Де знайти гроші на контент. На Kyiv Media Week представили можливості

Де знайти гроші на контент. На Kyiv Media Week представили можливості

8 Жовтня 2023
897
8 Жовтня 2023
14:00

Де знайти гроші на контент. На Kyiv Media Week представили можливості

897
Державне фінансування, гранти та програми підтримки.
Де знайти гроші на контент. На Kyiv Media Week представили можливості
Де знайти гроші на контент. На Kyiv Media Week представили можливості

Попри війну, в Україні виробляють контент у різних жанрах і для різних платформ. Гроші для цього знаходять як усередині країни, так і завдяки закордонним донорам. Торік у березні Державне агентство України з питань кіно призупинило пітчинги до завершення воєнного стану. А от із донорами зараз працюють усі, навіть великі медіагрупи. Наприклад, гранти у структурі доходів Starlight Media складають 10%. Програми фінансування та можливості для виробників контенту представили під час форуму Kyiv Media Week 2023.

Перспективи державного фінансування

Попри заяву про призупинення пітчингів до кінця воєнного стану, Держкіно сподівається наступного року розпочати нові конкурси. На виробництво патріотичних фільмів і серіалів заклали 511 мільйонів гривень. Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді збільшити в державному бюджеті на наступний рік видатки на Держкіно до 618,3 мільйона гривень.

«У наступному році, якщо все складеться і Верховна Рада проголосує за цю суму підтримки, то ми проводитимемо конкурси. Нам потрібен контент для фестивалів і промоції України через міжнародні майданчики і, звичайно, контент для кінотеатрів і телебачення. Сподіваюся, що зможемо наприкінці січня — на початку лютого оголосити про новий конкурс», — сказала голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук.

Конкурси будуть проводити за тими ж правилами, що й раніше. Тематику ще обговорюють із Міністерством культури та інформаційної політики. Але у пріоритеті — теми історії України та документування сьогодення.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Міністерства культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко навів схожий перелік тем, також міністерство цікавить і воєнна тематика. Він сказав також, що зараз гроші на виробництво є в межах програми Європейського Союзу «Креативна Європа»:

«Ми звернулися за тим, щоб для українських компаній були відкриті всі конкурси. Бо ми виконали всі зобов’язання з прийняття закону “Про медіа”. Тепер потрібно, щоби “Креативна Європа” долучила Україну до всіх фондів, а вони є значними».

А Фонд ЄС «Солідарність», за словами Марини Кудерчук, підтримує зйомку кіно на умовах копродукції. Тобто українським виробникам потрібно вже мати інвесторів.

«Нам потрібні нові ринки. На жаль, до повномасштабної війни багато хто розглядав російський ринок. Але нам потрібно освоювати європейські, американські ринки», — сказала вона.

Програми підтримки для виробників контенту

Міжнародні фонди надають гроші на підтримку створення контенту на різних етапах. Це і розроблення (дослідження теми, формування драматургії, написання сценарію тощо), безпосереднє виробництво, постпродакшен (робота з відзнятим матеріалом, монтаж, озвучка тощо) та промо.

Керівниця департаменту роботи з інвесторами «Film.ua Group» Любов Крохмальна розказала про основні програми та суми грантів.

Розроблення тем

На розробку надає гроші USAID. Агентство США з міжнародного розвитку має кілька проєктів, і в їхніх межах готове фінансувати створення контенту в різних жанрах. Директор креативного контенту програми TCA/USAID Олександр Клейменов розказав, що зараз вони розглядають заявки, подані на конкурс у липні та серпні:

«Ми фінансуємо соціально вагомий контент. Це важливо усвідомлювати тим, хто подає заявки. Деякі проєкти отримують гроші поза конкурсом, за особливих обставин. USAID може вирішити надати таку підтримку. Але переважна більшість фінансується через конкурс».

Він розповів виробникам, які бажають податися на отримання фінансування, що програма TCA/USAID має конкретні цілі: «Наша мета — підтримка демократичних інституцій в Україні, підтримка просування України до європейської інтеграції, підняття важливих тем, щодо яких в українському суспільстві є хибні уявлення. Ми очікуємо, що завдяки цьому контенту люди зможуть відкрити свої очі та вуха».

Перелік жанрів, за його словами, достатньо широкий: це і фільми, і серіали, і повнометражне кіно, і документалістика. Контент має бути розрахованим на широку аудиторію.

Директорка з медійних питань Віра Костенко-Кузнєцова представила інший проєкт USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI4). Вона розраховує, що на фінансування подаватимуться ті команди, які не бояться експериментувати: «Ми інші проти того, якими були до 24 лютого, тому нашій аудиторії потрібні нові формати». Проєкт цікавлять теми роботи з травмами та пошук можливостей для діалогу. «Ми всі травмовані, ми переживаємо війну і нам треба вчитися говорити на тематики, які є болючими. Ми б хотіли вчити аудиторію вільніше та зрозуміліше говорити на складні теми», — сказала Віра Костенко-Кузнецова.

У пріоритеті також тематика історичної пам’яті. А ще проєкт зацікавлений підтримувати контент, який покаже унікальність різних регіонів України.

Окрім локальних історій, USAID, за її словами, очікує від креативної індустрії ідеї та можливості, щоб достукатися до українців на окупованих територіях.

За словами Любові Крохмальної, підтримку незалежним повнометражним фільмам на девелопмент також надає The European Solidarity Fund for Ukrainian Films (ESFUF). Фонд фінансує стрічки, які створюють у копродакшені, та готовий надати 25–50 тисяч євро.

А Eurimages Development Awards надає 20 тисяч євро на девелопмент також для проєктів, які створюються у копродакшені.

Грантом у 5 тисяч євро House of Europe готові підтримати дослідження та збирання матеріалів про документування війни.

Різні суми грантів надають міжнародні резиденції. Також копродакшен підтримують Crea media, European co-development (суми 60–100 тисяч євро).

Виробництво

USAID надає гроші й на виробництво контенту щодо згаданих програм. Щодо проєкту UCBI4 конкретні суми не встановлені, адже у програмі є індивідуальний підхід до кожного проєкту. А TCA/USAID може надавати гранти до 200 тисяч доларів. «Але грант може не покривати весь бюджет. І потрібно буде шукати інших партнерів. Якщо бюджети менші, тоді ми можемо повністю покрити виробництво», — сказав Олександр Клейменов. За його словами, при виборі переможців увагу звертають на бюджет і досвід команди. Грантодавцю важливо бути впевненим у тому, що команда зможе виробити продукт належної якості.

Eurimages спрямовує 500 тисяч саме на копродукцію фестивального кіно, анімації, документальних фільмів та ігрових серіалів. При цьому фонд покриває не більш ніж 17–25% загального бюджету проєкту.

Також є програми Crea media, TV&online та Vision sud est. Перша готова фінансувати 20% бюджету для анімації, телевізійних фільмів і серіалів, однак він має не перевищувати 2 мільйони євро. Друга надає 20–50 тисяч на повнометражні ігрові та документальні фільми з ігровим потенціалом. Тут також мова про копродукцію.

У цій ніші є й свої складні питання. Насамперед із правами на контент. Нагадаємо, режисерка та співзасновниця продюсерської компанії «Табор» Єлизавета Сміт розказувала: «Коли ти маєш державне фінансування, тоді ти стаєш головним продюсером і маєш основну частину прав. Так працює вся європейська кіноіндустрія. Вони всі працюють завдяки фондам своїх країн. Єдине, що у європейських фондах кіно права завжди залишаються у виробника. А у нас Держкіно права відбирає (яку частку фінансування видали — таку частку прав зберігають за собою). Без можливостей державного фінансування ми віддаємо мажоритарні права європейським продюсерам».

100% прав на контент залишає собі й Суспільний мовник, який також проводить свої мистецькі конкурси та дає гроші на виробництво контенту. Генеральний продюсер дирекції телебачення Суспільного мовлення Григорій Тичина розказав, що в межах одного з останніх таких конкурсів компанія хоче замовити виробництво ігрового контенту. Конкурс спрямований на створення матеріалів про актуальні події, історію України або ж на розповіді про наших сучасних героїв. «Ще буде конкурс документальних проєктів про роль українських історичних постатей у європейській історії», — сказав він.

Постпродакшен і промо

Гроші на поспродакшен дає USAID (і в межах виробничого бюджету, і окремо), ESFUF і Vision sud est.

А міжнародне промо проєкту може підтримати Українській інститут, створений при Міністерстві закордонних справ.

«Ми займаємося культурною дипломатією. Ми не фінансуємо виробництво контенту. Бо ми займаємося промоцією готового продукту. Наша головна мета — захопити увагу міжнародного глядача та через кіно розказувати про Україну», — розповіла керівниця напряму «Кіно» Українського інституту Наталія Мовшович. Вона працює з авторським мистецьким кіно, яке може бути конкурентним за кордоном. Проєкт підтримує Eurimages. Донор готовий надавати 8 тисяч євро на міжнародне промо для стрічок хронометражем від 70 хвилин.

Наталія Мовшович сказала, що на конкурси Українського інституту варто подаватися тим проєктам, які вже визначилися з фестивалем, на якому вони будуть представлені.

Фото: Kyiv Media Week / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
897
Читайте також
04.10.2023 13:37
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 298
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду