Як українці дивляться російські канали

Як українці дивляться російські канали

14 Березня 2014
11956
14 Березня 2014
15:43

Як українці дивляться російські канали

11956
Із листопада 2013-го по січень 2014-го зростала частка аудиторії «РТР-Планета» і НТВ-Мир», а «Первого канала» падала. У лютому 2014-го впали показники всіх трьох російських каналів, представлених у панелі телевимірювань
Як українці дивляться російські канали
Як українці дивляться російські канали

В Україні в панелі телевізійних вимірювань компанії Nielsen вимірюються три російські телеканали - «Первый канал», «РТР-Планета» та «НВТ-Мир». Частка аудиторії, що дивиться ці канали, в лютому суттєво знизилася - про це свідчать дані, надані «Детектор медіа» Індустріальним телевізійним комітетом.

 

Традиційно вищі показники телеперегляду російські канали мають у містах з населенням понад 50 тисяч осіб, ніж по всій Україні, що зумовлено тим, що більша кількість великих міст розташована на Сході та Півдні країни, ніж на Заході.

 

Станом на лютий 2014 року найпопулярнішим російським каналом був «Первый канал», за ним - «РТР-Планета» і «НТВ-Мир».

 

Показники «РТР-Планета» і «НТВ-Мир» з листопада 2013 року по січень 2014 року поступово зростали, а в лютому 2014 року суттєво знизилися - до рівня листопада і нижче.

 

Показники «Первого канала» падали весь час протягом листопада 2013 - лютого 2014: з 1,39% до 0,87% за аудиторією «4+, Вся Україна» та з 2,55% до 1,76% за аудиторією «4+, 50 тис.+».

 

У представлених даних видно різкий стрибок показників у січні 2014, порівняно з груднем 2013, і навіть зміну розподілу сил між каналами («НТВ-Мир» і «РТР-Планета» за вибіркою «Вся Україна» випередили «Первый канал»). У цей період відбулася зміна компанії-дослідника телевізійної аудиторії - замість GfK вимірювати телеперегляд почав Nielsen, помінялася панель, збільшилася кількість домогосподарств. Тож слід зважати на те, що показники за листопад і грудень - це дані компанії GfK, за січень і лютий - дані Nielsen.

 

Як змінювалася частка аудиторії російських каналів за вибіркою «Вся Україна» з листопада 2013 по лютий 2014 за різними аудиторіями:

 

4+, вся Україна

 

 

 

18+, вся Україна

 


 

18-54, вся Україна

 


 

 

Як змінювалася частка аудиторії російських каналів за вибіркою «50 тис.+» з листопада 2013 по лютий 2014 за різними аудиторіями:

 

4+, 50. тис.+

 


 

18+, 50 тис.+

 

 

 

18-54, 50 тис.+

 


 

Що стосується Криму, то тут показники телеперегляду російських каналів вищі, ніж по всій Україні та містах «50 тис.+». Однак із січня по лютий тут теж спостерігалося зниження частки. Але в перший тиждень березня (3-9 березня), коли в Криму почали вимикати українські канали з ефіру та заміняти їх російськими, показники зросли.

 

Очевидно, Крим вплинув і на дані вимірювань по всій Україні - за цією вибіркою також спостерігається зростання частки аудиторії російських каналів порівняно з лютим, а в «Первого канала» і «РТР-Планета» - навіть порівняно із січнем.

 

Як змінювалася частка аудиторії російських каналів у Криму, порівняно з усією Україною, в січні-лютому та в перший тиждень березня 2014 року:

4+, Крим і вся Україна

 


 

18+, Крим і вся Україна

 


 

18-54, Крим і вся Україна

 


 

Нагадаємо, 11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги в інтересах національної безпеки і територіальної цілісності припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки не проводила засідання.

 

Дані дослідження телевізійної аудиторії належать ІТК, надані ІТК. Розрахунок показників здійснено для населення віком 4+, 18+, 18-54, вибірки «Вся Україна», «50 тис.+» і «Крим». Дані відображено за показником частки. Показники за листопад і грудень - дані панелі GfK, показники за січень, лютий і березень - дані панелі Nielsen.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду