detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
05.05.2023 15:40
Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення
Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення
Онлайн-медіа зможуть зареєструватися після того, як регулятор затвердить відповідний підзаконний акт.

Онлайн-медіа зможуть подати документи на реєстрацію після завершення обговорення підзаконних актів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, зокрема «Порядку подання заяв на реєстрацію суб’єктів у сфері медіа». Про це йшлося під час  онлайн-зустрічі провайдерів, журналістів та юристів, які  обговорили перспективи  подальшого ухвалення регулятором актів, їхні недоліки та ризики.

Обговорення підзаконних актів має завершитися 7 травня, після цього регулятор врахує пропозиції громадськості, затвердить акти, і медіа зможуть зареєструватись.

Анна Литвищенко, екскерівниця юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, розказала, що процедура буде «дуже проста»: потрібно буде подати заяву і сплатити реєстраційний збір до 3 тисяч гривень. «Якби Нацрада мала фінанси на створення електронного кабінету, то було б простіше», — зазначила вона, а також звернула увагу на те, що реєстрація не є обов’язковою.

Однак, як зазначив Максим Дворовий, керівник напряму «Цифрові права» в «Лабораторії цифрової безпеки»,  відмова від реєстрації не позбавляє відповідальності, однак зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшений режим: «Умовно кажучи, якщо для незареєстрованих медіа відповідальність настає після трьох порушень, то  для зареєстрованих допускається 5–7 порушень. Другий великий плюс — це доступ до системи співрегулювання. Це даватиме можливість зареєстрованим медіа брати участь у розробці кодексів. Це дві основні "плюшки", закладені в закон, щоб заохочувати медіа реєструватись».

Юристку і членкиню Незалежної медійної ради Людмилу Панкратову цікавило питання: чи є особливості для реєстрації тих медіа, які працюють як іноземні представництва (наприклад, «Радіо Свобода», «Німецька хвиля»).

За словами Анни Литвищенко,  реєстрація для таких видань, як і для інших, необов’язкова, але вона надаватиме переваги, про які згадав Максим Дворовий. «Реєстрація дає контакт з медіа та розуміння, хто стоїть за ним. Тому й процедура штрафних санкцій більш довга. Іноземні онлайн-медіа мають прийняти рішення про те, що вони хочуть заявити про себе як онлайн-медіа».

Нагадаємо, закон «Про медіа» вступив у силу 31 березня. Він передбачає добровільну реєстрацію онлайн-медіа. За реєстрацію стягується реєстраційний збір у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що встановлений станом на 1 січня року, в якому подається заява про реєстрацію. Станом на 01 січня 2023 року такий прожитковий мінімум становить 2684 грн відповідно до статті 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY