Рік відступу лідерів

18 Січня 2011
23919
18 Січня 2011
11:47

Рік відступу лідерів

23919
Рейтингові підсумки 2010 року. Найбільше зростання показників - у СТБ та «України», а падіння - в «Інтера» та Нового каналу.
Рік відступу лідерів

 Група «Інтер»

2010 рік відзначився стрімким падінням показників каналу-лідера за всіма аудиторіями у вибірках «Вся Україна» і «50 тисяч+». Окрім «Інтера», зниження частки спіткало канал К1. А от НТН демонструє стійку тенденцію до зростання показників.

 

Головною проблемою «Інтера» та К1 у цьому сезоні стало власне виробництво. Ще після реформ Ганни Безлюдної його обсяги суттєво зменшились, і минулого року на тлі зростання виробництва на інших телеканалах це далося взнаки. Окрім успішних проектів «Кварталу 95», канал орієнтувався на створення чи замовлення виробництва серіальної продукції та документалістики, яка, втім, з'являлася переважно в офф-праймі. У праймі буднів перші позиції займали новини каналу та переважно російські серіали.

 

Минулого року програмна політика «Інтера» була доволі консервативною: показники коливалися залежно від успішності серіальних проектів та нечисленних власних великих шоу. Канал зробив ставку на obstacle show: якщо перший сезон «БУМа» себе виправдав, то другий виявився слабшим, а «Сімейний розмір» узагалі взяв показники, ледь не вдвічі нижчі за середні, й перемістився в ранкові слоти вихідних.

 

Однак найбільші неприємності спіткали канал на початку осіннього сезону: через пізній старт нових проектів уже у вересні частка каналу впала до 15,47% за 18+, «50 тис.+» (за вибіркою «Вся Україна» частка становила 18,45%). Але навіть після старту сезону в листопаді показник каналу став ще нижчим: 15,14% за «50 тис.+» та 17,96% за вибіркою «Вся Україна». Втім, саме в цей період на канал прийшов новий менеджмент, що також відбилося на цифрах.

 

Одним із найуспішніших проектів каналу можна вважати серіал «Свати», який не лише ставав безумовним лідером у своїх слотах та отримав «Телетріумф» як кращий український телесеріал, а й виявився «ласим шматком» для конкурентів «Інтера» і суттєво підвищив частку прайму на «Плюсах». Програмний директор групи «1+1» Вікторія Шульженко наголосила, що продукт дуже хороший і канал був зацікавлений у його придбанні: «Якщо можна передавати з каналу на канал "Гаррі Поттера", чому не можна так само робити зі "Сватами"?».

 

Тепер нове керівництво каналу та команда «Кварталу 95» обіцяють зробити ставку на власне виробництво і вже нібито готують 28 нових програм, а деякі планують продавати за кордон і як готовий продукт, і як формати. Також «Інтер» збирається запустити велике танцювальне та футбольне шоу, поновить співпрацю з Савіком Шустером,  а до осені започаткує лінійку «Народний серіал» «на базі "Сватів"».

 

К1 минулого року нарешті знайшов свій формат і поєднав містичний контент (у будні) з гумористичним (у вихідні). «У вихідні буде трохи смішно, у будні - моторошно», - йдеться в анонсах каналу. Після довгої перерви К1 нарешті почав запускати власні проекти: спершу навесні з'явився «Скептик», а вже в осінньому сезоні приготували 13 нових проектів (серед них «Прихована реальність», «Код доступу», «Слідами пращурів з Олесем Бузиною» та «Брама часу»; до речі, остання програма вже перейшла на «Інтер»). Однак витягнути свої показники в новому сезоні К1 не зміг: восени та в грудні частка каналу була нижчою, ніж протягом літніх місяців. Приміром, у вересні К1 мав 1,98% за 14-49 («Вся Україна»), а в липні - 2,69%.

 

Натомість НТН свою частку щороку підвищує (останні три роки цифри незмінно зростають), потроху відходячи від суто кримінальної тематики й органічно поєднуючи в сітці російські й американські серіали, кінопоказ і документалістику власного виробництва.

 

Телеканал «Мегаспорт» переформатувався на «Мега» і навіть перевиконав план із залучення молодих глядачів. За підсумками року частка каналу, як і передбачалося, найбільше зросла за 14-49: з 0,49% (2009) до 0,68% (2010), вибірка «Вся Україна». Натомість знизилась частка за 18+: у 2009 році вона становила 0,59%, у 2010-му - 0,56%. За словами керівника служби досліджень і комунікацій групи «Інтер» Олени Дурманової, в результаті ребрендингу аудиторія каналу «Мега» омолодилася значно більше, ніж передбачалося, а тому наразі керівництво вирішило переорієнтуватися на старшого глядача. «Наразі ядро аудиторії каналу - чоловіки віком 12-25 років, ми плануємо зробити його на п'ять років старше», - каже пані Дурманова.

 

Зміна частки каналів «Інтер» з 2008 по 2010 рік* за аудиторіями

 18+

 

 

 

14-49

 

 

18-54

 

 

 

Група «1+1»

У 2010 році з усієї групи за комерційною аудиторією 18-54 цифри зростали лише у «2+2» та «Сіті», натомість показники «1+1» і ТЕТа продовжували знижуватися

 

Частка «Плюсів» минулого року впала з 12% до 11,71% (18-54, вибірка «Вся Україна»). Така тенденція простежується і за аудиторіями 18+ та 14-49.

 

Та попри те, що показники каналу впали, минулий рік став для каналу визначальним з огляду на розбудову оновленого формату. «Плюсам» удалося реалізувати сміливі експерименти у програмуванні та налагодити власне виробництво. Перш за все канал зробив ставку на реаліті-шоу, які замінили російські серіали в пік-праймі. Також канал знайшов успішний ситком «Інтерни» для пізніших слотів і продовжив показ нових серій «Маргоші». У вечірньому праймі вихідних на «1+1» виходить переважно кінопоказ, а поставити великі розважальні шоу проти «Х-фактора» СТБ канал не наважився.

 

Оцінюючи новий сезон, програмний директор «1+1» Вікторія Шульженко найбільшим досягненням вважає те, що вдалося переломити тенденцію падіння рейтингів останніх років: «Так, можливо, ми очікували дещо більшого зростання, але я з тих людей, які в диво не вірять. Було б неправильно вважати, що ми зайдемо одразу і "ламанемо ринок", стрибнемо з 10% до 15%. Особливо за нинішньої конкуренції, коли багато сильних каналів, хороших програм і якісного продакшну». При цьому вона переконана, що канал просувається у правильному напрямку: «Тому чекайте на краще».

 

Спершу навесні досить вдало стартувала програма «Міняю жінку», а вже з вересня в ефір вийшли «Від пацанки до панянки», «Без мандата», «Гламурні штучки та заучки» та «Зірка+зірка». До речі, українські адаптації останніх двох форматів вже виходили на каналах ICTV та «Інтер». Частину з форматів, за адаптацію яких нині взялися «Плюси», свого часу вибирав генеральний директор каналу «Сіті» Віталій Докаленко (оригінальні версії проектів «Пекельна кухня», «Від пацанки до панянки», «Суперняня», а також «Міняю жінку» досить вдало виходили на міському каналі), який очолив Департамент розважальних проектів групи. Сам пан Докаленко найбільшим досягненням «Сіті» називає відкриття проектів, тепер успішно реалізованих у власному виробництві загальнонаціональних каналів.

 

Канал, очевидно, розвиватиметься в цьому ж напрямку: вже заявлено про придбання нових форматів та початок кастингів на нові шоу. Найскандальнішим проектом, - якщо, звісно, канал зважиться на його реалізацією, - може стати формат Rent a Mama: за правилами шоу декілька пар змагаються за «виграш» в особі сурогатної матері для своєї майбутньої дитини. «1+1» придбав опціон на цей формат, який на сьогодні існує лише у вигляді сценарію. Водночас слід зазначити, що протягом року каналу не надто щастило з запуском серіалів власного виробництва («Тільки кохання», «Домашній арешт»).

 

Ще однією суттєвою кадровою зміною в групі «1+1» стало призначення Ірини Костюк генеральним директором каналу ТЕТ у грудні 2011 року. ТЕТу в групі виділили роль girl channel. При цьому формат каналу радикальних змін не зазнав: прайм, як і раніше, заповнювали «Дом-2» та «Звана вечеря», у денних слотах з'явилися ще кілька нових російських програм. Також з ефіру зник спорт, натомість з'явилися прем'єрні серіали («Універ», «Школа», «Іграшки», «Як я зустрів вашу маму») і навіть кілька власних проектів за міжнародними форматами («Гола правда», «Зірки проти караоке», а також «Бігуді-шоу»). Попри це, частка каналу продовжувала падати: за аудиторією 18-54 («Вся Україна») в 2010 році ТЕТ мав частку 1,98%, тоді як минулого року вона становила 2,33%, а 2008-го - 2,8%. Найуспішнішими для каналу (не рахуючи січня й лютого) стали літні місяці, а от у вересні, певно, через запуск конкурентами сильних нових сезонів, показники каналу впали.

 

Головним оновленням у групі «1+1» у сезоні 2010/2011 став ребрендинг каналу «Кіно». Тепер він називається «2+2», а до художніх фільмів і телесеріалів у його ефірі додалися спортивні трансляції. Спершу в сітці мовлення каналу з'явилися футбольні матчі чемпіонату України з футболу, шоу «Про футбол», згодом - баскетбольні змагання, зокрема Єдина ліга ВТБ, а також програма «Неймовірні історії футболу». Крім того, «2+2» став позиціонуватись як чоловічий канал.

 

У результаті каналу вдалося зупинити падіння частки й за аудиторією 18-54, «Вся Україна» показник зріс до 1,12% (у 2009-му він становив 0,78%, у 2008-му - 0,85%). Однак найбільше за цей період скоротилася жіноча аудиторія, натомість зросла присутність чоловіків 35-44, 45-54 та 55-64.

 

Телеканал «Сіті», який розпочав мовлення ще в кількох областях країни, став регіональним, та на програмуванні це суттєво не позначилося. Втім, каналу вдалося підвищити показники не лише у Києві, а навіть за вибіркою «Вся Україна», аудиторія 18-54:  порівняно з 2009 роком частка зросла з 0,14% до 0,21%. За минулий рік канал запустив низку нових проектів власного виробництва, ранкове шоу тощо, і не планує на цьому зупинятися. За словами Віталія Докаленка, в 2011 році «Сіті» запустить цикл пізнавально-естетичних програм про архітектурно-декоративні цікавинки світу та Києва. «Триває також робота й із підготовки програми - практичного путівника  столичними магазинами. Окрім цього, ми налаштовані проводити соціальні акції, скеровані на покращення навколишнього середовища, завдяки зусиллям самих мешканців Києва. Є в нас досить амбітні плани щодо ексклюзивних проектів відносно проведення в Києві чемпіонату Європи з футболу 2012 року», - зазначив він.

 

 Зміна частки каналів групи «1+1» з 2008 по 2010 рік* за аудиторіями

18+

 

14-49

 

 

18-54

 

 

 

Група StarLightMedia

Серед каналів групи найуспішнішим рік став для СТБ, якому вдалося суттєво підвищити показники й випередити колег за 18+ та 18-54 («Вся Україна»). Трохи зросла й частка ICTV, який протягом трьох останніх років демонструє стабільні показники. А от частка Нового каналу минулого року впала

 

СТБ не лише випередив Новий та ICTV за старшою аудиторією, а за 18-54 (вибірка «Вся Україна»). А от за вибіркою «50 тис.+» СТБ став другим каналом за 18-54, майже зрівняв показники з «Інтером» за 14-49 і лише трошки поступився ТРК «Україна» за 18+.

 

Минулий рік для СТБ пройшов під знаком талант-шоу, адже каналу вдалося не лише продовжити свій успішний формат «Україна має талант» та перше для каналу велике розважальне шоу «Танцюють всі!», а й в умовах досить серйозної конкуренції якісно зробити співочий проект «Х-фактор».

 

Таким чином, найвищі показники канал здобув якраз під час показу власних талант-шоу: з березня по травень («Україна має талант») та з вересня по грудень («Х-фактор» і «Танцюють всі!»).

 

Крім того, СТБ закрив ранкові новини, вирішив переформатувати «Вікна» і зробити ставку на шоу талантів. При цьому проекти каналу виявились успішними як за комерційною 14-49, так і за старшою аудиторією 18+ та 18-54. Тепер у планах запуск «Танців із зірками», кулінарне талант-шоу, реаліті «Холостяк» та проект про схуднення «Зважені та щасливі».

 

А от Новий канал занадто успішним роком похизуватися не може. Його частка далі падає: порівняно з 2009 роком вона знизилася з 12,9% до 11,38% за вибіркою «Вся Україна» та з 13,23% до 12,16% за «50 тис.+».

 

Суттєвих змін у пік-прайм канал не вносив, залишивши там рейтингові російські ситкоми, а от о 22.05 тут зважилися на вертикальне програмування. О цій порі на Новому вийшла лінійка власних проектів: «Новий погляд», «Здрастуйте, я ваша мама», «Зроби мені смішно», «Світлі голови» та «Інтуїція». «Це ті проекти, які принесли нам найбільші показники, - зазначає генеральний директор каналу Ірина Лисенко. - І для того щоб глядачеві весь час показувати щось нове - це не обов'язково має бути мегавелике, пафосне шоу, зовсім ні. Як показали наші проекти в будні, вони збирають величезну частку».

 

А от із «мегавеликим, пафосним» проектом Новому якраз і не пощастило. Після кількох сезонів «Фабрики» оригінальна розробка каналу «Україна сльозам не вірить» не спрацювала. Як розповіла в інтерв'ю ТК генеральний директор Нового Ірина Лисенко, канал сподівався на частку 30%, тоді як середня частка проекту становила 10,67% за вибіркою «Вся Україна» та 12,17% за «50 тис.+», аудиторія 14-49. Канал був настільки незадоволений показниками, що навіть завершив його раніше запланованого часу, і тепер не надто поспішає знімати фільм із переможцями шоу.

 

Як і «Інтер», 2011 року Новий канал планує зосередитися на виробництві власних програм та серіалів, щоби продавати їх на російські канали. «Я взагалі в ідеалі хочу, щоб ми не купували у росіян, а навпаки - продавали їм свої програми, формати та серіали. До того ж в Україні є умови та люди - їх, звичайно ж, складніше знайти, ніж у Росії, але вони все ж таки є. І їм потрібно вчитись, розвиватись, і в нас цілком може все вийти. Наступного року ми над цим працюватимемо», - наголошує пані Лисенко.

 

Канал уже розпочав кастинги вісьмох проектів: «Батьки та діти», «Замок страху», «Здрастуйте, я ваша мама», «Знову разом», «Заспівай, якщо зможеш», новий сезон «Інтуїції» та і ще два нових сімейних реаліті. Також Новий знімає ситком «Ластівчине гніздо» і домовляється з продакшном Pro.TV про два драмеді.

 

Частка каналу ICTV за 14-49 порівняно з 2009-м зросла з 9,38% до 9,5% («Вся Україна»). Кардинальних змін у форматі не відбулось: канал і надалі продовжував заповнювати прайм буднів російськими серіалами, новинами та «Надзвичайними новинами». 2010 року ефір урізноманітнив показ чемпіонату світу з футболу - 2010, до якого було запущено тематичні проекти «Третій тайм» та «Епоха футболу». Також канал вирішив продовжити соціальний проект «Акули бізнесу» схожим форматом «Українська мрія» і транслював гумористичні проекти Real comedy та «Велика різниця по-українськи». Були й не надто успішні проекти: серіал, знятий на замовлення каналу Film.ua, «Помилаандерсон» та «Море по коліно».

 

 Зміна частки каналів групи StarLightMedia з 2008 по 2010 рік* за аудиторіями

18+

 

 

14-49


 

18-54

 

Група «Україна»

 

Окрім СТБ, суттєвого зростання по трьох аудиторіям вдалося домогтися й ТРК «Україна»

 

Коли на презентації нового сезону в 2008 році менеджмент каналу з часткою 5,86% (18+, «50 тис.+») розказував, що за кілька років зазіхатиме на першу кнопку, цей прогноз викликав скептичну посмішку. Тепер ці мрії здаються не такими вже й фантастичними.  

 

«Ми є реальним претендентом на місце другої кнопки українського телебачення за підсумками року», - так новий сезон оцінює виконувач обов'язків генерального директора Марина Миргородська. Цей підсумок цілком відповідає дійсності, адже за своєю комерційною аудиторією (18+, «50 тис.+») канал узяв частку 10,21% і став другим, випередивши «1+1» та СТБ. А от за вибіркою «Вся Україна» канал хоч і взяв частку 10,01%, але ще поступається «1+1» (10,89%).

 

«Частка 10% і майже 20%-ве зростання аудиторії каналу за підсумками року взагалі не потребують додаткових коментарів. Ми задоволені. Успіх реалізації проектів для нас не обмежується високими рейтинговими показниками. Тому про невдачі говорити немає підстав. За цей рік ми отримали величезний досвід завдяки всім нашим проектам. Ми готові інвестувати в нові ідеї, нові розробки», - каже Марина Миргородська.

 

У грудні 2010 року в ефірі каналу востаннє вийшов «Шустер live», «Україна» і продакшн Савіка Шустера розійшлися за взаємною згодою. Лінійку щоденного «Шустер live» у сітці змінив серіал «Маруся», над сценарієм якого працювала група Тетяни Гнєдаш. Канал залишився вірним стратегії попередніх років і запускав у праймі прем'єрні російські серіали.

 

Однак була тут і низка не надто вдалих проектів: перш за все, з невисокою часткою пройшло спортивне талант-шоу «Ти чемпіон», також каналу не дуже щастило з пошуком гумористичного проекту (закриття «Насправді шоу») та розробками власних ситкомів, адже ані «Попелюшка з причепом», ані «Непрухи» не затрималися в ефірі. «Це тестування формату в ефірі. Ми хочемо, щоб був діалог із глядачем, щоб він сказав, подобається це йому чи ні. Якщо ні - не бачу сенсу продовжувати», - казав тодішній генеральний директор, а нині керівник медіагрупи «Україна» Вальдемар Дзікі. Тепер група взяла курс не лише на сценарні розробки, а й виробництво серіалів силами власної продакшн-компанії, яка створюється. Найближчим часом «Україна» намагатиметься виробляти якомога більше програм для аудиторії 18-54.

 

2010 року групі не вдалося запустити нові нішеві канали (тепер кіноканал і ТРК «Новини» мають розпочати мовлення в 2011 році). Також «Україну» спіткала зміна менеджменту: Вальдемар Дзікі залишив посаду генерального директора.

 

 Зміна частки каналів групи «Україна» з 2008 по 2010 рік* за аудиторіями

18+


 

14-49

 

18-54

 

 

Перший національний

Минулого року Перший національний кардинально змінив програмну політику й менеджмент. Із попередніми роками його показники порівнювати складно, оскільки з листопада 2010-го Перший національний та «Ера» представлені в дослідженні як єдиний канал, тим часом як раніше кожен із них рахувався окремо.

 

Але якщо взяти середні показники Першого національного за останні три роки з січня по жовтень, можна сказати, що частка каналу зросла і досягла рівня 2008 року. Адже 2009 року канал мав 1,69%, а 2010-го - 2,37% (до того ж, 2008-го в середньому за ці місяці канал узяв таку ж частку), аудиторія 18+, вибірка «Вся Україна». Найбільш вдалим місяцем для каналу став червень, коли вийшли трансляції Чемпіонату світу з футболу (3,59%).

 

Після приходу нового менеджменту було розроблено й запущено кілька десятків нових проектів (тільки напередодні осіннього сезону їх вийшло 26), переважно спонсорським коштом, почався показ кіно та серіалів. Серед новинок - талант-шоу на основі відбору учасника для «Євробачення», кулінарний проект із Михайлом Поплавським, реаліті «Ближче до народу», соціальні проекти «Віра. Надія. Любов», «Світло», щоденне шоу для підлітків «Нащадки», низка документальних спецпроектів тощо. У «Ю&А Distribution» канал придбав пакет «Радянська класика». Почав з'являтися в ефірі й продукт каналу «Інтер»: серіали «Банкірши», «Кукли» і навіть «актуальна мильна опера» «Сусіди».

 

Прайм було сформовано й на основі спортивного проекту «Чоловічий клуб», який найбільше привернув увагу чоловіків старшого віку (понад 65+). Але на цьому Перший національний не зупинився, а в найкращих традиціях українських каналів вирішив «омолоджувати» аудиторію. За словами головного продюсера Олексія Семенова, у 2011-му канал планує здобути частку 3% (цільова аудиторія - чоловіки та жінки 45+). У зв'язку з цим планується запустити низку проектів, розрахованих на такого глядача. У розробці й кілька міжнародних проектів, розрахованих на продаж у різні країни СНД: зокрема це програма з ведучим «Утренней звезды» Юрієм Ніколаєвим та серія документальних проектів зі співачкою Лолітою Мілявською. Слід також згадати про домовленість про вихід на Першому національному ток-шоу «Шустер live».

 

«Ми хочемо впевнено посісти сьоме місце серед українських каналів. Але при цьому ми не будемо жертвувати соціальною складовою каналу на догоду показникам. Наступного року на наших глядачів чекає низка ексклюзивних, дуже цікавих та якісних проектів. Наприклад, вже готові перші випуски "Глибинного буріння з Андрієм Пальчевським", у якому взяв участь Микита Михалков. І це тільки початок», - каже генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

 

На сьогодні в топі за аудиторією 18+ («Вся Україна») канал - на дев'ятому місці. На сьомому - НТН, тож для того щоб реалізувати свої плани, - стати першим після шістки великих каналів, які нині активно змагаються за лідерство, - Першому національному доведеться випередити НТН та «Первый канал. Всмеирную сеть», а також не пропустити вперед К1, який завершує десятку найрейтинговіших каналів за цією аудиторією.

 

 Зміна частки Першого національного*** з 2008 по 2010 рік* за аудиторіями

 18+, 14-49, 18-54

 

* Графіки побудовано на основі середніх часток каналів за 2008, 2009, 2010 роки, аудиторія 18+, 14-49, 18-54, вибірка «Вся Україна»

 

** Показники телеканалу «Футбол» за 2009 рік подано за той період, коли канал перебував у відкритому доступі з 1 жовтня по 31 грудня

 

*** З 1 листопада Перший національний та «Ера» представлені в дослідженні як єдиний канал

 

Розрахунок показників було здійснено для населення віком 18+,14-49, 18-54, вибірки «Вся України» та «50 тис.+». Середню частку каналів розраховано за 2008, 2009 та 2010 роки. Дані надано компанією Gfk Ukraine. Детальніше про використані змінні дивіться в глосарії Gfk.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23919
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
???
4845 дн. тому
Мисс данькова, при чем тут костюк к обновлению канала в прошлом осеннем сезоне? Костюк то и сделать еще ничего не успела, а вы этим абзац про тет открыли
Наталія Данькова
4845 дн. тому
СТБ вийшов на друге місце за аудиторією 18-54, вибірка "50 тис.+"
Место - фигня!
4845 дн. тому
Люди смотрят программы, а не то, на каком месте канал, на котором он смотрит свои любимые программы! И все рекламодатели с этим уже давно разобрались :). А данные GFK нужны хозяевам каналов для дальнейшей их перепродажи. И для выплаты бонусов руководителям каналов. Не так ли?
wonder
4845 дн. тому
а по моему СТБ на второе место нигде не выходил... даже по своей целевой...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду