Хто зніматиме про Шевченка державним коштом?

Хто зніматиме про Шевченка державним коштом?

27 Вересня 2013
10248
27 Вересня 2013
12:03

Хто зніматиме про Шевченка державним коштом?

Олеся Анастасьєва
журналістка
10248
Держкіно провело пітчинг документальних фільмів про Шевченка. Незабаром стане відомо, які з 12 проектів отримають державні кошти. Розповідаємо коротко про кожного з претендентів
Хто зніматиме про Шевченка державним коштом?
Хто зніматиме про Шевченка державним коштом?

12 вересня відбувся пітчинг неігрових кінопроектів, присвячених життю й творчості Тараса Шевченка. Вже оприлюднено рейтинг, і після затвердження на колегії Мінкульту змін у «Програму виробництва та розповсюдження фільмів на 2013-2014 рік» можна буде сказати, які проекти отримають державні кошти. В цьому матеріалі ми розповімо про конкурсантів і розташуємо їх відповідно до оцінок, виставлених експертами кожній із 12 документалок.

 

Найвищий бал здобув проект «Сліди, полишені вітрами» кінокомпанії «ІнсайтМедіа» режисера Олега Павлюченкова. Сценарій арт-доку написав Олександр Денисенко. Це єдиний із представлених на пітчингу проектів, який не претендував на 100% державне фінансування. При загальному бюджеті 52-хвилинного фільму в 4,409 млн грн. у Держкіно автори просили 1 млн грн., решту коштів у фільм вкладає третя сторона. У синопсисі, зокрема, йдеться: «Події в картині відбуваються під час Кос-Аральської експедиції, в якій засланому в солдати Шевченкові дозволили служити рисувальником. Він разом з експедицією потрапляє у пожежу в степу. Тікаючи від вогню, він опиняється поруч з тигром, що починає його переслідувати. Шевченко шукає порятунку від тигра в плавнях ріки Сирдар'ї, однак втекти йому не вдається. Врешті тигр його наздоганяє і Шевченко у передчутті останньої миті згадує у живих картинах усе своє життя. Ці картини будуть стилістично зняті під акварелі Шевченка і дадуть можливість проникнути у художній світ і філософію поета. Окрім того, у цих картинах Шевченко мандруватиме світами, побуває в Італії, Польщі, Швеції і зустріне себе старого, але зовсім не схожого на себе. Це швидше буде його душа, а не сама людина». Автори прагнуть зробити інтертейнмент.

 

Наступне місце в рейтингу посів проект «Кобзар» режисера Тараса Ткаченка, який вироблятиме компанія «Продашн№1», загальний бюджет - трохи менше 1,399 млн грн. «Це фільм-біографія, тільки цього разу головним персонажем виступає не людина, а книга, яка, однак, має цілком людську долю. Це біографія "Кобзаря", книги Тараса Григоровича Шевченка,  що стала для українців всього світу національною. Автори фільму шукають відповіді на такі питання: Як виникла назва? Як складалась доля книги та його автора? Як "Кобзар" впливав на культуру в контексті світової  історії, історії автора, та історій звичайних людей?» - ідеться в синопсисі. Серед авторів проекту Юрій Макаров.

 

«Тарас Шевченко. Ідентифікація» режисера Сергія Проскурні вироблятиме державна кіностудія «Українська студія хронікально-документальних фільмів», загальний бюджет - трохи більше 1,498 млн грн. Фільм планують розпочати знімати 12 жовтня й закінчити вже цього року. Коротко автор так описує свій проект: «Фільм про народні уявлення образу Тараса Шевченка, в яких простий український люд ідентифікував поета з  легендарними героями та міфологічними постатями».

 

«Національна кінематека України» представила проект режисера Костянтина Коновалова «Експедиція», загальний бюджет - майже 1,371 млн грн. У фільмі буде показано експедицію Тараса Шевченка Аральським морем на шхуні «Костянтин» (де він був штатним художником під час заслання). Автор хоче зробити акцент на таланті Шевченка знаходити вихід у найскладніших життєвих обставинах. Візуальний ряд стрічки складатиметься з трьох частин: реконструкції, інтерв'ю, графіки.

 

Другий проект «Національної кінематеки України» - фільм «Милі мої українці...» режисера Олександра Жовни, загальний бюджет трохи більше 1,298 млн грн. За словами режисера, приводом для сюжету стала тривіальна за формою історія про бригаду провінційних будівельників, які знайшли у старому гаражі пам'ятник Шевченку й захотіли його поставити, але їм не дозволили. Бригадир цих будівельників - Степан Кожум'яка отримав покарання 20 років каторги. Режисер особисто був знайомий із дисидентом і носив разом із ним вінки до пам'ятника Шевченку у 80-х роках минулого століття. Своїм проектом режисер хоче віддати данину діду Степану. У фільмі завідувач музею Степана Кожум'яки, який мріє зняти фільм, іде на кладовище й там зустрічається з дідом. Ролі діда й завідувача музею виконуватимуть актори.

 

Кіностудія «Кінематографіст» пітчингувала одразу 4 проекти 10-хвилинних науково-просвітницьких фільмів, загальний бюджет кожного - 160 тис. грн. За словами авторів, у них є домовленість не лише з українськими телеканалами щодо показу наступного року цих проектів у пройм-таймі, але й з однією телекомпанією в Торонто. Студія також домовилася з деякими дистриб'юторами щодо показу короткометражок у кінотеатрах перед блокбастерами. А в ідеалі «Кінематографіст» хоче об'єднати ці документальні проекти з уже відзнятими ними двома ігровими метрами про Шевченка на Мангишлаку, аби демонструвати їх разом у формі альманаху.

 

«Сердечний рай» Ірени Рудіної розповідає, про те, як «Щоденник» Шевченка став основою спілкування поза часом і простором двох творчих особистостей. Про кіносценарій Романа Балаяна, створений на основі «Щоденника», який режисеру так і не вдалося втілити на екрані. «Більше ніж митець» Івана Канівця базується на розповіді Івана Дзюби про Тараса Шевченка. Головною темою фільму є створення Шевченком першої української абетки та його плани створити арифметику, географію та історію України, втілити які йому завадила смерть.

 

Випередила ще два проекти кіностудії «Кінематографіст» стрічка «Тарас Шевченко у світі великім» Валентини Шестопалової, компанія-виробник «Калина Плюс», загальний бюджет - трохи більше 1,314 млн грн. Це адаптація документальної повісті режисера «"Заповіт" на весь світ» і, як ідеться в синопсисі: «Це паралельне дослідження історії проникнення творів Тараса Шевченка в англомовну культуру в XIX і XX століттях та сприяння творчості Кобзаря сучасними студентами і літературознавцями Кембриджського, Гарвардського, Пенсільванського та Торонтського університетів».

 

Наступне місце в рейтингу експертної комісії посів проект «Етюди в Шевченкових тонах» режисерки Наталі Коростякової, продакшн кіностудія «Кінематографіст». Фільм про те, яку роль відіграли новаторські малярські роботи Шевченка в розвитку сучасного вітчизняного й світового мистецтва. Музичне оформлення стрічки має зробити Ярослав Джусь. Проект «Жертовність» Галини Цимбал кіностудії «Кінематографіст» - про «події навколо переломного моменту в житті Шевченка в 1843 році - вибору благополучним художником шляху поета - "обличителя", що круто змінило його долю». На роль коментатора фільму планують запросити Миколу Жулинського.

 

Два останніх місця посіли проекти режисера Дмитра Ломачука з ГО «Об'єднання кінематографістів "Кінологос"». Перший - «До Кобзаря» - має загальний бюджет трохи більше 886 тис. грн. Короткий зміст кінопроекту: «Тарас Шевченко!... Це ім'я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури, чия мистецька спадщина стала надбанням усього передового людства. Автори фільму намагаються прокласти місток від того Шевченкового періоду до сьогодення. На прикладі творів Тараса ми оцінюємо наше життя сьогодні, іще раз переконуємося про їх актуальність навіть через півтора століття. Ми не помітили того, як активізувалось усе те антишевченківське, а отже, й антинародне, антиукраїнське, яке можна пойменувати відступництвом, споживацтвом, нелюдництвом...»

 

Другий проект - «Велетень духу», загальний бюджет - трохи більше 2,933 млн грн. Короткий зміст проекту: «Висвітлюється життєвий та творчий шлях Тараса Григоровича Шевченка на основі документальних досліджень шевченкознавців, істориків в поєднанні з ігровими епізодами реальних подій та учасників у виконанні акторів. Фільм складається із 4-х серій: 1. Перший університет; 2. Три літа; 3. Заслання; 4. Заповіт. Це чотири періоди життя і творчості великого Кобзаря з його успіхами та водночас трагізмом».

 

Птічинг було присвячено виключно документальним проектам, тому два анімаційних проекти «Української студії анімаційних фільмів» було представлено поза конкурсом. Проте один із них викликав особливе захоплення як серед членів експертної ради, так і серед присутніх у залі. Не виключено, що цей проект буде представлено на черговому зимовому пітчингу Держкіно, коли серед журі будуть і аніматори. При їхній схвальній оцінці мультик матиме шанс стати взимку переможцем, потрапити до програми вже наступного року і тоді ж отримати гроші, тож аби встигнути до 9 березня 2014 року, авторам треба робити проект уже зараз власним коштом. Ідеться про фільм тривалістю 6 з половиною хвилин під робочою назвою «Кобзар-200» режисера Богдана Шевченка, загальний бюджет - трохи більше 886 тис. грн. У фільмі під музику, яку має створити «ДахаБраха», звучатиме вірш «За байраком байрак» з циклу «В казематі». Фільм планують створити у коміксовому стилі і в комбінованій техніці: 2D і 3D-анімації. Творці хочуть запустити фільм в інтернеті, на моніторах у метро, а також мають попередні домовленості щодо показу на ТРК «Україна». Другий проект від «Укранімафільм» - короткометражний мультик Ірини Смирнової «Ювілей», загальний бюджет - майже 559 тис. грн. Фільм також планують просувати в інтернеті та в метро. Автор хоче засобами анімації показати, як сучасний молодий українець може за короткий проміжок часу дізнатися, хто такий Шевченко, за допомогою ЗМІ.

 

 

Інший Шевченко

 

Напередодні 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка про бажання зняти фільм про нього заявили ще кілька людей. Ми вирішили згадати художні проекти, які зараз перебувають на різних стадіях. Два з них знімаються із залученням державних коштів.

 

Перший - переможець 4-го пітчингу Держкіно, фільм «Таразі. Прощання з пустелею» режисера Олександра Денисенка, компанія-виробник «ІнсайтМедіа», загальний бюджет 65,6 млн грн.; частка Держкіно 16,031 млн грн., стрічку планують знімати у копродукції. «Фільм розповідає про життя Тараса Шевченка на солдатській службі у Новопетрівській фортеці, що на Мангишлаку, й зокрема найтяжчі для нього останні тижні перебування на чужині», - йдеться в описі. У 2012 році Олександр Денисенко став одним із переможців конкурсу кіносценаріїв, який проводив фонд «Велика родина». Тоді тритмент «Прощання з пустелею» виглядав так.

 

Другий проект - фільм Михайла Іллєнка «Толока». Цьому давньому задуму режисера вдалося перемогти на 3-му пітчингу Держкіно, компанія-виробник «Іллєнко Фільм», загальний бюджет - трохи більше 28 млн грн., частка Держкіно - 50%. У лютому цього року розпочалися зйомки стрічки, проте цього місяця стало відомо, що роботу призупинено через брак коштів. Отримати коментар у Благодійного фонду «Велика родина», який виступав партнером цього проекту, нам не вдалося.

 

Ще про одну ініціативу - створити кіноальманах Shevchenko, for You заявили рік тому. На прес-конференції в жовтні минулого року ідею позиціонували так: «Один із найамбітніших проектів року ініційований Інститутом Президента Віктора Ющенка. Мета альманаху - відкрити нові грані, переосмислити постать "великого, видатного" Шевченка, і побачити його по-новому, адже чимало таємниць його біографії ще лишилися нерозгаданими. Інститут Президента Віктора Ющенка ініціював культурний проект "Шевченко. Для тебе", що передбачає проведення конкурсу на найкращі сценарії, значну підтримку для їх екранізації та в підсумку - створення кіноальманаху "Шевченко. Для тебе". Національна прем'єра цього проекту, що включатиме близько 10 кіно-новел, планується на осінь 2013-го - весну 2014 року. Передбачається також подальша фестивальна дистрибуція фільму, що об'єднає людей любов'ю не до міста, як то вже стало традицією в Парижі, Нью-Йорку, Лондону.., а до Людини». Проект у 2012 році навіть було представлено в Українському національному павільйоні на Кіноринку 65-го Каннського міжнародного кінофестивалю. Проте, як нам вдалося з'ясувати, наразі проект заморожено.

 

Ілюстрація - ar25.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду