Megogo у 2020-му: нове позиціонування, амбітний спорт та інклюзивні проєкти

Megogo у 2020-му: нове позиціонування, амбітний спорт та інклюзивні проєкти

25 Листопада 2020
4686
25 Листопада 2020
10:30

Megogo у 2020-му: нове позиціонування, амбітний спорт та інклюзивні проєкти

4686
Megogo заявив про свої довгострокові амбіції на спорт, змінене позиціонування та найкращий час для укріплення партнерства. Менеджмент сервісу відзначав 9 років на українському ринку традиційною зустріччю із журналістами, на якій директор зі стратегічного розвитку Іван Шестаков та маркетинг-директорка Валерія Толочина підбили підсумки 2020 року та означили стратегію розвитку на наступний рік.
Megogo у 2020-му: нове позиціонування, амбітний спорт та інклюзивні проєкти
Megogo у 2020-му: нове позиціонування, амбітний спорт та інклюзивні проєкти

Цього року інтерес до сервісу Megogo з боку його аудиторії зріс: користування контентом зросло в середньому на 2030 %. При цьому піки перегляду припали як на початок карантину навесні, так і на старт спортивного сезону восени.

«2020 рік — це рік бурхливого зростання дивлення на нашій платформі»,  зазначив Іван Шестаков. Якщо раніше пік перегляду платформи припадав на неділі, то тепер аудиторія активна і в будні, коли транслюється топовий спорт.

Megogo у 2020 році збільшив і штат: до команди приєдналися 102 нових співробітники, а загалом у компанії працює понад 600 людей. Кризовий час Іван Шестаков вважає найкращим для розвитку та для нових партнерств: «Будь-який кризовий час — це як посуха у джунглях, коли всі звірі приходять до водопою й розпочинається водне перемир’я. Зараз саме такий час. Час для укріплення діючого партнерства та створення нового».

Пандемія та кіногалузь

Попри зростання перегляду з початку пандемії, пан Шестаков вважає, що карантин зовсім не став драйвером для Megogo. Адже сервіс робив ставку на показ кінотеатральних новинок. А вся кіногалузь зазнала мільярдних збитків по всьому світу і згорнула цьогорічні релізи.

«До пандемії вся кіноіндустрія поступово обережно змінювалася. Поступово стримінгові платформи змінювали ландшафт на ринку, але в кінотеатральних мереж та інших традиційних учасників ринку лишався величезний вплив на правовласників»,  каже він.

За його словами, на найбільшому кіноринку, в Північній Америці, інтерес до відвідин кінотеатрів знижувався. А витрати на виробництво на глобальному ринку були неспівмірні з тими касовими зборами, які давав прокат. До прикладу, у 2019 році світовий боксофіс досягнув $42 млрд, а от вартість продакшену та дистрибуції склала $136 млрд.

Також пан Шестаков звертає увагу на таку тенденцію, як «звуження вікна», тобто того періоду, коли фільм уже завершив прокат, але ще не доступний на інших платформах. Мейджорські студії зменшили цей період із 200 днів до 100 днів. «Пандемія просто прискорила ті процеси, які й так мали трапитися на кінотеатральному ринку. І 2020 рік став антирекордним для кіноіндустрії», підсумував директор зі стратегічного розвитку Megogo.

За його словами, лише кінотеатри в цьому році втратять понад $30 млрд по всьому світу, а глобальний ринок зазнає збитку на 70 % від своїх доходів. Через ситуацію з пандемією впродовж п’яти років індустрія втратить ще $160 млрд.

«Наслідком цього стало зменшення кількості кінопрем’єр. А наш бізнес сильно спирався саме на такі новинки, ми намагалися купувати їх якомога більше, практично всі. Також на наш бізнес вплинуло й те, що в людей стало менше коштів для розваг. Ми теж були б у зоні ризику, якби не почали змінюватися»,  сказав пан Шестаков.

Зміна позиціонування

У ситуації, коли кіноіндустрія стала на паузу, менеджмент вирішив доповнити сервіс іншим контентом. Megogo посилив спорт, запустив освітні проєкти, продовжив розвивати аудіонапрямок, взявся за ігровий контент.

А це зумовило і зміну позиціонування. Попередній слоган «Megogo  фільми та ТБ онлайн» уже не розкривав усю суть сервісу та різноманіття контенту. Тому був обраний новий слоган: «Дім  там, де рідні та Megogo».

«Нам потрібно було зробити максимальне охоплення аудиторії з новим меседжем щодо провайдера розваг»,  пояснила Валерія Толочина. Саме тому сервіс запустив свою першу масштабну рекламну компанію, яка охопила загальнонаціональні канали, радіо, інтернет, білборди та київське метро. Розробкою меседжів займалось агентство Fedoriv.

«Ми охопили більше 40 млн глядачів. При цьому 45 % охоплення отримали з телебачення. Ми вийшли широким сплітом і залучили всі канали 1+1 медіа та StarLightMedia. 22 % бюджету було виділено на диджитал-канали. Ми зумисне більший акцент зробили на телебачення через те, що в диджиталі ми й так охоплюємо значну частину аудиторії. Також активно використовували зовнішню рекламу та радіо. На радіо припало 15 % бюджету»,  розказала маркетинг-директорка Megogo.

Вона переконана, що перші результати рекламної кампанії разом з іншими факторами вплинули на зростання сервісу. А зараз уже розпочався новий етап рекламної кампанії з новими меседжами та роликами.

Амбітний спорт

Якщо торік Megogo тільки націлився на спортивну нішу та купив свої перші великі трансляції, то зараз спорт  це великий пріоритет сервісу. «У спорті ми надовго»,  впевнено каже Іван Шестаков.

Зараз на платформі присутні 13 спортивних телеканалів. Megogo зібрав у себе топові футбольні чемпіонати: крім іспанської «Ла Ліги», німецької «Бундесліги» та французької «Ліги 1» (на які сервіс має ексклюзивні права), завдяки партнерству із Setanta Sports присутня англійська «Прем’єр-ліга», а завдяки партнерству із провайдером телебачення та інтернету «Воля»  Ліга чемпіонів та Ліга Європи. Це той продукт, за який Megogo змагався не один рік, намагаючись домовитися про присутність на платформі каналів «Медіа Групи Україна» «Футбол». Однак домовитися компаніям так і не вдалося («Медіа Група Україна» розвиває власний ОТТ-сервіс Oll.tv, конкурента Megogo). Тоді Megogo уклав угоду з «Волею», яка разом із «Медіа Групою Україна» придбала в УЄФА права на всі матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи на 2018–2021 роки.

«Медіа Група Україна» відреагувала заявою, що компанія «Воля» порушила спільні домовленості. А Megogo медіагрупа закидала порушення умов меморандуму щодо показу чемпіонатів Іспанії та Німеччини.

Дізнатися реакцію Megogo на ці докори тривалий час не вдавалось, оскільки Іван Шестаков вважав недоцільним коментувати висловлювання та дії конкурентів. Однак на зустрічі з журналістами він досить обережно прокоментував це питання: «Ми максимально гнучкі та договороздатні хлопці. Ми намагаємось у партнерствах зробити якомога більше, оскільки це найбільш ефективний шлях розвитку ринку й нашого бізнесу. Ми з радістю йдемо на партнерства, але ми — бізнес і наші бажання мають якісь межі. Нам важливо, щоби партнерство було взаємовигідне. Якщо вже чотири роки ми ведемо переговори про партнерство й вони нічим не завершуються, то приходить час, коли ми починаємо думати, як обійтися без цього партнерства. Ми не хочемо себе нікому нав’язувати, а хочемо, щоб усе було взаємовигідно та ефективно».

На підтвердження серйозних намірів Megogo щодо спорту Іван Шестаков навіть заявив про плани брати участь у тендерах на купівлю прав на трансляцію футбольних змагань Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

Під прицілом Megogo не лише футбол. Уже зараз компанія інвестує в боксерські трансляції, зокрема, уклала угоди з Top Rank та K2 Promotions. До речі, в жовтні Megogo показав бій Усик  Чісора за системою pay-per-view, тобто користувачі мали змогу заплатити за доступ до конкретної події. Окрім цього трансляцію поєдинку сервіс монетизував за рахунок реклами.

Присутні на платформі й баскетбол, хокей, теніс тощо. Також Megogo цікавить Олімпіада 2021 року.

Окрема історія з кіберспортом, який Megogo вважає повноцінною складовою спортивної індустрії та має щодо нього довгострокові плани. «Ми подивилися на світову аналітику і зрозуміли, що кіберспорт росте інтенсивніше за інші види спорту»,  каже Іван Шестаков. За його словами, щорічний приріст аудиторії кіберспорту  понад 15 %, а Megogo якраз звертає увагу та намагається розвивати ті категорії, що швидко зростають.

На інтерес Megogo до кіберспорту впливає й те, що, за дослідженнями, аудиторія кіберспорту достатньо платоспроможна. Більше її половини  це люди від 18 до 35 років. «Це аудиторія, яка не дивиться телевізор, вони дивляться ютуб і майже весь час проводять у соціальних мережах. Для нас життєво необхідно залучати таку аудиторію, ростити її та вчитися з нею працювати, щоб бути готовими за кілька років стати повноцінним гравцем на цьому ринку»,  зазначив топменеджер Megogo.

Зараз кіберспорт на платформі безкоштовний, він монетизується за рахунок реклами. А сервіс прагне таким чином залучити нову аудиторію.

Аудіо, ігри, освіта та власне виробництво

Продовжує Megogo інвестувати і в аудіопродукт. Зараз на платформі понад 10 тисяч аудіокнижок. При цьому середній час їх прослуховування  понад 2 години на користувача. «З відео досягнути таких цифр неможливо»,  зауважив пан Шестаков.

На майданчику подкастів Megogo зібрано вже понад 250 подкастів. Також компанія працює над новим проєктом використання аудіоконтенту. «Аудіо для нас — продукт із безмежними можливостями в розвитку. Він не обмежується аудіокнигами та подкастами»,  додав він.

Пандемія зумовила інтерес до дистанційної освіти. Megogo почав працювати і з цим напрямком. Відеоуроки під час карантину щоденно дивилися понад 100 тисяч домогосподарств. Усі уроки були субтитровані та перекладені українською жестовою мовою. Зараз цей продукт на платформі безкоштовний.

«Чому освіта? Тому що це тренд у майбутнє. Якщо ми подивимося на світовий ринок освіти, то в докарантинну еру експерти передбачали, що до 2025 року глобальний ринок онлайн-освіти виросте до $319 млрд. Але я впевнений, що карантин змінить ці цифри в більший бік. Відповідно, ми займаємося напрямком, що швидко зростає»,  пояснює пан Шестаков.

Ще один великий проєкт сервісу  ігри. «Усі люди грають в ігри. Грають від 18 до 65 років, змінюється лише формат ігор. Ми знаємо, що запропонувати користувачам»,  розказує пан Шестаков. Тому Megogo вирішив запустити ігри без додаткових пристроїв на платформі Smart-TV.

І, нарешті, власне виробництво. Сервіс уже повідомляв, що повноцінно розпочав виробництво українського продукту в Україні. Першим таким проєктом став копродакшен із «1+1 медіа» щодо виробництва серіалу «Ангели». «Ми вже домовились і знімаємо інші проєкти. Уважно стежимо за результативністю й намагаємося зрозуміти, як витиснути найбільшу ефективність із власного виробництва»,  звертає увагу Іван Шестаков. Адже йдеться не лише про кіносеріальне виробництво. Megogo має власний спортивний продакшен, студії для створення аудіопродукту, музичних і розважальних проєктів, а також студії із сурдоперекладу.

Упродовж семи останніх років сервіс розвиває соціальні проєкти. Один із них орієнтований на дітей зі слабким слухом  «Дивись як чутно». Усі мультфільми Megogo перекладає мовою жестів. Партнерства з ЮНІСЕФ та Міністерством цифрової трансформації теж передбачають створення інклюзивних проєктів.

Фото надані Megogo, слайди — з онлайн-презентації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4686
Читайте також
23.02.2021 13:04
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду