Люди гинуть за баланс

17 Травня 2007
29671
17 Травня 2007
15:06

Люди гинуть за баланс

29671
Категорія «політичного балансу» цікавить Верховну Раду більше за функціональність Нацради як регуляторного органу.
Люди гинуть за баланс

Схоже, що спроби ротації парламентської четвірки в Нацраді з питань телебачення та радіомовлення є відповіддю Верховної Ради на звільнення Президентом суддів Конституційного суду. Юрій Плаксюк, заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення, назвав ухвалення Верховною Радою в першому читанні проекту Закону «Про внесення змін до Закону України Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (законопроект № 3312 про порядок звільнення членів Нацради), «обміном політичними пострілами»:

 

Ю.П.: Нас жодного разу не запросили на засідання Верховної Ради, жодного разу не вислухали. Нам жодного разу не озвучили вимог Верховної Ради до її представників у Нацраді. Нам не озвучили вимог Верховної Ради до тих самих перевірок, що їх проводить Нацрада. Отже, йдеться не про безпосередню діяльність членів Нацради. Не подобається те, що на сьогодні в Нацраді немає балансу політичних сил. Але, приміром, в мене немає політичного даху. Який може бути баланс? Це політичні постріли.

«ТК»: Ви хотіли сказати – торги?

Ю.П.: Торги – це все-таки діалог. А тут ведеться «відстріл» – намагання дошкулити політичними опонентам, і Нацрада – тільки засіб.

 

Власне, у разі набуття законом чинності Верховна Рада зможе припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які входять до призначеною парламентом четвірки, шляхом висловлення недовіри без згоди Президента. Нагадаємо, що висуванцями парламенту у нинішньому складі Нацради є Віталій Шевченко (голова Нацради), Юрій Плаксюк (заступник голови), а також члени Нацради Тетяна Лебедєва і Віктор Понеділко. В кулуарах говориться про ротацію «на три чверті»: Віктора Понеділка, по-перше, висували самі нинішні коаліціанти, а тоді просто комуністи, по-друге, термін його каденції і так спливає в липні.

 

Одним із найвиразніших свідчень того, що Верховну Раду категорія «політбалансу» цікавить більше за функціональність регуляторного органу є те, що звіт Нацради за 2006 рік і досі не розглянуто парламентом. Причому, це вже другий звіт Нацради, за словами Юрія Плаксюка, на який у законодавчого органу не вистачає пленарного часу. Хоча «Закон про Нацраду» дає всі підстави для ротації членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення через неприйняття звіту. Щоправда, в такому разі висловлення недовіри членам Нацради має бути чітко аргументованим.

 

Що ж до нинішніх аргументів тих, хто звільняє, то крім «політичний баланс», висувається також досить парадоксальна претензія у «насильницькій українізації українського телерадіопростору» («маслянизації масла», «кефіризації кефіру» тощо), що «становить загрозу свободі слова та інформаційній безпеці». Саме такими словами Олена Бондаренко, розробник законопроекту №3312, аргументувала прийняття Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії для перевірки діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та її підрозділів із нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями законодавства у сфері телебачення і радіомовлення» (проект № 3424, н. д. Олена Бондаренко, фракція Партії регіонів, н. д. Олександр Голуб, фракція Комуністичної партії, н. д. Євген Філіндаш, фракція Соціалістичної партії).

 

Звинувачення у насильницькій українізації Плаксюка радше дивує, аніж дратує: «50% національного продукту в ефірі – це не є вимога Нацради, а вимога Закону України «Про телебачення і радіомовлення», закону, до речі, ухваленого не Національною радою, а Верховною».

 

«Зрозумійте, – пояснює Тетяна Лебедєва, – контролерами завжди не задоволені. Коли ми не контролюємо і не караємо, то вислуховуємо нарікання про « безпрєдєл» в ефірі. Коли застосовуємо каральні санкції до порушників – вислуховуємо нарікання на жорсткість наших санкцій та інші принципові зауваження».

 

Ситуація, що розвивається, з одного боку, не є унікальною, адже будь-який склад Верховної Ради намагається внести свої корективи у склад Нацради. «Це така не дуже весела практика, але це факт», – коментує Тетяна Лебедєва. Юрій Плаксюк називає такі ротації «долею Бутка»: Олександр Бутко є абсолютним «рекордсменом» Нацради щодо перебування на посаді – призначений 31 грудня 2004 року, звільнений 28 лютого 2005-го.

 

Звісно, нинішній склад Національної ради не є святим і божим, і стан медіапростору України, за регуляцією якого вона стежить, далекий від ідеального. Не можна не погодитися з експертами в тому, що на території України мають місце і мовлення неліцензованих мовників, і порушення закону про рекламу, особливо в частині перевищення рекламного часу, і вибіркове застосування санкцій. Але чомусь підставою для звільнення членів Нацради стає не недотримання ними посадових вимог, а політична доцільність. Незрозуміло, з якою метою Верховна Рада хоче заслати до Національної Ради інших людей. Невже для припинення «насильницької українізації»? Тобто - блокувати виконання Закону «Про телебачення і радіомовлення»…?

 

Проте найгірше, що ситуація, яка розвивається навколо ротації членів Нацради, не є унікальною. Недарма Юрій Плаксюк вбачає в ній віддзеркалення ситуації зі зняттям Президентом суддів Конституційного суду Станік та Пшеничного:

 

«Це повторення тої ж ситуації, що й із Конституційним судом – ані відставлені судді, ані новопризначені не можуть почуватися спокійно, адже весь час педалюється питання про легітимність як звільнення, так і призначення».

 

Тобто все це виглядає, як безкінечна шулеріада з легітимністю: раз ви нас козирем – то ми вас тузіком. Ви образили наших людей – ми зараз насиплемо перцю на хвіст вашим. Ви відібрали державну зарплатню в наших суддів – ми викинемо на вулицю ваших членів Нацради. Не дивно, якщо завтра збереться «біло-блакитний майдан» і почне вимагати відставки Нацради, заперечуючи її легітимність, попри те, що ще вчора більша частина країни і не здогадувалася про її існування.

 

Власне, щодо легітимності. Самі члени Нацради висловили різні думки щодо легітимності процедури. Ігор Курус, перший заступник голови Нацради з телебачення і радіомовлення, на прохання прокоментувати ухвалення Верховною Радою в першому читанні проекту закону про внесення змін і доповнень до Закону «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення» висловився абсолютно категорично: «Предмету для коментарю немає, оскільки Верховна Рада нелегітимна».

 

Юрій Плаксюк вважає, що на питання легітимності-нелегітимності Верховної Ради має відповідати суд, проте загрозливим наслідком такої діяльності може бути нелегітимність самої Нацради напередодні початку виборчого процесу: «Якщо зараз трьох членів Нацради буде відкликано, трьох уведено, а Указ не буде підписано Президентом, то таким чином Нацрада не буде легітимною».

 

Уникненням блокування роботи регуляторного органу Плаксюк пояснює й те, що навіть у випадку, якщо Верховна Рада ухвалить законопроект №3312, «четвірка» все одно у відставку не збирається: «Якщо Олександр Мороз говорить, що Верховна Рада працюватиме до 2012 року, то Нацрада працюватиме до тих пір, поки не закінчиться каденція у принаймні 6-ти з 8-ти її членів (термін повноважень Лебедєвої спливає у лютому 2008 року, а Шевченка та Плаксюка – у 2010 році. – Л.Г.). Тобто до 2010 року». І додає: «Звісно, нам можуть не виплачувати зарплатню, не фінансувати всю Нацраду. Механізмів впливу на нас і блокування нашої роботи в них багато»

 

Натомість Тетяна Лебедєва на питання щодо легітимності процедури звільнення зазначає, що професіоналізм Верховної Ради у вирішенні кадрових питань зростає: «Мене особисто тішить, що пішли не шляхом прийняття якоїсь сумнівної з точки зору легітимності постанови, а шляхом ухвали змін до закону. Тобто по процедурі в мене немає зауважень, в мене є зауваження по суті цієї правки. Бо незалежність Нацради є ознакою демократичності суспільства. Зараз відбувається зустріч у Празі представників регуляторних органів у галузі медіа і, гадаю, це буде сприйнято європейською спільнотою як спроба Верховної Ради України повернути собі політичний контроль над медіапростором».

 

Про антидемократичність рішення Верховної Ради говорить і Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права: «Рекомендації Ради Європи говорять про те, що регуляторні органи мають бути незалежними. А потенційне право відставки є елементом політичного впливу. Тобто в цілому цей законопроект не відповідає рекомендаціям Ради Європи».

 

Проте він же наголошує й на тому, що говорити про ухвалу цього законопроекту як про доконаний факт зарано: «По-перше, на сьогодні Верховна Рада без підпису Президента не оприлюднила жодного закону. Така доля, вочевидь, чекає і на цей документ, навіть якщо його приймуть. По-друге, перше читання – це первинний етап підготовки документу. Закон про суспільне телебачення теж було прийнято у першому читанні, але ми так його й не побачили». Проте Тарас Шевченко попереджає, що доля цього законопроекту, як і доля багатьох інших документів, що їх інтенсивно продукує коаліційна більшість, залежатиме передовсім від найвищих політичних торгів: «На сьогодні абсолютно невідомо, яка політична конфігурація буде складатися на верхах у контексті переговорів Президента і прем’єра, чи будуть дострокові вибори, коли вони будуть, але саме ці домовленості вплинуть на законодавчу діяльність Верховної Ради».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29671
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду