Олександр Семирядченко: Замінити контент каналу – це не те, що замінити в холодильнику «Лікарську» ковбасу на «Любительську»

Олександр Семирядченко: Замінити контент каналу – це не те, що замінити в холодильнику «Лікарську» ковбасу на «Любительську»

23 Серпня 2014
6420
23 Серпня 2014
12:00

Олександр Семирядченко: Замінити контент каналу – це не те, що замінити в холодильнику «Лікарську» ковбасу на «Любительську»

6420
Керівник департаменту спеціальних проектів ICTV Олександр Семирядченко – про новий футуристичний документальний проект «Україна 2041», про заміну російських «мєнтовських» серіалів власним виробництвом
Олександр Семирядченко: Замінити контент каналу – це не те, що замінити в холодильнику «Лікарську» ковбасу на «Любительську»
Олександр Семирядченко: Замінити контент каналу – це не те, що замінити в холодильнику «Лікарську» ковбасу на «Любительську»

У День Незалежності, 24 серпня, ICTV покаже прем'єру власного виробництва - футуристичний документальний проект «Україна 2041», який є спробою спрогнозувати та окреслити моделі розвитку країни через 50 років її незалежності.

 

«Ми захотіли побачити еволюцію нашої країни. Ми покажемо, якою стане Україна за 50 років незалежності. Розповімо про те, що неодмінно відбудеться і на що варто чекати. Це сміливий прогноз. У ньому є аналіз нашої недавньої історії, виклик сьогоденню й висока мета на десятиліття вперед», - зазначив Олександр Семирядченко. За його словами, спікерів для фільму підбирали його автори, а саме Ірина Соломко та власне сам Олександр.

 

Це вже третій документальний проект департаменту спеціальних проектів ICTV. Цього року вже демонструвалися в ефірі «Революція гідності» (березень) і «Правий сектор»: радикальний синдром» (квітень).

 

21 серпня під будівлею телеканалу ICTV у Києві відбувся протест активістів ініціативи «Економічний бойкот», які виступають проти трансляції серіалів російського виробництва на українському телебаченні. Відповідаючи на запитання учасників чат-конференції «Детектор медіа», коли з ICTV зникнуть російські серіали про всяких «мєнтов» і прокурорів, пан Семирядченко відповів: «Замінити контент каналу з аудиторією, що міцно склалася за десять років, - це зовсім не те, що в холодильнику ковбасу "Лікарську" замінити на "Любительську". Це марудна, тонка та дорога справа... Канал працює в напрямку відмови від російської "спецназівщини" й "мєнтовщини", і перші кроки вже видно в ефірі».

 

Шановні колеги, радий нагоді поговорити про те, що Вас дійсно хвилює!

 

 


  

- Доброго дня! Дуже хочу вже подивитися проект «Україна 2041». Цікаво, а хто саме підбирав спікерів для фільму? Чому серед нихname="_GoBack">, приміром, Єрмолаєв?name="21.08.2014:15.07.32">

- Спікерів для фільму, звісно, підбирали його автори. Конкретно: пані Ірина Соломко та Ваш покірний слуга. Тому навіть і не думайте, що нам хтось когось там нав'язував чи ще щось таке. ))) Чому пан Єрмолаєв? Бо він - людина з об'ємним мисленням, аналітик і донедавна керував Національним інститутом стратегічних досліджень. Зрештою, впізнавана персона, що в телевізійному аспекті дуже важливо.

 

- Який хронометраж фільму? Хто його режисер, сценарист?

- Якраз перед тим, як приїхати на чат в «Детектор медіа», ми вчергове корегували стрічку. Напевно, кінцевий хронометраж становитиме 50-52 хвилини. Цей проект - вільного жанру. Тому в класичному розумінні про сценарій можна говорити вельми умовно. Первинною в задумі була ідея, і всі наші телевізійні рішення ми нанизували саме на неї. Коротше, авторами фільму є пані Ірина Соломко (вона і редактор, і продюсер, і сценарист, і розробник тощо), режисером - пані Антоніна Готфрід і, деякою мірою, я сам.name="21.08.2014:12.31.12">

 

- Це перший досвід вашого департаменту, чи раніше були й інші документальні фільми?

- Судячи з того, що Ви ставите вже третє запитання щодо нашого проекту, щонайменше один глядач у нього буде. ))) Дякую за превентивну увагу.

 

Ні, це не перший досвід нашого департаменту спеціальних проектів. У нас був фільм «Революція гідності», він вийшов у березні. Це була перша спроба публіцистичного осмислення тих подій, які гарячими та болісними спогадами ще розривали мозок. Далі був проект «Правий сектор»: радикальний синдром», ефір у квітні. Ми представили один із поглядів (з елементами журналістського пошуку та розслідування) на суспільний, політичний і, трохи, медійний феномен ПС. Наступним, у травні, був фільм «(НЕ)прихована війна», про зіткнення світу спецслужб, нашої Служби безпеки і російського ГРУ. Крайнім ефірним проектом були військові начерки «На передовій» вже з лінії вогню АТО. Тепер, із Божої ласки, завершуємо «Україна 2041».

 

- Чи допомагає ваш колишній досвід роботи в СБУ і Секретаріаті Президента в нинішній роботі?

- Робота в СБУ і Секретаріаті, як і будь-яка інша, - це складові життєвого досвіду, власного уявлення про суть подій, процесів і явищ. Напевно, кожній людині набутий досвід допомагає. Навіть розуміючи, що не всі йогурти однаково корисні, мій коефіцієнт власного досягнення складається і з того, що набув за роки роботи в «конторі» і в політичній сфері.

 

- Якби вам зараз запропонували піти з каналу працювати в СБУ і АП, ви би погодилися? Ким?

- Річ же не просто в СБУ і АП як таких. Питання, що там робити і чим можу бути доречним. Конкретних пропозицій на сьогодні не було, і я точно не засинаю з думкою про таке запрошення. Працюю на каналі, на якому я з 2000 року (з невеликою перервою) серед дуже якісних, відкритих людей, я цим страшенно задоволений.

 

- А що сталося з проектом «Головна програма»? Чому його немає в ефірі?

- «Головна програма» припинила своє існування, принаймні в нинішньому телевізійному контексті й у тому вигляді, в якому була. Очевидно, що аудиторія ICTV була дещо здивована появою такого інформаційного шоу в ефірі, бо таких форм не було. Ті 7% глядачів, які дивилися «Головну програму», напевно, хотіли бачити нашу країну в її багатоманітності. Однак цієї кількості глядачів було недостатньо для успішності проекту з точки зору бізнесу. Тому він згорнув свою яскраву, але коротку історію. Як персеїди, знаєте...

 

 


 

 

- Куди подівся Максим Драбок? Він у вас вже не працює?

-Пан Максим Драбок із ентузіазмом трудиться в ефірі ТВі. Особисто бачив його програму. Він ведучий у вечірньому праймі. Творчого йому натхнення!

 

- Що ще покаже ICTV на свята до Дня Незалежності, окрім фільму?

- Для повноти Вашого уявлення про програмування ICTV 24 серпня раджу звернутися за адресою ictv.ua, там є вся необхідна інформація. Знаю точно, що в ефірі буде три проекти нашого департаменту: «Революція гідності», «На передовій» і «Україна 2041». Стартуємо о 16.20. Ласкаво прошу до Вашого блакитного екрану!

 

- Скільки людей працює у вашому департаменті? Скільки журналістів? Які програми ви робите? Чи не треба вам допомога? Я можу знімати.

- Департамент спеціальних проектів ICTV - маленький, але гордий колектив. Нас - два десятки. Звісно, ми працюємо на виробничій базі ICTV. Тому всі оператори, водії, айтішники, працівники архіву тощо - також наші колеги.

 

- Коли з ICTV зникнуть російські серіали про всяких «мєнтов» і прокурорів? У ICTV директор зі Львова, якого біса він ставить цю гидоту москальську в ефір? Ви йому можете порадити цього не робити? Ви ж за нас?

- Це складне питання, і Ваше громадянське обурення я, як громадянин України, розумію. Звісно, наш канал як суспільно-відповідальний мовник усвідомлює всі зміни в суспільних настроях і всі наслідки, що випливають із російської агресії проти України. Водночас також хочу звернути увагу на кілька важливих моментів. 1. Канал не порушує законодавства України. 2. Усі фільми та серіали, що демонструються в ефірі, мають прокатне посвідчення, одержане в регламентованому порядку. 3. Одномоментно замінити контент неможливо в силу ряду обставин. 4. Не існує прямої залежності від демонстрації фільму про «мєнтів» і почуттям глядача до російської поліції, так само як і споглядання «десантури» ще нікого не спонукало записатися в ПДВ. 5. Канал вже вилучив із ефіру весь набір «морскіх дьяволов», свідомо пішов при цьому на економічні втрати. 6. ICTV почав поступову заміну російських серіалів на продукт виробництва інших країн. 7. Наш канал розширює власне виробництво, що має в перспективі заповнити ефір.

 

 


 

 

- На основі чого ви будували сюжет фільму «Україна 2041»? Адже вказано, що фільм документальний.

- Документальність фільму деякою мірою умовна, і ґрунтується на тому, що ми конструювали майбутнє України, виходячи з упевненості, що вона і на 50-му році після 24 серпня 1991 року буде суверенною, європейською країною. Ми виходили з реалій нинішньої країни, що є об'єктивними, та відштовхувалися саме від цього. Тому цей проект у певному сенсі можна назвати й документальним, хоча в чистому вигляді це не документалістика.

 

- Які телеканали на українському ринку ви вважаєте найбільш професійними? Які найбільш адекватно висвітлюють життя країни під час війни?

- Професійність у такій тонкій сфері як телевізійне виробництво, на мою думку, дуже суб'єктивне поняття. І цифри рейтингів також не відображають цієї професійності, так само як касові збори прямо не вказують на довершеність фільму. Ларс фон Трієр заробляє менше, ніж «Трансформери». Так само неможливо сказати, хто грає професійніше: Judas Priest чи Iron Maiden. Знаю точно: загальнонаціональні мовники - це міцні канали з дуже фаховими людьми. Про регіональних не скажу, бо дивлюсь їх менше.

 

- Кого з фахівців ви залучили до творення фільму «Україна 2041»? name="21.08.2014:14.59.51">Де і як ви знімали цей проект?

- Відповім на Ваші два запитання: проект «Україна 2041» знімали, Ви не повірите, в Україні! ))) Конкретні місця - вся країна, від Карпат до Запоріжжя. Ми відзняли багато цікавого й видовищного відео. Дивишся - і зайвий раз переконуєшся, що Україна - дивовижна країна.

 

А більшість із тих фахівців, яких ми залучали до наших творчих потуг, Ви побачите в кадрі, як спікерів.

 

 


 

 

- Який проект є вашим улюбленим з-поміж усіх, над якими ви працювали?

- Не вирізняю якийсь один. Вони різні, але всі добротні, наскільки це можливо було зробити. Було безліч відгуків про «Революцію гідності», він перекладений кількома мовами, й канал навіть давав спеціальний дозвіл на вільну ретрансляцію. Певний резонанс у зацікавлених колах викликала «(НЕ)прихована війна». Кіно про Правий сектор зібрало всю гамму звуків - від прокльонів і закидів у заангажованості до дифірамбів. Проект «На передовій», як мені розповідали очевидці, дуже тепло сприйняли якраз там, на передовій. І мені, чесно скажу, це приємно.

 

- Як не ввімкнеш ICTV, обов'язково побачиш серіали про російських «спеців». Ви транслюєте їх тому, що це давнє замовлення, чи продовжуєте укладати договори на їх показ? Чому?

- Не погоджусь із Вами: не тільки російські серіали. У нас є доволі широка лінійка проектів власного виробництва. Якщо ж Ви маєте на увазі кінопоказ, то в нашому ефірі Ви знайдете досить багато фільмів, якісних фільмів (!) для нашої аудиторії. А щодо чийогось замовлення, спростую Ваше припущення: ICTV - український канал із українськими власниками та українським менеджментом, який працює в Україні на українському законодавстві. Якби це було не так, Ви би почули про це. Наприклад, від «Детектор медіа».

 

- Щодо сьогоднішнього пікету під офісом каналу, чи йде ICTV на контакт із людьми, котрі протестували проти показу російських серіалів? Зрозуміло, що це безглуздя - заборонити все російське, але чи не плануєте ви в подальшому замінити ці серіали українськими телепродуктами? Яка реакція представників каналу на подібні акції протесту? Є вона взагалі?

- Сьогоднішній пікет - не перший. Мав радість спілкування з активістами десь три місяці тому. Менеджмент каналу прагне зрозуміти, які існують претензії до нашої роботи, від кого би вони не виходили, бо ми поважаємо іншу точку зору. Ми вміємо слухати адекватні речі. При цьому хочу зауважити, що зовнішнє втручання в редакційну політику мовника заборонене законодавством і межує з цензурою. Коли я сьогодні від одного з пікетувальників почув, що ми «насаджуємо російський спосіб життя», то відповів йому, що чув таке від секретаря райкому комсомолу в 1984 році, тільки тоді йшлося про «американський спосіб життя», і тому мені не дозволяли крутити на дискотеці навіть Electric Light Orchestra (хоча вони й британці. ))). Але ж сьогодні, Богу дякувати, вже 2014-й.

 

- Скільки годин ефіру виробляє ваш маленький гордий колектив?

- Сухий арифметичний залишок такий: тижневик «Дістало!» - 50 хвилин, наші спецпроекти, що виходять раз на місяць - стільки ж.

 

 


 

 

 


 

- Доброго дня, пане Олександре. Хочу поцікавитись чи планується продовження такого роду досліджень як «Україна 2041» і чи буде розглянуто в цій програмі глобальні загрози зміни клімату, межі зростання видобутку корисних копалин та пов'язані з цим демографічні процеси, що вже були цікавим чином оглянуті в програмі? Потенціал України у відновлювальній енергетиці та ґрунтах дозволяє з оптимізмом дивитися на ситуацію, але реально проекти науково-популярної журналістики, які є в США, Європи та інших впливових каналів, в України робить поки тільки ICTV та інколи інші канали починають приймати виклики природи. Дякую за увагу!

- І Вам дякую за увагу! Судячи з Вашого запитання, в своїй спробі глянути в завтра ми увійшли в резонанс із очікуваннями такої вдумливої аудиторії, до якої, без сумніву, належите й Ви. Ми не охопимо всього, але частина з порушених Вами тем буде показана в проекті. При нагоді обміняємося враженнями та думками. )))

 

Приємно, що Ви помітили велику увагу до окреслених Вами питань, яку приділяє ICTV. Отже, наша робота не пройшла даремно.

 

- Ви написали, що проводите заміну російських серіалів на продукти інших країн. Яких саме?

- Замінити контент каналу із аудиторією, яка міцно склалася за десять років, - це зовсім не те, що в холодильнику ковбасу «Лікарську» замінити на «Любительську». Це марудна, тонка та дорога справа. Заміна російського серіалу на мексиканське «мило» не спрацює. Така ротація матиме обвальний характер, канал миттєво втратить аудиторію, а отже й рекламу, а отже й можливість фінансувати те ж саме публіцистичне чи інформаційне виробництво, що є достатньо дорогими. Ми ж не бюджетники, ми заробляємо самі. Канал працює в напрямку відмови від російської «спецназівщини» і «мєнтовщини», і перші кроки вже видно в ефірі, але буду відвертим - на раз!, легко і просто - не вийде.

 

 

 

Як казали раніше, на цій оптимістичній ноті ми завершуємо наш репортаж. Як запросить «Детектор медіа» - буду радий нагоді вкотре поговорити про важливе. Всім хорошого дня. Слава Україні!

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6420
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор 29
3538 дн. тому
Це чудо не в курсі, що Крим окупували з лютого? Про яке Одномоментно він звездить, таких на колиму відправляти б ще й колишній сбу-шник.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду