«Актуалізація цін». Скільки коштуватиме кабельне, супутникове та інтернет-телебачення 2022 року

«Актуалізація цін». Скільки коштуватиме кабельне, супутникове та інтернет-телебачення 2022 року

22 Листопада 2021
4596
22 Листопада 2021
10:00

«Актуалізація цін». Скільки коштуватиме кабельне, супутникове та інтернет-телебачення 2022 року

4596
Медіагрупи запропонують провайдерам ціни на 5–15% вищі, ніж у 2021 році, але дехто зможе поторгуватися. ОТТ-платформи створюють своїм пакетам додану вартість, а супутникові та кабельні прагнуть утримати клієнтів.
«Актуалізація цін». Скільки коштуватиме кабельне, супутникове та інтернет-телебачення 2022 року
«Актуалізація цін». Скільки коштуватиме кабельне, супутникове та інтернет-телебачення 2022 року

Кінець осені — розпал формування цінової політики на 2022 рік на ринку платного телебачення. Більшість провайдерів, особливо кабельного телебачення, ще не отримали всіх пропозицій від медіагруп і не знають, на скільки зростуть тарифи для абонентів на наступний рік. Найбільші незалежні провайдери — Megogo, Volia і Sweet.tv — підвищувати ціни на передплату не планують. Натомість у медіагрупах кажуть, що ціни зростуть. Можливо, це станеться в першому кварталі 2022 року. Хоча провайдерам пропонують індивідуальний підхід.

Інфляція від медіагруп

На початку вересня чотири медіагрупи — StarLight Media, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та Inter Media Group — анонсували зміни умов для продажів своїх каналів на 2022 рік. Майже всі натякнули на індивідуальний підхід у формуванні умов для партнерів. До того ж, тепер суми не встановлюватимуться з розрахунку на одного абонента — з кожним партнером підпишуть угоду на певну суму. Пропозиції отримали ще не всі: навіть «Тріолан», не останній гравець на ринку, ще не знає умов частини медіагруп. Відповідно, не може визначитись, чи підвищувати ціни.

Попередній показник інфляції, який називали провайдерам на початку осені, — 15 % — дещо завищений. Фактично медіагрупи готові домовлятись і укладати угоди на вигідніших для партнерів умовах. Наприклад, за інформацією джерел «Детектора медіа», «Україна» обговорюватиме умови на наступний рік індивідуально. Є провайдери, які отримають підвищення ціни на 8–10 %, а для інших відсоток буде більшим.

Важливо також урахувати, що кабельні провайдери переважно втрачають абонентів; тому витрати тих, хто отримає номінальне підвищення платні на 8–10%, можуть бути фактично більшими з розрахунку на одного абонента, ніж у 2021 році.

Наші джерела кажуть, що деякі провайдери отримали від «1+1» пропозиції з підвищенням ціни на 15 %, але з можливістю торгуватись. «Інтер» запропонував 9 %, а StarLight Media — 5 %. При цьому для ОТТ-провайдерів піднімуть ціну за catch-up (відкладений перегляд).

ОТТ

Юлія Трибушна, директорка провайдерів «Медіа Групи Україна» (Oll.tv и Xtra.tv), прогнозує інфляцію в ОТТ-сегменті на рівні 15–20%. «Це пов'язано з тим, що ціни на контент зростають, і правовласники вже заявили інфляцію на 2022 рік близько 20–30%», — каже вона. При цьому, на її думку, на відміну від 2020 року, коли платформи оголосили нові ціни в листопаді — грудні, в цьому році інфляція перенесеться на початок 2022 року, і основні гравці оголосять ціни у «більш низький сезон». «Ми ще не ухвалили остаточного рішення про ціну та дату підвищення, але плануємо, що у лютому піднімемо ціни на основні пакети на 15–20%», — каже Юлія Трибушна.

Зараз основний пакет сервісу oll inclusive коштує 109 гривень; також є окремий пакет із контентом Amediateka за 119 гривень та пакет oll inclusive xtra sport за 189 гривень. Також цього року компанія готує для своїх клієнтів перший оригінальний серіал «Зломовчання» без додаткової оплати. «Наступного року плануємо розширити пропозицію оригінального контенту, і цей ексклюзивний контент буде включено до пакетної лінійки "oll inclusive" без доплат», — додає Юлія.

Про актуалізацію цін говорять і в компанії «Київстар ТБ», партнерському проєкті «1+1 медіа». Втім конкретного відсотка зростання не називають. «Враховуючи суттєве зростання кількості контенту на платформі, актуалізація цін згідно з індустріальними тенденціями відбудеться, триває моніторинг і аналіз ринку», — повідомили у пресслужбі. Із листопада 2021 року «Київстар ТБ» суттєво збільшив кількість контенту на платформі. Зокрема, користувачам сервісу стали доступні серіали від телеканалів Fox («Ходячі мерці», «Легіон», «Демони Да Вінчі», присутні в передплатних пакетах) та Volga («Гнів Людський», «Пороховий коктейль», «Афера по-голлівудськи», «Захисник», «Льодовий Дрифт» — фільми можна придбати окремо або взяти у прокат), а також низка ексклюзивних українських прем’єр, перша з яких — третій сезон серіалу «Кріпосна». А також телеканали російського сервісу Amediateka, який має ексклюзивні права на показ в Україні фільмів та серіалів від студій HBO, FOX, Showtime, Starz, BBC, ABC Studios, Sony Pictures. У квітні ця бібліотека стала доступною ексклюзивно для абонентів Oll.tv і тоді цей контент зник із решти ОТТ-платформ. Однак зараз «1+1 медіа» та «Україна», схоже, змогли домовитися про спільне використання цього ексклюзиву. У каталог входять «Гра престолів», «Клан Сопрано», «Новий Папа», «Секс і місто», «Справжній детектив», а також новинки 2020 та 2021 років — «Відіграти назад», «Неймовірні», «Ваша честь».

Також у жовтні поличка контенту «Київстар ТБ» поповнилася розділом «Аудіоказки» — нині в портфоліо понад 300 казок, 80 із яких у вільному доступі для користувачів «Київстар ТБ».

Базовий пакет «Київстар ТБ» коштує сто гривень. Є також акції, де за двісті гривень можна підключити повний пакет телеканалів, домашній та мобільний інтернет.

Найбільший український ОТТ-сервіс Megogo поки що зміни вартості передплат не передбачає. «Не бачимо передумов для цього», — каже Іван Шестаков, директор зі стратегічного розвитку Megogo. І додає, що ціна безпосередньо залежить від умов правовласників: «Ми сподіваємося, що жодних змін у вартості контенту теж не буде і нам не доведеться піднімати ціни — зараз це дуже недоречно. Сподіваюсь, усі українські правовласники це розуміють».

Про зміни в контенті компанія не повідомляє. Найбільшим її ексклюзивом є топовий футбол від УЄФА. Найдешевша передплата сервісу «Легка» зараз коштує 99 гривень, а найпопулярніша — «Максимальна» — 299 гривень.

Не йдеться поки що й про підвищення цін на передплати Sweet.tv. «На Sweet.tv абонент у середньому тарифі отримує доступ до преміальних каналів, таких як Discovery, National Geographic та інші. В той самий час інші сервіси надають до них доступ лише в максимальному тарифі», — наголошує на перевагах у контентній пропозиції директор компанії Олександр Резунов. Так само фільми кіновсесвіту Marvel Sweet.tv пропонує в тарифі без доплат. Також восени сервіс збільшив кількість каналів і почав транслювати «Дорама HD», «Trash», «TRT World», «France 24 French HD», «France 24 Arabic», «Trace Sport Stars» та «Equalympic», «Типовой Київ» тощо.

«До кінця цього року ми опублікуємо ексклюзивний сольний стендап-концерт українською мовою Андрія Щегеля, який він знімав спеціально для Sweet.tv. У 2022 році на абонентів також чекає багато новинок та прем’єр», — каже Олександр. Вартість пакетів сервісу з послугами телебачення — від 99 до 249 гривень.

DTH

У ніші легального супутникового телебачення Україні працює лише двоє гравців — Xtra TV з групи «Україна» та Viasat, партнерський проєкт «1+1 медіа».

За словами Юлії Трибушної, Xtra TV на 2022 рік підвищувати ціни не планує: «На відміну від OTT-ринку, який переживає динамічне зростання, супутниковий сегмент зростає дуже повільно і в 2022 році перейде в стадію утримання клієнтської бази». Вартість пакету — 99 гривень, але до 30 листопада можна підключитись за акцією — 32 гривні на місяць.

Viasat планує актуалізувати свої тарифи у грудні. Як сказали у пресслужбі, «згідно з тенденціями ринку, вони будуть приведені до актуальної вартості». Підвищення компанія називає незначним і воно стосуватиметься пакетів, починаючи із «Сімейного». Зараз вартість пакетів компанії — від 49 до 199 гривень.

«Це викликано зростанням витрат на утримання супутникової інфраструктури, а також збільшенням кількості різножанрового продукту на платформі. Так, у листопаді 2021 року Viasat додає в свої пакетні пропозиції нові канали. Зокрема, у пакети, починаючи із "Сімейного" і вище, буде додано фільмовий канал, на якому транслюються відомі світові серіали-хіти та інші канали з унікальним, уже легендарним контентом, а також канал про подорожі невідомими маршрутами України. Все це призводить до незначного підняття ціни», — сказали у Viasat. Найдешевший пакет компанії «Національний» буде коштувати, як і раніше, 99 гривень на місяць.

Кабель

«У 2022 році усі телевізійні провайдери піднімуть мінімальну ціну на свої послуги до 119 грн. Такі вимоги українських медіагруп», — розказує заступник директора «Мережі Ланет» Дмитро Ганзенко. У 2019 році ця планка становила 80 гривень, а у 2020 році вартість найдешевшого пакету зросла до 99 гривень. Сам «Ланет», який уже не співпрацює з медіагрупами, рішення про зміну цін не приймав.

Більшість провайдерів, за інформацією голови правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталії Клітної, прагнутиме залишити тарифи на рівні 2021 року. «Без урахування ПДВ це 99 гривень. Це приблизно ті самі 119 гривень, якщо нарахувати ПДВ. Проте кожна компанія, відповідно до законодавства, формує тарифи самостійно, виходячи з кон’юнктури ринку. Тому ціни можуть бути різні, оскільки на собівартість впливає багато чинників, які поки що до кінця не з’ясовані», — каже Наталія Клітна. Серед цих чинників, зокрема, мито на імпорт кабелю. Наталія Клітна вважає, що в ситуації, коли є багато безкоштовних пропозицій на доступ до контенту, найважливіше для провайдерів — утримати клієнтів.

Також особливістю передплати на 2022 рік Наталія називає те, що окремі українські правовласники пропонують на вибір провайдерів контракти на рік або зафіксувати тарифи на два роки. «Для операторів кабельного телебачення дворічний контракт достатньо ризикований, оскільки клієнтів меншає. Тож у разі дворічного контракту актуальним є питання уточнення умов договорів про перегляд розміру винагороди у випадку зменшення кількості користувачів», — додає Наталія Клітна.

Найбільший кабельний провайдер Volia оновив пропозиції тарифних планів для інтернету й телебачення з 1 листопада. Зараз компанія має чотири пакети: «Базовий» (119 гривень), «Релакс» (159 гривень), «Сімейний» (159 гривень) або ж «Преміум» (299 гривень). І всі ці пакети (окрім «Преміум») компанія запропонувала клієнтам за однією акційною ціною – від 119 гривень. У цю суму включено високошвидкісний інтернет до 100 мб/сек, а також доступ до однієї з найбільших онлайн-бібліотек в Україні із понад 20 тис. одиниць контенту від світових та вітчизняних кіностудій. «Нововведення стосуються не лише змісту пакетів, але й процесу їх оплати. Відтепер абонентам не нараховується мінус, а платять вони лише тоді, коли користуються сервісом», — повідомили в компанії.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4596
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду