«Вчи мову, падло»: за що конкретно Нацрада винесла попередження «Європі Плюс Київ»

23 Квітня 2009
22126
23 Квітня 2009
16:31

«Вчи мову, падло»: за що конкретно Нацрада винесла попередження «Європі Плюс Київ»

22126
«Вчи мову, падло»: за що конкретно Нацрада винесла попередження «Європі Плюс Київ»

У розпорядженні «Детектор медіа» опинився висновок Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо ефіру радіо «Європа Плюс Київ» 30 вересня 2008 року, на підставі якого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесла радіостанції попередження.

 

Нагадаємо, представник радіостанції пояснив, що справді в ефірі 30 вересня стався неприємний випадок: додзвонився слухач, який вжив під час інтерактивного спілкування з діджеями ненормативні слова. За словами представника, дисциплінарні заходи впливу були вжиті щодо діджея та програмного директора станції: їх було усунуто з посади на 6 місяців.

 

З огляду на те, що отриманий нами документ є офіційним, публікуємо його повністю без змін. Попереджаємо, що наведений нижче пасаж містить непристойні вислови.

 

Пункту 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

Не   допускається   використання   телерадіоорганізацій   для   трансляції програм або їх сюжетів які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків

Пункту 1 статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

При створенні, підготовці та розповсюдженні телерадіопрограм та передач телерадіоорганізацій     і     провайдери         програмної     послуги    зобов'язані дотримуватися вимог законодавства України про захист суспільної моралі

Пункту 2 статті 62 Закону України «Про телебачення І радіомовлення» Телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати    програми    та   передачі    які    можуть   зашкодити   фізичному, Інтелектуальному і  духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірною часу в лобовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом.

Великого тлумачного словника сучасної української мови

Блазень - людина, яка на потіху Іншим удає з себе дурника, штукаря

Вульгарний - який відрізняється від Інших грубістю, непристойністю

Непристойний - який виходить за межі загальноприйнятих моральних норм

Непристойне - все, що виходить за межі правил пристойності

Шепелявий - той (та), хто має таку ваду мови Нездатний відтворювати

точні для свистячих звуків мовні рухи

В досліджуваному аудіоматеріалі ведучий радіопередачі Олександр та його помічник Дядя Жора в ролі шепелявого блазня, вульгарно жартують, висловлюються українською s російською мовами, вживаючи непристойні вислови та ненормативну лексику

- «помидори завяли - любов прошла»

- «мне похер» «Гейне нам не треба, нам вистачить того, що ми гей-словяне і гей-будьмо

- репетируют труси, по телки знают реальные парни жгут й (жгутм -?) втыкают, репетируют трусы, но телки чуют - реальные парни реально рискуют»

- «одним словом - подонок»

- «покидьок»    

- «пидарасты... блин»

-   «Вчи   мову,   Вчи   мову   падло'«-  ви   прослухали   курс  примусової українізації за методом гестапо. В ефірі   «Складнощі прекладу», вивчаємо, паллюка   о  бач    нормально.  Бидло... скотина зараз... слово українське депутат»

- «Может вы подверглись, в своє время, дефлорации со сторони отца'« - запитання до начеб то слухача Семена, який зателефонував в радіостудію На що той відповів Олексанчр - вы пидараст»

- «твоє життя 6уло такою довжелезною стрічкою туалетного паперу, на якому ти залишив свій слід

- «последний      вылевок     рок-н-рола      Илья     Лагутенко»    

- «для нас хахлов зто близко, а русские этого не понимают»

- «казалось бы это песня про экстрементн, про говно»

- «не    хрен    больше    звонить»   

 

Досліджуваний аудіоматеріал містить ознаки пропаганди національної ворожнечі принижує та ображає українську націю, принижує особистість, ображає та принижує жіночу стать шкодить Інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва негативно впливає на стан суспільної моралі в державі.

 

ЗАКЛЮЧНИЙ ВИСНОВОК

Відповідно до статей 1, 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», згідно з пунктом 2 статті б, пунктами 1, 2 статті 62 Закону України «Про телебачення І радіомовлення» аудіоматеріал, який записано Національною радою під час моніторингу ефіру компанії ТОВ «ТРК «Європа Плюс Київ» 30092008 р у м Києві на частоті 107,0 МГц в період з 08 00 до 1000, не відповідає чинному законодавству України у сфері захисту суспільної моралі, а саме містить ознаки пропаганди національної ворожнечі, принижує та ображає націю, принижує особистість, шкодить Інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва.

 

Документ наведено в оригіналі без змін, доповнень, із збереженням орфографії та пунктуації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22126
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SlimThug
5478 дн. тому
Есть и аморальность с стороны нац. Рады. Конечно, есть выражение; слов из песни не выбросишь. Но все же, как создавать продукт, в котором четко видно характер? Здесь вопрос не в свободе слова, да же не в Свободе слова, а в свободе мысли и возможности быть собой. Да, безусловно, нужно знать свои рамки, но также нужно знать свою публики и атмосферу народа. Бить пагубам ребенка за плохие слова нужно! Но ненужно придуриваться что ваш ребенок не знает этих слов. Что Россия, что США, готовы рвать и метать за свою страну, а наш менталитет подсказывает обратное: «давайте порвем наших на немецкий крест, чтоб не дай бог, наши дети узнают, что Деда Мороза нет, но «пидарасты... блин» есть»! Да не переживайте! С таким подходом пусть лучше они это узнают от ведущего в шутливой форме, чем от вас в агрессивно-депрессивной форме.
fishfish
5482 дн. тому
не бачу тут ніякого порушення свободи слова. треба фільтрувати те, що ти говориш в ефірі... це елементарний показник професіоналізму.
Макабіст
5483 дн. тому
Підтримую закриття радіо «Європа Плюс Київ», таким блазням місце в генделі, а не в ефірі.
Вадим
5483 дн. тому
Хай би краще щось зробили з радіо "Алла", яке змінило програмну концепцію і мовить без ліцензії. Але там, у нацраді обслуговують Лясовського і Алла Борисівну. Сморід на всю Прорізну.
Влад
5483 дн. тому
...нічьо не ясно. Прошу викласти аудіофайл. Для власного висновку.
лобовий відрізок
5483 дн. тому
Інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірною часу в лобовому відрізку з 23.00 до 6.00
ктото
5483 дн. тому
розсмішили)) на Європі + щоранку гонять, особливо Кузьма)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду