Втрачена недосяжність

11 Жовтня 2010
21499
11 Жовтня 2010
12:13

Втрачена недосяжність

21499
Протягом останнього року «Інтер» втратив позиції на ринку й поставив під загрозу своє лідерство. Чи міг хибний вибір стратегії бути причиною заміни Сергія Созановського?
Втрачена недосяжність

За відсутності офіційних  роз'яснень, - адже свій намір залишити «Інтер» Сергій Созановський не коментує, а з неформальних джерел можна почути щось мало схоже на правду, - навколо причин майбутньої зміни керівництва медіагрупи з'явились різні версії. Зокрема, як уже писала «Детектор медіа», одна з найпоширеніших пов'язана із рейтинговими невдачами «Інтера».

 

При цьому більшість телеменеджерів переконані, що версія про падіння показників є надуманою. Оскільки, мовляв, падіння лідера телеефіру закономірне та незворотне через посилення конкуренції серед нішевих каналів, які прагнуть відщепити від загальної аудиторії своїх глядачів.

 

Останні ж події, зокрема запуск компанією Sattelecom супутникової передавальної станції, яка піднімає канали «Інтера», на базі групи Film.ua, «будівничим» та неофіційним власником якої є Созановський, змушують засумніватись у тому, що Сергій Леонідович справді зникне з орбіт «Інтер»-групи. Можливо, йдеться про певну реструктуризацію медіаактивів чи впливів Валерія Хорошковського.

 

В усякому разі, залучення компанії Созановського до розбудови перспективного напрямку бізнесу групи «Інтер» свідчить не на користь версії конфлікту між головою правління та власником. До того ж, чутки про намір Созановського піти, поява яких у медіапросторі була явно санкціонована ним самим, з'явились іще на початку липня - про це написав афілійований із групою Film.ua сайт «Медіаняня». То чи можна пов'язувати подію, заплановану аж так заздалегідь, із свіжими негараздами каналу?  

 

Та все ж, проводжаючи Сергія Созановського якщо не зовсім, то, принаймні, з посади голови правління «Інтера», спробуймо проаналізувати динаміку показників і відповісти на запитання, чи справді останнім часом «Інтер» здавав позиції та поставив під загрозу недосяжність свого лідерства за аудиторією 18+, й наскільки в цьому винен менеджмент, а наскільки - об'єктивні процеси на ринку.

 

Якщо поглянути на цифри, за весь час, поки канал очолювала у парі з Сергієм Созановським Ганна Безлюдна (з початку 2007 року по вересень 2009-го), канал у середньому зберігав частку на рівні 21,55%, аудиторія 18+, «Вся Україна» («міста 50 тис.+» - 21,08%). Це при тому, що в 2006 році середня частка каналу була 21,43%. Тобто впродовж цих років каналу вдалось утримати показники на високому рівні і протистояти «незворотній тенденції падіння», про яку повсякчас говорять експерти. До 2009-го різкого зниження частки не було.

 

 

Зміна частки каналу з 2006 по 2010 рік за аудиторіями 18+, 14-49, 18-54, «50 тис.+»:

 

 

 

Переворот-2007

 

Нагадаємо, за рахунок чого в 2007 році цього вдалося досягти тодішньому новому керівництву. У 2006-му новий власник каналу Валерій Хорошковський запросив топ-менеджерську команду Сергія Старицького та Леоніда Мазора, представника російської компанії «Амедіа». З їхньої подачі було розпочато амбітне, але, як виявилося, малоефективне омолодження каналу під слоганом «На 10 років молодше». В межах цього проекту праймові новини каналу «Подробиці» було пересунуто у слот 21.00-21.30 (це було зумовлено трансляцією матчів чемпіонату Європи з футболу), запущено «Зірковий дует» (формат Stars On Stage компанії Zodiak Television), який програв плюсівським «Танцям із зірками», ще кілька нових шоу (серед них і «Один у полі» Марії Єфросиніної та оновлений «Ранок») тощо. Всі ці події зростанню показників аж ніяк не сприяли. Врешті-решт, вертати в надійне річище невдало «омолоджений» «Інтер» прийшли Сергій Созановський та Ганна Безлюдна.

 

Перш за все нове керівництво повернуло новини на 20.00 і цим значно посилило позиції всього прайму. Крім того, було запроваджено безшовний ефір - чи не вперше для вітчизняних телеканалів. Там, де позиції «Інтера» були сильними, діяло нещадне контрпрограмування. Також на каналі з'явились обличчя К1 та деякі програми цього каналу, амбітний проект «Великі українці», посилилися позиції документального телекіно у виконанні афілійованої з каналом студії «07 продакшн». При цьому Ганна Безлюдна посилила позиції продакшну «Квартал 95», виманила Савіка Шустера зі «Свободи слова» на ICTV, скандально розпрощалась із «Караоке на майдані» Ігоря Кондратюка та з більшістю старих проектів. Безсумнівно, в цей період «Інтеру» дуже щастило з закупними серіалами: «Тетянин день», «Зачароване кохання», «Вогонь кохання», «Обручка». Втім, проекти власного виробництва (окрім серіалів і документалки) залишилися для каналу проблемою, їхня кількість значно скоротилася порівняно з минулими роками.

 

Показовим є й формування топів у цей період: у 2006-му - футбол та новини, у 2007-2008-му весь топ складається з «Тетяниного дня» за винятком двох позицій у 2008 році (новорічне привітання Президента та «Зачароване кохання»), у 2009-му в топ знову потрапляють новини, футбол, бокс та «Вечірній квартал», у 2010-му лідерами стають новини і проекти того ж таки «Кварталу».

 

При цьому найрейтинговіший проект «Інтера» за 2006 рік (футбол Італія - Україна) мав рейтинг (!) 27,72%, частку 68,04%; у 2007 році топовою трансляцією став «Тетянин день», який мав рейтинг 20,57%, частку 44,29%; наступного року серіал також посів першість, але вже з рейтингом 22,74%, часткою 46,54%; у 2009 році матч «Шахтар» - «Вердер» узяв рейтинг 18,96%, частку 51,89%; а цього року першість поки що за «Вечірнім кварталом» - рейтинг 16,01%, частка 35,65%.

 

Серіальний застій

 

Але поступово, після ліквідації наслідків «омолодження», канал почав потроху втрачати позиції. Найбільш очевидною втратою стало те, що «Інтер» минулого року остаточно поступився Новому каналу за аудиторією 14-49, «50 тис.+», чого раніше ніколи не було.

 

До того ж, якщо порівняти структуру аудиторії «Інтера» за 2006 та 2010 роки, виходить, що збільшення частки відбулося лише серед жінок 55-64 років та жінок 65+. За іншими позиціями канал спіткало зниження частки. Найбільших утрат він зазнав серед молодих глядачів, зокрема серед жінок та чоловіків 15-34 років та 45-54 років.

 

 

Структура аудиторії телеканалу «Інтер» за 2006 та 2010 роки:

 

 

 

 

 

Такі зміни були цілком зрозумілі з огляду на програмний асортимент каналу. Попри те, що на каналі час від часу з'являлись яскраві серіали (наприклад, «Свати»), та ще «Вечірній квартал» тримав аудиторію, з великих форматних проектів в ефір виходить лише «Битва українських міст», але й вона взяла частку, лише трохи вищу за середню.

 

Увесь прайм буднів та вихідних заповнюють серіали та художні фільми.

 

«Попри кризу, ми не лише не скоротили, але й збільшили обсяги власного виробництва. У цьому році тільки серіальної продукції було вироблено 300 годин. І не лише вироблено, але й продано у Росію», - так окреслив підсумки 2009 року Сергій Созановський.

 

Насправді бачимо трохи іншу картину. Відтоді, як канал залишила Безлюдна, стратегія нападу поступилася стратегії «самозбереження». В контенті каналу за цей період не відбулося жодних революційних змін, «Інтер» тихо розпрощався з залишками колись жорсткого програмування й тримався на плаву завдяки серіально-«квартальній» політиці. Очевидно, що деякий час, особливо з початком фінансово-економічної кризи, коли всі інші телехолдинги теж були змушені заморозити інвестування у розвиток, беззаперечний лідер ефіру міг протриматися на такій стратегії. Але вже під кінець 2009-го ситуація на ринку почала змінюватися, і, здається, команда Созановського таки прогледіла момент, коли треба було повернутися до агресивнішої політики.

 

Деякі експерти оффрекордс пояснюють обрану Созановським стратегію небажанням інвесторів каналу вкладати гроші у розвиток. Тут також незайвим буде нагадування про минулорічну втрату «Інтером» фактично монополії на рекламному ринку, що не могло не позначитись на доходах.  До нового сезону канал підготував не дуже багато змін у програмі: з нових проектів, окрім серіалів, є лише «Сімейний розмір», оновлений «БУМ», щоденне ток-шоу Юлії Литвиненко «Розбір польотів» та документальне спортивне реаліті.

 

А тим часом «пінчуки» (група StarLightMedia), «Україна» та «1+1» кинули масу зусиль і грошей на підвищення своєї конкурентоспроможності в новому сезоні, наввипередки запускаючи десятки проектів, один масштабніший за інший. Професіоналові Созановському, який не міг не бути в курсі планів конкурентів, було неважко спрогнозувати наслідки експансії нових проектів та зростання інвестицій у виробництво. Тому наявність об'єктивних обставин - або ж інших орієнтирів, отриманих від власника, - видається вірогіднішою за помилку менеджменту.

 

Влітку «Інтер» ще якось утримував свою літню аудиторію, але згодом глядачам уже явно забракло динаміки, новизни та змін.

 

Як бачимо з графіка, після зміни керівництва (восени 2009 року канал залишила Ганна Безлюдна), попри невеличкий ривок навесні 2010-го, «Інтер» увійшов у фазу падіння показників, яка тривала у вересні.

 

 

Динаміка зміни показників каналу «Інтер» після того,

як його залишила Ганна Безлюдна, 18+, «50 тис.+»:

 

 

 

 

 

Пізній сезон

 

За словами генерального директора ТРК «Україна» Вальдемара Дзікі, запуск пізнього сезону на «Інтері» міг бути стратегічним рішенням. Приміром, його канал у 2008 році також відклав запуск основних прем'єр сезону на кінець вересня - початок жовтня. «1+1» цієї осені розтягнув старт сезону на цілий місяць: канал ледь не щотижня запускає нові проекти, і через їхню успішність із 11 жовтня навіть планує перейти на вертикальне програмування пік-прайму. З іншого боку, останнім часом канали прагнуть починати сезон якомога раніше, щоби перехопити й привабити глядача своїми осінніми новинками. Так, Новий цього року запустився наприкінці серпня.

 

Але у випадку з «Інтером» ця стратегія, - принаймні, поки що, - не спрацювала. Адже після запуску нових прем'єр на каналах-конкурентах канал стрімко почав втрачати частку і з вересня за комерційною аудиторією каналу (18+, «50 тис.+») мав лише 15,47% (!). При цьому за цей же місяць ТРК «Україна» отримала частку 11,47%, а СТБ - 11,31%. Тобто навіть за загальною аудиторією «Інтер» виглядає тепер не таким уже й недосяжним. За панеллю «Вся Україна» показники (частка 18,45%), як і відстань до найближчих конкурентів, оптимістичніші, тому наступного року канал, певно, гордо заявить, що відтепер орієнтуватиметься на «єдину правильну» панель, яка включає великі та маленькі міста й села і за якою дуже зручно демонструвати свою позицію. Навіть не зважаючи на те, що позиція ця суттєво похитнулася.

 

А за 14-49, «50 тис.+» канал відстає вже не лише від Нового (12,56%), а й від СТБ (11,81%), «1+1» (9,42%) та ICTV (9,25%). В самого «Інтера» частка 8,85%.

 

Офіційне пояснення пізнього старту також досить специфічне, оскільки фактично на цей процес вплинули погані погодні умови в Аргентині. «Насамперед це пов'язано з нашими проектами "БУМ" та "Сімейний розмір". Їх можна знімати лише в Аргентині. І це такі формати, основою яких є саме декорації. А в Аргентині влітку зима і дуже холодно. Розумієте, ми не могли змусити бумівців, гордість нації, падати в бруд. Тому знімати можна було лише у вересні. Зараз там більш-менш нормальна погода, це ще не спекотний місяць, але прийнятний для змагань. Ці проекти для нас принципово важливі, вони є уособленням нашого сезону», - зазначила керівник служби досліджень та комунікацій телеканалу «Інтер» Олена Дурманова. Тож, за її словами, все, чим канал пишається, вийде в ефір з 2 жовтня. А за місяць на каналі з'явиться новий менеджмент - а зміна менеджменту, хоч би що там казав Володимир Зеленський, завжди тягне за собою зміни у програмуванні.

 

Отже, вельми сумнівно, що зміна менеджменту «Інтера» може бути пов'язана із взаємним невдоволенням власника та чинного голови правління каналу. Відомо, що Валерій Хорошковський не раз коригував дії менеджерів «Інтера», коли бачив для цього передумови, - а не бачити об'єктивне падіння «Інтера» він не міг, як і не розуміти наслідків обмеження інвестицій. До того ж, Єгор Бенкендорф, той «мозок», на креативних талантах та трудоголізмі якого значною мірою трималось власне виробництво «Інтера», був - навряд чи всупереч волі Хорошковського - ще навесні переведений на посаду генерального директора Першого Національного. Всерйоз сприймати версію, що ідеальний план «Інтера» зірвався через несподіване настання зими в Аргентині, також важко: у попередні роки, за часів дуумвірату Безлюдної-Созановського, нові масштабні проекти на каналі вигадувались і запускались у лічені тижні, й ефір ніколи не залишався оголеним. Вочевидь між урізаним «новим сезоном лайт» і запланованою на початок листопада зміною менеджменту був певний зв'язок.

 

Показово, що символом цього сезону для «Інтера» став фільм «Червоні вітрила», прем'єра якого 3 жовтня взяла частку 9,71% за 18+, «50 тис.+». Це при тому, що середня частка «Інтера» за минулий тиждень становила 15,29%. Що ж, на черзі запуск «Битви слов'ян», «Сімейного розміру», прем'єр серіалів, оновлення команди та початок роботи нового менеджменту. Тож незабаром побачимо, наскільки сильним буде вітер цих змін, чи наповнить він запізнілі «червоні вітрила» каналу... Й чи не зміниться його напрямок у листопаді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Отар Довженко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21499
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Otar Dovzhenko
4949 дн. тому
зритель, поки що недостатньо інформації для прогнозів. Робити їх, спираючись на здогадки про поки що незрозумілих менеджерів, було б якраз непрофесійно :)
зритель
4949 дн. тому
Отаре, це ви даєте, а я беру. І чекаю на ваш прогноз , щодо інтера на наступний рік, стосовно керівництва, наповнення і т.д. вже зараз, а не постфактум. Бо заднім числом ми всі розумні. Підтвердіть свій професіоналізм.
Алегарф
4950 дн. тому
Та дайте ж Интеру отдышаться, на 13-м году своего лидерского существования он может себе это позволить. Лучше посмотрим, удастся ли господину Коломойскому вернуть к жизни плюсы, или для этого нужно ещё что-то, кроме наворованного у народа бабла и маниакальной смены логотипов телеканалов своей медиа-империйки, территорию-то свою пометил, а результата пока ноль : /
atos
4951 дн. тому
Рано начали отпевать "Интер" и 1-й Национальный. Ще не вмерла Украина, а тем более эти каналы. Да,есть отдельные проколы,а у кого их нет?. А Ваши любимые ТВi и 5-й разве не прогнулись.??? Если уж говорить,то надо в сравнении. Лично для меня, Первый-- по доброму ПЕРЕЗАГРУЗИЛСЯ и выглядет ПРЕКРАСНО. Это мнение дилетанта но таких нас не мало. "Интер" тоже радует.
Otar Dovzhenko
4951 дн. тому
Зритель, ну ви даєте. Почитайте матеріали ТК по темі "Інтер" за минулі роки, критики було дофігіща, і ще за успішних часів Безлюдної ми прогнозували, що буде щось подібне. Як зараз пам'ятаю, заголовок тексту був "Чому вимерли динозаври")
зритель
4951 дн. тому
Уважаемые телекритики. Куда вы раньше смотрели, почему молчали? Разве соседи, знахари и другие низкопробные проэкты не тянули канал ко дну. Таже участь ждет и разбор полетов, программа ни о чем. Критикуйте вовремя. Нехорошо поливать грязью тех, кто не удел.
для Бени
4951 дн. тому
А мне обидно за УТ-1, после перехода интеревского менеджера Бенкендорфа, потеряли и то, что было при Илащуке. Не омоложивать надо аудиторию, а беречь и лелеять ту, которая много лет сидит на канале, то бишь - сидела...
зритель
4951 дн. тому
ИНТЕР запустил не новый сезон, а полный пшик... нечего смотреть. Обидно за бывшего лидера...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду