У телеканала водія Зінченка боргів на 4 млн гривень

26 Квітня 2009
24545
26 Квітня 2009
15:17

У телеканала водія Зінченка боргів на 4 млн гривень

24545
Генеральний директор херсонського супутникового мовника «Телеканал плюс» розповідає, як Олександр Зінченко обіцяв інвестиції, а натомість довів проект до банкрутства. Подробиці повернення екс-засновника «Інтера» на телевізійний ринок.
У телеканала водія Зінченка боргів на 4 млн гривень

Протягом двох тижнів, що минули з дня публікації сайтом «Дуся» інформації про новий телевізійний проект Олександра Зінченка з умовною назвою «Восьмий канал», «Детектор медіа» намагається зв'язатися з паном Зінченком, щоб дізнатися подробиці про формат нового українського мовника та його команду. Інтригу підігрівали чутки про дух змагальності між новим проектом Зінченка і його колишнім дітищем - «Інтером». Та й події, що нині відбуваються довкола власності «Інтера», додавали драматизму чуткам про медіареванш Зінченка.

 

З'явились і нові версії: начебто канал фінансуватиме власник компанії «Істіл» Мохаммад Захур (відомий на українському медіаринку як інвестор продакшн-компанії «Савік Шустер Студіос»). Цю інформацію ТК намагатиметься перевірити.

 

Ми передали запитання до Олександра Олексійовича через прес-службу, але нас попросили зачекати - мовляв, першим ділом - День космонавтики, решта - потім. Свято давно минуло - а запитання, попри численні нагадування, так і залишалися без відповіді.

 

Тимчасом ТК отримала офіційні підтвердження з державного реєстру щодо купівлі паном Зінченком «Телеканалу плюс», який раніше мав назву «Віта» - супутникового мовника з міста Херсона, і зв'язалася з генеральним директором підприємства -  Володимиром Косюком. Пан Косюк розповів нам не тільки про історію зміни власників «Віти» і формат тих змін, які анонсувала робочому колективу команда нового власника, а й про конфлікт, що розгоряється між колективом та новим власником через хронічну несплату зарплатні та борги підприємства за трансляцію.

 

У Державному реєстрі телерадіоорганізацій власником ліцензії на мовлення під логотипом «TV Віта» є ТОВ «PR-агенція "Віта"», засновниками якого є ТОВ «Торговий дім НКЕМЗ» (Херсонська область, місто Нова Каховка; НКЕМЗ - Новокаховський електромашинобудівний завод), Міщенко Тетяна Олександрівна (вона ж директор компанії) та Журавський Віктор Миколайович. Проте у першій половині 2008 року у складі засновників компанії відбулись певні зміни, що спричинили господарський конфлікт.

 

Після розмови з паном Косюком ТК зателефонувала безпосередньо до Олександра Зінченка. Проте він, на жаль, навідріз відмовився від інтерв'ю. Свою причетність до проекту з умовною назвою «Восьмий канал» також заперечили згадані Володимиром Косюком Олексій Семенов і Єгор Бенкендорф.

 

ТК публікує розмову з Володимиром Косюком та документи, що підтверджують причетність Олександра Зінченка до «Телеканалу плюс».

 

- Вже два з половиною роки в Херсоні існує супутниковий телеканал «Віта». Можна вже сказати "існував", - розповів ТК пан Косюк. - Його засновником було одне з дочірніх підприємств Новокаховського електромашзаводу - Торговий дім «НКЕМЗ». З початком фінансової кризи засновники «Віти» вирішили шукати нових власників для телеканалу. Десь на початку жовтня з'явились Олександр Зінченко і Костянтин Кучер, який є почесним президентом групи компаній «Норіс». Десь місяць ішли перемовини, і наприкінці жовтня - на початку листопада відбувся продаж «Віти». Нове підприємство отримало назву «Телеканал плюс», а документи на переоформлення подано до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (як відповіла на запит ТК член Нацради Тетяна Мокріді, у базі  Держреєстру відділу державної реєстрації Національної ради Зінченка Олександра Олексійовича немає ні серед засновників, ні серед власників - ТК).. У мене є копії договорів, нотаріально завірених. Пану Кучеру належало 70% і пану Зінченко - 30%; загальна вартість угоди (офіційно) - 50 тис. гривень.

 

 

 

- Чи були у вас особисті контакти із новими власниками?

- Так. До нас приїжджали і Зінченко, і Кучер, привозили своїх київських людей - Олексія Семенова та Назіма Бедірова (зараз працює у компанії «Савік Шустер Студіос», - ТК), які весь час згадували в розмовах Єгора Бенкендорфа (генеральний директор компанії «Інтер Медіа Продакшн», - ТК). Це листопад-грудень 2008 року.  Приїхали ці люди, подивилися на все, що тут відбувається, сказали нам, мовляв, ви погано працюєте, ми будемо робити новий загальнодержавний канал на базі цього супутникового мовника, і називатиметься він «Восьмий канал». Нову студію планувалося побудувати в Києві. Щодо концепції мовлення, то, наскільки я зрозумів, ідея була така - об'єднати супутниковий канал та інтернет-телебачення. Велика частка ефіру - відео, яке надсилають глядачі. Усі 24 години - ведучий у студії обговорює все, від надісланого відео до новинних повідомлень і футбольних матчів. Ідея, звісно, непогана, але я можу сказати вам, чим вона закінчилася.

 

Чим?

У лютому зібрався трудовий колектив (див. текст протоколу), висунув до нових власників вимоги виплатити зарплатню, Рада трудового колективу скерувала до Кучера і Зінченка листи з вимогами. Вони, на мою думку, злякались, і в середині березня переписали телеканал на водія Зінченка. Його прізвище Гаврилюк, це молодий хлопець, йому 25 років, і на сьогоднішній день він є власником телеканалу, у якого приблизно на 4 мільйони гривень боргів за цей період. Не платили півроку за трансляцію «Укркосмосу», не виплачували зарплатню і не сплачували податки.

 

- А що ж було в ефірі?

- Старі програми, фільми...

 

- Це не зовсім питання до вас, але: власники змінилися, нові власники говорять про те, що буде рестарт, чому не зупинити проект - нехай тимчасово, до переїзду в Київ?

- В мене те саме запитання: чому було не прийти до колективу і не сказати - всім дякуємо, всі вільні? Або не залишити з 25 працівників одну-дві людини? Але нас залишили працювати в очікуванні інвестицій. При цьому за півроку жодного разу ніхто не прийшов спілкуватися ані з колективом, ані зі мною як з директором - всі заховалися. З тим же Зінченком ми зустрічалися у Києві, на Шовковичній в жовтні-листопаді, все так добре було, такі плани малювали і т.д., і т.д., а потім вони просто зникли -  і все. Як нам неофіційно пояснили, що коли Олександра Олексійовича призначили генеральним директором Національного космічного агентства України, він втратив інтерес  до телебачення. За півроку, доки вони були власниками каналу, жодної копійки в канал вони не вклали, хоча спочатку були обіцянки і про розвиток, і про інвестиції, і про нові програми, і про новий підхід і т.д. А по факту - телеканал на межі банкрутства.

 

- Що буде далі з колективом?

- У нас дуже непоганий колектив. Зараз ми знайшли інвестора, створюємо новий проект у Херсоні. От і все. Будемо починати з нуля. А Зінченку від нас усіх велике "спасибі" за те, що загубив наш канал.       

 

P.S. ТК з радістю надасть панові Зінченку та іншим згадуваним у тексті особам можливість висловити свою позицію або прокоментувати сказане паном Косюком.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24545
Читайте також
26.06.2009 10:25
Оксана Бакаленко, «День»
20 941
08.06.2009 16:28
Олеся Маркитан, для «Детектор медіа»
15 151
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Otar Dovzhenko
5450 дн. тому
Увага авторам видалених коментарів. Ви грубо порушуєте правила кометування. А саме заборону на обговорення дій модератора і образливі висловлювання на адресу редакції "Телекритики". Це вже четверта спроба порушити правила, після наступної коментування з вашої адреси буде заборонене.
ганжа
5450 дн. тому
шановна ОТАКОЇ, ми завжди вдячні усім бажаючим повчити Телекритику і розказати, куди нам їхати і за якою адресою. щодо нормальний менеджер - не певна. нормальний менеджер відповідає на поставлені запитання журналістам і вчасно розраховується з працівниками. і... прораховує наслідки своїх дій. знаю точно: якби Зінченко одразу відповів на наші запитання - ми б, імовірно, аж так далеко не докопали - потреби б не було.
ОТАКОЇ
5451 дн. тому
Схоже на наїзд ТК на Зінченка за те, що він не відкрив таїни про 8й канал. ТК, зливаю інфу. ))) 8й канал знаходиться на Дехтярівській, 48 - прямісінько над НТН. Їдь, шановна ТК, за адресою й бери коментарі. ... і залиши у спокої вже Зінченка. Він нормальний менеджер, а херсонці піаряться просто....
Цыгипа
5452 дн. тому
С оценкой Дорофеева своего бывшего кормильца по газете Нашей Украины - Косюка(ныне магната телеиндустрии) можно было бы согласиться. Если бы, снова-таки, не одно «но». Судья кто? Дорофеев — Яновский??? Самый «бескорыстный» журналист в Херсоне, который не слезет с любого руководителя предприятия, учреждения не выцыганив хоть что — нибудь: хоть просроченный огнетушитель, хоть использованный презерватив. Который обгавкивает последовательно всех, с чьих рук хлебал долгие годы. Который удавиться за бутылек меда (сага про лесхоз и ) или из — за нежелание заплатить за ремонт в частной школе, где на шару восемь лет учиться его сын, обгадить ее директора — до недавнего лучшего своего друга? А ссылаться на статью, которую ты написал в защиту Косюка, когда ты был его корешем, очень даже корректно. Чтобы узнать когда же ты был прав. Сейчас ты облизываешь, насколько известно, начальника лесхоза Слюсаренко, чтобы получить на шару елку к новому году и недополученный от прошлого руководства бутылек меда. Поэтому предупреджение Слюсаренко. Будьте готовы! Сережа Ваш лучший друг только до получения елки. А дальше пополните ряды кияновских, косюков и иже с ними.
владимир дорофеев
5452 дн. тому
Душещипательный рассказ. Хочется даже пустить слезу. Если бы не пару "но". А эти "но" очень хорошо знают медийщики Херсона. А если коротко, то ситуация "Косюка и Ко" очень вписывается в пословицу: "вор у вора дубинку украл". Зинченко поступил с ним также, как полгода ранее Косюк с Торговым домом поступили с Татьяной Мищенко и её компаньоном Журавским. И в данном случае ссылка на заказной материал в одной из херсонских газет, продублитрованный сайтом "ХЕРСОН инфо" как минимум некорректна. До этого г-ин Косюк "кинул" на "бабки" газету "Новый час", потом телеканал "Вита", а теперь на "свеженаворованные" $ и телеоборудование от "Виты" мастырит что-то новое. А виноват, оказывается, Зинченко! Просто сейчас г-ну Косюку срочно нужен обыкновенный "пиар" в центральных СМИ, т.к. он возглавляет Херсонский областной штаб Анатолия Гриценко. А внимание к себе можно привлечь только скандалом. Например, попробовав "наехать" на Зинченко, к которому благоволит ЮВТ. Кстати, до "похода" в штаб к Гриценко, г-ин Косюк уже заработал себе на "джип" в штабе "НСНУ", в помощниках у губернатора Херсонщины Силенкова и в штабе "Единого центра". Такой вот "медийщик"-многостаночник. Так что не исключено, что за всеми этими "охами-вздохами" стоит обыкновенный расчёт матёрого "пиарщика"-"разводилы": авось Гриценко, или может быть САМ, расщедрится и отвалит "Косюку и Ко" денежек на подрыв Зинченко, читай - Тимошенко. А вот услышать бы мнение Татьяны Мищенко, которая с "нуля" создала ТВ "Вита" и по которой буквально катком "проехался" год назад Косюк с компаньоном Крыжановским, было бы очень интерсено.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду