Олександр Резунов, «Sweet.tv»: Ми захоплюємося Megogo, стежимо за «Київстар ТБ», але нікого не сприймаємо як небезпечного конкурента

Олександр Резунов, «Sweet.tv»: Ми захоплюємося Megogo, стежимо за «Київстар ТБ», але нікого не сприймаємо як небезпечного конкурента

21 Вересня 2023
6561
21 Вересня 2023
13:00

Олександр Резунов, «Sweet.tv»: Ми захоплюємося Megogo, стежимо за «Київстар ТБ», але нікого не сприймаємо як небезпечного конкурента

6561
Про те, чи мінятиметься ціна послуг, про конкуренцію з іншими сервісами та вихід на ринок європейських країн.
Олександр Резунов, «Sweet.tv»: Ми захоплюємося Megogo, стежимо за «Київстар ТБ», але нікого не сприймаємо як небезпечного конкурента
Олександр Резунов, «Sweet.tv»: Ми захоплюємося Megogo, стежимо за «Київстар ТБ», але нікого не сприймаємо як небезпечного конкурента

ОТТ-сервіс «Sweet.tv» вже подав заявку до регулятора та планує восени зареєструватися. Компанія працює на ринку з 2017 року та є одним із найпопулярніших ОТТ-сервісів разом із Megogo, «Київстар ТБ». Засновник «Sweet.tv» — керівний акціонер групи компаній «Геліос» (ТМ «Шаланда», «Камчадал»), «Небесна криниця» та «Трініті» Олександр Вітько.

Початок повномасштабної війни став серйозним викликом для компанії, тому що більша частина колективу перебувала в Маріуполі й саме там були розміщені сервери сервісу.

Однак «Sweet.tv» зміг устояти, евакуювати команду, а також розпочати експансію на міжнародний ринок. Нині сервіс доступний у шести європейських країнах: Словаччині, Чехії, Румунії, Угорщині, Польщі, Болгарії.

Про закон «Про медіа», війну, зміни в компанії та плани розвитку в інтерв’ю «Детектору медіа» розповіли директор «Sweet.tv» Олександр Резунов і головний редактор контенту Юрій Поворозник.

— Навесні набув чинності закон «Про медіа», яким передбачена реєстрація ОТТ-сервісів. Чи плануєте ви зареєструватися? Чи подали заявку до Нацради?

Олександр Резунов: Ми завжди дотримувались українського законодавства на рівні з іншими провайдерами. Ми чекали на Закон «Про медіа», адже він максимально наближений до міжнародних стандартів. Цей Закон передбачає, що ОТТ-сервісам потрібно просто зареєструватися, а не отримувати ліцензію. Звісно ж, ми зареєструємось, імовірно, у вересні.

Що змінилося для вашого сервісу після набуття чинності закону?

О.Р.: Для нас нічого не змінюється. Ми — український сервіс, і зараз, приміром, працюємо над тим, щоб залишки контенту, які з якихось причин не мали української озвучки, її отримали. Але з телеканалами проблема залишається — попри наші активні звернення та пропозицію допомоги, західні гравці досі не змінили мову на своїх каналах.

При цьому, на відміну від нас, пірати залишаться поза законом. Цей виклик залишається, і ми з ними продовжуємо боротися.

— Як велика війна вплинула на позиціювання сервісу?

О.Р.: Ми — національний онлайн-кінотеатр, і від цього позиціювання відходити не плануємо. Війна вплинула на швидкість реакції та зміну попередніх планів. Ми зробили значний акцент на тому, аби забезпечити українців по всьому світу доступом до інформації, відмовилися від певних амбітних проєктів, які планували, але які зараз не на часі. Сфокусувалися на тому, щоб бути корисними, ще більше уваги, якщо це можливо, звернули на український контент. Активно продовжили наш проєкт Hollywood українською: продовжуємо дублювати й озвучувати той контент, який не має української аудіодоріжки.

Олександр Резунов (фото: пресслужба Sweet.tv)

— У загальному рейтингу ви досі на другій позиції, як ви розказували до війни? Чи щось змінилося?

О.Р.: Важливо розуміти, що ранжувати можна по-різному. У нас є всі підстави вважати, що ми №1. У нас дуже технологічно розвинений та інтуїтивно зрозумілий сервіс, максимально зручний і простий для користувача. Ми дуже ретельно добираємо контент у наш кінозал — це і світові прем’єри, які добре себе показали у прокаті, і новинки, яких у прокаті не було взагалі, і світова класика. А також у нас одна з найдоступніших цін на ринку — і ми це робимо свідомо, розуміючи, в якій ситуації зараз перебувають усі користувачі. Але зазначу, що під час війни не варто «мірятись» — ми всі колеги, партнери та працюємо для спільної мети.

— Як ви вивозили людей, сервери з Маріуполя? І коли це відбувалося?

О.Р.: На початку повномасштабної війни 70% наших співробітників перебували в Маріуполі. Це розробники, колцентр і технічна підтримка. Також там були наші серверні потужності. Наші люди працювали в окупації, під постійними обстрілами, щоб забезпечувати трансляцію українських каналів на весь світ — це було надважливо, потрібно було підтримувати інформаційну безпеку країни у такий важливий час. Передусім ми поставили за мету вивезти наших людей у більш безпечні місця. Надалі вже налагодили резервну подачу сигналу. Нині ми продовжуємо працювати, забезпечувати ефір і надавати доступ до контенту українцям в більш-менш спокійному режимі. Наскільки це можливо в нинішніх умовах.

— Під час наступу на Київ ви планували змінити локації, перевести обладнання на захід?

О.Р.: Коли почалися потужні обстріли, ми вирішили дублювати серверні потужності в Європі заради безперебійного сигналу для українців.

— Як ви працюєте зараз? Чи змінилася команда?

О.Р.: Нині працюємо у більш-менш штатному режимі, враховуючи, що всі люди в Україні зараз не є у безпеці. Команда в нас сформована, стабільна. Звісно, зовсім без змін не обійшлося — деякі співробітники виїхали за кордон, змінили навіть профіль роботи. Але це незначний відсоток, і ми поважаємо та підтримуємо вибір кожного, адже війна — випробування в усіх сенсах.

— Через велику війну багато медіавласників скорочують інвестиції, Рінат Ахметов навіть закрив свою медіагрупу «Україна». Чи були такі загрози з боку власників щодо «Sweet.tv»? Чи сервіс себе виправдовує як бізнес-проєкт?

О.Р.: Ні, таких загроз не було. Ми дуже віримо в наш продукт і віддачу користувачів.

Звісно, спочатку ковід, а потім повномасштабна війна — це дуже складні виклики. Доводиться враховувати багато різних факторів — спершу блекаути, потім інші труднощі, економічну складову. Тож ми продовжуємо бути доступним і «дружнім» сервісом — це стосується і тарифів, і бібліотеки, і навіть можливості попереднього завантаження окремих одиниць контенту для перегляду на час, коли немає доступу до інтернету.

— Як поводилися абоненти упродовж минулого року? Який приріст ваших абонентів зараз? Під час нашої попередньої розмови ви розказували, що «Sweet.tv» до війни мав найкращу динаміку з-поміж конкурентів. Чи відновилася вона зараз?

О.Р.: Повномасштабна війна вплинула на всіх гравців ринку, і ми не виняток. Під час війни ми не розраховуємо на масштабне зростання. Віримо у ЗСУ, чекаємо на перемогу, працюємо на перспективу. Після перемоги розраховуємо відновити довоєнну динаміку та нарощувати темпи. До повномасштабної війни ми зростали на 30%. Але нині немає сенсу говорити про довоєнні плани та показники, оскільки ми живемо в абсолютно новому світі. Хоча глобальні плани на Україну не змінилися — бути №1.

Юрій Поворозник: Якщо говорити про контентну складову, то тут також є певна тенденція зміни поведінки споживачів. Оскільки на ТБ стало значно менше розважального контенту, наша високоякісна бібліотека VOD стала у пригоді. Українці стали ще більше цікавитися українським контентом. У нас на початку повномасштабного вторгнення саме з’явився в ексклюзиві фільм «Найкращі вихідні». «Я — Надія» — перший серіал про часи війни, який має популярність. У перші місяці ми бачили величезну міграцію за кордон, ми додавали до свого освітнього розділу уроки англійської, німецької, словацької, польської, французької — для того, щоб абоненти отримали можливість легше адаптуватися, отримати інформацію про країни.

Юрій Поворозник (скриншот відео: Projector)

— Як вплинуло на ваш сервіс закриття «Oll.tv»? Чи спостерігали ви приріст абонентів?

О.Р.: Значного зростання не було. У той час зовсім трохи база зросла, але важко сказати, з чим це пов’язано. Адже разом із цим активно працюють наші рекламні інструменти в диджиталі, а деякі користувачі мають одразу кілька підписок паралельно.

— Чи добре те, що ОТТ-сервісів стає менше, що ринок укрупнюється? Скільки, на вашу думку, великих платформ зможе прогодувати ринок?

О.Р.: Усі великі гравці ринку залишилися. Це «Sweet.tv», «Київстар ТБ» та Megogo, тому особливого впливу це не мало. Більша кількість сильних гравців на ринку спонукає до розвитку галузі, і хоч ми не вважаємо інші сервіси конкурентами, а лише колегами, певний конкурентний дух підштовхує ставати ще кращими.

Насправді гравців ринку OTT більше, ніж здається. В Україні їх до десяти. Цього цілком достатньо. Також з’являються нові піратські сервіси. Поки триває війна, вони існують, бо їх важче контролювати. Але ми ведемо боротьбу з ними, і не плануємо зупинятися.

— Хто з конкурентів зараз для вас найбільш небезпечний?

О.Р.: Знову ж таки тут відповідь без назви конкретного бренда. Небезпечні — пірати й відсутність культури споживання платного контенту. Це те, що заважає усім ОТТ-сервісам України. Ми поважаємо всіх колег по ринку, захоплюємося тим, що робить Megogo, стежимо за «Київстар ТБ», але нікого не сприймаємо як небезпечного конкурента. Нам своє робити.

— На вашу думку, падіння уваги до лінійних каналів за перші місяці великої війни стане вирішальним для тенденцій перегляду? І чи почнеться занепад великих лінійних каналів?

Ю.П.: Загалом усі на ринку бачать тенденцію: без розважального контенту на ТБ люди від нього, телебачення, потроху відмовляються. Ми це бачимо і за статистикою сервісу, адже відсоток дивлення каналів у марафоні знижується, тоді як відсоток дивлення VOD і наших власних каналів, які транслюють розважальний контент, зростає.

Тож усе залежить від того, яким шляхом підуть великі лінійні канали після перемоги.

— Ви почали робити свої лінійні канали з контенту. Скільки їх зараз? Чому вирішили їх робити? Чи плануєте ви їх реєструвати у Нацраді? Як ви їх монетизуєте?

Ю.П.: Ми їх робили до великої війни як експеримент, після вторгнення збільшили їхню кількість, адже маємо, як я і казав, високий запит на розважальний контент. Також торік ми почали працювати з FAST-каналами, які монетизуємо завдяки запуску реклами.
На сьогодні ми запустили на платформі близько 50 власних каналів різної спрямованості на різні сегменти аудиторії. Деякі канали — для широкої, такі як «Орел і решка», є і дуже вузькоспрямовані — «Педіатрія», «Дизайн» або «Містичні історії». Ці канали дуже популярні з-поміж аудиторії сервісу та займають уже 5-ту частину в частці перегляду «Sweet.tv».

Що стосується монетизації, то в базі даних телеканалів реалізована можливість вставляти персоналізовані рекламні блоки в потокове мовлення — так званий стічинг. Це дозволяє нашим клієнтам-рекламодавцям доставляти найрелевантніші рекламні повідомлення своїй аудиторії.

Наше рішення дає можливість сформувати персональний рекламний блок для кожного користувача ОТТ-сервісу, а клієнтам дає можливість обрати та заплатити лише за цільову аудиторію.

— Ви плануєте пропонувати їх лише користувачам вашого сервісу? Чи можлива й ширша дистрибуція, як це робить Volia та Megogo?

Ю.П.: Поки лише для користувачів нашого сервісу.

— Чи плануєте підвищувати ціни?

О.Р.: Поки що таких планів у нас немає. Нині ми маємо одну з найдоступніших цін на ринку й триматимемося цієї ж позиції.

— Sweet.tv з'явився у шести європейських країнах: Словаччина, Чехія, Румунія, Угорщина, Польща, Болгарія. Як ви виходили на їхній ринок?

О.Р.: Виходили за стандартною процедурою. Ми успішно уклали угоди на трансляцію найпопулярніших локальних і міжнародних каналів у кожній із цих країн. А далі отримали ліцензії на фільми для кінозалу на ці країни. Ми зробили велику роботу з локалізації продукту під кожну окрему країну — починаючи з мови інтерфейсу та закінчуючи локальною валютою, особливостями та вподобаннями населення.

Кожна країна для нас —  окремий і унікальний ринок, в реаліях якого ми працюємо. Тож там є локальні команди, які працюють над сервісом і контентом — місцеві менеджери із серйозним досвідом.

— У чому ваш інтерес щодо виходу в ці країни? На які результати розраховуєте?

О.Р.: Ми вклали дуже багато часу, ресурсів, інвестицій у те, щоб розробити унікальний сервіс, який значно перевершує пропозиції, які є на ринку країн Європи. Тож маємо можливість демонструвати переваги українського продукту й робимо це. Ми отримали помітне визнання нашої ОТТ-платформи у Східній Європі як дуже технологічного, сучасного та першокласного продукту. Це підтверджується зворотнім зв’язком від європейських передплатників і нашою динамікою розвитку.

Майже рік ми активно працюємо та розвиваємо «Sweet.tv» в шістьох європейських країнах, найближчий конкурент зайшов лише у Польщу. Розраховуємо стати №1 у Європі, а далі — побачимо.

— Ви купуєте права на контент вашої бібліотеки одразу на кілька країн?

Ю.П.: Там, де це можливо, ми намагаємося укладати договори на кілька країн одразу, адже це економить час і спрощує процедуру. Але трапляється й так, що це буває неможливо реалізувати — тоді працюємо з кожною країною окремо.

— У чому перевага українського сервісу в цих країнах? Оскільки, певно, на локальному ринку є й свої гравці.

О.Р.: У нас дуже висока якість технічного рішення. Наш додаток доступний на всіх пристроях, він інтуїтивно зрозумілий і, за нашими оцінками, значно прогресивніший, ніж значна частина додатків локальних сервісів. Тому ми й побачили перспективу у цих ринках і почали на них виходити. Ситуація у кожній країні різна. Там, де сильніше піратство, там важчий вихід на ринок.

— Яка зі згаданих вами країн є найуспішнішим прикладом?

О.Р.: Поки що не хочу відкривати карти.

— Які зміни у контенті Sweet.tv відбулися за цей рік?

Ю.П.: Ми продовжили наш основний вектор, але поглибили та посилили його.

Щодо прем’єр поглибили співпрацю з усіма мейджорами, почали самостійно заводити прем’єри в Україну, навіть якщо мейджори не збиралися їх показувати. Також почали глибше співпрацювати з мейджорами в питаннях просування на ринку. Ми були одними з перших, хто почав запускати «ранні прем’єри» у 2021 році, як це було з «Диво-жінкою». Цього року з «Барбі» ми відкрили передпродаж на сайті першими в Україні, ще під час показу стрічки в кінотеатрах.

Також ми почали розширювати власну бібліотеку анімаційними серіалами, яких не було в Україні — приміром, «Гравіті Фоллз» не можна було подивитися легально, поки ми його не купили. Почали самостійно озвучувати анімацію, яка до цього не була на українському ринку: наприклад, «Монстри на канікулах», «Поллі Покет». Восени будемо активно продовжувати — до нас мають зайти серіали Mattel про «Барбі», відомі франшизи на зразок «Смурфів», «Леді Баг» і «Соніка».

Значний акцент робимо на серіалах — продовжуємо працювати над власною бібліотекою. Розширюємо її новими, свіжими, популярними серіалами: такими, як «Офіс», «Як я зустрів вашу маму», і тими, які ще не виходили в Україні — наприклад, «Тільки вбивство у будівлі», «Ведмідь». Їх ми будемо самостійно озвучувати. Активно працюємо над тим, щоб українці могли дивитися серіали день у день разом зі світовими прем’єрами.

— Чи складніше стало купувати українські ексклюзиви? Адже за перший рік великої війни увага до українського контенту зросла. І, певно, всі платформи зараз хочуть українські прем’єри. Чи  вони здорожчали під час війни?

Ю.П.: Українського контенту поки що мало, а гравців на ринку на таку кількість, навпаки, багато. Тож виробники українських фільмів розуміють, що вони пропонують найцікавіший контент, і вже почуваються трохи в інших умовах, ніж це було ще навіть 5 років тому. Звісно, контент дешевшим не став, його цінність і вартість зростають пропорційно.  

Але ми готові активно конкурувати за український контент, адже це продовження нашого вектору, який ми обрали вже достатньо давно.

Ми працюємо з усіма українськими виробниками. Вважаємо себе одним із найактивніших гравців на ринку, шукаємо можливість забрати нові цікаві релізи, так, як це було з «Мавкою. Лісовою піснею» — у нас відбулась ексклюзивна національна онлайн-прем’єра, з фільмами «Памфір», «Люксембург, Люксембург», «Сусідка» тощо. Також маємо плани ексклюзивного показу інших продуктів.

— Чи готові українські продакшени віддавати ексклюзиви? І чи вони вам по кишені?

Ю.П.: Так, продакшени готові. А щодо вартості — це потрібно розглядати в кожному окремому випадку.

— Чи завжди вдається укладати прямі контракти з голлівудськими студіями? Який продукт зараз недоступний для українського ринку через уже продані права на нього стороннім компаніям? Чи ведете перемовини з НВО та іншими студіями, на які колись мала права на український ринок російська «Амедіатека»?

Ю.П.: Після початку повномасштабного вторгнення та де в чому завдяки нашому діалогу з мейджорами про важливість свідомої відмови від ринку окупантів, мейджори почали виходити з Росії. Компанії почали розглядати Україну як самостійного гравця, а не як додаток до Росії.

Але для нас це питання було принциповим і до повномасштабної війни. Ми першими в Україні почали укладати прямі контракти з голлівудськими студіями і тримаємося цього. Стало менше ризиків, більш прозорий ринок: адже раніше був ризик, що обраний контент поїде в Росію, бо вони більше заплатили.

Ми один із трьох найбільших гравців на ринку, тож для нас було б дивно ігнорувати топовий контент. Ми зацікавлені в цьому контенті та ведемо переговори з усіма.

— Який продукт зараз недоступний для українського ринку через уже продані права на нього стороннім компаніям ?

Ю.П.: Є контент, який компанії тримають для себе і нікому не віддають — наприклад, «Disney+». Також є ситуація, коли якийсь контент проданий росіянам і компанія не забрала права на нього — у такому випадку немає можливості показувати його в Україні, бо ніхто з росіянами справи не матиме. Наприклад, «Джон Вік», який належить Lionsgate, поки поза зоною доступу. Але ми все одно намагаємося пробити цю стіну — з тим же Lionsgate ведемо переговори, щоб виправити ситуацію.

Є ще достатньо контенту, якого в Україні ще не було, і тут питання не в тому, що він проданий, а в тому, що компанії раніше не працювали з нашим ринком, і потрібно набагато більше часу, щоб домовитися, оформити й купити. Приміром, як було у нас із Disney — ми стали першими з третіх осіб, яким вони продали свої серіали Hulu/FX у підписку.

— Що б могло зараз підсилити вашу пропозицію?

Ю.П.: Ми збільшуємо бібліотеку. Працюємо над тим, щоб надати користувачам доступ до класних серіалів легально — це і робота з українськими серіалами, і закордонними, яких на платформі стане значно більше, про що я вже згадував.

Працюємо над бібліотеками фільмів і прем’єрами — щоб вони з'явилися раніше, наскільки ми це можемо зробити. І щоб на український ринок виходили прем’єри, які через певні причини не потрапили у прокат.

— Ви не робили акценту на футбольному контенті. На вашу думку, це плюс чи мінус?

Ю.П.: На мою думку, футбольний контент і спортивний в цілому важливі. Утім, ми маємо інший фокус уваги та вважаємо, що кінозал — це перспективніше. Тим більше, що права на спортивні події купуються не назавжди, тож ми згодом можемо повернутися й розглянути цей варіант також.

— Чи показує «Sweet.tv» матчі Української Прем’єр-ліги?

Ю.П.: Так. Усі матчі 12 клубів Української Прем'єр-ліги, які вирішили, що готові співпрацювати з ОТТ-сервісами щодо трансляцій матчів чемпіонату України сезону 2023/24.

— Чи є у ваших планах власне виробництво?

Ю.П.: До початку повномасштабної війни в нас були великі плани щодо цього. Нині ми зосереджені на тому, що є, і відкриті до пропозицій — а далі вже питання економічної ситуації й того, чи це буде на часі.

Головне фото: Олександр Резунов / пресслужба «Sweet.tv»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6561
Читайте також
22.11.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
11 106
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Денис
219 дн. тому
а за ott сервіс you tv забули
Віктор
220 дн. тому
Монстри на канікулах у кінопрокаті були.чувак взагалі не петрає в кінопрокаті.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду