Директор «FM Галичина» Олександра Гнатик: «Повністю український ефір – це одна з наших мрій»

Директор «FM Галичина» Олександра Гнатик: «Повністю український ефір – це одна з наших мрій»

22 Березня 2014
9319
22 Березня 2014
12:00

Директор «FM Галичина» Олександра Гнатик: «Повністю український ефір – це одна з наших мрій»

9319
Про переформатування музично-розважальної радіостанції під час подій Майдану, про розкрутку молодих українських виконавців і перспективи отримання частоти в Києві – у повній версії чату на «Телекритиці»
Директор «FM Галичина» Олександра Гнатик: «Повністю український ефір – це одна з наших мрій»
Директор «FM Галичина» Олександра Гнатик: «Повністю український ефір – це одна з наших мрій»

Уже більше чотирьох років на Західній Україні працює радіо «FM Галичина» - наразі найбільша регіональна радіомережа західного регіону. За останні півтора роки вона увійшла до топ-п'ятірки радіостанцій у західних областях, конкуруючи із всеукраїнськими мережами.

 

Музично-розважальна радіостанція не залишилася осторонь подій останніх місяців і під час подій Майдану переформатувала свій ефір. «На час активного протистояння в Києві радіостанція миттєво "перебудувала" ефір радіо - збільшила кількість випусків новин, запровадила інформаційні радіомарафони, навіть нічні, в музичному наповненні збільшилася кількість українських патріотичних пісень», - розповіла під час чат-конференції на «Детектор медіа» директор «FM Галичина» Олександра Гнатик.

 

Про розбудову мережі «FM Галичина», про позарадійні проекти, розкрутку молодих українських виконавців та роботу ньюзруму регіональної радіостанції в період масових заворушень - читайте в повній версії чату.

 

 

- Доброго дня всім! Рада всіх вітати!

 

- Олександро, доброго дня! Скажіть, як так сталося, що «ФМ Галичина» так рвонула останнім роком? Це гормони зростання, чи фінансування додаткове, чи зміни у колективі? Вас зараз файно слухати! Дякую!

- Дякуємо. Це не додаткове фінансування, а перш за все професійний колектив, злагоджена робота всіх працівників радіо і любов слухачів. Наші слухачі - наші гормони і наше натхнення :)

 

- У вас дійсно файне радіо :)

- Дякуємо за визнання. Нам приємно :)

 

- Назвіть ваших конкурентів.

- А що таке конкуренція? Своєрідне змагання? Це не про нас. Ми обрали свою нішу і працюємо для кожного слухача.

 

- Доброго дня, скажіть, чи можливо зробити, щоб на «ФМ Галичині» йшла тільки українська музика без іноземної, як на «Ух радіо» в Тернополі?

- За ліцензією по музиці в нас співвідношення 75/25, 25% - іноземна музика. Тому, за правилами ліцензії, повністю відмовитися від іноземної музики не можемо. Але за революційних часів ми змінили формат і подавали в ефірі лише українські пісні. І ще... ми настільки українці в душі, що кількістю пісень в ефірі це не вимірюється. До речі, повністю український ефір - це одна з наших мрій. На жаль, аби забезпечити цілодобовий український ефір, на сьогодні недостатньою є кількість українських виконавців із якісним достойним продуктом. Ми чекаємо й заохочуємо наших зірок до цього :)

 

- Чи можливо у Львові створити місцеве розмовне радіо, як «Радіо Ера»?

- Це не до нас :)

 

- Чи можливо на «ФМ Галичині» вночі зробити програму «Клуб полуночників», у якій би обговорювалися різні проблеми?

- Дякую, процес пішов! Ми вже над цим задумалися :)

 

 

- Чи можна вас почути в Києві? Якщо ні, то коли можна буде почути?

- Насправді отримати частоту в Києві для мовлення - досить велика проблема. В нас про це багато запитують, наша відповідь - наразі задовільняємось онлайн-трансляцією. Почути нас можна онлайн: www.galychyna.fm.

 

- Я чула, що ви розкручуєте молодих українських виконавців. Це правда? Кого вже вдалося розкрутити?

- Так, це правда, й ми цим пишаємося. До прикладу, такі гурти, як «Рокаш», «Дикі серцем», «308», «Йорий клоц», Koffei.In, «Діамант», «Оратанія», «Цвіт Кульбаби», «Ніоплан», «Дримба да Дзиґа», Luiku та інші. Ми допомагаємо всім! Якщо музика не відповідає ефірним вимогам: якість фонограми, вокал, аранжування, то ми допомагаємо порадами. Звертайтеся, будемо раді чути вас у нас в ефірі :)

 

- Яка ваша аудиторія? Опишіть.

- «FM Галичина» - найбільша західноукраїнська регіональна мережа. Слухацька аудиторія «FM Галичина» - мешканці Західної України віком 30-55 років. Наша аудиторія - це люди освічені, інтелігентні, сімейні, з добрим почуттям гумору, патріоти, знають свою історію, люди, які знають і дотримуються українських традицій, люблять ходити в кіно, театри, на хороші концерти. Люблять життя у всіх його проявах. Щодо музичного формату, то в ефірі радіостанції домінує українська музика фолк-етно-ска напрямку. Співвідношення української/іншомовної музики становить 75/25. Прогнозована сукупна цільова аудиторія радіомережі понад - 2 млн слухачів.

 

- Вас слухають тільки в Україні чи й за кордоном?

- Нас слухають як в Україні, так і за кордоном, завдяки можливості слухати радіо онлайн. Знаємо про велику кількість слухачів за кордоном завдяки відгукам із соціальних мереж.

 

- Чи великий у вас колектив? Скільки журналістів?

- В інформаційному відділі в нас працює 5 журналістів, ще є спеціальні кореспонденти там, де ми мовимо (Львів, Тернопіль, Луцьк).

 

- У вас такий гарний і стильний сайт «ФМ Галичина». Вам хтось допомагав його робити?

- Дякуємо за приємні відгуки про сайт. Довго над тим працювали, кожного разу щось змінювали, додавали. Нам пощастило з дизайнером із креативом нашого колективу. Адже в розробці сайту «щось своє» додав практично кожен із колективу.

 

- Доброго дня, пані Олександро! А чому у вас на логотипі віночок? Він кльовий і, здається, маслом написаний? Скільки часу пішло на доробку логотипу і хто виконував роботу? Дякую!

- Віночок на нашому логотипі з'явився разом із нашим гаслом «Українське - це модно». Його написала відома українська художниця Олена Онуфрів. На кожен сезон у нас є свій віночок. Галичина - це українська дівчина, а україночка у віночку завжди викликає захоплення в усіх.

 

- Яку позицію під час майдану висвітлювала «ФМ Галичина»? Чи були якісь утиски? Погрози?

- З листопада радіо «ФМ Галичина» стало майданом для всіх слухачів. «FM Галичина» була і є в переліку тих радіостанцій, що активно й чесно висвітлюють події в Україні, майдану. На час активного протистояння в Києві радіостанція миттєво «перебудувала» ефір радіо - збільшила кількість випусків новин, запровадила інформаційні радіомарафони, навіть нічні, в музичному наповненні збільшилася кількість українських патріотичних пісень. Журналісти інформували населення з центру важливих подій. Ми зорганізувалися миттєво, за покликом душі. Допомагали одне одному, запрошували фахових людей для коментарів, а бувало, що й просто для заспокоєння. Це було непросто, але ми раді, що ви нам довіряєте, і ми вас не розчарували.

 



- Скажіть, а як із рекламою на вашому радіо? Це компанії яких сегментів - банки, автомобілка, тощо? Хоча б у відсотках і приблизно? Це великі компанії чи місцеві? Працюєте з рекламними агенціями чи самостійно? Дякую, і успіху вам у роботі!

- Ми за індивідуальний підхід до кожного клієнта, будь він місцевого рівня чи рівня столиці, рекламні агенції чи великі торгові бренди. Працюємо якісно, професійно і гідно. «Беремо» своїми ідеями і креативом, кажуть, вони в нас особливі, як ні в кого :)

 

- А що кажуть слухачі? Що пишуть? Критикують? Як ставитеся до критики? Чи проводите дослідження аудиторії?

- Конструктивна критика - для нас це певна мотивація до роботи. Як свідчать всеукраїнське дослідження радіослухання GFK, радіостанція «ФМ Галичина» увійшла до трійки лідерів як найпопулярніше україномовне радіо західного регіону... Це стосовно досліджень. Ми, до речі, єдина радіостанція західного регіону, яка приєдналася до цього дослідження, аби більше дізнатися про нашу аудиторію, смаки і вподобання, аби працювати краще.

 

- Доброго дня! Олександро, ви як керівник як ставитеся до питання прозорості медіавласності? Можете назвати фізичну особу чи осіб, які є кінцевими власниками ТРК «Галичина»? Відомо, що власником радіо «ФМ Галичина» через ТОВ «Енергія консалтинг» є офшорна кіпрська компанія «Товариство РВС Глобал інвест Лтд». А хто стоїть за нею? Це якийсь український бізнесмен, посадовець? Чи ваш власник є свідомим громадянином і готовий виконати вимоги недавно прийнятих Верховною Радою поправок до закону, який забороняє офшорним компаніям бути власниками телерадіоорганізацій в Україні? Дякую!

- Ми - прозорі, нам нема чого приховувати. Засновником «ТРК Галичина» є управляюча компанія «Енергія консалтинг». Всі медіа мають власників. Для нас найголовніше, що управляюча компанія не втручається в редакційну політику. Прикладом цього була інформаційна політика на «FM Галичина» подій останніх місяців на Майдані. Ми працюємо для слухача. Ми не втручаємося в приватні справи власників, ми просто робимо свою роботу якісно і добре.

 

- Скільки у вас випусків новин? Скільки взагалі часу інформаційного мовлення?

- Новини в нас виходять щогодини у будні з 8 00 до 18 00, а також підсумкові новини в суботу. Ми дуже чутливі до подій, що відбуваються в країні, миттєво реагуємо і збільшуємо кількість виходів при потребі.

 

- Скажіть, Олександро, як вам вдається підтримувати форму і залишатися такою гарною?

- Дякую за комплімент :) Здоровий спосіб життя, позитив у душі, улюблена робота, добрі люди поруч і моя сім'я роблять мене такою, яка я є.

 

- Пані Олександро, підкажіть, будь ласка, а чим ви займалися до радіо?

- У 2010 році розпочала свою діяльність в одному з підрозділів медіахолдингу, редакції «Львівської газети», на посаді комерційного директора. Через рік була переведена в інший із підрозділів медіахолдингу, радіо «FM Галичина», посада - комерційний директор. У 2012 році очолила радіо «FM Галичина». До сьогодні займаю посаду директора «FM Галичина».

 

 

 

P.S. Пізніше Олександра Гнатик надіслала «Детектор медіа» відповіді на запитання, на які не встигла відповісти під час чату.

 

- Прочитала, що у вас є телепроекти? Це в інтернеті, чи десь в ефірі?

- Одним із напрямків нашого медіахолдингу є production-студія «ГалТБ». Вони розробляють програми для різних телеканалів. До переліку програм належать: пізнавально-розважальна програма про дітей «Тук тук, я малюк», великий історичний проект «Наші герої», кулінарна програма «Галицька пательня», а також сюжети для новин. У планах - багато інших проектів. Програми можна побачити на таких каналах, як ZIK та ТРК «Львів», або вже в нас на сайті, чи в соціальних мережах.

 

- Дорого дня! А як у вас працюється чоловікам? Вам було складно знаходити мову з творчим колективом і як сприймають шефунцю-жінку? Ви - суворий менеджер? Як дисциплінуєте людей, бо радійники - це ой-ой-ой... Дякую!

- Я - суворий менеджер, але справедливий. В нашому колективі як чоловіки, так і жінки - це професійні журналісти, ведучі, менеджери. У мене до кожного з них - величезна повага. Вони всі - особистості, і всі на своєму місці. Чи складно дисциплінувати у творчому колективі? Можливо. Але завжди рятує добре слово і почуття гумору. Творчі люди - вони особливі, і я сприймаю їх такими, якими вони є.

 

- Доброго дня та здоров'я! Підкажіть, чи плануєте ви ще якісь акції на кшталт вишиванок для дітей із сиротинців? У вас багато таких акцій, чи мають вони комерційну успішність, чи приносять дивіденди окрім гарного настрою та вдячності?

- Радіо «FM Галичина» проводить багато акцій. Вони в нас двох напрямків - комерційні та соціальні. Якщо акції соціальні, то ніякого фінансового підґрунтя вони не мають. До прикладу: «Кольорова вишиванка», коли ми діткам із сиротинців дарували українські вишиванки; «Адвокати - дітям» - разом з адвокатами Львівщини ми зібрали та передали кошти дитячому будинку, який за ці кошти облаштовував своє приміщення; великий соціальний проект «Ми - львів'яни» - показали обличчя тих людей, які багато роблять у своєму житті для країни, але їх мало хто знає. Ми, галичани, знаємо і цінуємо свої традиції. В нас багато різних акцій, які пов'язані із традиціями. Серед них: «Вербова гілка» - за тиждень до Великодня, ми виходимо «в люди» і роздаємо вербові гілки, так сповіщуємо, що через тиждень - Великдень; в ефірі радіо проводимо «Андріївські вечорниці»; цього року запланована акція для діток - «Дитяча писанка», тож запрошуємо усіх охочих 6 квітня привести діток на безкоштовний майстер-клас і розмалювати свою писанку. Акцій у нас дуже багато. Всі вони різні, цікаві, добрі. Можливо, саме тому, наші слухачі кажуть, що ми - людське радіо. Це для нас найбільша похвала. А ще коли ти бачиш усміхнені щасливі очі діток, то розумієш, наскільки це важливо.

 

- А у вас есть домашние животные? Чем занимаетесь по выходным? Хобби, детки? Хотелось бы что-то немножко о вас узнать как о человеке. Что для вас главное в жизни?

- Головне для мене - це моя сім'я. Маленька донечка і чоловік, маємо собаку Маестро. Часу для особистого залишається дуже мало, тому як тільки залишається вільна хвилинка, обов'язково проводжу час із своїми рідними та близькими.

 

- Дякую всім за питання :) Для мене це був цікавий досвід. Ваші запитання, добрі слова, критика налаштовують працювати ще краще. Якщо ви відкрили для себе радіо «ФМ Галичина» як доброго друга і порадника й відчуваєте «людськість» цього радіо, то ми розуміємо, що працюємо для вас недаремно :)

 

 

Біографічна довідка:

 

Олександра Гнатик народилася у м. Львові. Закінчила Львівський національний університет ім. І. Франка.

 

У 2010 році розпочала свою діяльність в одному із підрозділів медіахолдингу, редакції «Львівської газети», на посаді - комерційного директора.  Через рік стала комерційним директором радіо «FM Галичина».

 

У 2012 році стала директором радіо «FM Галичина».

 

Навчається у Міжнародній бізнес-академії при Клубі ділових людей України (м. Львів). 

 

 

Фото надані «FM Галичина»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9319
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду