«Глобальна мережа розслідувачів», «Грибница» та курси від Bihus.info: нові інструменти для розслідувачів, гранти та фінансові можливості

«Глобальна мережа розслідувачів», «Грибница» та курси від Bihus.info: нові інструменти для розслідувачів, гранти та фінансові можливості

20 Грудня 2021
1616
20 Грудня 2021
14:03

«Глобальна мережа розслідувачів», «Грибница» та курси від Bihus.info: нові інструменти для розслідувачів, гранти та фінансові можливості

1616
Де журналісти можуть знайти інформацію про те, як користуватися реєстрами в різних країнах, і де шукати інші корисні інструменти, що стануть у пригоді.
«Глобальна мережа розслідувачів», «Грибница» та курси від Bihus.info: нові інструменти для розслідувачів, гранти та фінансові можливості
«Глобальна мережа розслідувачів», «Грибница» та курси від Bihus.info: нові інструменти для розслідувачів, гранти та фінансові можливості

Журналісти-розслідувачі на кількох спеціалізованих платформах можуть знайти інформацію про роботу колег з інших країн; гранти на розслідування; фахові дослідження та добірку корисних інструментів. Наприклад, для верифікації відео чи фото, пошуку даних у реєстрах тощо. Які саме можливості й де можуть знайти медійники, розповідали експерти з України та Росії під час Української конференції журналістів-розслідувачів.

«Глобальна мережа розслідувачів»

Представниця Глобальної мережі розслідувачів Ольга Сіманович розповіла, що проєкт започаткували ще на початку двотисячних, коли почали розвиватися алгоритми вивчення машин і журналісти вирішили працювати з масивами даних. «Тоді журналісти з різних країн виявили бажання ділитися своїм досвідом роботи та вчитися нового в інших колег. Нашу організацію зареєстрували у США, й зараз до мережі приєдналося понад двісті організацій з усього світу, — каже Ольга Сіманович. — Мережа працює як міжнародний хаб для розслідувачів. На наших ресурсах можна знайти корисні матеріали для журналістів, написані дванадцятьма мовами. Ми проводимо конференції, на які запрошуємо розслідувачів із різних країн, розповідаємо, де медійникам шукати фінансування на розслідування тощо».

За словами Ольги Сіманович, наступного року конференція Глобальної мережі розслідувачів відбудеться в Сіднеї. «Мені б хотілося побачити там людей з України. Ми будемо пропонувати стипендії розслідувачам, можна буде подавати свої розслідування на нагороди», — сказала вона.

Журналістам-розслідувачам Ольга Сіманович також радить підписуватися на розсилку Глобальної мережі, звідки можна дізнатися про нові транскордонні можливості, гранти; прочитати резонансні роботи колег з інших країн тощо.

Онлайн-курси від Bihus.info

Агенція розслідувань Bihus.info презентувала курс для журналістів «Міжнародні реєстри: як шукати і знаходити», який складається із семи відеолекцій. Журналістка Bihus.info Аліса Юрченко каже, що курс безкоштовно доступний на платформі Prometheus та на ютуб-каналі Bіhus.info. «У першій лекції курсу зібрані всі ключові реєстри, які працюють незалежно від країни. В них ви можете знайти інформацію, наприклад, про те, як пересувалися конкретні кораблі чи літаки. Натомість інші шість лекцій присвячені реєстрам у різних країнах — у Росії, Великій Британії, Словаччині чи на Кіпрі, — каже Аліса Юрченко. — В кожній лекції ми розповідаємо не лише про реєстри, в яких можна дістати інформацію, але й про ті, де її отримати неможливо. Ми зробили це для того, щоби людина не витрачала час та зусилля. Під час курсу ми звертали увагу на ключові реєстри — судові, бізнес-довідники, реєстри нерухомості тощо».

За словами Аліси Юрченко, в перші дні, коли курс опублікували, його проглянуло багато не лише журналістів, а й тих, хто займається питаннями судової реформи, громадських активістів. «Крім відеолекцій, ми підготували й текстову інформацію, яку зібрали в одному посібнику. Всі додаткові матеріали й тести задля перевірки знань можна знайти під відео на Prometheus, — каже Аліса. — Ми намагалися не лише розповідати максимально детально, а й показувати. Ілюстрували лекції скринами, пояснювали, в який саме куточок реєстру потрібно натиснути, щоби отримати інформацію». Вона додає, що курс створювала вся редакція Bihus.info за допомогою експертки у сфері розкриття структур корпоративної власності та використання інформації держреєстрів Антоніни Волкотруб.

Ще один курс від агенції Bihus.info — «Як аналізувати політичні фінанси», який допоможе журналістам розібратися зі звітністю українських політичних партій. «Цей курс ми створили у рамках проєкту для регіональних редакцій “Лабораторія викриттів”, який ми ведемо із 2019-го. Фінансування політичних партій — це щось нове і дуже незрозуміле для простих громадян. Але те, що з 2020 року ні журналісти, ні аналітики не можуть ознайомитися зі свіжими звітами політичних партій через карантин, спонукало нас розробити цей курс», — каже журналіст Bihus.info, один із творців курсу Максим Опанасенко. Він пояснює, що через пандемію Верховна Рада України дозволила політичним партіям не подавати щоквартальних звітів щодо фінансування, як вони мали робити це раніше. Попри це, система звітності внаслідок пандемії не змінилася для підприємців.

«Цей курс, як і попередній, можна знайти на платформі Prometheus. Ми старалися зробити його максимально живим, щоб у людей, які його проходять, не було відчуття, що перед ними лише екран смартфона чи ноутбука. Хотіли, щоби було відчуття, що людина спілкується з лектором наживо, — каже Максим Опанасенко. — У лекціях ми описували простою мовою складні речі, проговорювали різні юридичні аспекти. Є відчуття, що в нас вийшло. Попри те, що тема нішева, цей курс буде корисний багатьом людям. Ці речі так само потрібно знати, як і орієнтуватися в тому, як працює кримінальний кодекс».

«Грибница»

Проєкти для журналістів-розслідувачів існують і в Росії. Зокрема, про платформу «Грибница» розповіла російська журналістка Анастасія Сечина. За її словами, в Росії зараз навіть неформальне об’єднання можуть визнати іноземним агентом й обмежити право на існування. «Тому наших розслідувальних організацій зараз немає в публічному просторі, але це не означає, що нас немає насправді. Ми існуємо», — каже Анастасія Сечина.

Вона розповідає, що проєкт «Грибница» створювали для розслідувачів як із Росії, так і з інших країн. «На платформі можна знайти низку сервісів та інструментів, які допоможуть розслідувачам добре виконувати їхню роботу. У нас є багато посилань на різні реєстри, які знадобляться розслідувачам із Росії, але також є й посилання на сервіси, які пов’язані з відео, упаковкою контенту тощо. Є так званий календар конкурсів і програм, де ми розміщуємо актуальні можливості для журналістів з усього світу. Тому наш ресурс можна назвати універсальним», — каже Анастасія Сечина. Українським розслідувачам, які періодично шукають російську власність чи зв’язки українських політиків і бізнесменів, знати про такі сервіси теж не завадить.

Фото: Masterstudios

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду