detector.media
27.10.2021 13:00
У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів
У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів
Підходи однакові, однак структури власності у компаній різні, – кажуть у Нацраді.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення запевняє, що має однакові підходи до всіх ліцензіатів щодо подання переліку пов’язаних осіб в інформації про медіавласність. Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа».

У вересні заступник директора Omega TV та член правління Інтернет-асоціації України Андрій Соломаха надіслав звернення на адресу Нацради та «Детектора медіа». Він висловив занепокоєння розбіжністю підходів регулятора до визначення кола пов’язаних осіб у різних ліцензіатів.

На його думку, Нацрада не може вимагати інформації про юридичних осіб як пов’язаних осіб, якщо вони не належать до суб’єктів інформаційної діяльності. Також він запропонував, щоб усі телерадіоорганізації подавали інформацію про свою структуру власності однаково повно.

У Нацраді запевнили, що «практика розгляду структури власності базується виключно на положеннях чинного законодавства».

Водночас регулятор радить враховувати й те, що структури власності ліцензіатів є різними.

«Деякі ліцензіати мають складну структуру власності, аналіз яких потребує отримання додаткових пояснень ліцензіатів, запитів тощо, у тому числі, щодо визначення обсягу пов’язаних осіб. Тому Національною радою враховуються особливості кожної структури власності, що подаються ліцензіатами. У разі виникнення питання щодо обсягу пов’язаних осіб (зокрема переліку юридичних осіб) Національна рада бере до уваги надані пояснення ліцензіата з урахуванням їх узгодженості з положенням Закону України «Про телебачення і радіомовлення»», – йдеться у відповіді регулятора.

Також Нацрада роз’яснила, що при визначенні та перевірці пов’язаних осіб керується визначенням «пов’язані особи з суб’єктом інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення», наведеним у статті 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Відповідно до закону це особи:

Також у Нацраді додали, що здійснюють роботу щодо внесення змін до законодавства, у тому числі, в частині розкриття ліцензіатами структури власності. Зокрема, в законопроекті «Про медіа» містяться положення що змінюють підходи до розкриття структури власності суб’єктів інформаційної діяльності.

Нагадаємо, Громадська рада при Національній раді з питань телебачення та радіомовлення запропонувала створити робочу групу за участі представників регулятора та медіагруп, щоб з’ясувати, як слід трактувати норми закону про пов’язаних осіб при поданні інформації щодо медіавласності.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY