Може, якщо схоче!

4 Травня 2006
26816
4 Травня 2006
13:01

Може, якщо схоче!

26816
Позитивна роль Нацради була б набагато більшою, якби на порушення вона реагувала негайно
Може, якщо схоче!

Треба бути дуже упередженим, щоб не поставитися схвально до Звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення “Про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчої кампанії 2006 року”.

Чи не вперше за часи існування Національної ради взагалі (і точно вперше - з питань роботи електронних ЗМІ під час виборчої кампанії) надано розгорнуту змістовну синтетичну та аналітичну інформацію, що охоплює всі аспекти теми.

Найважливіше, на мій погляд, те, що Національна рада, по-перше, сформулювала свою позицію щодо офіційного розуміння деяких обмежуючих вимог законодавства – корисний прецедент.

Більше того, Нацрада своїм рішенням  № 664 від 26.10.2005(516096 bytes) звернулась до ЦВК з пропозицією “...розробити і оприлюднити принципи і підходи ЦВК щодо застосування норм Закону України „Про вибори народних депутатів України” в частині здійснення передвиборної агітації та діяльності ТРО в період передвиборної кампанії”. 

Тим самим Нацрада визнала, що уповноважені державні органи мають право і повинні оприлюднювати офіційне розуміння вимог спеціальних нормативних документів. Чого від самої Національної ради домагаюсь уже за десять років.

По-друге, Нацрада не послуговувалась вигаданою нею ж  відмовкою щодо необхідності розгляду якихось невизначених  “тенденцій”, а не кожного окремого  порушення (як того вимагає чинне законодавство). 

Нацрада продемонструвала: є порушення – є санкція.

Може, якщо схоче!

Засмучують лише дві обставини.

Перша: санкції не застосовувались негайно, як тільки було виявлено порушення. Із Звіту та заяв Нацради видно, що перші формальні ознаки порушень виявлялись ще наприкінці минулого року. А їх розгляд, визнання порушеннями  та  застосування санкцій – після завершення виборів. Вважаю, що позитивна роль Нацради була б набагато більшою, якби вона реагувала  негайно, бо в такому разі упереджувались би можливі подальші порушення. І вже точно порушення не мали б  "системного характеру" .

Друга: як ми і прогнозували, рішучість і сміливість Нацради в застосуванні санкцій не зайшли надто далеко. Насправді: дісталось “на горіхи” кільком  регіональним мовникам і ТРК “Київ”, яка втратила політичну підтримку (хотів би бачити це – здобудь перемогу О.Омельченко). Та й серед регіональних „порушників” ледь не половина – обласні державні. Які теж втратили підтримку. Є привід не зайвий раз буцнути(35840 bytes) І.Чижа. 

І це незважаючи на те, що й у Звіті, й у заявах членів Нацради однакові порушення зафіксовано як у регіональних мовників, так і у загальнонаціональних (або мережевих). І розмежування знову здійснюється за непрозорим, невизначеним критерієм. Бо щодо зафіксованих ознак порушень на загальнонаціональних каналах: “...в Нацраді не впевнені, що всі ці "недоліки" можна класифікувати як грубі порушення”. 

Шановна Нацрадо! Немає в чинних “телевізійних” законах градації: порушення - грубі порушення.

До того ж, впевнений, деякі претензії до мовників виходять за межі поняття “порядок мовлення”. Це окрема тема, що стосується не тільки “виборчого” мовлення.

Однак загальне враження від Звіту – позитивне.

Може, якщо схоче!

Володимир Тимофієнко, кандидат фізико-математичних наук, доцент, екс-представник Національної ради в Одеській області, член Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26816
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду