Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав заборону реклами електронних сигарет

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав заборону реклами електронних сигарет

19 Листопада 2020
1070
19 Листопада 2020
13:41

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав заборону реклами електронних сигарет

1070
Водночас Головне науково-експертне управління парламенту рекомендувало замість внесення окремих змін напрацювати законодавчий акт, в якому комплексно регламентувалися б питання, пов’язані зі зменшенням вживання тютюнових виробів та електронних сигарет.
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав заборону реклами електронних сигарет
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав заборону реклами електронних сигарет

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні 18 листопада вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу в першому читанні законопроєкт № 4212 про внесення змін до статті 22 Закону України «Про рекламу» щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

На думку членів Комітету, заборона на рекламу також повинна діяти й стосовно тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН).

Нагадаємо, автори проєкту пропонують внести зміни до статті 22 Закону України «Про рекламу», розширивши її дію на електронні сигарети і рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Ця стаття закону забороняє спонсорство тютюнових брендів, а також рекламу тютюнових виробів і брендів на радіо й телебаченні, у друкованих ЗМІ та широкому колі видань, на внутрішній і зовнішній рекламі, рекламі в транспорті, за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставок), у місцях проведення масових заходів, в інтернеті (крім сайтів для повнолітніх осіб). Також стаття накладає низку обмежень і вимог щодо змісту реклами тютюнових виробів і брендів (зокрема, обов’язковим є попередження про небезпеку паління).

«За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я електронні сигарети створюють серйозну загрозу для людини, особливо для дітей, підлітків та вагітних жінок. Крім того, вони збільшують вплив нікотину та ряду токсичних речовин на оточуючих. На сьогодні бракує незалежних досліджень про вплив електронних сигарет на здоров’я, у тому числі – довгостроковий. Оприлюднені результати деяких незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні електронних сигарет рівень деяких токсичних речовини, що виділяються, є в рази вищим, ніж у звичайних сигаретах. Окремі науковці свідчать, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легень, може викликати запалення легень та підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Водночас у Головного науково-експертного управління ВРУ до цього проєкту є низка зауважень техніко-юридичного характеру. Тому ГНЕУ рекомендує замість внесення окремих змін до законодавчих актів напрацювати законодавчий акт, в якому комплексно регламентувалися б питання, що пов’язані з попередженням та зменшенням вживання населенням тютюнових виробів та електронних сигарет.

Нагадаємо, що Комітет гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 18 листопада рекомендував авторам доопрацювати проєкт про розширення повноважень СБУ.

Фото: consumerhm.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1070
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду