Шеляженко хотів зареєструвати сайт про пацифізм. Нацрада не підтримала

Шеляженко хотів зареєструвати сайт про пацифізм. Нацрада не підтримала

23 Травня 2024
577
23 Травня 2024
13:06

Шеляженко хотів зареєструвати сайт про пацифізм. Нацрада не підтримала

577
Члени регулятора утримались при голосуванні за реєстрацію сайту як онлайн-медіа.
Шеляженко хотів зареєструвати сайт про пацифізм. Нацрада не підтримала
Шеляженко хотів зареєструвати сайт про пацифізм. Нацрада не підтримала

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення не зареєструвала сайт Юрія Шеляженка «Вільні цивільні» як онлайн-медіа. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 23 травня.

Юрій Шеляженнко презентував свій проєкт як новостворений сайт про пацифізм та ненасильницький супротив агресії «Вільні цивільні».

«Пропонується просувати широкий спектр пацифістських ідей. Релігійного, філософського та наукового характеру. Наприклад, ми вважаємо, що кожна людина, якщо вона виконує  мирним шляхом свій обов’язок захисту миру в Україні та світі, має залишатись цивільною, якщо цього вимагає її совість та переконання, не зазнавати дискримінації і продовжувати цивільне життя навіть під час війни», — сказав Юрій Шеляженко. Також він додав, що не довіряє силовикам і виступає за недопущення силової диктатури всіма законними методами. Він планує інформувати про практику ООН та рішення Європейського суду.

Заступник голови Нацради Олег Черниш сказав: «Мені лиш не зрозуміло: якщо всі відмовляться від військової служби та виконання свого обов’язку, то як нам вдасться протистояти російській агресії?».

У відповідь Юрій Шеляженко сказав: «Якщо всі відмовляться, агресія припиниться. Адже ніхто не виконуватиме злочинні накази Путіна».

Валентин Коваль зазначив, що ці ідеї виглядають досить утопічно і що навряд чи російські військові, прочитавши цей сайт, відмовляться воювати.

«Люди мають отримати надію на світ без воїн», — додав Шеляженко.

Олег Черниш сказав, що отримав лист від СБУ. У ньому йдеться, що «неоднозначність матеріалів Юрія Шеляженка за 2022–2023 рік неодноразово вивчалась журналістами та правоохоронцями на предмет інформаційної діяльності в інтересах країни-агресора». У межах кримінального провадження з’ясовано, що після  початку повномасштабного вторгнення йдеться про виправдання агресії, а  також Шеляженко казав, що в конфлікті винні дві сторони. Тому було розпочате провадження. Зараз справа розглядається в суді.

Шеляженко відповів, що на його сайті  засуджується агресія, а не підтримується. Він сказав, що ця інформація порушує його презумпцію невинуватості і він звернувся до Європейського суду. Також Юрій Шеляженко зачитував рішення Харківського НДІ судових експертиз ім. проф. Н. С. Бокаріуса.  А ще сказав, що проросійський блогер та ексведучий «каналів Медведчука» Руслан Коцаба, якого в Україні звинувачують у держзраді, виключений з організації за те, що він діяв невідповідно до мети організації.

Олег Черниш сказав, що читав сайт Юрія Шеляженка і, на його думку, робота цього ресурсу не сприятиме боротьбі українського народу проти російської агресії. Тому він утримався при голосуванні. Решта членів Нацради також утримались.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Соломʼянський районний суд Києва відправив під нічний домашній арешт виконавчого секретаря ГО «Український рух пацифістів» Юрія Шеляженка. Як відомо, керівником цієї організації був український проросійський блогер та ексведучий «каналів Медведчука» Руслан Коцаба, якого в Україні звинувачують у держзраді. Його виключили з організації 12 грудня 2023 року.

Оновлення: додано інформацію про виключення з ГО «Український рух пацифістів» Руслана Коцаби.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
577
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій Шеляженко, редактор вебсайту ВІЛЬНІ ЦИВІЛЬНІ
23 дн. тому
Коцаба не є керівником і не є навіть членом ГО "Український Рух Пацифістів". Його було виключено у грудні 2023 року за дії, які не відповідають меті нашої організації, і за порушення принципів мирного спілкування. Я є керівником та ініціатором створення ГО "Український Рух Пацифістів", ненасильницький захист від агресії є важливою складовою мети нашої діяльності. Наш рух з 2019 року чинить ненасильницький спротив російській агресії, в тому числі й спровокованим російською агресією антидемократичним тенденціям всередині України, прикладом яких є незаконна бездіяльність Нацради, що під тиском СБУ відмовилася виконувати свій обов'язок зареєструвати мій вебсайт "ВІЛЬНІ ЦИВІЛЬНІ. Вісник миру і сумлінної відмови" (civilni.media) суто через незгоду із пацифістським світоглядом редактора, всупереч статтям 15, 24, 35, 64 Конституції України. Ця протиправна бездіяльність Нацради буде оскаржена, а вебсайт продовжуватиме інформувати громадськість про права людини на мир і сумлінну відмову. Також вимагатиму виправдання у фейковій справі СБУ і запрошую Детектор Медіа на попереднє судове засідання 11 червня.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду