Канал «112 Україна» не зміг переоформити свої цифрові ліцензії – Нацрада буде вирішувати долю регіонального мультиплексу

Канал «112 Україна» не зміг переоформити свої цифрові ліцензії – Нацрада буде вирішувати долю регіонального мультиплексу

12 Вересня 2014
5106
12 Вересня 2014
06:14

Канал «112 Україна» не зміг переоформити свої цифрові ліцензії – Нацрада буде вирішувати долю регіонального мультиплексу

5106
Канал «112 Україна» не зміг переоформити свої цифрові ліцензії – Нацрада буде вирішувати долю регіонального мультиплексу
Канал «112 Україна» не зміг переоформити свої цифрові ліцензії – Нацрада буде вирішувати долю регіонального мультиплексу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення перенесла розгляд питань про переоформлення ліцензій на цифрове ефірне мовлення п'яти компаній, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», до остаточного вивчення питання щодо проведеного конкурсу на вільні місця в цифрових мультиплексах МХ-1, -2, -3, -5, у тому числі на предмет дотримання збалансованості різноформатного мовлення в кожному з регіонів.

 

Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 11 вересня. Йдеться про ліцензії компаній ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір».

 

При цьому Нацрада переоформила супутникову ліцензію каналу( ліцензіат -ТОВ «ТРК "112-ТВ"»). Програмна концепція змінилася таким чином:

 

 

Було

Стало

Частка програм власного виробництва

8 годин 24 хвилини на добу

18 годин 40 хвилин на добу

Частка національного аудіовізуального продукту

20 годин 57 хвилин на добу

22 години 16 хвилин на добу

Максимальна частка аудіовізуальної продукції іноземного виробництва

3 години 3 хвилини на добу, з них 1 година 7 хвилин на добу інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі іноземного виробництва компаній Reuters Eastern Europe Limited, Euronews, Associated Press

1 година 44 хвилини на добу

Формат

інформаційно-розважальний. Фільмопоказ

інформаційно-просвітницький

Інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі

12 годин 20 хвилин на добу

17 годин 5 хвилин на добу

Культурно-мистецькі передачі

1 година на добу

30 хвилин на добу

Науково-просвітницькі передачі

1 година на добу

1 година 44 хвилини на добу

Розважальні та музичні передачі

1 година 50 хвилин на добу

відсутні

Підбірка музичних творів (для радіомовлення) та музичних кліпів (для телебачення)

відсутня

відсутня

Дитячі передачі та аудіовізуальні твори, розраховані на дитячу аудиторію (час трансляції 06:00 - 22:00, крім спеціалізованих каналів дитячого мовлення)

30 хвилин на добу

відсутні

Фільмопоказ

(для телебачення)

1 година 30 хвилин на добу

відсутній

Передачі іншого тематичного спрямування

відсутні

відсутні

Інше:

реклама

 

3 години 30 хвилин на добу

 

3 години 36 хвилин на добу

елементи оформлення ефіру

1 година 35 хвилин на добу

20 хвилин на добу

анонси, спонсорство, соціальна реклама

45 хвилин на добу

45 хвилин на добу

телеторгівля

відсутня

відсутня

 

За словами заступника голови Нацради Григорія Шверка, йому дуже подобається програмна концепція каналу «112 Україна». Але він нагадав про прецедент з іншим цифровим ліцензіатом - каналом «Кіноточка» холдингу «Медіа Група Україна», якому Нацрада поки що не дозволила переформатуватися на канал «Індиго TV». Регулятор відклав розгляд питання «Кіноточки» до прийняття концептуального рішення щодо розвитку цифрового ТБ.

 

«Це рішення призводило до прецеденту, щодо якого у нас не було концептуального рішення. Тут такий само прецедент. У нас дуже багато питань до конкурсу, який проводився щодо регіонального цифрового телебачення. Незважаючи на те, що мені подобається концепція, пропоную відкласти прийняття рішення до того, як ми визначимося із судовими позовами щодо мультиплексу МХ-5 і з тим, що ми робимо з регіональним цифровим телебаченням», - запропонував план Шверк.

 

«Усе питання в тому, чи є регіональним це мовлення, чи будуть місцеві та регіональні новини на "112". Ви пишете в концепції, що будуть включення з регіонів. Але це є і на "1+1", і на "Інтері". Вони не є регіональними компаніями, вони є загальнонаціональними. Я собі уявляв, що в одному регіоні будуть іти одні регіональні новини, в іншому - інші. Тоді б я це розглядав як регіональний канал», - підтримав пана Шверка член Нацради Олександр Ільяшенко і поцікавився, чи будуть в ефірі «112 Україна» йти окремі регіональні новини в кожному регіоні.

 

«Наша відмінність у тому, що "112" - це 17 годин прямого ефіру, такий обсяг не дає жоден канал країни, - розповів генеральний продюсер каналу «112 Укрїана» Сергій Логунов. - За нашою концепцією, у нас новини постійно оновлюються. Тому ми не можемо сидіти лише на новинах із центру. 65-70% у випусках основних новин - це регіони. За нашим мовленням 95% - це регіональні новини, особливо, враховуючи події на сході. Ми реалізуємо формат роботи зі стрингерами, яких ми називаємо соціальними кореспондентами. Плануємо відкриття п'яти корпунктів по країні».

 

«У вас зараз один сигнал іде на всі передавачі. А я говорю про те, що в один час на різних компаніях ітимуть різні новини», - уточнив пан Ільшенко. Його підтримав пан Шверк: «Є новини в Харкові, які цікаві всій країні. І ваша концепція чудово реалізує це. Але є харківські новини, які цікаві харків'янам і нецікаві більше іншим регіонам. І є дніпропетровські новини. Чи передбачає ваша концепція мовлення в Харкові для Харкова, у Дніпропетровську для Дніпропетровська?».

 

Сергій Логунов наголосив, що канал «112 Україна» піднімає регіональні новини до загальнонаціонального рівня. Відповідаючи на запитання Катерини Котенко, скільки випусків окремих регіональних новин, спрямованих на окремі регіони, виходить на каналі протягом дня, пан Логунов визнав, що таких новин немає - у «112 Україна» один сигнал.

 

Владислав Севрюков тим часом нагадав, що багато регіональних компаній не отримали цифрових ліцензій. «Є на ринку цілий сегмент незадоволених мовників, які вважають, що ви зайняли їхнє місце», - сказав він Сергію Логунову.

 

Член Нацради Олег Черниш вважає, що технологічно можливо забезпечити всі компанії з мережі «112 Україна» окремими регіональними новинами, але це дуже фінансово затратний варіант. «Власнику - пану Подщипкову - доведеться продати останній піджак, щоб технологічно вирішити питання регіонального мовлення. Мені здається дуже невдалим ваше рішення придбання цих регіональних компаній. Тому я буду утримуватися під час голосування. Я розумію, що є право телекомпанії змінити програмну концепцію, але як потім дивитися в очі регіональним компаніям, які не отримали ліцензій?», - сказав він.

 

Пан Черниш також звернув увагу каналу на програму «Народна прокуратура із Сергієм Капліним», яку на час виборчої кампанії, імовірно, доцільно закрити.

 

Присутній на засіданні директор каналу Андрій Подщипков, який раніше називав себе власником каналу, сказав, що один зі способів вирішення проблеми «112 Україна» - отримання загальнонаціональної цифрової ліцензії. «Принципово, це можливо, якщо буде оголошено конкурс у новий мультиплекс», - сказав на це Григорій Шверк.

 

Відтак, усі, за винятком Олега Черниша, проголосували за перенесення розгляду питань про переоформлення цифрових ефірних ліцензій компаній з мережі «112 Україна». Водночас одноголосно підтримали рішення про переоформлення супутникової ліцензії каналу.

 

Нагадаємо, що 21 серпня Нацрада оголосила шість попереджень усім шести компаніям, що входять до мережі телеканалу «112 Україна»: ТОВ «ТРК "112-ТВ"» (супутникова ліцензія), ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» (цифрові ефірні ліцензії регіональних компаній, об'єднаних у загальнонаціональну мережу). Регулятор призначив санкції за результатами позапланової перевірки ТОВ «Новий формат ТВ» і за результатами моніторингів інших п'яти компаній з мережі «112 Україна», які зафіксували суттєві зміни формату і програмної концепції, порівняно з ліцензіями.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5106
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дима
3512 дн. тому
Согласен с Валиком!пытаются избавится от нормального канала любыми тупыми отмазками...
Натали
3512 дн. тому
Конечно они не смогли переоформить лицензию, когда им палки в колеса небось со всех сторон вставляют!Дайте нормально развиваться отличному и молодому каналу!
Николай
3513 дн. тому
Нацрада и что же вам так не йметься?или это Порошенко так на вас давит, мол конкурентов надо убрать...а жаль что так...ведь самый адекватный и нормальный канал из всех укр сми...
Интересующийся
3513 дн. тому
Не дают работать нормальным каналам и хоть ты тресни...
Валик
3513 дн. тому
Безпонтовая отмазка для запрета(((
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду