М1 заплатив півмільйона гривень за авторські права  трьох концертів

М1 заплатив півмільйона гривень за авторські права трьох концертів

23 Вересня 2021
3020
23 Вересня 2021
15:13

М1 заплатив півмільйона гривень за авторські права трьох концертів

3020
Однак хто саме отримав ці кошти канал не розголошує.
М1 заплатив півмільйона гривень за авторські права  трьох концертів
М1 заплатив півмільйона гривень за авторські права  трьох концертів

Телеканал М1 перерахував півмільйона гривень за три благодійні концерти авторам та власникам прав на пісні, які там звучали. Про це у своєму «Фейсбуці» повідомив перший заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Валентин Коваль.

«Канал М1, знімаючи три благодійні заходи з безкоштовним входом для глядачів (на одному канал був організатором, ще на одному – співорганізатором), заплатив авторам пісень, які там звучали (точніше – ОКУ, які їх представляють) півмільйона гривень»,  написав він.

Втім хто саме отримав ці кошти він не повідомляє. У пресслужбі каналу М1 «Детектор медіа» підтвердили, що ця інформація є правдивою. І мова йде про три концерти: Atlas Weekend (відкриття фестивалю у перший день), «Чорноморські Ігри», «Головні хіти

Незалежності. 30 років. 30 пісень. 30 артистів». А от питання виплати коштів канал називає комерційною діяльністю, і додає: «Взаємини з індустрією не допускають розголошення такої інформації».

Нагадаємо, що акредитація організації колективного управління у сфері «публічне сповіщення, авторські права», де роялті мають сплачувати телеканали заблокована. Тому не відомо яким ОКУ міг заплатити канал М1.

Керівник двох акредитованих організацій колективного управління у сфері «кабельна ретрансляція» — «Коаліції аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) та у сфері «публічне сповіщення, суміжні права»-  «Українського музичного альянсу» (УМА) Павло Калениченко розказав «Детектор медіа», що його організації цих коштів не отримали.

Так само очільник «Української агенції з авторських та суміжних прав» (УААСП) Валерій Харчишин каже, що його організації ці кошти не сплачувались. Однак він додає: «М1 – один з тих каналів, який працює напряму  з авторами і укладає з ними угоди».

Нагадаємо, 17 грудня комісія Мінекономіки підбила підсумки конкурсу і прийняла рішення про акредитацію ОКУ у двох двох сферах. У сфері публічного сповіщення, де платниками роялті за використання музичних творів є телерадіокомпанії, комісія визначила переможцем новостворену громадську спілку «Автори та видавці», президенткою якої є співачка Руслана Лижичко. У сфері публічного виконання, де платниками роялті є готелі, ресторани та кафе — «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП).

Ще один учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) на чолі з Валерієм Харчишиним — попросила міністра зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями. 25 січня 2021 року під стінами парламенту УААСП організувала акцію протесту музикантів, а в березні поскаржилася в НАБУ. Міжнародна спільнота CISAC також надіслала лист до міністра економіки, де висловила занепокоєння тим, як були проведені конкурси на акредитацію. Зрештою, в Мінекономіки так і не підписали рішення про акредитацію організаціям-переможцям. Більше про цей конфлікт читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Спільнота авторів організації Харчишина, інвестори, музичні лейбли, концертна та ресторанна індустрії закликали розблокувати збір роялті через ухвалення законопроєкту №5572, а також утворити парламентську робочу групу та розпочати узгодження редакції нового закону «Про авторське право і суміжні права» на основі законопроєкту № 5552-2.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3020
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду