этом непонятно, по каким критериям они выбирались, как в список «популярных» попал, например, Коновалюк, почему тогда нет Яроша, да и какова вообще причина опроса (кроме «джинсы», конечно)?

«Первый национальный» продолжает держать позицию отстраненности от «джинсы», давая в эфир только информацию, представляющую общественный интерес:

Любов ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Кандидатів у Президенти меншає. Від участі у перегонах офіційно відмовилась Наталія Королевська. Своє рішення екс-міністр соціальної політики пояснила бажанням врятувати країну від розколу.

Наталія КОРОЛЕВСЬКА: "Я принимала участие в избирательной кампании с одной целью – чтобы сделать все от меня зависящее, но улучшить социальную защиту наших людей. Но сегодня в данных условиях статус кандидата мне только мешает это делать в полной мере".

Любов ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Раніше про відмову від участи у виборах заявляв Олег Царьов. Він передумав балотуватись через нібито нерівні можливості для агітації виборців. Заяву Царьова з проханням зняти його кандидатуру з президентських виборів ЦВК отримала теж сьогодні по обіді. Нагадаю, термін подання таких заяв від інших кандидатів збігає саме 1 травня о 24:00. За останніми даними, у президентських перегонах 2014-го тепер бере участь 21 кандидат.

2 МАЯ, ПЯТНИЦА

Главной темой для всех каналов стало побоище в Одессе. Одной из главных причин появления человеческих жертв могла стать бездеятельность правоохранителей и, как утверждали очевидцы, их прямое содействие антимайдановским боевикам.

«1+1» начинает с материала, описывающего начало и развитие столкновений:

Лідія ТАРАН, ведуча: Криваві сутички в Одесі. Там на мирну ходу фанатів за єдність України напали проросійські активісти. Нападники були не лише з битками, арматурою і світлошумовими гранатами, а й із вогнепальною зброєю. Одна людина з мирного маршу загинула від пострілу в голову. Неофіційно кажуть про трьох загиблих. Майже два десятки людей поранені, міліція завадити масовій бійці не змогла.

Сергей Осадчук акцентирует внимание на том, что шествие фанатов было мирным:

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Все починалося як мирна акція за єдину і соборну Україну. Фанати з харківського «Металіста» зранку прибули на матч їхньої команди з одеським «Чорноморцем» і планували разом пройтися центром Одеси.

Лара ЯКОВЛЄВА, фанатка ФК «Металіст»: «Честно я не уроженка Украины, у меня папа военнослужащий, мы объездили очень много стран, но в данный момент я за Украину. И те люди, которые вот там вот хотят что-то сделать, он хотят в Россию, пожалуйста, едьте, никто им не запрещает. Мы здесь, мы Украина и мы единая».

Автор обращает внимание на то, что боевиков для разгона марша собирали заранее:

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Але до ходи фанатів готувалися і на Антимайдані. У соцмережах закликали своїх прихильників прийти на головну вулицю і розігнати мирний марш. З кілька хвилин до початку акції понад 400 добряче екіпірованих молодиків почали атаку неподалік руського театру. У фанатів полетіли світлошумові гранати та каміння.

Чоловік: «Вони озброєні, вони агресивно настроєні, в них є коктейлі, в них і піротехніка, в них є все. Мої хлопці пішли з пустими руками».

О действиях милиции Осадчук говорит критично. Но не указывает на то, что милиционеры были заодно с нападавшими:

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: У відповідь люди з українською символікою почали розбирати бруківку і жбурляти її за живу огорожу з правоохоронців, які стали кордоном між двома таборами. За кілька хвилин протистояння почали з’являтися перші постраждалі. Швидкі ледве встигали забирати закривавлених людей до лікарень у них переважно поранення від куль, опіки від гранат та розбиті камінням голови. Міліція в перші хвилини виявилася неготовою до такої масової сутички, більшість правоохоронців чергували на стадіоні, де за годину повинна була початися гра. Вже згодом правоохоронці повністю оточили квартал і відтіснили опонентів по різні боки. Бій тільки що закінчився. Якщо бачите. Які результати розбиті машини, потрощена бруківка. Поки що міліція стоїть там і все заблоковано сміттєвими баками. Однак після короткого затишшя бійки почали спалахувати у різних точках середмістя. Тривають вони і зараз.

Далее во время прямого включения Осадчук оправдывает правоохранителей:

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Лідо, вітаю. Зараз постріли та вибухи перемістилися з центру міста ближче до залізничного вокзалу, де знаходиться Антимайдан. Наметове містечко палає. Саме туди дійшли майданівці, які сьогодні збиралися на мирну ходу за єдність України, вони просто розтрощили повністю табір, підпалили намети і там зараз все горить. Що стало таким переломним моментом під час сутичок - те, що майданівнцям вдалося захопити пожежну машину. Повісити на неї державний прапор і атакувати проросійськи налаштованих активістів. Останні почали розбігатися центром міста, їх доганяли. Міліція ледве встигала їх захистити від самосуду. Стосовно самої міліції, дійсно, спочатку дуже важко їй було зорієнтуватися, але потім потрохи вона почала брати під контроль ситуацію.

Журналист сообщает о том, что часть сепаратистов, возможно, были неместными:

Зараз наразі офіційної інформації від міліції про одного вбитого. Більш того, вони кажуть про те, що затримали людину, яка скоїла цей злочин. Зараз відома інформація, що терміново відбувається нарада з керівництвом області та силовиками на момент того, що ж робити далі. І останнє, є свідчення очевидців в соцмережах про те, що багато було не місцевих людей, які стояли за Антимайдан. Це говорить про те, що вони коли рухалися в бік залізничного вокзалу постійно опитували в перехожих, де ж знаходиться цей місце. І ще одна інформація неофіційна, але вона є, те, що перед в’їздом у місто Одесу був затриманий автобус з донецькими номерами, де всередині знаходилася зброя.

Говоря о том, что перед столкновением на блокпосту активисты задержали автобус с сепаратистами, журналист не указывает, что правоохранители отпустили боевиков восвояси. Нет информации и о том, что пророссийские (или российские?) боевики стреляли в украинских активистов.

На «Интере» во включении Андрея Анастасова говорится о том, что действия милиции были неадекватными:

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: Здравствуйте. Ситуация в Одессе остается сложной, хоть в целом несколько стабилизировалась. Но в центре города по-прежнему вспыхивают такие же уличные локальные бои между пророссийски настроенными и майдановцами. Беспорядки начались на Греческой улице в три часа дня. Фанаты футбольных клубов – одесского "Черноморца" и харьковского "Металлиста" – собрались здесь, чтобы пройтись маршем в честь единства страны, сюда же прибыли местные майдановцы, а также представители Самообороны. И как только колонна двинулась в сторону улицы Дерибасовской, как с соседней улицы прозвучали взрывы. Представители Самообороны говорят, что таким образом на них напали пророссийски настроенные. Они начали забрасывать своих оппонентов светошумовыми гранатами, фаерами, бросать камни, а также открыли огонь из огнестрельного оружия. Предлагаю посмотреть, как все это происходило, вкратце.

Парень: "Первое летело все оттуда, мы ничего не делали. Мы стояли, пели гимн. Есть видеозаписи, вы можете посмотреть. Они подошли, начали кидать. Милиция ничего не делает".

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: И действительно, многие футбольные болельщики, а также представители самообороны говорят, что действия милиции были не адекватны ситуации, мол, правоохранители как-то не активно пытались усмирить пророссийски настроенных. В МВД эти обвинения пока не комментируют.

Журналист говорит об огнестрельном характере ранений у пострадавших:

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: К сожалению, информация о погибшем подтвердилась. Это молодой человек со стороны майдановцев или со стороны футбольных болельщиков. он умер от огнестрельного ранения, пуля пробила легкое. Есть также информация, что несколько человек получили огнестрельные ранения, в том числе журналисты. Известно также, что десятки людей, если не сотни, сейчас находятся в больницах города, у них различные травмы, политравмы, в основном оттого, что попадали камни-булыжники в голову, разбивали головы, это черепно-мозговые травмы. И есть тяжело раненые, в тяжелом состоянии находятся люди. Еще добавлю, что есть информация о пострадавших милиционерах, их около десятка. И по неподтвержденной пока информации, около 20 человек задержаны, я имею в виду, участники этих беспорядков.

О трельбе журналист говорит и в другом включении.

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: Здравствуйте. За истекшее время ситуация в Одессе действительно резко обострилась, накалилась. Сейчас мы находимся на площади Куликово поле, где располагался палаточный лагерь пророссийски настроенных. После сегодняшних беспорядков, которые были в центре города, где уже установлено, что трое погибших в результате этих беспорядков, майдановцы и футбольные болельщики отправились на Куликово поле и по сути разгромили и сожгли этот палаточный городок. При этом пророссийски настроенные попытались укрыться в стоящем рядом здании дома Федерации профсоюзов, они там укрылись и оттуда начали, как утверждают очевидцы из самообороны, начали отстреливаться из винтовки и забрасывать людей дымовыми шашками. В итоге те в ответ забросали здание коктейлями Молотова, и оно просто вспыхнуло моментально, оно сейчас продолжает гореть. И самое страшное, что внутри еще остаются люди. Это жуткая картина: люди стоят на карнизах, видно, что многие из них не в состоянии спуститься самостоятельно, работают пожарные. Очень нехорошая ситуация. По неподтвержденным данным, четыре человека числятся уже погибшими, а по официальной информации, которую мы получили в скорой помощи, около 10 человек госпитализированы с различными ожогами отравлениями угарным газом. Сейчас все пылает на площади.

Интер, в отличие от «1+1», уже имел информацию, которую активно распространяли пользователи соцсетей: о том, что милиционеры и нападавшие на проукраинских митингующих использовали похожие знаки отличия, не препятствовали друг другу. Однако в эфире этого не прозвучало.

ICTV о действиях милиционеров говорит некритично:

Кореспондент: Міліція встигла встати між групами людей живим щитом. Втім, над їхніми головам почали літати димові шашки, під ногами розривалися вибухові пакети. Напередодні проросійськи налаштовані групи оголосили, що хочуть провчити харківських уболівальників та одеських євромайданівців, які хотіли пройтися ходою за єдину Україну центральними вулицями міста до стадіону, де о 17-й годині розпочався матч харківського "Металіста" та одеського "Чорноморця".

Віталій СВІЧИНСЬКИЙ, координатор одеської самооборони: "Сепаратисты сами пришли и напали на мирный ход, который должен был за Украину, за свободную Украину".

Огнестрельного оружия автор материала в руках антимайдановцев не заметил:

Кореспондент: У сепаратистів в руках, окрім бруківки, була травматична зброя, битки, кийки і коктейлі Молотова. Сутичка відбулася в межах одного кварталу Грецької вулиці. випадковими жертвами стали автомобілісти та власники магазинів. Через півгодини сутичок з’явилися перші поранені. У них вогнестріли. Потім зіткнення перейшли на Деребасівську та в міський сад Одеси. Тіло молодого закривавленого чоловіка знайшли на перетині вулиць Деребасівської та Преображенської. Пізніше міліція підтвердила його смерть. Серед постраждалих і правоохоронці. Прихильники єдиної України в основному захищалися, кидаючи у нападників тротуарну плитку. Як щити, вони використовували кришки від сміттєвих баків, дорожні знаки і металеві огорожі. Міліції спершу вдалося зупинити зіткнення та час від часу відбувалися локальні бійки. За останніми даними, футбольні вболівальники, самооборона та прихильники Одеського Євромайдану заблокували проросійськи налаштованих радикалів на Грецькій площі. Хоча сепаратистів менше, аніж майданівців, вони більш агресивні. Кидають коктейлі Молотова та стріляють з травматичної зброї. Міліція намагається стримати обидві сторони конфлікту. Втім нікого не затримують.

Однако, уже в следующем материале «Факты» сообщают о стрельбе:

Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Зовсім свіжа інформація щойно з’явилася саме з Одеси. Там після тимчасового затишшя поновилися зіткнення прихильників єдності Україні і сепаратистів. Ось "УНІАН" передає, що зараз в центрі міста в районі Грецької площі навіть стріляють. І один з активістів повідомив, що у сепаратистів є травматична і вогнепальна зброя. В тому числі автоматична. За словами активіста Євромайдану, вони виявили недалеко від місця зіткнення автомобіль сепаратистів із державними номерами Донецької області, у якій знаходилася вогнепальна зброя. Ми стежимо за подіями, і можливо протягом випуску ще надійде нова, свіжа інформація.

СТБ рассказывает о том, что антимайдановцы стреляли из боевого оружия, а также передает слова очевидцев о том, что действия милиции были неадекватны происходящему.

Тетяна МИЛИМКО, кореспондент: 15 година, Соборна площа Одеси. На мирний мітинг тут зійшлися прихильники єдиної України. Зібрання почали традиційно – державним гімном. Аж раптом з боку Дерибасівської почали доноситися вибухи та проросійські гасла. Між двома таборами мітингувальників вишукуються правоохоронці, живим ланцюгом намагаються стримати натовп і запобігти бійці. Але молодики з георгіївськими стрічками прориваються. До активістів майдану за єдину Україну приєднуються Правий сектор та ультрас одеського футбольного клубу "Чорноморець" та харківського "Металіста", що приїхали до Пальмири на матч своїх команд. Футбольні вболівальники стали на захист одеських євромайданівців, у бік яких полетіли бруківка та коктейлі молотова. За кілька хвилин протистоянь полилася перша кров.

Чоловік: "Начали ломать машины, 4 человека у нас ранены, они стреляли из травматов. У них автоматы за спинами".

Тетяна МИЛИМКО, кореспондент: У хід іде вже легендарна зброя – бруківка. Одні трощать, інші кидають. З боку проросійських активістів знову чути постріли. Швидкі забирають поранених одного за одним. Правоохоронці безпорадно бігають між людьми і зрештою вирішують просто зникнути. Тікають так швидко, що ледь не збили автівкою людину. Після від’їзду правоохоронців стає відомо про першого застреленого активіста.

Хлопець: "Ми до нього підійшли, подивились – пульсу немає, нічого немає. Кого вже рятувати?"

Журналіст: "Молодий хлопець?"

Хлопець: "Я не бачив, обличчя було вже закрите. Я підбіг тоді, коли він вже помер".

Тетяна МИЛИМКО, кореспондент: Неподалік від вбитого євромайданівці знайшли і кулі.

Хлопець: "Мы нашли это там, где стояли за спинами у наших, в кавычках, органов защиты, в народе – мусора, по-другому не могу их назвать, вот таким люди в нас шмаляли. Есть убитые. Как это можно называть? Это травмат, это травматическое, а это – уже боевое".

Имея достаточно времени для подготовки материала, СТБ так и не обратил внимания на то, что милиция инападавшие боевики действовали де-факто заодно.

«Украина» упоминает о вооружении антимайдановцев:

Елена МИЛОВА, корреспондент: Развернули флаги и баннеры, построились рядами, спели гимн. Но как только колонна начала движение, на нее накинулись представители Антимайдана под российскими флагами в балаклавах и с георгиевскими лентами на рукавах. В футбольных фанов полетели камни, дымовые шашки. Чуть позже началась стрельба. Милиционерам не сразу удалось разделить дерущихся кордоном. Но радикалов и это не остановило. Очевидцы говорят, сепаратисты вооружены дубинками, коктейлями Молотова и автоматами Калашникова. Сторонники единой Украины защищались тротуарной плиткой и крышками от мусорных баков…

Елена МИЛОВА, корреспондент: Вскоре правоохранители зачистили улицу Греческую. Очевидцы говорят: пророссийские радикалы разбежались, продолжая стрелять.Столкновениями охвачен практически весь центр города. В противостоянии уже пострадали около пятидесяти человек, как минимум у четверых – огнестрельные ранения, у двух десятков разбиты головы. Пострадали и несколько милиционеров. Но несмотря на продолжающееся столкновение, матч между «Черноморцем» и «Металлистом» начался по расписанию.

Никакой критики в адрес МВДшников в материале «Событий» не прозвучало.

Зато их действия прокомментировал гость студии – Виталий Кличко:

Евгений МИХИН, ведущий: О провокациях на майские праздники предупреждали, но провокации все равно удались. Почему силовики не смогли предупредить вот эти столкновения?

Виталий КЛИЧКО, лидер партии «УДАР»: Да, действительно, у нас была информация о том, что готовятся провокации, готовятся провокации в Одессе. И провокации эти только лишь начались, и очень большая вероятность того, что они также будут продолжаться в дальнейшем – на следующие дни и в выходные дни. И мы предупреждали…

Евгений МИХИН, ведущий: То есть стоит еще быть острожнее.

Виталий КЛИЧКО, лидер партии «УДАР»: Нужно быть крайне острожным, и огромная просьба – не участвовать в массовых акциях, которые могут использоваться ради провокаций. Ключевая задача – дестабилизировать ситуацию в Украине. Массовые беспорядки – как силовики к данному отнеслись… Я только что разговаривал с Эдуардом Гурвицем, который находится в Одессе, и он, к большому сожалению, как очевидец говорил о том, что когда шла атака и начались нападения, милиция, к большому сожалению, реагировала пассивно, только лишь отойдя в сторону. Я думаю, что в ближайшее время будет заседание Верховного Совета, где будет точно также подниматься вопрос о действиях силовиков.

«Первый национальный» дал минимум информации из Одессы.

Любов ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Кривавим побоїщем завершився сьогодні мітинг за єдність України в Одесі. В МВС підтвердили загибель трьох людей. 15 осіб потрапили до лікарень. Загалом постраждалих десятки, з них троє правоохоронців. Близько тисячі фанатів одеського і харківського футбольного клубів та активістів Євромайдану зібралися на Соборній площі. Коли рушили в бік вулиці Дерибасівської, на них напали проросійські активісти з битами, кийками і травматичною зброєю. За словами свідків, у декого з нападників бачили навіть автомати Калашникова. У людей летіло каміння, коктейлі Молотова, димові шашки та світлошумові гранати. Міліція розпочала кримінальне провадження за статтею "Масові заворушення". Зараз в Одесі після тимчасового затишшя поновилися зіткнення. У центрі міста знову чути постріли, горить табір прибічників федералізації.

УТ-1 в старых традициях просто умолчал о том, как вели себя силовики в Одессе.

Информации об огромном количестве сгоревших в здании Федерации профсоюзов на тот момент телеканалы еще не имели.

3 МАЯ, СУББОТА

В этот день СБУ заявила о том, что представители «Семьи» Януковича Арбузов и Клименко профинансировали провокации в Одессе.В свою очередь МВД сообщило, что большинство задержанных в Одессе – граждане России и жители Приднестровья, а СМИ подтвердили свидетельства очевидцев о том, что милиция и боевики, напавшие на мирное шествие, были заодно.

ТСН сначала не говорит о «неместных» сепаратистах:

Лідія ТАРАН, ведуча: 3 травня, субота в жалобі. В Україні вона триватиме два дні, в Одесі – три. Країна сумує за загиблими під час проведення антитерористичної операції внаслідок масових сутичок в Одесі. На Донбасі загинуло п’ятеро учасників антитерористичної операції, дванадцятьох поранено. Таке заявив її керівник Василь Крутов. Щодо втрат терористів, офіційна влада цифр не називає, лише каже про досить велику кількість загиблих, поранених, заарештованих. В Одесі на цей час підтверджена офіційна загибель 46-ти осіб. До медиків по допомогу звернулись 214 людей. 40 – у вкрай тяжкому стані. Поранених розміщують в міських лікарнях. Серед потерпілих переважна більшість – одесити. Силовики затримали майже півтори сотні людей. Кримінальні провадження розпочали за десятьма статтями. Зокрема, масові заворушення, навмисні вбивства, захоплення держустанов. Серед кадрових рішень – звільнення керівника одеської обласної міліції Петра Луцюка. На понеділок в Одесі призначено екстрену сесію облради.

О налачии среди нападавших иностранцев рассказывает позже Сергей Осадчук:

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Лідо, вітаю. В Одесі оголошено триденну жалобу. На всіх державних установах приспущені прапори, вони з чорними стрічками. І у місті відмінено усі розважальні заходи. Стосовно висновків урядової комісії, яка від учора працює в місті, там переконані, що масові безлади в Одесі готувалися заздалегідь, і до цього причетні не лише місцеві проросійські активісти, а й громадяни сусідніх держав. Зокрема, Росії та Придністров’я. В інтернеті вже з’явилися фото документів кількох затриманих за організацію та вчинення масових безладів та провокацій. Усі вони – з родин силовиків сусіда-окупанта. За повідомленнями міліції, більшість затриманих, а їх зараз понад півтори сотні, – не громадяни України. Прошу, пряма мова.

Віталій ЯРЕМА, перший віце-прем'єр України: "Я хочу сказать, что среди людей, которые принимали участие в этой драке и в грубых нарушениях общественного порядка, и среди погибших есть иностранцы. К сожалению, я больше не могу рассказать, это вопросы следствия, и следователи меня просили эту информацию не распространять".

Сергей Осадчук упоминает о том, что «в прокуратурі вже порушено десять кримінальних проваджень щодо вчорашніх подій, зокрема, і стосовно дій міліції і рятувальників. Вони класифікують їх як халатні дії.»

Журналист акцентирует внимание на возможном сговоре правоохранителей и боевиков:

Лідія ТАРАН, ведуча: Область чекають кардинальні кадрові ротації. В уряду є багато запитань і до керівника Одещини, і до силовиків. Дії правоохоронців, які назвали саботажем, вже розслідує прокуратура в рамках кримінального провадження. Головного міліціонера регіону звільнено з посади, і обіцяють оцінити роботу кожного міліціонера під час масових безладів.

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: У місті футбольний матч і анонсована хода фанатів з Одеси та Харкова. На тлі поствійних повідомлень про ймовірні провокації міліція працює у посиленому режимі. На кого працює – стає зрозуміло вже з перших хвилин від початку заворушень. На ходу вболівальників з державними прапорами суне натовп з палицями, гранатами, пістолетами й автоматами. Спочатку його начебто і намагаються зупинити, проте згодом камери і фотоапарати фіксують неймовірні кадри. Ось проросійський активіст стріляє з пістолета у людей з державною символікою, а за його спиною визирає заступник керівника обласної міліції Дмитро Фучиджи. А ось цей мисливець полює на людей з карабіну "Сайга" просто зі спин оточення силовиків. Має час прицілитися і не боїться нічого – захищений. Озброєні люди з "Антимайдану" мають на руках червоні пов’язки, щоб у сутичках розпізнавати своїх. Їхніх багато. Зокрема, й серед правоохоронців – вони теж масово помічені.

Віталій ЯРЕМА, перший віце-прем'єр України: "Акція була абсолютно проплачена з боку сепаратистськи налаштованих груп людей, які готувалися до цього. Крім того, сьогодні є ознаки, ще раз наголошую, ознаки про причетність деяких працівників міліції до цих акцій. І ви знаєте, про що я говорю – це і про ці червоні позначки, це і про те, як вони рухалися. Я думаю, що слідство, Генеральна прокуратура дослідить ці всі факти і дасть належну юридичну оцінку всім".

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Що їх ніхто не захистить у мирній ході, фанати зрозуміли одразу. Кинулися розбирати бруківку, щоб відбиватися від куль і зводити барикади. До міліції було не докричатися. Коли на бруківку впадуть перші вбиті – розлючені фанати рушать на Куликове поле, звідки прийшли їхні нападники. Зрозуміло – крові проллється ще більше. Але поруч не буде жодного міліціонера. Горітимуть намети, спалахне Будинок профспілок. У вогняній пастці сотні людей. Під будинком – не менше. Вибухають гранати і "коктейлі Молотова". Пожежники не можуть пробратися через натовп і розгорнути рятувальні драбини. Евакуація запізнюється. 36 людей вчадіють, не дочекавшись порятунку. І лише тоді міліція почне арешти. У активістів "Антимайдану" вилучають вогнепальну, нарізну і травматичну зброю. Більшість затриманих – громадяни Росії та жителі сусіднього Придністров’я. Керівник міліції виступає із заявою.

Петро ЛУЦЮК, звільнений керівник обласної міліції: "Запевняю, що міліція зробить все від неї залежне, аби притягнути до відповідальності усіх винних осіб".

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Це остання його заява. Посадовця відправлять у відставку.

Ігор БОРШУЛЯК, прокурор Одеської області: "Впевнений, що при своєчасних та рішучих діях працівників міліції та Служби надзвичайних ситуацій людських жертв можна було би уникнути. Тому прокуратурою області ще вчора розпочато кримінальне провадження за фактом неналежного виконання працівниками органів внутрішніх справ своїх службових обов’язків, що потягло за собою тяжкі наслідки".

Сергій ОСАДЧУК, кореспондент: Урядовці кажуть: звільненням обласного міліціонера справа не обмежиться. За саботаж обіцяють повну ротацію всього особового складу. Не виключають, що серед міліціонерів знайдуть і зв'язок з організаторами кривавих подій. Є припущення, що вони були не лише місцеві.

ТСН дает информацию о, якобы, причастности Арбузова и Клименко к побоищу в Одессе:

Лідія ТАРАН, ведуча: Диверсійні дії в Одесі мали стати початком розгойдування ситуації у всіх південних регіонах України, – заявляють в СБУ. Внаслідок роботи Служби безпеки терористи залишилися без місцевої підтримки в Харкові, Миколаєві та Херсоні. Масові заворушення в Одесі, які вчора призвели до загибелі такої кількості людей, були профінансовані колишнім віце-прем'єром Арбузовим і колишнім головою Міністерства доходів і зборів Олександром Клименком, які нині переховуються. Таке заявляють в Службі безпеки України. Самі зіткнення в Одесі проходили за участі незаконних військових формувань з Придністров’я, а координувалися диверсійними загонами з Росії.

Катерина КОСАРЄВА, представниця прес-центру СБУ: "Провокації, які відбулися 2 травня в місті Одеса та призвели до зіткнень і масових жертв серед людей, сталися за зовнішнього втручання і профінансовані колишніми високопосадовцями уряду Януковича, який переховується у сусідній державі, – Арбузовим та Клименком. За задумом організаторів мала стати початком широкомасштабної дестабілізації ситуації у всіх південних регіонах нашої держави".

Есть и позиция самого Клименко и Арбузова:

Лідія ТАРАН, ведуча: Колишній голова Міністерства доходів і зборів Клименко і колишній перший віце-прем'єр Арбузов заперечили свою причетність до кривавих заворушень в Одесі. Клименко про це написав на своїй сторінці в соцмережі, а Арбузов розповсюдив відповідну заяву через ЗМІ. Замість виконання своїх прямих обов’язків влада займається "полюванням на відьом" і намагається відповідальність з себе зняти, – вважає колишній віце-прем'єр. На думку Клименка, вина за події в Одесі повністю лежить на чинній владі.

Олександр КЛИМЕНКО, екс-міністр доходів і зборів України: "Меня просто шокировало заявление СБУ. Я хочу еще раз подчеркнуть, что никакого отношения к финансовым вопросам и поддержке, в которой обвиняет в своем заявлении СБУ, я не имею".

Не дает второй стороны «Интер»:

Алексей ЛИХМАН, ведущий: Кровавые события в Одессе были профинансированы бывшим первым вице-премьер-министром Украины Сергеем Арбузовым и экс-министром доходов и сборов Александром Клименко. Об этом заявила представитель пресс-центра СБУ Екатерина Косарева. По её словам, профинансированная бывшими чиновниками диверсия в Одессе была направлена на срыв стабильности на юге Украины и, по замыслу организаторов, должна была стать началом масштабной дестабилизации ситуации в остальных южных регионах страны.

Екатерина КОСАРЕВА, представитель пресс-центра Службы безопасности Украины: "Події за участі незаконних військових формувань з території невизнаного Придністров’я координувалися диверсійними групами з Російської Федерації. Провокації сталися за зовнішнього втручання і профінансовані колишніми високопосадовцями уряду Януковича, які переховуються у сусідній державі – Арбузовим та Клименком.

Зато подливает масла в огонь обвинений комментарий «Правого сектора», который все чаще стал появляться в эфирах «Интера»:

Алексей ЛИХМАН, ведущий: Вчера в Одессе убили двоих активистов "Правого сектора". Один из них - Игорь Иванов – член политсовета. В партии уверенны: это было целенаправленное убийство. Виновных обещают наказать.

Борислав БЕРЕЗА пресс-секретарь "Правого сектора": "Я уверен, что Арбузов и Клименко не просто финансировали, они планировали и озвучили все те действия, которые мы вчера увидели в Одессе. Мы их найдем и накажем, независимо где они будут – в России, Казахстане и другом месте. Если они думают, что они спрятались – мы вытащим их на свет Божий и накажем".

В своем сюжете Андрей Анастасов критикует милицию:

Много вопросов и к милиции: почему изначально не предотвратили нападение пророссийских. О появлении последних в городе было хорошо известно силовикам. А на этих фотографиях вообще – и у боевиков, и людей, одетых в милицейскую форму – одинаковые красные повязки.

Олег ВЛАСЮК, старший прокурор прокуратуры Одесской области: "З даного приводу поки що ніяких коментаріїв ми не маємо. Ми це питання також… це є також предметом досудового розслідування кримінального провадження".

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: Сегодня утром своей должности лишился главный милиционер области Пётр Луцюк.

Игорь БОРШУЛЯК, прокурор Одесской области: "Розпочато кримінальне провадження за фактом неналежного виконання працівниками органів внутрішніх справ своїх службових обов’язків, що потягло за собою тяжкі наслідки".

Автор сюжета озвучивает и версию вины местного руководства:

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: Экс-губернатор Одесской области Николай Скорик считает: вина в произошедшем лежит исключительно на руководстве региона. Мол, нынешний глава облгосадминистрации Владимир Немировский чрезмерно акцентировал внимание на палаточном городке антимайдановцев – на Куликово поле.

Николай СКОРИК, депутат Одесского облсовета: "Всё время говорилось о том, что нужно к девятому мая очистить Куликово поле от Антимайдана с тем, чтобы провести там парад. Всё время накручивалось противостояние: давайте одних против других. Они что, не понимали, чем это закончиться?"

Во включении Анастасова также идет речь об иностранцах – участниках нападения:

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: Здравствуйте, Алексей. Сейчас в городе беспорядков нет. Но сказать, что ситуация абсолютно спокойная, нельзя. Дело в том, что прямо в эти минуты возле здания городского управления милиции на улице Преображенской проходит митинг. Митинг проводят активисты Антимайдана. Они требуют освободить из-под стражи тех людей, которые были задержаны вчера после беспорядков. И как сообщают сейчас мои коллеги, на данный момент нет никаких стычек или провокаций, драк. Но в то же время до конца быть уверенным, что все закончится благополучно, еще нельзя. Сегодня также в Одессу прибыли первый вице-премьер-министр Виталий Ярема. Он рассказал некоторые подробности расследования, которые проходят по вчерашним событиям. Он осмотрел Дом профсоюзов, который горел, и там, где погибло очень много людей. Рассказал, что видел тела погибших людей. Сказал, что, скорее всего, люди умерли на месте. Как-то очень неестественно быстро замерли в таких вот позах, в которых он их увидел. И это может свидетельствовать о том, что в здании использовался какой-то газ. Какой именно газ, какое это вещество – пока сказать нельзя. Сейчас этим занимаются эксперты, изучают, берут образцы. Также Виталий Ярема приоткрыл некоторые подробности расследования..

Виталий ЯРЕМА, первый вице-премьер-министр Украины: "Среди людей, которые принимали участие в этой драке и в грубых нарушениях общественного порядка, и среди погибших есть иностранцы".

Андрей АНАСТАСОВ, корреспондент: О гражданах каких именно стран идет речь, чиновник не уточнил. Но в то же время на сайте областного управления милиции сегодня появилась информация, что это страны… в частности, речь идет о России и Приднестровье.

ICTV дает включение Дарки Олифер, которая упоминает о том, как украинские активисты гибли от пуль

Тут багато місць різних, де гинули люди від вогнепальної зброї, у яких стріляли просто з дахів. І це найбільше, що обурило людей, які вчора вирушили вже на Куликове поле. Також хочу сказати і радісні новини: Одеса потроху оговтується від того, що сталося, і кав’ярні, які вчора розбирали на барикади, які вчора трощили, їх вже починають ремонтувати. І люди дуже обурені всим, що відбулося. Люди не можуть зрозуміти, як таке можна було зробити зі своїм улюбленим містом, зі своєю Одесою.

Говоря об иностранцах-провокаторах, журналист использует оценочные суждения, при этом не подкрепляя их никакими данными, кроме собственного мнения:

«Незрозуміло, яким чином всі ці сотні, якщо не тисячі провокаторів, засланих з інших країн, з-за кордону – бо зрозуміло, що в Одесі такого не могло відбутися, - принаймні серед тих, хто брав участь у найсильніших, у найжорстокіших правопорушеннях, найжорстокіших заворушеннях, вчора одеситів не було. І на всі і запитання теж доведеться комусь відповідати».

О том, что милиция прикрывала нападавших, Олифер не говорит.

Но об этом упоминает ведущий со ссылкой на вице-премьера Виталия Ярему:

Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Тим часом знаємо, що трагедія в Одесі – це ланка одного ланцюжка заходів для дестабілізації ситуації в Україні. Перший віце-прем'єр-міністр України Віталій Ярема каже, що напад озброєних та добре екіпірованих бойовиків на мирних футбольних уболівальників був спланований та оплачений росіянами. Мовляв, що є ознаки причетності окремих правоохоронців, котрі могли навіть допомагати сепаратистам і не заважати їм чинити провокації. Тим часом з посади звільнено Петра Лунцюка – керівника обласного управління через те, що правоохоронці під час трагічни подій не затримали нападників. Генеральна прокуратура вже розслідує факти поведінки міліції під час сутичок фанатів із проросійськими активістами.

Без второй стороны рассказывают о причастности Арбузова и Клименко к провокации:

Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: За провокаціями, які призвели до смерті десятків людей в Одесі, стоять колишні високопосадовці Януковича – Сергій Аксьонов та Олександр Клименко. Саме вони профінансували сепаратистське заворушення, а нині переховуються в Росії. Прес-служба СБУ розповідає, що на Донбасі піймали бандита - завербованого росіянами громадянина України 1978-го року народження, який був правою рукою так званого Авера – терориста із найближчого оточення російського офіцера стрілка. Нині цього затриманого допитують. Керівник Антитерористичного центру Василь Крутов твердить, що покарані будуть всі злочинці, хоч, пояснює, українські бійці тепер вже мають справу із жорстокими і добре вишколеними найманцями з іншої держави.

Василь КРУТОВ, заступник голови СБУ, керівник антитерористичного центру: «Ситуация действительно находится под контролем. Проведение антитеррористической операции на территории восточных областей, а в данном случае – на территории Донецкой области, - ни в коем случае не ставит под угрозу проведение президентских выборов в нашей стране».

Также дают мнение Дмитрия Тымчука о причастности к столкновениям спецслужб России:

Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ, ведучий: Координатор руху «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук теж переконаний, що кровопролиттям в Одесі керувала Москва. Від початку березня до кінця квітня «Інформаційний опір» мав дані про прибуття на територію Придністров’я спецпідрозділів російської армії і ГРУ, козацтва та російських ультранаціналістів. Всіх їх супроводжували співробітники ФСБ. До початку травня на території Придністров’я було зосереджено приблизно 1700 російських військових і понад дві тисячі координованих ФСБ радикалів. Диверсійно-розвідувальним групам російського спецназу ставили завдання у взаємодії з місцевими проросійськими сепаратистами – дестабілізувати ситуацію на півдні України, а насамперед в Одесі. Активну фазу операції із захопленням місцевих органів влади планували на 9 травня. За таким же сценарієм мали б розгортатися події у Миколаєві і Херсоні. Однак початок активної фази антитерористичної операції у Слов’янську змусив російське керівництво форсувати події на півдні.

«Украина» говорит об иностранцах:

Евгений МИХИН, ведущий: Количество погибших во время столкновений в Одессе возросло до 42-х человек, еще более 200 пострадавших обратились за медицинской помощью. По факту вчерашних массовых столкновений милиция возбудила уголовное дело. Задержаны 144 человека, среди них есть и иностранцы. Что происходит в Южной Пальмире, расспросим депутата областного совета Алексея Гончаренко.

- Добрый вечер! Что сейчас происходит в Одессе?

Депутат горсовета Гончаренко упоминает о стрелявших провокаторах. При этом озвучивает подробности, которые не прозвучали в эфирах других каналов:

Алексей ГОНЧАРЕНКО, депутат Одесского областного совета: В эти минуты в городе спокойная ситуация, и сейчас, в общем-то, все спокойно. Но если будет снова попытка… Достаточно нескольких автобусов из Приднестровья, которые могут вполне организовать наши соседи и спецслужбы для того, чтобы снова взорвать ситуацию в городе. Вчера на мирное проукраинское шествие напали представители пророссийских сил, используя огнестрельное оружие, в том числе и автоматы Калашникова. Они стреляли, люди погибли. После этого началось побоище. Я думаю, что это была провокация. Те, кто стрелял из огнестрельного оружия, сразу из города ушли. Это были не местные. А просто дальше уже началось побоище, к сожалению, между одесситами. И в результате него погибло очень много одесситов. И это очень страшная трагедия.

О стрелках рассказывает в своем сюжете журналист Юлия Плисенко:

Юлия ПЛИСЕНКО, корреспондент: Сегодня в Одессе попрощались с погибшими. В Доме профсоюзов продолжаются следственные действия. По версии сепаратистов, здание подожгли «ультрас». Свидетели же событий уверяют, огонь вспыхнул на втором и третьем этажах, когда сами пророссийские активисты готовили коктейли Молотова и стреляли в толпу из окон. Эту версию рассматривают и сами правоохранители, в частности, первый вице-премьер-министр Виталий Ярема, который лично прилетел в Одессу.

Есть данные об иностранных боевиках, присутствует анализ действий милиции, журналист показывает доказательства их причастности к беспорядкам:

Юлия ПЛИСЕНКО, корреспондент: Однако и к самим правоохранителям у самих одесситов масса вопросов и претензий.

Владимир КУЦЕНКО, житель Одессы: «Для меня очень больно, что продажные наши начальники милиции допустили вот это – то, что приехали через 30-40 минут, после того, как дом уже сгорел».

Юлия ПЛИСЕНКО, корреспондент: На данный момент правоохранительные органы задержали 172 человека как участников массовых беспорядков. В них обвиняют активистов с обеих сторон. Правда, самих правоохранителей среди них нет. При том, что в интернете появилось большое количество видео- и фотодоказательств их прямой причастности. Вот милиция не вмешивается и даже прикрывает стрелков с оружием. А вот и красные ленты – одинаковые – у пророссийских нападающих и милиционеров. Тем временем в СБУ подтвердили: среди нападавших сепаратистов и жертв в Доме профсоюзов есть и иностранцы.

Екатерина КАСАРЕВА, сотрудник пресс-центра СБУ Украины: «Події за участі незаконних військових формувань з території невизнаного Придністров’я координувалися диверсійними групами з Російської Федерації».

Юлия ПЛИСЕНКО, корреспондент: Вопросы с руководством милиции области планируется обсудить уже завтра в Администрации Президента. Виталий Ярема уже заявил: Одессу ждут большие ротации. Уже уволен начальник областного управления милиции Петр Луцюк, есть вопросы и к губернатору области Владимиру Немировскому.

«Первый национальный» в сюжете Владимира Мельника говорит о бездействии милиции во время столкновений:

Володимир МЕЛЬНИК, кореспондент: Напередодні євромайданівці за участі одеських і харківських футбольних фанатів зібралися на марш «За єдність України». Прямували до стадіону «Чорноморець», де мав відбутися матч. Утім на дорозі стали озброєні проросійські активісти. Зав’язалася бійка. Міліція бездіяла.

Автор говорит о причастности Арбузова и Клименко (без позиции последних), упоминает иностранных боевиков, но обращает совсем немного внимания на то, что к столкновениям была причастна милиция.

Володимир МЕЛЬНИК, кореспондент: Правоохоронці порушили низку кримінальних справ. Зокрема, за статтями про навмисні вбивства, масові безлади, захоплення державних установ. Слідчі доводять – в одеській трагедії винні російські терористи, та колишні українські чиновники вищого ешелону влади.

Катерина КОСАРЄВА, прес-секретар СБУ: «Провокації, які відбулися 2 травня в місті Одеса, та призвели до зіткнень і масових жертв серед людей, сталися за зовнішніми втручання, і профінансовані колишніми високопосадовцями уряду Януковича, які переховуються у сусідній державі. Арбузовим та Клименком. Події за участі незаконних військових формувань з території невизнаного Придністров’я координувалися диверсійними групами з Російської Федерації».

Володимир МЕЛЬНИК, кореспондент: Міліція затримала понад 130 людей, котрі брали активну участь у масових безладах. Здебільшого це громадяни Росії та Придністров’я. Правоохоронці закликали одеситів не вірити проросійській пропаганді, і уникати участі в сумнівних акціях. Тим паче, що за оперативними даними української розвідки, диверсійна робота спецслужб Федерації була спрямована не тільки на дестабілізацію ситуації в місті».

Катерина КОСАРЄВА, прес-секретар СБУ: «Диверсія в українському місті Одеса була спрямована на зрив стабільності на Півдні України. І за задумом організаторів мала стати початком широкомасштабної дестабілізації ситуації у всіх південних регіонах нашої держави. Завдяки активній позиції місцевих мешканців, вдалося зірвати зухвалий задум організаторів, і спеціальних служб РФ».

Володимир МЕЛЬНИК, кореспондент: Наразі впізнали тіла десяти загиблих у будинку профспілок. Усі вони одесити. Слідчо-оперативна група і далі працює на місці трагедії. Після кривавих подій звільнили начальника обласної міліції. Щодо нього розпочали службове розслідування. Нині порядок у місті охороняють дві сотні патрулів.

Автор не обратил внимание на многочисленные фото- и видеодоказательства совместной «работы» милиции и нападавших.

ИТОГ:

Безусловно, ключевым событием недели стало кровавое столкновение в Одессе. И здесь некоторые каналы (Первый национальный, ICTV) не акцентировали внимание на имеющихся доказательствах совместных действий боевиков и милиции. Все каналы, кроме «1+1», не дали комментария Александра Клименко, оправдывающегося в своей непричастности к беспорядкам. Таким образом, возникает ощущение, что позицию отставных опальных чиновников могут игнорировать и дальше, если посчитают нужным.

В эфире стало меньше заказных материалов от кандидатов в президенты. Это произошло благодаря телеканалу «1+1», который пошел путем Первого национального и стал давать информацию о кандидатах только тогда, когда она представляет общественно важный интерес.

Интересную тенденцию стал показывать «Интер»: в то время, как остальные каналы чаще всего не обращают внимания на заявления «Правого сектора» или высказываются о нем критично, «Подробности» активно подают мнение его представителей и в критике ПС особо не замечены.

Моніторинг здійснюється за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / podrobnosti.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3018
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду