«Ну, помилилися. З ким не буває?»

18 Жовтня 2007
49100
18 Жовтня 2007
10:16

«Ну, помилилися. З ким не буває?»

49100
Кого, за що і як покарала Нацрада за підсумками виборів.
«Ну, помилилися. З ким не буває?»
Напередодні парламентських перегонів керівники ЗМІ задоволено потирали руки – куди ж політикам без ЗМІ.

Проте по завершенню перегонів Національна рада з питань телебачення і радіомовлення влаштувала свій «розбір польотів». 17 жовтня 2007 року вона представила звіт «Про дотримання телерадіоорганізаціями України визначеного законодавством порядку мовлення під час виборчої кампанії 2007 року». Але ще тиждень тому, 10 жовтня, на засіданні було підбито підсумки моніторингу, розглянуто збалансованість висвітлення передвиборної кампанії, класифіковано порушення та, відповідно, покарано порушників.

За словами членів Нацради, майже всі ТРО порушували ті чи інші норми закону щодо трансляції передвиборної агітації. Загалом, за період з 20 серпня до 29 вересня зафіксовано 130 порушень телерадіорганізаціями виборчого законодавства та Закону України «Про рекламу», щоправда серед них «злісних» порушників виявилося не так уже й багато. Більшість порушень, як зазначив голова Нацради Віталій Шевченко, зафіксовані в регіональних ТРО, причому здебільшого через незнання виборчого законодавства.

«Щодо центральних ТРО, то ми можемо констатувати, що вони спрацювали більш-менш чисто і коректно. Вони навчилися користуватися прогалинами законодавства і вдало це використовувати для збільшення своїх прибутків. Тут формальних підстав для закидів немає. Хоча ми оголосили попередження ТОНІСу, тому що він трохи “похуліганив” у відношенні пропаганди Партії зелених України. Там був явний перекіс, фактично “джинса” власного виробництва», – сказав Віталій Шевченко.

Що ж стосується регіональних компаній, то на них виявлено наступні типові порушення:
- відсутність повідомлення про замовника реклами;
- відсутність відбивки реклами (друге за кількістю порушення);
- прихована політична реклама, в тому числі й спекуляції на новинах.

«Деколи порушення були на грані фолу, а деколи й відкрито порушувалося виборче законодавство, як, приміром, зробила телекомпанія “Прилуки” на Чернігівщині, де прямо в новинах було подано політичну рекламу у великому обсязі. Як з’ясувалося, навіть гроші за це офіційно взяли», – розповідає голова Нацради.

Про те, що порушення були несистемні, свідчить певна «м’якість» покарань регуляторного органу. Загалом винесено попередження кільком регіональним телерадіоорганізаціям: ТОВ «Чорноморська ТРК» (м. Сімферополь, АР Крим); ТОВ «ТРК «Вікка» (м. Черкаси); ТОВ Незалежна ТРК «ІРТА» (м. Луганськ); ТОВ ТРК «МТВ-плюс» (м. Мелітополь Запорізької області); КП телекомпанія «Прилуки» (м. Прилуки Чернігівської області); ДП «Нова хвиля» (м. Снятин Івано-Франківської області). Також накладено штраф на ТРК «Мелітополь» (м. Мелітополь Запорізької області).

А ось через низку порушень, пов’язаних із політичною рекламою та агітацією, в діяльності столичної ТРК «Клас» (взявши до уваги, що вже було винесено два попередження) члени Нацради вирішили звернутися до суду, аби анулювати ліцензії. Хоча в Нацради не було можливості системно простежити, що відбувалося в регіонах, але, за словами Віталія Шевченка, порушення ТРО на місцях «не робили погоди» у виборчій кампанії.

Хоча певні цифри є цікавими з огляду на те, які партії ставили на які регіони. Приміром, найбільше своїх роликів КПУ розмістила у… Хмельницькій області (понад 79 тис. секунд), тимчасом як найближчий у списку – Партія регіонів розмістила на Хмельниччині лише 40 тисяч секунд передвиборної агітації (тобто майже вдвічі менше). Натомість на Одещині була найактивнішою СПУ (354 821 секунда), а от «НУ-НС» найактивніше агітувала за себе на Волині (72 тис. сек..).

Підбиваючи підсумки політичної агітації на загальнонаціональних каналах, Нацрада відзначила, що за кількістю виходів рекламних блоків безперечним лідером на цих позачергових виборах була Партія регіонів. Вона лідирує фактично на всіх ТРО, за винятком 5-го каналу (тут переважав «НУ-НС»), ТОНІСу, де «прописалися» зелені, та «Ери» (тут найпопулярнішим виявився Блок Литвина).

Крім того, в роботі деяких телекомпаній помітно виділяється «вузькість» спрямування, ніби вони спрацювали на певні політичні сили. Швидше за все, це просто пов’язано з тим, що інші політичні сили не бажали (або не мали коштів) розміщувати на цих каналах свою рекламу, в зв’язку із так би мовити «електоральним профілем» того чи іншого каналу. Приміром, телеканал «Україна» транслював ролики лише п’яти політичних сил: Партії регіонів, КПУ, Партії вільних демократів, ПСПУ та «НУ-НС», причому роликів регіоналів було у 15 разів більше за комуністичні, та й загалом їх було більше за всі інші, разом узяті.
 
НТН у тих самих пропорціях транслював ролики чотирьох політсил. На «Ері» так само було представлено чотири політичні сили, тільки тут уже вдічі більше було Литвина, ніж регіоналів, а крім них ще й Аграрна партія Україна та Блок Людмили Супрун.

А на ТОНІСі взагалі «засвітилися» три політичні сили: безперечно Партія зелених України, а крім неї – Блок «КУЧМА» і Партія вільних демократів. Причому, зелених було у 5 разів більше, ніж «кучмістів».


Реакція на щеплення
… буває різною. Попередження Нацради майже всі керівники покараних ТРО визнали справедливим і сказали, що більше такого не повториться. Наприклад, в.о. голови правління ТОНІСа Дмитро Тузов зазначив, що «ми шкодуємо з цього приводу, будемо робити таким чином, щоб надалі не допустити таких порушень. Це сталося одноразово, всю кампанію ми пройшли чисто, без зауважень. В останній момент спрацював людський фактор. Просто не встигли дати відбивку, тому й потрапили в таку ситуацію».

Коментар директора комунального підприємства «Телекомпанія «Прилуки» Вікторії Сак свідчить про те, що не всі керівники до кінця усвідомили, що скоїли порушення виборчого законодавства. «Ну, помилилися. З ким не буває? Але тут можна посперечатися. Адже матеріал був фактично проплачений, стрічка висіла. Ну, дали в новинах. А яка різниця – давати політичну агітацію наприкінці новин чи одразу після них? По великому рахунку, різниці немає. Так, закон забороняє продавати ефір новин. Але ж ми дали майже в кінці інформаційного блоку. Це було єдине порушення за всю передвиборчу кампанію», – виправдовується керівник каналу, розповідаючи про 15-хвилинну пропаганду Партії регіонів у новинах.

Лише частково з винесеним попередженням погоджується президент ТОВ «Чорноморська ТРК» Тетяна Красікова:
«Мы не со всеми обвинениями согласны, и сейчас готовим возражение. Проверка Нацсовета проходила в какой-то спешке. Сначала прислали бумагу, что будет внеплановая проверка, потом – что проверки не будет. Поскольку акт составили поздно, я не успела приехать на заседание. В акте отмечено, что мы нарушили п. 17 статьи 71 Закона Украины «Про вибори народних депутатів». Этот пункт гласит, что «включення до інформаційних теле- і радіопрограм (випусків новин) передвиборних агітаційних матеріалів партій (блоків), у тому числі політичної реклами, забороняється. Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі». Я считаю, что то, что посчитали политической агитацией, таковой не является. Я попытаюсь доказать, что это информационные материалы. Например, сторонники БЮТ проводят пикетирование ЦВК. Нам пишут, что «в інформаційному сюжеті в новинах про пікетування ЦВК оприлюднюється тільки позиція БЮТ на фоні партійної символіки». Во-первых, в нашем сюжете есть еще и комментарий представителя Президента в ЦВК Марины Ставнийчук. Во-вторых, как можно показать уличную акцию без символики? Очень трудно установить грань между информацией и агитацией. Агитация, как я понимаю, – это призыв голосовать за кого-то. Мы этого не делали, мы ни за кого не призывали голосовать. Мы согласны, что нарушили закон (честно говоря, не дочитали), когда в проплаченной агитационной программе не дали титры. Нам представитель Нацрады сделал замечание, и мы сразу повесили надпись. Но я буду спорить, что в наших новостях мы за кого-либо агитировали. Не знаю, как наше возражение воспримет Нацсовет, но я считаю, что их проверка была предвзятой. Не могу понять, почему она абсолютно тенденциозная».

Більшість тих, кого Нацрада звинувачувала у незбалансованому висвітленні передвиборних перегонів, під час засідання виправдовувалися і списували все на «технічні збої». Представники ж телекомпанії «ІРТА», для яких ця виборча кампанія була першою, не наважилися виправдовуватися, бо не могли публічно зізнатися, що не вивчили закон. Така санкція, як попередження, їх заскочила зненацька – адже, за словами представників компанії,  вони «провели одну з найдемократичніших кампаній»: «Мы просили наказать директора, а не телеканал, – розповідає заступник директора Петро Скорняк, – но Нацсовет нас не услышал. Акт составлен так, что нам не предупреждения нужно выносить, а вообще лицензию забирать. Но мы же не умышленно это делали, а нас с исполнительным директором Владимиром Ткаченко теперь хотят уволить. Это была наша первая предвыборная кампания, мы могли чего-то недосмотреть, не успели все прочитать. У меня сложилось такое впечатление, что Нацсовет поступил как милиционер, который сидит в кустах, а потом останавливает машину и штрафует за превышение скорости».

Те, що керівництво телекомпанії «ІРТА» припустилося помилок через незнання закону, підтверджує й представник Нацради в Луганській області Ніна Моклякова. «Впевнена, що вони це зробили несвідомо. Взагалі наш моніторинг виявив незначні поодинокі порушення. Керівникам компаній робилися зауваження, і помилки відразу виправлялися. Це стосується й “Ірти”. Справа в тому, що помилки хоча й одразу виправлялися, але пішли їм у залік і потрапили до акту через те, що були відображені в моніторингу. Зазначу, що всі наші зауваження сприймалися менеджментом ТРО нормально, без агресії…», – зазначила пані Моклякова..


Хто винен
Зазвичай, як відомо, намагаються знайти стрілочників. Адже це – «технічні збої». Як повідомив, в.о. голови правління телеканалу ТОНІС Дмитро Тузов, за «технічний збій», через який телеканал отримав попередження, винесено догану випусковій редакторці новин Ользі Ладченко та старшому редакторові ефіру Олексію Семенову.

«Реакция наша была немедленная, виновники нарушений были наказаны», – повідомила президент ТОВ «Чорноморська ТРК» Тетяна Красікова.

Народний депутат 5-го скликання, член парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, регіонал Володимир Ландік (людина, яку вважають реальним власником телекомпанії «ІРТА») зазначив «ТК», що винні, звичайно, будуть покарані. Можливо, це будуть керівники, а можливо – управлінці середньої ланки. «Хочу заявити, що це політична розправа з боку Нацради, тому що ми дуже демократично провели цю кампанію. Не можна виносити попередження тільки через те, що в самому ролику Соцпартії не було плашки “СПУ”, ми зазначили, що це політична реклама. На Луганщині – три телекомпанії, але чомусь моніториться і карається тільки “ІРТА”, хоча той самий ролик СПУ крутили всі три. За два дні до винесення попередження Віталій Шевченко у телефонній розмові запевняв мене, що у нас все гаразд, а виявилося зовсім інакше. З такою нещирістю керівництва Нацради доводиться стикатися не вперше. Я думаю, якщо ми опинимося в опозиції, то всі контролюючі та регуляторні органи мають перейти до нас (як запевняє Юлія Тимошенко). То й Нацраду ми повинні очолити. Тільки тоді там зміниться ситуація», – переконаний пан Ландік.

Окрім вітчизняних ТРО, Національна рада виявила наявність ознак порушень українського виборчого законодавства в іноземної телекомпанії «РТР-Планета» (Росія). А саме пункту 1 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку партії (блоку) – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати). За словами першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса, «РТР-Планета» транслюється приблизно на 5 мільйонів домогосподарств в Україні. Оскільки «РТР-Панета» не є в Україні суб’єктом мовлення, то свої претензії Нарада пред’явила дистрибуторові телеканалу – компанії «ТОРСАТ». Канал включив агітаційні матеріали в інформаційний блок (надавши відео ілюстрації до сюжету про особливості політичної агітації на українських виборах), а це – на думку Нацради – пряме втручання у виборчий процес нашої країни. Перш ніж буде прийнято якесь рішення щодо «РТР-Планети», Нацрада хоче отримати висновки експертів.

Під час виборчої кампанії окрім дисциплінарних санкцій (попередження і штраф) Нацрада практикувала приписи, які теж впливали на ситуацію. ТРО, отримуючи приписи з проханням звернути увагу на певні ознаки порушення, одразу реагували, і в них до дисциплінарних санкцій, які фіксуються в ліцензійних справах, не дійшло. Найбільше таких приписів було в Харківській, Дніпропетровській, Черкаській, Київській областях та в місті Київ. Приблизно по 6-8 приписів на кожну з перелічених областей.

Вітчизняні загальнонаціональні ТРО добре обізнані з законом, мають кваліфікованих юристів, тому якщо вони і йшли на порушення, то лише користуючись прогалинами законодавства. Що ж стосується регіональних ТРО, то в них більше спрацювало нерозуміння норм закону, аніж свідомі наміри комусь підіграти під час виборів. Проте, як відомо, незнання закону не звільняє від відповідальності.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
49100
Читайте також
27.10.2008 18:48
Сергій Грабовський, «Українська правда»
26 771
19.10.2007 13:20
Віталій Шевченко
для «Детектор медіа»
32 515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду