Валерій Калниш залишає радіо «Вести» заради нового інтернет-видання «Апостроф»

Валерій Калниш залишає радіо «Вести» заради нового інтернет-видання «Апостроф»

11 Липня 2014
9093
11 Липня 2014
16:14

Валерій Калниш залишає радіо «Вести» заради нового інтернет-видання «Апостроф»

9093
Міжнародний центр перспективних досліджень і колишні журналісти «Коммерсанта» запускають інформаційний портал «Апостроф»
Валерій Калниш залишає радіо «Вести» заради нового інтернет-видання «Апостроф»
Валерій Калниш залишає радіо «Вести» заради нового інтернет-видання «Апостроф»

Екс-головний редактор закритої навесні ділової газети «КоммерсантЪ-Украина», а нині заступник головного редактора радіо «Вести» Валерій Калниш залишає радіостанцію. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Заяву про звільнення написав учора, 10 липня, уточнив він «Детектор медіа».

 

Пан Калниш іде з радіо «Вести» у проект, який разом з колишніми журналістами «Коммерсанта» запускає Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД), - суспільно-політичне інтернет-видання «Апостроф». Його старт заплановано на початок серпня, дизайн проекту готовий, нині триває розробка сайту.

 

«У тому вигляді, у якому ми планували запускати новий проект у травні (випускаючи газету і сайт, зберігаючи всю редакцію, рекламний відділ і дистрибуцію), і з тим інвестором, з яким ми спершу домовлялися, - нам цього зробити не вдалося. Ми домовилися з іншим інвестором. Це поки що буде суспільно-політичний сайт з діловою складовою», - розповів пан Калниш, який стане головним редактором нового онлайн-ЗМІ.

 

Інтернет-видання «Апостроф» створюється та фінансується Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД). «Ми вже 20 років є одним з провідних аналітичних центрів України, виробляємо велику кількість аналітичних оглядів, маємо по 7-8 інтерв'ю та заходів на день, фактично забезпечуємо контентом інші інформаційні ресурси, веб-сайти. Ми подумали, що з нашою кількістю контенту неправильно використовувати його лише в такий спосіб. До того ж, на ринку була потужна команда на чолі з Валерієм Калнишем колишніх журналістів газети «Коммерсантъ», яку ми всі читали і вважали найкращим діловим виданням. Ми порахували бюджет, і зрозуміли, що можемо запустити свій інформаційний портал», - розповів «Детектор медіа» голова правління МЦПД Василь Філіпчук.

 

Місія проекту - поширення ідей євроінтеграції, національного діалогу та об'єднання України серед російськомовної аудиторії. Відтак, «Апостроф» спершу планується російськомовним виданням, однак у програмному забезпеченні закладено можливість наповнення трьома мовами - російською, англійською та українською. «Ми вирішили запускати портал російською, щоб максимально поширювати націєоб'єднавчу інформацію серед російськомовних читачів», - пояснює пан Філіпчук.

 

Інтернет-видання матиме назву «Апостроф». Як відомо, символом газети «КоммерсантЪ» є твердий знак. «Апостроф - це заміна твердого знаку, його навіть використовували в російському правописі у 20-30-х роках», - пояснює Валерій Калниш. «А для українців апостроф - частина нашої граматики», - додає Василь Філіпчук.

 

Загалом у проекті «Апостроф» задіяні близько 15 журналістів і редакторів з команди «Коммерсанта», у тому числі Олександр Свириденко, Михайло Юдкович, Наталя Непряхіна, Ігор Миколюк. Редакція планує залучити до роботи фотографа Владислава Соделя. Решта журналістського колективу «Коммерсанта» вже задіяна в інших проектах - на сайті FinMaidan, на сайті «Європейська правда», на радіо «Вести», на Першому національному.

 

МЦПД виділив на створення інтернет-видання певну частину своїх коштів (бюджет не розголошується), яких має вистачити на три місяці фінансування проекту. Надалі планується підтримка грантодавців. «Ми звернулися до донорів, плануємо отримувати кошти на фінансування певних програм - наприклад, поширення інформації про Україну за кордоном, поширення інформації про угоду про асоціацію з ЄС. Ці гранти будемо спрямовувати на фінансування інтернет-проекту. Загалом зараз МЦПД реалізує 8 грантових проектів, ще 12 проектів перебувають у процесі роботи з донорами», - уточнив пан Філіпчук.

 

«Завдяки фонду "Відродження" ми провели кілька заходів щодо боротьби з інформаційною агресією Росії, також ми поширюємо в Європі наші матеріали російською та англійською мовою», - додав голова правління МЦПД.

 

Нагадаємо, у березні російські власники закрили ділову газету «Коммерсантъ-Украина». Колектив видавничого дому з новим інвестором розпочав підготовку нового проекту - тижневика та інформаційного сайту. Однак проект так і не стартував.

 

Тоді ж у березні Валерій Калниш став заступником головного редактора радіо «Вести». Він припускав, що зможе поєднувати роботу на радіо та в новому проекті «комерсантівців».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду