У сфері онлайн-медіа зареєстрований орган співрегулювання

13 Червня 2024
558
13 Червня 2024
11:01

У сфері онлайн-медіа зареєстрований орган співрегулювання

558
Спілку очолив керівник контент-фонду НАМу Віталій Федорчук.
У сфері онлайн-медіа зареєстрований орган співрегулювання

12 червня зареєструвався орган співрегулювання у сфері онлайн-медіа. Інформація про це з’явилась у реєстрі, зокрема на сервісі «Опендатабот».

Очолив його керівник контент-фонду НАМу Віталій Федорчук.

Під час засідання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення членкиня регулятора Олена Ніцко зазначила, наступним етапом у створенні органів співрегулювання стане формування робочих груп, які розроблятимуть кодекси мовлення, і обрання експертних колегій.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», 7 та 10 червня зареєструвались два перші органи співрегулювання в аудіовізуальній та аудіальній сферах.

До участі у громадських спілках (органах співрегулювання) можуть долучитися представники інших зареєстрованих у цій сфері медіа. Для цього суб’єкти мають звернутися з відповідною заявою про вступ до правління органів співрегулювання. Саме правління ухвалює рішення про вступ або ж відмову у вступі.

Нацрада запросила представників зареєстрованих медіа долучатися до роботи органів спільного регулювання. За словами Олени Ніцко, найближчим часом Національна рада планує провести зустріч з членами правлінь обраних громадських спілок задля обговорення подальших планів роботи, зокрема щодо початку напрацювання кодексів (правил) створення та поширення інформації.

Як пише сайт регулятора, мета діяльності громадських спілок, як визначено у їхніх статутах, – забезпечити участь суб’єктів у сфері аудіовізуальних, аудіальних та онлайн-медіа в розробці та визначенні вимог до змісту інформації, яка поширюється медіа, недопущення цензури і зловживання свободою слова, шляхом прийняття кодексів (правил) створення та поширення інформації, а також забезпечити функціонування механізму надання висновків щодо відповідності інформації, поширеної суб’єктом у сфері медіа, кодексам (правилам) спільного регулювання.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», ТОВ Видавничий дім «Медіа-ДК» і Видавнича компанія «Нова інформація» звернулись до Національної ради з ініціативними заявами щодо створення органу співрегулювання у сфері друкованих медіа.

 Нагадаємо, минулого року набула чинності одна з головних новацій закону «Про медіа» — створення органів співрегулювання. Законом передбачено створення п’яти органів спільного регулювання в різних сферах. У трьох із цих сфер уже працюють робочі групи: в аудіовізуальній сфері до неї ввійшли представники медіагруп, Суспільного, Megogo тощо; в аудіальній сфері до неї також увійшли представники найбільших радіогруп, Суспільне та Megogo, а у сфері онлайн-медіа — 12 осіб, зокрема й представники «Детектора медіа». Вони мають зареєструвати органи співрегулювання й ухвалити їхній статут. Надалі членом органу спільного регулювання у певній сфері медіа може стати будь-який ліцензіат, реєстрант чи об’єднання підприємств-суб’єктів. Вони мають подати заяву на вступ. Детальніше про органи співрегулювання читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
558
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду