Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine

Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine

7 Березня 2024
1239
7 Березня 2024
14:11

Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine

1239
Члени Нацради віддавали перевагу місцевим радіостанціям.
Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine
Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення визначила переможців радіоконкурсу для розвитку місцевих та регіональних мереж. Такі рішення регулятор ухвалив 7 березня.

За умовами конкурсу, переможці мають забезпечити 24 години мовлення на добу, 100% програм мають вестися державною мовою, рекомендовано розміщення програм з регіональною тематикою. Заяви на участь у конкурсі подало десять радіокомпаній.

Найбільша конкуренція була за частоту 90,6 МГц в Івано-Франківську. На неї претендувало шість радіостанцій. Перемогу в конкурсі здобула місцева телекомпанія «РАІ». Очільник компанії  та співвласник Андрій Русиняк обіцяв за місяць-півтора розпочати мовлення в місті. ПП «Телекомпанія «РАІ» має  радіостанцію вже 16 років. Після початку повномасштабної війни компанія працювала за тимчасовим дозволом у місті Надвірна. «У мене була мрія створити мережеве мовлення в Івано-Франківській області. Моя мрія майже збулась, залишився лише Івано-Франківськ та місто Городенка, тоді ми покриємо всю область», — сказав Андрій Русиняк.

Окрім «РАІ» на частоту в Івано-Франківську претендували радіостанція з Коломиї «Сяйво» (ПП «Радіостудія "Сяйво"», власники Ігор Грабовецький та Василь Дем’янюк), яка також бажала розширити свою мережу, дві загальнонаціональні радіостанції — «Релакс» та «Шлягер».

ТОВ «Мюзікрадіо», м. Київ («Радіо Релакс») представляла Соня Сотник. Вона розказала, що компанія  вже запустила мовлення та новини у Львові. Нагадаємо, в конкурсі 11 грудня 2023 року компанія отримала частоту у Львові, на яку також претендувало «Громадське». «Релакс» уже мав частоту в Івано-Франківську, однак після повномасштабного вторгнення  медіагрупа віддала свою частоту радіо «Байрактар».

ТОВ «Телерадіомовна компанія "Радіо Хвиля"», м. Київ («Шлягер»)  також планувала розширити мережу і робити місцеві новини. За словами очільника компанії Дениса Окунєва, власник, Анатолій Євтухов, бажає інвестувати в це гроші.

Нагадаємо, 22 лютого радіостанція «Шансон» змінила позивні на «Шлягер». Голова Нацради Ольга Герасим’юк у розмові з очільником радіостанції розповіла, що її «тригернули» пісні про «бабів», які вона нещодавно чула в ефірі: «В цілому я не маю претензій, але хотіла з вами про це поговорити». Денис Окунєв пообіцяв перевірити репертуар.

Окрім цього на частоту в Івано-Франківську претендували дві львівські компанії: ТОВ «Телерадіокомпанія "Галичина"» (власник Ігор Шумило) і ТОВ «Телерадіокомпанія "Львівська хвиля"» (власник Мирослав Хом’як).

Заступник голови Нацради Олег Черниш пояснив свої мотиви для голосування: «Я вирішив підтримати місцеві радіостанції. Обидві знаю давно. Але  "РАІ"  прораховує частоти і зможе покрити усю область». Інші член Нацради своїх мотивів не пояснювали. Ольга Герасим’юк сказала, що вибір складний, бо члени Нацради знають більше, ніж кажуть презентації: «Це була приказка, а казка  попереду».

За радіостанції «РАІ» проголосували всі члени Нацради, крім Валентина Коваля, який голосував за «Релакс».

На конкурс також були виставлені ще дві частоти Івано-Франківської області: 98,9 МГц у м. Калуші та 90,3 МГц у м. Надвірній.

Перемогу в Калуші здобуло ТОВ «Телерадіоорганізація Студія "Дзвони"». Місцеву релігійну радіостанцію представляв Борис Зелінський, отець Софроній, священник греко-католицької церкви та співвласник компанії. Він розповів, що у штаті працює 10 осіб. За його словами, аудиторія зібрала  кошти для того, щоб радіостанція продовжувала мовити, і закупили все необхідне обладнання.

У Надвірній перемогла радіостанція «РАІ». Також на ці дві частоти претендувала «Львівська хвиля».

У Львівській області на конкурс виставлялась частота 97,8 МГц у м. Червонограді. На неї претендувала «Львівська хвиля», це місто потрібне радіостанції, щоб повністю покрити сигналом усю область. Керівник компанії Юрій Хом’як розповів, що його радіостанція подає місцеві новини і готова налагодити відносити з конкурентами та місцевою владою. Також цю частоту хотіла отримати ТОВ «Смарт медіа ессетс» з м. Червоноград Львівської області (кінцевий бенефіціарний власник Назарій Білобран).

Однак члени Нацради підтримали «Смарт медіа ессетс».

«Хорошого розвитку та бізнесу, який на сьогодні є місією», — сказала Ольга Герасим’юк.

На частоту  95,4 МГц у селищі Опішні Полтавської області претендувала Редакція селищного радіомовлення «Голос Опішні», смт Опішня Полтавської області. Компанія була єдиним кандидатом і перемогла в конкурсі.

На частоту 97,1 МГц у м. Харкові претендувала лише одна компанія — ТОВ «Телерадіокомпанія «Матрікс+» (NovaLine), яка її й отримала. Служба безпеки повідомила, що компанія зробила велику роботу для глушіння радіостанцій агресора. Радіостанція мовить у дев’яти прифронтових населених пунктах. Як уже повідомляв «Детектор медіа», у березні 2023 року радіо «Накипіло» отримало частоти в Харкові та на деокупованій Харківщині. NovaLine розпочала повноцінне мовлення в радіоефірі 14 листопада 2023 року. Радіостанція доступна на деокупованій Харківщині.

Нагадаємо, 16 листопада 2023 року Нацрада оголосила два конкурси на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на вільних радіоканалах. Для місцевого та регіонального мовлення конкурс оголошений у шести населених пунктах: Івано-Франківськ,  Калуш та Надвірна (Івано-Франківська область),  Червоноград (Львівська область), Опішня (Полтавська область), Харків. Переможці конкурсу повинні забезпечити цілодобове мовлення. В ефір мають виходити програми державною мовою. Рекомендовано створення програм місцевої тематики.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1239
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду