detector.media
Наталія Данькова
05.04.2024 16:28
«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7
«Ісландія» позивається до Нацради, щоб скасувати конкурс на державний мультиплекс МХ-7
Канал вважає рішення регулятора протиправним.

ТОВ «Ісландія» подало позов до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення про визнання протиправним та скасування рішення,  за яким «Ісландія» не отримала місце в державному мультиплексі. Інформація про справу та склад суду є на сайті «Судової влади України». Справу розглядає Київський окружний адміністративний суд.

Третіми сторонами у справі є вісім каналів, які брали участь у конкурсі на місця в державному мультиплексі МХ-7: «Сонце»,  «Рада», «Тюсо», «Ми — Україна», «Світло» та нові канали з логотипами «УНІАН 2», «Віжн 2» та «Віжн 3». А також Концерн РРТ, який збудував державний мультиплекс МХ-7.

Позивача, канал «Ісландію», представляє адвокат адвокатського об'єднання «Енджі лекс» Анатолій Романюк. Суддею у справі обраний А. Леонтович.

«Детектор медіа» звернувся до директора «Ісландії» Павла Немерюка з проханням розповісти детальніше про позивні умови. «Ми подали позов про визнання дій Національної ради протиправними і скасування рішення про оголошення та проведення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення в загальнонаціональній мережі МХ-7. Наш позов жодним чином не стосується визначення переможців та не направлений проти  колег-мовників, яких ми дуже поважаємо за їх важку працю в умовах війни», — йдеться в його відповіді.

На думку представників «Ісландії», Нацрада «свідомо оголосила конкурс таким чином, що рішення про переможця конкурсу приймалося без обґрунтування, що протирічить вимогам закону» (йдеться про закон «Про медіа». — «ДМ»).

«Тобто непрозоро і з корупційною складовою. Сукупність цих дій призвели до того, що телеканал “Ісландія” не отримав ліцензії на мовлення, хоча мав для цього всі підстави за критеріями, які чітко прописані в Законі. Після скасування конкурсу і оголошення нового конкурсу ми маємо надію, що Національна рада буде враховувати в своїй діяльності ті аргументи, що ми виклали в позовній заяві», — йдеться у відповіді Павла Немерюка.

Також «Детектор медіа» звернувся до Нацради з проханням прокоментувати цей позов.

Нагадаємо, 31 жовтня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела перший великий цифровий конкурс за час повномасштабної війни. Розподіляли місця в державному мультиплексі МХ-7, який будує Концерн РРТ. Переможцями стали «Сонце», «Рада»,  «Ми — Україна», «Світло», «Уніан 2», «Віжн 2» та «Віжн 3». З тих каналів, які подали заявки на конкурс, ліцензії не отримали «Ісландія» та канал телемагазинів «Тюсо».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY