Перший національний покаже стрічку  «Довженко в огні» до 120-річчя кінорежисера

Перший національний покаже стрічку «Довженко в огні» до 120-річчя кінорежисера

8 Вересня 2014
4001
8 Вересня 2014
18:25

Перший національний покаже стрічку «Довженко в огні» до 120-річчя кінорежисера

4001
Перший національний покаже стрічку  «Довженко в огні» до 120-річчя кінорежисера
Перший національний покаже стрічку  «Довженко в огні» до 120-річчя кінорежисера

10 вересня на Першому національному відбудеться прем'єра проекту «Довженко в огні», створеного творчим об'єднанням документальних фільмів і програм Національної телекомпанії України (НТКУ) до 120-річчя з дня народження великого українського кінорежисера. Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

Стрічка вийде в ефір о 19.45.

 

«Олександр Довженко був геніальним кінорежисером - фільми його авторства відомі на весь світ. Та Довженко був не тільки режисером, а ще й звичайною людиною з власними емоціями, переживаннями, думками... Саме таким режисера й побачать глядачі Першого національного у новому фільмі "Довженко в огні" не можна назвати суто документальним - це документально-ігровий фільм. Прекрасна робота оператора і художника Володимира Таргонського та Любові Христевич, неперевершена гра актора в образі Довженка дали змогу передати емоційну сторону життя і творчості режиссера», - сказала автор і режисер фільму Ірина Шатохіна.

 

Основою фільму стали сни Олександра Довженка, які він описував у своїх щоденниках. Також у процесі підготовки фільму "Довженко в огні" було використано матеріали зі справи-формуляру, заведеної на режисера у 1928 році, коли він повернувся з Одеси до Києва. «У цій справі було зібрано всі справи на Довженка - матеріали стеження, доноси про кожний його крок і зв'язки. Частина з них була опублікована, частина - невідомі громадськості факти. Я обрала ті, які мені здавалися дуже показовими, які можуть розказати про Довженка і демонструють, що думав і говорив», - розказала автор стрічки.

 

«Довженко в огні» не є біографічним фільмом і стосується конкретного періоду життя режисера.

 

«Мені не хотілось бути банальною і вчергове переказувати біографічні відомості. Тому ми чимало уваги приділили одному цікавому періоду з життя режисера: після створення Довженком фільму "Щорс", над яким він працював чотири роки, і колосального тріумфу цієї стрічки наприкінці 40-го року Довженка за розпорядженням із Москви призначили художнім керівником Київської кіностудії. Тобто на його плечі лягла ідеологічна робота. І Довженко почав українізацію кіно і кіностудії. Також ми згадуємо у стрічці про його невтілену ідею, один із багатьох проектів - фільм "Тарас Бульба", для якого вже був написаний режисерський сценарій. Та у 1941 році зйомки так і не почались...»,  - анонсує Ірина Шатохіна.

 

У фільмі беруть участь доктор історичних наук і професор Юрій Шаповал, довженкознавець, голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач і доктор філософських наук Сергій Пролєєв, який має оригінальний погляд на особистість Довженка і його творчість.

 

Нагадаємо, 6 вересня Перший національний показав першу звукову стрічку Олександра Довженка «Іван». Показ приурочений до 120 років із дня народження видатного українського письменника і кінорежисера Олександра Довженка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4001
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду