«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7

«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7

5 Квітня 2024
2603
5 Квітня 2024
16:28

«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7

2603
Канал вважає рішення регулятора протиправним.
«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7
«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7

ТОВ «Ісландія» подало позов до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення про визнання протиправним та скасування рішення,  за яким «Ісландія» не отримала місце в державному мультиплексі. Інформація про справу та склад суду є на сайті «Судової влади України». Справу розглядає Київський окружний адміністративний суд.

Третіми сторонами у справі є вісім каналів, які брали участь у конкурсі на місця в державному мультиплексі МХ-7: «Сонце»,  «Рада», «Тюсо», «Ми — Україна», «Світло» та нові канали з логотипами «УНІАН 2», «Віжн 2» та «Віжн 3». А також Концерн РРТ, який збудував державний мультиплекс МХ-7.

Позивача, канал «Ісландію», представляє адвокат адвокатського об'єднання «Енджі лекс» Анатолій Романюк. Суддею у справі обраний А. Леонтович.

«Детектор медіа» звернувся до директора «Ісландії» Павла Немерюка з проханням розповісти детальніше про позивні умови. «Ми подали позов про визнання дій Національної ради протиправними і скасування рішення про оголошення та проведення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення в загальнонаціональній мережі МХ-7. Наш позов жодним чином не стосується визначення переможців та не направлений проти  колег-мовників, яких ми дуже поважаємо за їх важку працю в умовах війни», — йдеться в його відповіді.

На думку представників «Ісландії», Нацрада «свідомо оголосила конкурс таким чином, що рішення про переможця конкурсу приймалося без обґрунтування, що протирічить вимогам закону» (йдеться про закон «Про медіа». — «ДМ»).

«Тобто непрозоро і з корупційною складовою. Сукупність цих дій призвели до того, що телеканал “Ісландія” не отримав ліцензії на мовлення, хоча мав для цього всі підстави за критеріями, які чітко прописані в Законі. Після скасування конкурсу і оголошення нового конкурсу ми маємо надію, що Національна рада буде враховувати в своїй діяльності ті аргументи, що ми виклали в позовній заяві», — йдеться у відповіді Павла Немерюка.

Також «Детектор медіа» звернувся до Нацради з проханням прокоментувати цей позов.

Нагадаємо, 31 жовтня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела перший великий цифровий конкурс за час повномасштабної війни. Розподіляли місця в державному мультиплексі МХ-7, який будує Концерн РРТ. Переможцями стали «Сонце», «Рада»,  «Ми — Україна», «Світло», «Уніан 2», «Віжн 2» та «Віжн 3». З тих каналів, які подали заявки на конкурс, ліцензії не отримали «Ісландія» та канал телемагазинів «Тюсо».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду