detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
07.03.2024 14:11
Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine
Нацрада визначила переможців у радіоконкурсі. Ліцензію в Івано-Франківську отримала ТРК «РАІ», а в Харкові – NovaLine
Члени Нацради віддавали перевагу місцевим радіостанціям.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення визначила переможців радіоконкурсу для розвитку місцевих та регіональних мереж. Такі рішення регулятор ухвалив 7 березня.

За умовами конкурсу, переможці мають забезпечити 24 години мовлення на добу, 100% програм мають вестися державною мовою, рекомендовано розміщення програм з регіональною тематикою. Заяви на участь у конкурсі подало десять радіокомпаній.

Найбільша конкуренція була за частоту 90,6 МГц в Івано-Франківську. На неї претендувало шість радіостанцій. Перемогу в конкурсі здобула місцева телекомпанія «РАІ». Очільник компанії  та співвласник Андрій Русиняк обіцяв за місяць-півтора розпочати мовлення в місті. ПП «Телекомпанія «РАІ» має  радіостанцію вже 16 років. Після початку повномасштабної війни компанія працювала за тимчасовим дозволом у місті Надвірна. «У мене була мрія створити мережеве мовлення в Івано-Франківській області. Моя мрія майже збулась, залишився лише Івано-Франківськ та місто Городенка, тоді ми покриємо всю область», — сказав Андрій Русиняк.

Окрім «РАІ» на частоту в Івано-Франківську претендували радіостанція з Коломиї «Сяйво» (ПП «Радіостудія "Сяйво"», власники Ігор Грабовецький та Василь Дем’янюк), яка також бажала розширити свою мережу, дві загальнонаціональні радіостанції — «Релакс» та «Шлягер».

ТОВ «Мюзікрадіо», м. Київ («Радіо Релакс») представляла Соня Сотник. Вона розказала, що компанія  вже запустила мовлення та новини у Львові. Нагадаємо, в конкурсі 11 грудня 2023 року компанія отримала частоту у Львові, на яку також претендувало «Громадське». «Релакс» уже мав частоту в Івано-Франківську, однак після повномасштабного вторгнення  медіагрупа віддала свою частоту радіо «Байрактар».

ТОВ «Телерадіомовна компанія "Радіо Хвиля"», м. Київ («Шлягер»)  також планувала розширити мережу і робити місцеві новини. За словами очільника компанії Дениса Окунєва, власник, Анатолій Євтухов, бажає інвестувати в це гроші.

Нагадаємо, 22 лютого радіостанція «Шансон» змінила позивні на «Шлягер». Голова Нацради Ольга Герасим’юк у розмові з очільником радіостанції розповіла, що її «тригернули» пісні про «бабів», які вона нещодавно чула в ефірі: «В цілому я не маю претензій, але хотіла з вами про це поговорити». Денис Окунєв пообіцяв перевірити репертуар.

Окрім цього на частоту в Івано-Франківську претендували дві львівські компанії: ТОВ «Телерадіокомпанія "Галичина"» (власник Ігор Шумило) і ТОВ «Телерадіокомпанія "Львівська хвиля"» (власник Мирослав Хом’як).

Заступник голови Нацради Олег Черниш пояснив свої мотиви для голосування: «Я вирішив підтримати місцеві радіостанції. Обидві знаю давно. Але  "РАІ"  прораховує частоти і зможе покрити усю область». Інші член Нацради своїх мотивів не пояснювали. Ольга Герасим’юк сказала, що вибір складний, бо члени Нацради знають більше, ніж кажуть презентації: «Це була приказка, а казка  попереду».

За радіостанції «РАІ» проголосували всі члени Нацради, крім Валентина Коваля, який голосував за «Релакс».

На конкурс також були виставлені ще дві частоти Івано-Франківської області: 98,9 МГц у м. Калуші та 90,3 МГц у м. Надвірній.

Перемогу в Калуші здобуло ТОВ «Телерадіоорганізація Студія "Дзвони"». Місцеву релігійну радіостанцію представляв Борис Зелінський, отець Софроній, священник греко-католицької церкви та співвласник компанії. Він розповів, що у штаті працює 10 осіб. За його словами, аудиторія зібрала  кошти для того, щоб радіостанція продовжувала мовити, і закупили все необхідне обладнання.

У Надвірній перемогла радіостанція «РАІ». Також на ці дві частоти претендувала «Львівська хвиля».

У Львівській області на конкурс виставлялась частота 97,8 МГц у м. Червонограді. На неї претендувала «Львівська хвиля», це місто потрібне радіостанції, щоб повністю покрити сигналом усю область. Керівник компанії Юрій Хом’як розповів, що його радіостанція подає місцеві новини і готова налагодити відносити з конкурентами та місцевою владою. Також цю частоту хотіла отримати ТОВ «Смарт медіа ессетс» з м. Червоноград Львівської області (кінцевий бенефіціарний власник Назарій Білобран).

Однак члени Нацради підтримали «Смарт медіа ессетс».

«Хорошого розвитку та бізнесу, який на сьогодні є місією», — сказала Ольга Герасим’юк.

На частоту  95,4 МГц у селищі Опішні Полтавської області претендувала Редакція селищного радіомовлення «Голос Опішні», смт Опішня Полтавської області. Компанія була єдиним кандидатом і перемогла в конкурсі.

На частоту 97,1 МГц у м. Харкові претендувала лише одна компанія — ТОВ «Телерадіокомпанія «Матрікс+» (NovaLine), яка її й отримала. Служба безпеки повідомила, що компанія зробила велику роботу для глушіння радіостанцій агресора. Радіостанція мовить у дев’яти прифронтових населених пунктах. Як уже повідомляв «Детектор медіа», у березні 2023 року радіо «Накипіло» отримало частоти в Харкові та на деокупованій Харківщині. NovaLine розпочала повноцінне мовлення в радіоефірі 14 листопада 2023 року. Радіостанція доступна на деокупованій Харківщині.

Нагадаємо, 16 листопада 2023 року Нацрада оголосила два конкурси на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на вільних радіоканалах. Для місцевого та регіонального мовлення конкурс оголошений у шести населених пунктах: Івано-Франківськ,  Калуш та Надвірна (Івано-Франківська область),  Червоноград (Львівська область), Опішня (Полтавська область), Харків. Переможці конкурсу повинні забезпечити цілодобове мовлення. В ефір мають виходити програми державною мовою. Рекомендовано створення програм місцевої тематики.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY