detector.media
27.04.2009 10:02
Падло чи падаль?
Падло чи падаль?
Ведучий «Європи FM», коментуючи попередження Нацради за матюки в ефірі, радить цікавитись першоджерелами.

Як уже повідомляла «Детектор медіа», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 22 квітня винесла попередження ТРК «Європа Плюс Київ» (позивні «Європа», «Європа 1») за нецензурну лексику в ефірі. ТК публікувала висновок Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, на підставі якого Нацрада ухвалила своє рішення. Ситуацію коментує ведучий радіостанції «Європа FM» Олександр Лірчук.

 

У столиці України - 30 радіостанцій, і головним їхнім творчим та креативним працівником є комп'ютерна програма Winamp або її більш довершені аналоги. Бо надокучлива банальність і відірваність від реального життя - це головна характеристика діджейських промов між однаковими піснями. Достатньо прочитати розповсюджений набір правил поведінки радіоведучого у прямому ефірі, щоб інтерес до цієї «балаканини» зник назавжди. Якщо сумлінно виконувати всі ці 30 постулатів, перед мікрофоном отримаємо не особистість, а генератора випадкових слів, як-от «хороший настрій», «посмішка», «бажаю», «хороша погода», «залишайтеся з нами», «зичимо щастя»... Ведучий може комбінувати ці слова як завгодно. Навіть якщо у створених комбінаціях не буде ніякого змісту. Це основна функція українського радіоведучого в ефірі.

 

І ті, хто знають, «як треба», неадекватно сприймають будь-які відхилення від цього загального тла. Тим паче, що на носі виборча компанія. Ті, хто «знають», навіть об'єдналися в спеціальну комісію, дуже схожу на ту, якій свого часу Галілей із Джордано Бруно не сподобалися. Тоді були проблеми з баченням механіки небесних тіл, тепер - зі сприйняттям тіл людських і всього того, що в них. Тоді - вогонь святої інквізиції, тепер - заборони й попередження.

 

Цього тижня Нацрада, отримавши експертну оцінку Комісії із захисту моралі, винесла попередження радіостанції «Європа FM», де автор і має честь працювати. Після публікації на «Детектор медіа» матеріалу «"Вчи мову, падло": за що конкретно Нацрада винесла попередження "Європі Плюс Київ"», вважаю за необхідне дати своє бачення ситуації. Будучи одним із ведучих того ранкового шоу, в якому було зафіксовано порушення, усвідомлюю можливі закиди в намаганні займатися тут самопіаром. Ну й нехай...

 

Свого часу наша радіостанція отримувала два попередження від Нацради, які згодом було знято через суд як неправомірні. Тоді спірні ситуації стосувались мови ведення та відсотку вітчизняного продукту в ефірі. Цього разу попередження винесено на основі запису, зробленого під час моніторингу ранкового шоу «Європа Комеді FM» 30 вересня 2008 року. Запитання: чому «порушника» не намагалися зупинити одразу після викриття факту систематичного «зловживання свободою слова» з метою руйнації всіх моральних підвалин нашого молодого суспільства? Чому кілька місяців цим медійним злочинцям було дозволено щодня видавати в ефір України програму, що «містить ознаки пропаганди національної ворожнечі, принижує та ображає українську націю, принижує особистість, ображає та принижує жіночу стать, шкодить інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, негативно впливає на стан суспільної моралі в державі»?

 

Згідно з законом, радіостанції протягом двох тижнів мають зберігати в архівах записи своїх прямих ефірів. Тобто тепер ми вже не маємо власного оригіналу скандального ефіру. Якщо б це був американський трилер, уже можна було б висувати цікаві версії стосовно походження запису, на основі якого комісія з моралі і зробила висновки. Але це не кіно, це життя, тож не будемо заглиблюватися в безглузді фантазії. Зацікавленим пропоную відвідати сайт станції, де є багато фрагментів цього шоу. Вони теж можуть стати непоганим матеріалом для досліджень у царині теорії руйнівного впливу медійних традицій клятої західної культури на незміцнілі мізки сучасних українців, яких оберігають навіть від звичайної добротної порнухи. Трупи на екрані в численних кримінальних програмах у прайм-тайм - це добре для українця. Вигляд людей, які отримують задоволення один від одного, - це мене як українця може знищити.

 

Головна наша провина, на думку експертів, полягає в ому, що один слухач у прямому ефірі по телефону нецензурно висловився. За кожен х** в ефірі - по попередженню, а після третього забирають ліцензію. Виходить, достатньо мені тричі додзвонитися в ефір будь-якої станції, сказати магічне слово з трьох літер - і станцію прикриють?! Таке райське життя не снилося навіть «кровавой гебне» в Росії, де під осудливий акомпанемент нашої вільної преси давили залишки опозиційних ЗМІ. Їм там треба було ще щось вигадувати, а тут усе просто - додзвонився у прямий ефір програми «Поцілунок із привітом» і загнув від душі, згадавши про матусю... До речі, радіостанція «Эхо Москвы» неодноразово ставала жертвою подібних атак на прямий інтерактивний ефір. І все слава Богу, працюють люди. Багато записів таких фрагментів їхнього ефіру є в мережі. Охочі можуть пошукати.

 

Уявіть собі, яким був би футбол, якщо би після червоної картки гравця видаляли не з поля, а одразу автоматично давали дискваліфікацію до кінця життя й розганяли клуб? Правильно, тоді б видовищного футболу не було б. Був би балет на траві з м'ячем у виконанні 22 атлетів. Щось таке ж безглузде ми нині спостерігаємо у виконанні наших радіоведучих на більшості станцій. На траві, з м'ячем або без, під травою - як не комбінуй, усе одно отримаєш... дурню. Тягар відповідальності за кожне сказане слово знищує зачатки всього того, чим могла би з часом пишатися вітчизняна радіоіндустрія. Суповий набір із вищезазначених «затверджених» дозволених слів не здатен дати навар, що матиме хоча б якійсь смак.

 

Практично всі інші слова та вислови з ранкового шоу «Європа Комеді FM» від 30.09.2008, які у висновках експертної комісії з моралі визнано нецензурними, активно вживаються у серіальному кіно на телебаченні тепер і вживалися раніше, навіть у найкращих зразках радянського кіно. Дозвольте зауважити, що українське падло - російською перекладається як падаль. Навіть у київському зоопарку на клітці, де сидить гриф, можна побачити напис: «Гриф. Харчується падлом». А поруч хтось із знавців мови олівцем дописав та в результаті отримали каламбур: «Гриф. Харчується падлом і покидьками». Так може декому і грифом зацікавитися - як загрозою нашій моральності? Будь що, видерте з контексту, можна виставити в якому завгодно світлі. Цікавтеся першоджерелами й оригіналами.

 

Олександр Лірчук, ведучий ранкового шоу на радіо «Європа FM»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY