detector.media
11.03.2021 10:51
Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7
Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7
Рішення було прийняте у справі за позовом оператора зв’язку «Мобіком».

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправним та скасував рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо створення цифрового мультиплексу МХ-7. Про це йдеться у рішенні суду від 22 лютого.

Воно прийняте у справі з позовом оператора зв’язку  ТОВ «Мобіком». Компанія  надає в оренду високошвидкісні канали зв’язку, передає дані та надає доступ до інтернету.  Її клієнтами є телеканали, банки, інші організації.

Позивач посилався на  порушення при прийнятті згаданого рішення регулятором частини 5 ст. 23 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення» та п. 3.1, 3.4 «Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги». Адже  прийняттю рішення не передував конкурс.

Регулятор посилався на  розпорядження Кабінету Міністрів та План розвитку національного теоерадіоінформаційного простору. Згідно з цими документами Національній раді спільно з Концерном РРТ доручено опрацювати питання щодо концепції використання смуги радіочастот 174-230 МГц. Це діапазон мультиплексу МХ-7.

Також регулятор звертав увагу на відсутність порушеного права позивача, з огляду на відсутність у позивача ліцензії для здійснення виду діяльності, щодо якого прийнято оспорюваний акт.

«Суд доходить висновків, що  вищезазначеною нормою законодавства, на яке посилається відповідач в оспорюваному рішенні та у відзиві на позов, передбачено співпрацю  (використання потужностей) з  третьою особою, натомість, не надано прав відповідачу на прийняття рішення про видачу третій особі ліцензії поза конкурсом, – йдеться у рішенні, – Отже, використання каналів багатоканальних телемереж, яке здійснюється оператором багатоканальної телемережі, потребує ліцензії на мовлення».

Саме тому суд задовольнив позов та скасував рішення Нацради про створення МХ-7.

«Детектор медіа» звернувся до пресслужби Нацради з проханням прокоментувати рішення суди та розказати чи має намір регулятор його оскаржувати.

Нагадаємо, рішення «Про створення багатоканальної телемережі у діапазоні 174-230МГц (МХ-7)» регулятор прийняв 5 грудня 2019 року. Ці частоти планувалися для державного мультиплексу  Концерну РРТ.

2 березня 2021 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила про створення державного цифрового мультиплексу МХ–7, який розпочне свою роботу восени 2021 року й дасть змогу мовити у Т2 ще 12 каналам.

1 березня, за день до повідомлення Держспецзв’язку про створений мультиплекс, заявку до Нацради на отримання ліцензії провайдера програмної послуги  мультиплексу МХ-7 подала ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі».

Найближчим часом Нацрада планує розглянути нову заявку. Член Нацради Олександр Ільяшенко у коментарі «Детектору медіа» сказав, що надати ліцензію без конкурсу, про що просять «Нові телекомунікаційні мережі», неможливо.

 

Ілюстрація: логотип компанії «Мобіком»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY