detector.media
Олена Гонтар
для «Детектор медіа»
09.10.2007 15:44
Програмування диктують літні жінки
Програмування диктують літні жінки
Глядачам імпонують розважальні, музичні, соціально-політичні програми каналу «1+1», на «Інтері» вони дивляться серіали та художні фільми: порівняння аудиторій «Інтера» та «1+1».

Стартував новий телевізійний сезон, який телеканали традиційно розпочали з косметичного оновлення та запровадження нових програмних стратегій. Так, старт нового сезону на «Інтері» розпочався зміною логотипу та промо-кампанією в зовнішній рекламі та пресі. Серед новинок цього сезону на «Інтері» – програма «Свобода Савіка Шустера», що стартувала 24 серпня, а також серіали «Багата та кохана» і «Повернення Турецького».

 

«Плюси» розпочали новий сезон під гаслом «Сезон великих подій» зі спрямуванням на розважальний контент каналу. Успішні проекти «Караоке на майдані» та «Шанс», що в минулому сезоні транслювалися на «Інтері», зараз можна побачити на «1+1». Також канал анонсував продовження проекту «Танці з зірками» у форматі міжнародного танцювального конкурсу, а спортивні події на каналі поповнять трансляції матчів Ліги чемпіонів. Крім того, з вересня канал відновив показ рейтингового серіалу «Кадети».

 

У новий сезон канали ввійшли з наступними показниками:

«Інтер», «перша кнопка»: 96% технічного покриття по Україні, на серпень по аудиторії 18+ частка 25%, по аудиторії 14-49 – частка 19%;

«1+1», «друга кнопка»: 95% технічного покриття по Україні, на серпень по аудиторії 18+ частка 14%, по аудиторії 14-49 – частка 13%.

 

Аналіз аудиторій каналів ми розпочали з вивчення їх профілю за віком та статтю. Так, профіль аудиторії «Інтера» зміщений у бік людей літнього віку. Близько 40% жінок старших 55-ти дивляться здебільшого цей канал.

 

 

Велика частка людей пенсійного віку – основна проблема каналу «Інтер», адже незважаючи на високі рейтинги, афініті каналу є низьким для цільових аудиторій багатьох виробників.

 

Аудиторія каналу «1+1» молодша, і хоча за комерційною аудиторією 14-49 «Плюси» продовжують програвати «Інтеру», за частку серед молодіжних аудиторій (дівчата і хлопці до 25-ти років) «1+1» конкурує з «Інтером» упевнено, особливо у вихідні дні (див. графік). Зазначимо, що дівчата 4-14 – особлива аудиторія каналу «1+1». Часто саме цьому каналові вони віддають перевагу, обираючи його для перегляду мультфільмів, телесеріалів та розважальних програм. Найактивніші з них у серпні бачили близько 15% усіх подій на каналі (тут і надалі мається на увазі відсоток від загальної тривалості програм), в середньому проводячи на «1+1» близько 2-х години 40 хвилин на день. Для порівняння: на телеканалі «Інтер» найактивніші глядачі в цій аудиторії бачили не більше 10% подій каналу і проводили в середньому 1 годину 35 хвилин на день, переглядаючи програми «Інтера».

 

Проте «Інтеру» не бракує лояльних глядачів. Адже найбільш віддані серед них бачили від 30-ти до 40% усіх подій на каналі за місяць. Це відповідає 12-м годинам телеперегляду мало не щодня. Для порівняння: найактивніші глядачі «1+1» бачили всього до 20% подій на каналі.

 

Для кращого розуміння того, хто ж таки дивиться «Інтер» та «Плюси», розглянемо так званих важких глядачів обох каналів. До них ми віднесли 20% глядачів із найбільшим середнім часом перегляду каналів. Так, до «важких» глядачів «Інтера» належать люди, що дивляться цей канал більше 30-ти годин на місяць, а «важкими» глядачами «Плюсів» вважаються ті, хто дивився канал більше 17-ти годин на місяць. Нижче проілюстровано статево-вікову структуру глядачів цих груп.

 

 

Якщо статева структура «важких» глядачів обох каналів схожа, то у віковій структурі перевага людей, старших за 55, серед «важких» глядачів «Інтера» очевидна. Цікава статистика: половина жінок за 55 років і близько 40% чоловіків за 55 дивляться телеканал «Інтер» майже щодня.

 

Які програми цікавлять глядачів на «Інтері», а що з більшим інтересом вони дивляться на «1+1»? Аналіз лояльності глядачів до каналів дав такий результат.

 

Глядачам імпонують розважальні, музичні, соціально-політичні програми каналу «1+1», в той час як лояльність до «Інтера» більша, коли мова йде про серіали та художні фільми. Цікавим є той факт, що глядачі лояльніші до щоденних новин на «Інтері», а от спортивні новини вони дивляться на «Плюсах». Не дивно, що найлояльнішими глядачами обох каналів є жінки літнього віку – вони дивляться все: від дитячих до політичних програм.

 

 

Джерело всіх таблиць – GFK Ukraine, Cortex

 

Олена Гонтар, медіааналітик Cortex

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY