Хто відповість за цифри?

24 Вересня 2008
20449
24 Вересня 2008
18:36

Хто відповість за цифри?

20449
Користуючись необізнаністю редакторів, телеканали вішають засобам масової інформації на вуха рейтингову локшину. Як уберегтися від «11-мільйонних аудиторій», «Київ 75+» та «доли рейтинга»?
Хто відповість за цифри?
Уявіть: ви на базарі, і цінники на продуктах вас просто вражають: м'ясо – 8, олія – 2, картопля – 1,5…Та коли ви намагаєтесь щось купити, виявляєте, що перша ціна вказана у євро, друга – у фунтах стерлінгів, третя – у швейцарських франках…  і так далі. Причому частина цін вказана з ПДВ, а інша – без.
 
Приблизно так поводяться наші телеканали, поширюючи у ЗМІ повідомлення про свої досягнення у боротьбі за глядача. Користуючись тим, що показники телеперегляду мають низку параметрів, абсолютно незрозумілих пересічному громадянину, та й більшості журналістів так само, вони обирають із асортименту цифр, якими можна похвалитись, найкрасивішу. Зовсім не дбаючи про те, аби було зрозуміло, що саме означає ця цифра – головне, щоб «доля рейтинга» (сам бачив у якійсь газеті!) була досить великою і справляла враження.
 
Яскравим прикладом є свіжа ситуація із показниками концерту Queen на Новому каналі та їх тлумаченням. Отримавши показники телеперегляду, прес-служба організатора концерту – фонду Олени Франчук «Антиснід» – поспішила повідомити людство, що пряму трансляцію концерту на Новому каналі «смотрели 11 миллионов украинских телезрителей (по данным GFK, доля 14,7%)!», а про телемарафон, що супроводжував концерт – «Еще никогда ни один социальный проект в украинском телеэфире не набирал такой большой доли – 17,8%. Это значит, что его посмотрели более 13 миллионов телезрителей по всей Украине!». У відповідь на здорову іронію та просту арифметику нашої Дусі прес-служба Нового каналу залучила аналітиків, які довели (очевидно, своїм же колегам із фонду «Антиснід»), що частка 17,8% не означає понад 13 мільйонів телеглядачів. Мільйони, якими похизувався «Антиснід», були кількістю людей, які контактували з трансляцією щонайменше 1 секунду (себто, якщо ви переклацали канал у цей час, займаючись «зеппінгом», вас теж зарахували у його глядачі). До того ж, як наголосили аналітики Нового каналу, цифри, які були наведені у прес-релізі їхніх колег, стосувались різних груп аудиторії – 4+ (усі глядачі, яких рахує GFK Ukraine) та 14-49 («комерційна аудиторія», за якою продає рекламний час Новий канал). Жодних згадок про вікові групи аудиторії в початковому документі, як ви розумієте, не було.
 
До речі, оцінювати успішність соціального доброчинного проекту за «комерційною аудиторією», яка є відчутно вужчою за загальну – це схоже на нонсенс. Насправді канал наводить саме цифри 14-49, бо вони в нього найвищі.
 
Те, що повідомлення про 11 і 13 мільйонів з’явилось у низці ЗМІ, свідчить про нерозуміння навіть редакторами видань значення слів «рейтинг» і «частка» і готовність бездумно повторювати будь-які казки з прес-релізів.
 
У свою чергу, «Детектор медіа», як видання, яке професійно цікавиться показниками телеперегляду і має щодо їх форми публікації певну усталену політику, раз у раз отримує претензії від каналів, яким хотілося б, аби у наших матеріалах фігурували гарніші цифри. Основні аргументи такі:
 
Показники «Київ 75+», «Жмеринка 14-49» і т. п.

Певний регіональний телеканал, здобувши відносно високий (наприклад, 5-те чи 6-те місце у рейтинговій таблиці) результат у зоні свого поширення – місті, районі, області, – регулярно повідомляє про це світу. Сумнівно, що така подія може цікавити мешканців інших регіонів, тому закономірно було б сподіватися на появу публікацій про неї у місцевих ЗМІ. Втім, ці новини часом трапляються в інших виданнях про медіа, рекламу і маркетинг – очевидно, завдяки агресивному піару.

 
До речі, якщо йдеться про ТРК «Київ», тут редактори мають великі шанси бути впійманими на гачок агітпропу. Наприклад, нещодавно дотепні піарники київського мера поширили інформацію про те, що прес-конференція Леоніда Черновецького мала вищі показники, ніж звернення Президента України. Лише кілька разів перечитавши прес-реліз, я нарешті розібрався: його автори порівнювали подію, яка транслювалась лише в ефірі ТРК «Київ», із показниками звернення, яке йшло в ефірі декількох всеукраїнських телеканалів, на тому ж таки ТРК «Київ».
 
Екзотична аудиторія

Телеканали визначають собі цільову аудиторію за віком, а часом навіть статтю або іншими соціальними параметрами. Наприклад, «середній клас, чоловіки 23-35», «ей-бі мен» (перші і другі особи компаній) абощо. Звісно, це має сенс, особливо для нішевих телеканалів, але повідомлення «нас подивилось 10% визначеної нами вузькоспеціалізованої цільової аудиторії» слід надсилати не до медіа, а безпосередньо до рекламодавців та інвесторів.

 
У цього варіанту є аргументація, яка мала би звучати переконливо:
 
«Ми продаємося за цією аудиторією!»

Це, до речі, не обов’язково так – наприклад, НТН сподівається досягти чималих успіхів за аудиторією 18-49, тоді як його базовою аудиторією для продажів досі є 18+. Знов-таки, зазвичай ідеться про ту аудиторію, за якою показники найвищі.

 
З одного боку, людей шкода: вони показують молодіжний серіал для 14-49, а ми повідомляємо їхні порівняно невисокі показники за 18+.
 
З іншого – запитаймо себе, навіщо взагалі читачеві знати, який рейтинг і частка були у певної телетрансляції? Чому це може бути важливо?
 
Якщо йдеться про суто маркетингову інформацію, тоді слід повідомляти не лише частку і рейтинг, але й інші параметри – охоплення, заповнюваність, скільки рекламного часу було продано, за якими цінами… Тут з’являється купа цікавих нюансів. Наприклад, прем’єрні випуски одного нового ток-шоу мали блискучі показники, але зовсім не переривались рекламою, а вже наступні, де реклама з'явилась, були далеко не такими успішними… Відомості про заповнюваність для багатьох каналів також не належать до інформації, яку б вони хотіли бачити у пресі. І взагалі, як можна судити про те, чи успішною комерційно була програма, не знаючи, скільки телеканал за неї заплатив і скільки на ній заробив? Усю цю інформацію варто було б наводити. Утім, видання «загального інтересу» навряд чи зацікавилися б цією малозрозумілою купою цифр.
 
Адже «загальний інтерес» до показників телеперегляду полягає в їх, так би мовити, соціологічному значенні: яким програмам чи фільмам віддає перевагу суспільство. Надмірна увага, чи навпаки – неувага до певного продукту характеризує інтереси суспільства, його вподобання і духовні потреби. Грандіозні показники політичного ток-шоу, в якому гризуться депутати, і навпаки – мізерні відсотки аудиторії, що захоплюється культурними програмами – показові й діагностичні. Динаміка показників каналу, що належить певному олігарху, свідчить про зміну його ваги і впливу на інформаційний простір. Рейтингова перемога одного випуску новин над іншим – про те, що одна група успішніше впливала на громадську думку, ніж інша.
 
І для того, щоб правильно трактувати ці факти, конче необхідна єдина система координат. Порівнювати тепле з м’яким, а 14-49 «50тисяч+» із 4+ «50тисяч-» – означає заплутатись самим і дезінформувати своїх читачів. Показник за 14-49 «50 тисяч+» та за іншими обмеженими за віковими та іншими параметрами аудиторіями відображає лише відносну комерційну успішність трансляції, але аж ніяк не її популярність.
 
У цій ситуації «єдиною валютою», природно, мають бути показники загальнонаціональної панелі, оскільки з погляду соціології є значно більш репрезентативними.
 
«Нова панель у тестовому режимі, вона не пройшла аудит!»

Як недвозначно повідомила «Детектор медіа» керівник медіадепартаменту GFK Ukraine Ольга Росманова, загальнонаціональна панель працює не в тестовому, а в цілком повноцінному режимі. Її «сирість» може виявлятись у незначних «глюках», які аж ніяк не нівелюють її значно більшу репрезентативність щодо населення всієї України у порівнянні з панеллю «50 тисяч+». Маючи загальнонаціональну панель, видавати інформацію про телеперегляд, отриману лише від «50 тисяч+», за «волевиявлення всіх українців» – маніпуляція.

 
До речі, показники «сирої» загальнонаціональної панелі вже досить часто фігурують у повідомленнях прес-служб телеканалів – тих, у яких показники за нею кращі, ніж у містах «50тисяч+». І це незважаючи на те, що -
 
«за нею ніхто не продається!»

«Детектор медіа» намагається подавати показники і «50тисяч+», і «50тисяч-» для того, аби скласти повніше уявлення про увагу до певних трансляцій, а якщо чесно – то головно для того, щоби вгамувати розпач прес-служб, які бачать у публікаціях «некрасиві» цифри. Насправді читачеві, якщо він не медіабаєр, рекламіст чи маркетолог, у принципі байдуже, за якою аудиторією на каналі продається рекламний час. Коли йому повідомляють, яка ЧАСТКА АУДИТОРІЇ подивилася певну програму, він сприймає це як інформацію про частку загальної аудиторії. А ніяк не частку обмеженої вікової групи, яка цікавить канал у комерційному плані.

 «Тоді чому 18+, а не 4+?»

Вибір на користь групи лише повнолітніх глядачів – питання, щодо якого можна дискутувати. На користь «18+» свідчить те, що глядацькі вподобання дітей і підлітків дуже специфічні, і сильно відрізняються від уподобань дорослих. Очевидно, у разі, якщо йдеться про дитячу чи підліткову програму, слід, щонайменше, для порівняння наводити показник 4-45, 14-49 або 4+. Але ЗМІ «загального інтересу» рідко коли доводиться писати про дитячі програми, зате ось для оцінки популярності політичних ток-шоу або документальних фільмів урахування дитсадківських глядачів не буде корисним.

То що ж робити з цифрами, які приходять у редакції від прес-служб?
 
Згадується епізод із мого дитинства, коли в нас у школі запровадили (а за пару тижнів, на щастя, скасували) радянський предмет «політінформація». Діти готувалися до першого уроку політінформації, як до першого причастя, дуже боялися, перечитували і вчили напам’ять вирізки з газет. Відмінниця, яка викликалася відповідати першою, вийшла до дошки, і вже в першому реченні її доповіді було щось про «субсидії». «Стоп! Що таке субсидії?» – запитала її вчителька, і п'ятикласниця не знайшлася, що відповісти, та сіла на місце під дружний сміх класу (в якому, втім, не було жодного, хто знав би значення слова «субсидії»).
 
Щоб рейтинги не були такими «субсидіями», треба чітко і простими словами роз'яснити у матеріалі, що таке рейтинг (відсоток глядачів, які дивились конкретну програму/канал, від загальної кількості глядачів) і частка (відсоток глядачів, які дивились конкретну програму/канал, від кількості тих, які дивились телевізор у цей час). Найкраще – унаочнити інфографікою, якщо є така можливість. Слід розуміти, що частка 50% о 4-й ранку – це нічого особливого, а така ж о 21-й – це тріумф. Словом, рейтингові показники бажано подавати у порівнянні з чимось. Хоча б із середнім показником каналу в цей самий час у інші дні, або з показниками інших каналів чи проектів. Наприклад, повідомити, що спецпроект ток-шоу з Юлією Тимошенко мав утричі вищі показники, ніж такий самий із Віктором Ющенком тиждень тому – це явно інформативніше, ніж просто видати якусь цифру.  
 
Говорячи про частку аудиторії, завжди необхідно чітко вказувати: ЯКОЇ аудиторії. До речі, якщо ви так робитимете, інтерес до публікації у вашому виданні у прес-служб телеканалів різко знизиться. Адже є різниця між «нашу програму подивилась третина українців!» та «нашу програму подивилась третина телеглядачів у віці від 14 до 49 років у містах із населенням понад 50 тисяч».
 
Насправді більшість повідомлень про рейтингові успіхи телеканалів не мають серйозної суспільної ваги, якщо вичистити з них піар-складову. Тому, якщо редактор не впевнений у тому, що правильно розуміє запропоновані цифри, але все-таки має намір їх опублікувати, варто спершу попросити людину, яка знається на телевізійних вимірюваннях, їх розтлумачити.
 
Саме тому, що все це – нібито неважливі нюанси, які не цікавлять пересічного читача/слухача/глядача, журналісти несуть особливу відповідальність за те, щоб унеможливити маніпуляцію громадською думкою за допомогою цих дрібниць.
 
Отар Довженко, заступник шеф-редактора видань проекту «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20449
Читайте також
01.01.2009 13:51
Отар Довженко
40 285
13.10.2008 06:41
Андрей Колесник
, для «Детектор медіа»
15 926
30.05.2008 12:50
Марина Барановская
10 019
21.04.2008 12:07
Євген Булавка
, Світлана Остапа
7 034
11.04.2008 14:17
Світлана Остапа
, Євген Булавка
15 272
10.04.2008 13:06
Лєна Локоша
, для «Детектор медіа»
10 365
28.04.2007 15:19
Ольга Лицкевич, «Детектор медіа»
4 894
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
логопед
5740 дн. тому
Прохожий, а как ты думаешь, отношение суммы контактов (секунды) к длительности события - это разве не 1/(длительность просмотра события)? Так что если объяснять доступно, без формул, а понимая математику, мое определение ничем не отличается от формулы Прохожего. Отличается одним: свободной интерпретацией для людей, которые потратили 5 страниц писанины не понимая вообще что такое рейтинг. А почитав формулу, любезно предоставленную Прохожим они так и кинулись это понимать. Ага, держи карман пошире. Это же не интересно. Лучше поумозаключать.
прохожий
5748 дн. тому
to Логопед - на самом деле определение рейтинга, которое дает ГФК выглядит следующим образом: это (отношение суммы контактов с событием (секунды) к произведению длительности события на кол-во индивидов в целевой)*100. :) таким образом учитывается время контакта каждого индивида с событием.
otar
5752 дн. тому
2 логопед - Дякую :) Приємно, коли з коментарів можна чогось навчитись.
логопед
5752 дн. тому
Прикольно. Все такие грамотные и никто не понимает в рейтингах и долях. А тем более со стеба "доля рейтинга". Во-первых, для всех желающих объясню: рейтинг и доля, понятия которых привел Отар - это понятия совершенно не запутанные, а наоборот упрощенные, для лохов. Так что те, кто говорит, что статья запутанная вообще ничего не понимают в телевидении и его измерении. А если быть точным, то рейтинг - это не просто "відсоток глядачів, які дивились конкретну програму/канал, від загальної кількості глядачів", а это отношение кол-ва телезрителей, которые смотрели конкретную программу/канал к длительности просмотра этой программа/канала этими зрителями. Так что тут Отар прав, зритель, который посмотрел 1 секунду попадает в счет, но чем больше зрителей посмотрели программу полностью, а не 1 секунду, тем больше рейтинг. Т.е. длительность прсмотра - это весомый параметр, который Отар не учел. При этом никто этого не заметил в статье, автор которой старался подать информацию в доступной форме. Вот все мне нравится в ТК, но терперь не могу пафоса подачи материала и увернности в понимании темы.
otar
5753 дн. тому
2* - правильно, я ж сказав, що 18+ - це те, про що можна сперечатись.
*
5753 дн. тому
В статье есть замечательный момент. Сначала долго рассказывается о том, что нужно подавать данные по всей всеукраинской панели, а потом приводятся аргументы в пользу аудитории 18+. Аргументы, кстати, замечательные: «глядацькі вподобання дітей і підлітків дуже специфічні, і сильно відрізняються від уподобань дорослих». Ну тогда почему не 18-65, например? Ведь «глядацькі вподобання бабусь і дідусів теж можуть бути дуже специфічні»!
Гость
5753 дн. тому
Ладно, я понял: статья очень талантливая, и в этом не можна сомневаться :-))
Зайцеслав
5754 дн. тому
Дана стаття ніколи не допоможе людям, яких, як ви кажете, "лошат". Яка цільова аудиторія статті і яку ціль вона переслідує? Які головні тези ви хочете донести? Ніби хтось сумнівався, що ситуація інша за ситуацію із рейтингами політ. діячів і партій.
Человек оркестр
5754 дн. тому
Вы еще скажите что дирижер оркестру не нужен, потому что он не играет на инстрУменте , а так себе,палочкой машет.))Вы свой пост прочтите- ни стилистики , ни лаконизЬму, а все туда же- других учите!Завтра "Сегодня" будет без вас!))
Журналист
5754 дн. тому
Відповідаю і в тому числі кіномеханіку. Я по-перше, не маю на увазі заангажованість газети "Сегодня". Так вона Ахметова, вона так чи інакше може й не бути до кінця обєктивною. Річ не в тому. Я говорю про стилістику написання матеріалів. Вони лаконічні, доступні широкому загалу. А те, що написав Довженко, ну це незграбно. Дуже заплутано. А по-друге, він фактично принизив редакторів українських телеканалів. Невже він думає, що всі такі необізнані? І тільки він розуміє поняття рейтинг! Помиляється ще й як. Ну а щодо можливого звільнення Отара, ну це вже істерика. І взагалі щодо інших критичних матеріалів Отара. Людина, яка ніколи, напевне, не працювала на телебаченні, не може обєктивно критикувати. Бо вона не знає технології телебачення, не зробила жодного репортажу, проте намагається повчати журналістів і, як бачимо, вже добралася і до редакторів. Негоже.
otar
5754 дн. тому
Дякую за попередження) Якщо мене нарешті звільнять за мою дрімучу непрофесійність, я не намагатимусь найматись у газету "Сегодня"))
Кіномеханік
5754 дн. тому
Стаття моцна. Дякую, Отаре. Специфічна і корисна стаття. І не слухайте тих, хто підписується словом Журналіст з великої літери. Цікаво було би проглянути опуси цього малого. Теж мені... "Сегодня". Якщо в нинішньому "Сегодня" - професіонали, то я - бензобак від трамвая. Останній професіонал звідти пішов услід за Нипадимкою ще ген зна коли.
Эксперт
5754 дн. тому
"Телекритика" явно профессионально выросла, раз стали появляться такие анализы, как этот. Уважение.
ФОБИ
5754 дн. тому
2 Журналист // 24.09.2008 16:01:17, не ну вмеяемому Отару, конечно, до таких "сегодняшних" профиков как Бузина еще дакело. Да и Отар с ТК, в отличии от "Сегодня", не навязывает читателям свою бездарную писанину на каждом углу))))
nd
5754 дн. тому
to OFOS может быть такая реакция у меня и Зайцеслава вызвана тем, что мы не кого лошат, а те кто....? :)
Фоби
5754 дн. тому
Журналист // 24.09.2008 16:01:17, с "Сегодня" "спивпрацюють" такие с позволения сказать профи по придурошности, как одиозный Бузина Олесь,до которых вменяемому Отару далеко еще, да и еще в Сегодня работают такие журналисты, которые решают что интнресно читателю, а что нет за самого читателя, навязывая ему свою бездарную писанину))))))))
Журналист
5754 дн. тому
Материал и вправду не очень. Ну такой путанный. Главное качество журналиста - лаконичность, чтобы самому простому читателю было все понятно. В популярной газете, к примеру, "Сегодня" этого Довженко гнали бы в шею. Почитай как профессионалы работают, как умеют писать! Ну просто позор для телекритики, а еще и зам шеф-редактора. Удивляюсь телекритике, как там держат таких людей. Ну хотя бы у Лигачевой поучился! И не надо думать, что я враг телекритики. Просто не люблю не профессионалов, которые пытаются выпендриться, показать, какие они умные, хотя на самом деле...
OFOS
5754 дн. тому
Зайцеслав // 24.09.2008 12:06:51, на зрителях зарабатывают деньги неведомым им образом, по большому счёту лoша их, а Вы и nd // 24.09.2008 11:34:03 визжите, что им это не интереснo? Может быть Вам не будет интересно, а кто Ваш вор и как он Вас втихаря обокрал? Конечно, если Вы и есть "непонимающий" вор, то это Вас не оправдывает :-))
sofo
5754 дн. тому
nd: +1
Зайцеслав
5754 дн. тому
Стаття — {CENSORED}. Пересічного читача/слухача/глядача такі речі не цікавлять, рейтинги орієнтовані на спеціалістів, яким не потрібно пояснювати нюансів. Якщо ви не в стані розібратись, що вас {CENSORED} — це ваші проблеми.

Якщо не подобається така подача рейтингів, то може варто запровадити свій, станете багатими (якщо це комусь буде потрібно).

:)
VK
5754 дн. тому
Дякую за цыкаву статтю
nd
5754 дн. тому
так, а в чем проблема, собственно? вполне логично и очевидно, что некоторые каналы (например "Новый", СТБ") мониторят свои успехи по 18-54 50+ т.к. продают эту аудиторию своим рекламодателям, а другие (например ТРК Украина, Интер) по 18+ all, т.е. ориентируясь, например, на политечский электорат. Все кому это нужно понимать, легко разберутся в системе, а зрителю, пожалуй, и ни к чему эта "кухня". В общем не очень понимаю к чему и о чем материал. Впрочем, как и большинство в уважаемом Издании.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду