Канал Княжицького здобув місце в мультиплексі

Канал Княжицького здобув місце в мультиплексі

25 Вересня 2014
9088
25 Вересня 2014
15:59

Канал Княжицького здобув місце в мультиплексі

9088
«Еспресо TV» придбав цифровий канал «Голдберрі», який продавався в пакеті з «Вінтажем». Яка вартість угоди, які плани в покупця і що про це думає Нацрада?
Канал Княжицького здобув місце в мультиплексі
Канал Княжицького здобув місце в мультиплексі

Компанія дружини Миколи Княжицького «Новини-ТВ» (супутниковий телеканал «Еспресо TV») придбала компанію «Голдберрі», що має місце в цифровому ефірному мультиплексі МХ-3. За даними джерел «Детектор медіа», разом з «Голдберрі» в пакеті продавався ще один цифровий ліцензіат - «Корона санрайс» («Вінтаж-ТВ»). «Голдберрі» і «Корону санрайс» у Нацраді представляла одна юристка компанії Jurimex. Але пан Княжицький запевняє, що купив лише «Голдберрі». Особу продавця і вартість угоди він не розголошує. На базі ліцензії «Голдберрі» розвиватиметься «Еспресо TV», і Нацрада не планує заперечувати проти такого переформатування.

 

ТОВ «Новини-ТВ», яке має ліцензію на супутникове мовлення під логотипом «Еспресо TV», придбало ТОВ «Голдберрі», яке володіє ліцензією на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-3. Про це повідомила директор «Еспресо TV» Катерина Єрмолович на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, де розглядалося питання позапланової перевірки ТОВ «Голдберрі». За її словами, зараз завершуються юридичні формальності, і на базі «Голдберрі» буде розвиватися телеканал «Еспресо TV». Засновник «Еспресо TV», народний депутат Микола Княжицький повідомив «Детектор медіа», що угоду з придбання компанії «Голдберрі» вже завершено, а ліцензія компанії перебуває в процесі переоформлення.

 

Продавець і сума угоди

 

Зі слів пана Княжицького, переговори про купівлю «Голдберрі» тривали кілька місяців. З ким велися переговори та в кого було придбано компанію, депутат-медійник не розголошує - каже, що поки не переоформлено ліцензію, про це повідомляти зарано.

 

Телеканал «Голдберрі» колись належав екс-нардепу Едуарду Прутніку та нинішньому члену Нацради Олександру Ільяшенку. Після цифрового конкурсу, на якому цей супутниковий канал виграв місце в мультиплексі МХ-3, його власником стало ТОВ «Астра фінанс» (у єдиному державному реєстрі ця компанія досі залишається власником «Голдберрі»). За даними єдиного державного реєстру, ця компанія належить Ганні Макарівні Гришко (вона ж є і керівником компанії). І «Голдберрі», й «Астра фінанс» були зареєстровані за однією адресою - вул. Червонопрапорна, 28-А в Києві, за якою також були раніше зареєстровані ще два цифрові ліцензіати - ТОВ «Корона санрайс» і ТОВ «Аспера 2011». Ці компанії, у свою чергу, мали зв'язок з телеканалом ТОНІС, кінцевим власником якого, за даними розслідування сайту «Наші гроші», могли бути Олександр Янукович та Сергій Арбузов.

 

Деякий час тому низка цифрових каналів, у тому числі «Голдберрі» та «Корона санрайс» («Вінтаж-ТВ») були виставлені на продаж. За інформацією співрозмовника «Детектор медіа», який брав участь у переговорах, три канали - цифровий ефірний та супутниковий «Голдберрі», а також цифровий ефірний «Корона санрайс» («Вінтаж-ТВ») - продавалися одним пакетом. Цей пакет спершу пропонувався за суму $ 5 млн, згодом - $ 3 млн, зрештою ціна опустилася до $ 1,5 млн, але з боргами, які сягали близько 18 млн грн (здебільшого борги перед компанією «Зеонбуд» за розповсюдження цифрового ефірного сигналу).

 

Суму угоди Микола Княжицький не розголошує, посилаючись на комерційну таємницю. З його слів, компанію придбано за кошти його родини. На запитання про вартість «Голдберрі» не схотіла відповідати і Катерина Єрмолович.

 

Микола Княжицький повідомив, що придбав лише компанію «Голдберрі» із цифровою ефірною та супутниковою ліцензіями. Про «Корона санрайс» («Вінтаж-ТВ») йому, з його слів, нічого невідомо. Цікаво, що і «Голдберрі», і «Корону санрайс» на засіданні Нацради представляла одна юристка - Катерина Неманіхіна з юридичної компанії Jurimex. Однак пані Єрмолович і пані Неманіхіна заявили, що це не є свідченням того, що в компаній один власник. «Це дві абсолютно різні компанії. Юрист є фахівцем у медіаправі і представляє різні компанії», - сказали вони.

 

Водночас пані Єрмолович підтвердила членам Нацради, що компанія «Голдберрі» має борги перед оператором і провайдером цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд». «Це питання буде вирішено найближчим часом», - сказала вона. На запитання членів Нацради, чи збирається компанія сплатити борги, пані Єрмолович відповіла: «Думаю, у нас не буде іншого виходу», на що член Нацради Олег Черниш сказав, що «є інші варіанти».

 

На запитання «Детектор медіа», чому було прийнято рішення купувати компанію із цифровою ліцензією, а не чекати рішення Нацради про перегляд результатів цифрового конкурсу, Микола Княжицький відповів: «Хто сказав що Нацрада це зробить? Вона могла це зробити з першого дня своєї роботи, але досі не прийняла цього політичного рішення. А "Еспресо TV" треба розвиватися вже зараз. Крім того, ми бачимо в списках до парламенту, що балотуються і Льовочкін, і Хорошковський, які стояли за цим цифровим конкурсом, і є загроза, що вони знову захочуть монополізувати телевізійний простір».

 

Покупець і його плани

 

Покупець ТОВ «Голдберрі» - ТОВ «Новини-ТВ» - належить дружині народного депутата Миколи Княжицького Ларисі Княжицькій (99%) і головному редактору «Еспресо TV» Вадиму Денисенку (1%). На етапі запуску каналу журналісти припустили, що його фінансує Давид Жванія. Микола Княжицький це заперечив. Згодом пан Княжицький повідомив, що пан Жванія виявився новим кінцевим власником каналу ТВі. Депутат-медійник стверджує, що «Еспресо TV» є проектом його родини.

 

24 липня Нацрада ухвалила рішення про видачу ліцензії ТОВ «Новини-ТВ» на супутникове мовлення під логотипом «Еспресо TV» строком на 10 років. Як відомо, компанія не змогла отримати ліцензію за попереднього складу Нацради. Попри це вона розпочала супутникове мовлення, користуючись латвійською ліцензією. Новий склад Нацради не став застосовувати до компанії родини пана Княжицького ніяких санкцій, і на одному зі своїх перших засідань видав їй супутникову ліцензію.

 

Згодом Нацрада порадила українським телекомпаніям, які мають труднощі з виробництвом власних новин, звертатися за інформаційними програмами до телеканалів «24» та «Еспресо TV». Також регулятор рекомендував провайдерам програмної послуги забезпечити всім своїм абонентам можливість перегляду програм цих телеканалів нарівні з програмами універсальної програмної послуги, і виконання цієї рекомендації враховував під час ліцензування та перевірок провайдерів.

 

Чи то поради Нацради вплинули, чи інші причини (наприклад, підготовка угоди), але канал «Голдберрі» почав ще влітку ретранслювати програми «Еспресо TV». Так само їх почав ретранслювати і «Вінтаж-ТВ». Катерина Єрмолович пояснила це журналістам так: «Для того, щоб прийняти рішення про придбання чогось, також треба зважити всілякі моменти. Спершу це була співпраця партнерська, яка протягом якогось часу змінилася на інший варіант. Ми можемо давати наші програми багатьом компаніям. Можливо, потім ми будемо переглядати нашу співпрацю з каналом "Вінтаж". Наразі завдання стоїть привести до ладу структуру, яку ми придбали».

 

Відтак, 8 вересня в компанії «Голдберрі» змінився директор - замість Марини Лукашенко на цю посаду прийшла Катерина Єрмолович, далі почався процес зміни редакційної ради.

 

Катерина Єрмолович повідомила журналістам, що на базі «Голдберрі» розвиватиметься канал «Еспресо TV». «Це можливість у юридичній площині в тому числі. Тому це буде той самий телеканал "Еспресо TV" на базі цієї ліцензії. Ми не бачимо ніяких перешкод для того, щоб переоформити ліцензію. Ми намагаємося якомога скоріше все привести до ладу», - сказала вона.

 

Що робити із супутниковою ліцензією компанії «Голдберрі», пан Княжицький поки не вирішив. «Можливо, ми запустимо ще один канал. Але це не так суттєво, бо зараз Нацрада видає супутникові ліцензії всім охочим», - додав він.

 

Нацрада дозволить переформатуватися переможцям цифрового конкурсу

 

Чи вдасться «Голдберрі» повністю стати «Еспресо TV» - залежить від регулятора. Нещодавно Нацрада завагалася, чи переоформлювати програмні концепції цифровим ліцензіатам, які перемагали в конкурсі з певною концепцією. Зокрема, регуляторний орган відклав питання переоформлення ліцензії каналу «Кіноточка» холдингу «Медіа Група Україна» на канал «Індиго TV».

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк на брифінгу 25 вересня повідомив, що Нацрада вже визначилася зі своєю позицією: «Ми вважаємо, що якщо канали до цього часу не здійснювали мовлення згідно з умовами ліцензії, вони будуть покарані попередженням. Але після цього ми вважаємо, що будемо надавати згоду на зміну програмної концепцію цим каналам». Судячи з його слів, після перевірок і можливих санкцій, і «Кіноточка», і «Голдберрі», і всі інші зможуть переформатуватися. «Ми будемо оцінювати кожну концепцію. Якщо хтось із ліцензіатів надасть заяву про зміну концепцій - найбільш вірогідно, що ми будемо її змінювати», - додав заступник голови Нацради.

 

Втім, позиція регулятора не стосується телеканалу «112 Україна», уточнив пан Шверк. «Відмінність ситуації полягає в тому, що канал «112» сьогодні намагається на базі п'яти регіональних ліцензій зробити загальнонаціональний канал - це трохи інша справа. Що стосується регіонального мультиплексу і регіонального конкурсу - у нас іще немає рішення. Якби «112» приніс концепцію з окремим регіональним мовленням у різних регіонах, ми б одразу прийняли рішення про зміну концепції. А зараз концепція збігається з концепціями загальнонаціональних каналів «1+1» (в плані інформаційного мовлення), 5 канал, «24». Я б їм порадив або отримати загальнонаціональну частоту або розвивати регіональне мовлення», - сказав заступник голови Нацради.

 

Тим часом Нацрада поки що не змогла провести позапланову перевірку «Голдберрі», яку призначила 4 вересня на підставі результатів моніторингу. Нагадаємо, за даними моніторингу, «Голдберрі» суттєво зменшив програми власного виробництва, які практично відсутні (за ліцензією - 10 год 48 хв, фактично - 17 хв), зменшив частку національного продукту (за ліцензією - 16 год 48 хв, фактично - 11 год 55 хв), збільшив часку програм іноземного виробництва (за ліцензією - 7 год 12 хв, фактично - 12 год 4 хв), в його ефірі відсутні розважально-музичні програми (за ліцензією - 3 год на добу).

 

Позапланова перевірка мала відбутися 17 вересня, але працівник Нацради не виявив ліцензіата за адресою, зазначеною в ліцензії, а вказані в ній телефони виявилися недійсними. Зазвичай через неможливість провести перевірку Нацрада оголошує компаніям попередження. Однак у цій ситуації регулятор взяв до уваги кілька нюансів. 10 вересня компанія «Голдберрі» подала заяву про переоформлення ліцензії у зв'зяку зі зміною редакційної ради та керівника (хоча без зазначення зміни адреси). А в день запланованої перевірки, 17 вересня, компанія попросила перенести дату перевірки, посилаючись на реструктуризацію в компанії. Тоді ж компанія вказала новий номер телефону і нову поштову адресу: вул. Червонопрапорна, 9/2, оф. 67.

 

Зрештою, всі члени Нацради одноголосно підтримали рішення про призначення додаткової перевірки «Голдберрі». Перевірятиметься дотримання чинної за ліцензією «Голдберрі» програмної концепції, а не концепції «Еспресо TV», наголосив на брифінгу член Нацради Владислав Севрюков. Втім, зі слів пана Шверка стає очевидним: «Голдберрі» отримає попередження, після чого Нацрада йому дозволить стати «Еспресо TV». І Микола Княжицький нарешті реалізує свій задум, який не вдалося здійснити з ТВі - запустить ще один загальнонаціональний ефірний канал.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9088
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
cox
3472 дн. тому
И потекло бабло...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду