Формати українського завтра

Формати українського завтра

19 Вересня 2014
7676
19 Вересня 2014
18:40

Формати українського завтра

7676
У межах Kiev Media Week-2014 відбувся «день форматів»: експерти Франції, Швеції та США поділилися своїм баченням тенденцій на ринку телевиробництва. Аудиторія побачила трейлери понад 30 найновіших шоу з різних країн. У тренді – дейтинг-шоу, «зіркові» реаліті, конкурси талантів і вікторини. В окрему тенденцію виділилися програми, в яких останнє слово за глядачем – він бере участь через додатки для ґаджетів.
Формати українського завтра
Формати українського завтра

Українські формати на експорт

 

15 вересня, у день відкриття міжнародного медіафоруму Kiev Media Week, який цього року проходить під слоганом Make Content Not War, відбулося формат-шоу. Цього року організатори та експерти зробили акцент на тому, що Україна тепер не лише купує й успішно реалізовує закордонні формати, але нарешті пішов і зворотній процес: європейські канали почали звертати увагу на продукт зі Східної Європи та України. Скажімо, шоу «Розсміши коміка» («Студія Квартал 95») продано у понад 10 країн, серіал «Нюхач» придбали у Франції та Естонії.

 

Аби іноземним мовникам було простіше «відкривати Україну», точніше українські телевізійні ідеї, на формат-шоу продюсер Film.ua Ірина Костюк представила перший каталог українських форматів UA Formats. До англомовного каталогу увійшли 14 успішних українських форматів, які в різні роки транслювалися на телеканалах СТБ, «1+1», Новому каналі, «Інтері» та ICTV: «Караоке на Майдані», «Шанс», «Галопом по Європах», «Ревізор», «Свобода слова», «Чемпіонат зі стриптизу», «Хата на тата», «Врятуйте нашу сім'ю», «Все буде добре», «Джентельмени на дачі», «Школа доктора Комаровського», «Шиканемо», «Шкаф» та «НЛО».

 

Ірина Костюк

 

«Багато українських форматів можуть похвалитися настільки істотними факторами успіху, що їм позаздрять навіть визнані закордонні лідери. Ми фактично провели ревізію останніх 15 років нашого українського телебачення і зібрали в одному каталозі ті українські програми, правовласники яких навіть не замислювалися про те, що вони можуть бути продані за кордон в якості форматів», - зазначила Ірина Костюк.

 

Зі слів пані Костюк, зацікавлення до UA Formats уже виявили компанії зі США, Австралії та країн Скандинавії. Вперше на міжнародному рівні каталог буде представлено на ринку аудіовізуального контенту MipCom у Каннах (Франція) у жовтні.

 

Тенденції світового телеринку

 

Останні дослідження щодо тенденцій у сфері телевізійного продукту на Формат-шоу оприлюднила Нассіма Боуді з компанії Eurodata TV Worldwide (Франція). За її словами, в середньому у 2013 році європейський глядач дивився телебачення 3,14 годин на день - це щонайменше на 15 хвилин більше, ніж позаторік.

 

Нассіма Боуді

 

Головною метою досліджень компанії, яку представляє пані Боуді, було визначити, який тип контенту робить телебачення сильним і привабливим для глядача. Виявилося, що в Європі все ще лишаються в топі найпопулярніших добре відомі українцям програми Got Talent («Україна має талант»), «Танці з зірками», «Х-фактор», багатообіцяючими є також пісенні формати Your Face Sounds Familiar (Велика Британія) та Rising Star (Ізраїль), шоу Master Athletes (Швеція), де свої спортивні здібності виявляють атлети-аматори, а також змагання у різних конкурсах телезірок двох різних телеканалів - приватного і громадського Channel vs Channel.

 

Нассіма Боуді відзначила, що останнім часом у Європі впадає в око збільшення інтересу до проектів локального та спільного виробництва. Серед останньої категорії вона виділила такі успішні сері альні проекти як «Перевізник» (США-Канада-Німеччина-Франція), «Анна Кареніна» (Італія-Іспанія-Литва-Німеччина-Франція), «Вона зі мною» (Британія-Ізраїль).

 

Вікторія Ярмощук (MRM) і Нассіма Боуді

 

За даними досліджень Eurodata TV Worldwide, Велика Британія є експортером №1 телевізійного продукту в Європі, та №2 - у світі (після США). Величезну популярність здобули британські серіали «Доктор Хто» та «Абатство Даунтон», а також численні шоу. Також Нассіма Боуді констатувала появу яскравих проектів зі Скандинавії - The Killing (Данія), Mаmmon (Норвегія), а також із Центральної та Східної Європи (тут доповідачка виділила український серіал «Свати»), серіали з Туреччини та Ізраїлю.

 

Європейські продакшни все частіше знімають адаптації популярних серіалів - британського Doctor Martin, шведського Wallander, датсько-шведського The Bridge, іспанського The Red Band Society, який наразі спільно адаптують для Росії та України компанії AVK і Film.ua.

 

Представник дистриб'юторської компанії Eccho Rights (Швеція) Нікола Зюдерлунд присвятив свій виступ можливості продажу сценарних форматів (scripted formats) - серіалів. За кількістю таких форматів найбільш продуктивною також є Велика Британія, за нею слідують Ізраїль, Австралія, Іспанія, Німеччина. На думку пана Зюдерлунда, наразі простежується тенденція до вироблення кількох версій однієї програми. Купують програми передусім у США (32 місцеві адаптації за 4 роки), Росії, Колумбії, Мексиці та Франції. Парадоксальним, проте цікавим шведський експерт назвав той факт, що успішні формати часто виробляють маленькі країни, як Данія чи Ізраїль.

 

Нікола Зюдерлунд

 

«Як настільки маленькі країни з невеликою кількістю населення можуть винаходити так багато оригінальних ідей? У них настільки маленький бюджет, що вони мають бути дуже креативними, аби десь компенсувати нестачу коштів хорошими історіями та ідеями. Чи це схоже на правду? Бо коли у вас великий бюджет - ви можете все, а тут мусите викручуватися, що і призводить до вражаючого результату», - зазначив він.

 

Популярними жанрами сценарних форматів є кримінальні dark stories та драми. Цікавість до розвитку подій у такому серіалі, на думку Нікола Зюдерлунда, нагадує процес читання хорошої книги. Також продовжують користуватися популярністю теленовели (тут лідером є Аргентина), сценарні реаліті та комедійні шоу.

 

Експерт нагадав про на стрімкі успіхи Туреччини в серіальному виробництві, виділивши такі найновіші проекти як Caradayi, The End та Ice Adonicе. Також пан Зюдерлунд звернув увагу аудиторії на два нових медичних серіали - Nurses (Фінляндія) та Clinic (Бельгія), які обіцяють стати хітами.

 

Вікторія Ярмощук (MRM) і Нікола Зюдерлунд

 

Що стосується українських перспектив, то компанія Нікола Зюдерлунда займається дистрибуцією українського шоу «Розсміши коміка», яке залюбки купують європейські та азійські країни, а зараз Eccho Rights очікує на контракт зі США.

 

Директор і партнер The Format People Inc., заступник голови ради директорів і співвласник відомої продакшн-студії FRAPA (США) Мішель Родріг присвятив свій виступ різним шляхам дистрибуції форматів - за допомогою «подорожуючого продюсера», «біблії» проекту чи візиту до продакшн-студії,яка здійснила проект. Проте саме «біблію» пан Родріг називає ключовим елементом для дистрибуції. «Формат - це торт, а його «біблія» - це книга рецептів, без якої неможливо приготувати вдалу страву. І рецепту треба дотримуватися точно, написаний він має бути зрозуміло».

 

Експерт наголосив також, що якщо в кіно найголовнішою є локація, то на телебаченні - насамперед промоція продукту.

 

Огляд зарубіжних форматів

 

Під час формат-шоу вітчизняні продюсери й телевізійники ознайомилися з найновішими форматами зарубіжних шоу, а також різножанровими серіалами. Скринінг став для них не лише можливістю пригледіти, яке шоу варто купити, а й дозволив оцінити сучасні тренди, щоб творити власний якісний контент для українського і - на перспективу - закордонного ринку.

 

 

Реаліті-шоу

 

На скринінгу форматів жанр реаліті був представлений достатньо широко. На екрани Великої Британії вже вийшло шоу про сімейний побут і стосунки Happy Families від компанії Twofour rights. Глядач має змогу спостерігати, які події переживає чотири родини з Британії, які погодилися встановити у себе в будинках кількадесят камер.

 

Ще одним британським реаліті-шоу про щоденне життя є проект The Secret Life of Students/Teens від ITV Studios та Global Enterprises. Ідея проекту полягає в тому, що вся країна може стежити за життям молодих людей через їхні акаунти в соціальних мережах - відомими на всю країну стають їхні твіти, пости, смс та дзвінки, з яких стане відомо багато таємниць і незручних моментів.

 

Незручності й казуси стали темою для ще одного реаліті - Walk of Shame. Це шоу норвезької компанії Nordic World присвячене історіям людей, які вранці після вихідного повертаються додому - у клубному вбранні, часом нетверезі. Ведучий відшукує таких людей на вулиці і пропонує розповісти, що довело їх до такого стану - у шоу реконструюються події минулої ночі. Творці програми ставлять питання «Чи вартувала ця ніч такої ганьби?».

 

Класичним реаліті видається й шоу Ex on the Beach британської компанії Viacom, у якому «дольче віту» молодих чоловіків та жінок переривають їхні «колишні», що призводить до емоційного з'ясування стосунків.

 

На скринінгу було продемонстроване і модельне реаліті She's Got the Look компанії FremantleMedia (США), у якому журі обирає найяскравіших моделей у категорії «від 35 років». Нестандартну тему американська компанія NBC Universal обрала для реаліті The Profit, у якому досвідчений бізнесмен береться рятувати підприємства на межі банкрутства.

 

Британське шоу 50 Ways to Kill Your Mummy компанії Sky Vision, вочевидь, покликане захопити і налякати водночас. У ньому чоловік змушує свою мати-пенсіонерку займатися екстремальним спортом та проходити крізь різні випробування, які ніколи б не трапилися на її шляху за звичайних умов.

 

Реаліті Where to, Mr President? Австрійської компанії ORF-Enterprise пропонує політику проїхатися в авто з ведучим шоу і поговорити на життєві теми, розкривши таким чином невідомі глядачу грані своєї особистості.

 

Вікторини

 

Нове дихання отримав і жанр телевікторини. Перевіряти свої знання пропонують одразу три шоу з Британії. You Against the Nation від Red Arrow International, у якому гравець змагається у знаннях з усією країною, адже кожен британець може встановити на свій ґаджет офіційний додаток до цього шоу і відповідати на ті ж питання. Якщо глядачі будуть швидші та успішніші, гравцю не варто розраховувати на виграш.

 

У шоу Two Tribes від компанії Endemol команди формуються після тесту гравців на відповідність, а в програмі Gift Wrapped (ITV Studios) участь беруть заручені пари, які за умови злагодженої гри і правильних відповідей отримають призи зі свого списку весільних дарунків.

 

У японському шоу Nostra Damus від Fuji Creative Corporation також залучені глядачі - за допомогою електронних додатків вони мають вказати передбачення щодо подій наступного тижня - наприклад, які пісні виконає той чи інший музикант чи якого кольору краватку вдягне президент США на важливий саміт.

 

Вікторина Celebrity Name Game американської компанії FremantleMedia запрошує учасників, серед яких є одна «зірка», відгадувати імена відомих людей за їх описаннями, а на шоу Midnight від Viacom коміки оцінюють найкращі меми, твіти та хештеги дня, а також мусять вигадати фразу дня, а переможця обирають глядачі.

 

Шокуючими здаються випробування в німецькому шоу Heaven or Hell від FremantleMedia, де в локації під назвою «рай» учасник змагається за грошовий приз, а якщо припускається помилки, його відправляють у «пекло», де він мусить пройти страшні випробування, щоб не вийти з гри.

 

Талант-шоу

 

Популярними залишаються й талант-шоу, щоправда, телеканали «відходять» від музичної теми. На скринінгу був продемонстрований лише один трейлер пісенного шоу The Singer Takes It All від британської компанії Endemol UK. Це також інтерактивне шоу - в ньому немає журі, все вирішують глядачі. Вони самі завантажують відео, на якому виконують пісню, на сайті відбувається голосування за кількох кращих претендентів, їх запрошують до студії. Під час виконання композиції на сцені для них найголовніше - якнайдовше простояти в «золотій зоні», а цей процес контролюють також глядачі за допомогою голосування.

 

Нещодавно на екрани Норвегії вийшло танцювальне шоу Strip Search від компанії Nordic World. У програмі змагаються 5 жінок та 5 чоловіків, які танцюють стриптиз, їхні зусилля оцінює зіркове журі.

 

Шоу I Am the Artist від американської компанії Telemundo покликана знайти серед тисяч талановитих людей Справжнього художника. Художні здібності нації оцінюються також у шоу Craft Master від Big Mountain Production (Ірландія), у якому 15 художників-аматорів у різних видах мистецтва змагаються за найкращий витвір.

 

 

Незвичним для нас може здатися формат Sewing Bee від ВВС, який мав на ТБ вже два сезони. Журі цього шоу мало обирати з учасників найкращого кравця, який вигадує креативний дизайн одягу та шиє максимально швидко та якісно.

 

Кулінарні шоу

 

Американські продакшн-компанії продовжують вигадувати нові кулінарні шоу. Наприклад, у програмі Midnight Feast від студії Red Arrow International три відомі шеф-кухарі змагаються, готуючи найкращу вечерю у своєму житті.

 

У шоу Snack-off від Viacom International учасники мусять поєднати несумісні інгредієнти у смачну страву, а в програмі Knight Fight компанії NBC Universal кухарі приходять до власника відомого ресторану і при глядачах готують експериментальні страви, які мають включати три обов'язкові інгредієнти.

 

Тревел-шоу

 

Шоу Grandpas over Flowers родом з Південної Кореї, але вже зараз готується до виходу адаптація в США. У подорож Європою з невеликою сумою грошей вирушають 4 зірки літнього віку, які мають різні характери, почуття гумору, звички. Разом з ними в якості помічника - молода зірка шоу-бізу, яка стане свідком сварок і примирень стареньких, допомагатиме їм, запитуватиме про враження.

 

OCD Travel Trip - незвичний експеримент у жанрі подорожнього реаліті від компанії FremantleMedia (США). У подорож до екзотичної країни вирушають декілька людей, що страждають на обсесивно-компульсивний розлад (невроз нав'язливих станів), для якого характерні нав'язливі думки і страхи. У програмі завдяки взаємодопомозі і новим враженням вони вчаться долати хворобу і жити нормальним життям.

 

Австрійський проект The World Through the Glasses (ORF-Enterprise) присвячений незвичному способу пізнання рідної країни. Ведучий вирушає в подорож із вмонтованою в окуляри камерою, яка дозволяє йому без перепон спілкуватися з простими людьми, і розповідати глядачу їхні історії.

 

Дейтинг-шоу

 

Жанр романтичних шоу втілився в новому проекті студії Global Agency під назвою Love Is Calling. До студії приходять 20 охочих знайти своє кохання, які розповідають про себе. Відгукнутись і запропонувати зустріч може кожен глядач, подзвонивши у студію.

 

Програма Daty Dancing від британської компанії Twofour Entertainment поєднала танцювальний і дейтинг-формати: 15 хлопців танцюють, а троє дівчат обирають, з ким із танцюристів хочуть піти на побачення.

 

В американському шоу Lost in Love від Red Arrow International люди можуть спробувати відшукати випадкових знайомих, які колись викликали почуття - їм допомагатимуть ведучі та приватні детективи.

 

Змагання

 

У жанрі змагань на формат-шоу презентували три зіркові проекти. Потренуватися у 12 зимових видах спорту селебріті можуть у шоу Jump від британської компанії Twofour Rights, а в легкій атлетиці - у програмі Tumble від ВВС, де вони змагатимуться в парі з професійними гімнастами.

 

Фінське шоу All-Star Lifeguards від компанії Small World розкриє в зірок здібності до роботи рятувальником на пляжі. А у вже згаданому шведському шоу Athleterna (або Master Athletes) від компанії FremantleMedia змагатимуться 24 атлети-аматори, яких поєднають у пари з протилежною статтю.

 

Медичні шоу

 

Під час скринінгу форматів було продемонстровано трейлер лише одного медичного шоу - японської програми Doctor What від студії Small World. У ній юні медики лікують пацієнтів з незвичайними симптомами, взятими з реального життя.

 

Фото надані піар-службою компанії MRM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду